Всякакви въпроси относно пералнята - тема 10

• 28 194
  • 745
  •   1
Отговори
# 435
Може килограмите да не са единственият фактор за разхождане, но определено помагат.
Това е най-абсурдното твърдение, което съм чувал. И на каква база отчитате кг? - чугун,стомана или полимербетон като вложки при производство?

# 436
  • София
Може килограмите да не са единственият фактор за разхождане, но определено помагат.
Aми не е вярно, ако беше така всички над еди си колко кг. щяха да са ок, а под тях да се разхождат, но реалността е друга.

# 437
Разсъждавате прекалено "черно-бяло". Реално колко ще е стабилна една пералня е съвкупност от конкретни условия. По-тежката пералня наистина ще помогне в конкретни ситуации да е по-стабилна. Представете си първоначално развъртане на 6 кг мокри дрехи. Създава се центробежна сила. Ако дрехите не са правилно разпределени тази сила се "мъчи" да измести пералнята. Едно е ако пералнята тежи 50 кг друго е ако е 100. Пак ще се чуе в началото туп-туп от пералнята и 50 килограмовата може леко да се помести, а 100 да не мръдне. В същото време обаче това е съчетано с това колко бързо и рязко ще набира обороти. Напоследък LG и Самсунг са много внимателни, бавно развъртат и пробват докато не наместят прането. Друго много важно условие е пода върху който стои пералнята - най-добре да е бетон (пише го и в упътването), но никой в дома си не държи гол бетонен под. Най -често са плочки, балатум, ламинат. Ами на ламинат например вероятността винаги да вибрира пералнята е много по-голяма особено ако под него има по-дебела изолираща подложка (изпитано на собствен гръб). Попадал съм на оплаквания че пералнята върху плочки от леки вибрации бавно започва да се придвижва. Оказа се в конкретния случай че плочките са много хлъзгави а крачетата на пералнята са от такава пластмаса че се хлъзгат по плочките дори и от най-леките вибрации които се усещат само ако си сложиш ръката и то ги усещаш леко, а се оказва че пералните се държат много добре върху бетонен под и върху него по-дебел  балатум.
Та това ми беше мисълта. Всичко е съвкупност от условия. Тегло, място, настилка, софтуера който управлява уреда, материала на крачетата дори.
Същото е и с течните перилни препарати и вмирисването на пералнята. Има много хора нямат проблеми, но има и такива с много проблеми. Отново е съвкупност от условия. Дали конкретния човек пуска повече изплаквания, дали самата му пералня изплаква с повече вода, дали пералнята се оставя отворена да може да изсъхва, дали в самото жилище не е влажно над определен % и попринцип не им се развива мухъл по стените и зад гардеробите. Хората занимаващи се с перилни препарати казват за течните че в тях се развиват микроорганизми, но течните препарати са необходимо но не достатъчно условие за вмирисването. Отново не може да се разсъждава само в черно-бяло.

# 438
Кой каза некомпетентни??? Но за мен например важни са:
- да пере добре (майната има на 15 лева годишно в повече за ток)
- да плакне добре (майната им на 10 лева повече годишно за вода)
- да не се разваля
- да е стабилна и да не се разхожда при центрофуга
- да е по-тихичка
- там разни автодозировки, свързаност с GSM-a  и прочее са ми тотално извън списъка с необходими качества.

Не видях някъде да сравняват това.
Напротив, не сте прочели! Описът при избор е много подробен и вкл. всички изброени от вас неща както и допълнителни:
-разход за Ел.енергия и вода на база цикли за един месец в Евро или др парична еденица.
-жизнен цикъл на на база честота на използване/обикновено от 9 до 15г.,при някои премиум марки 20
-прогноза стойност на H2O и Ел енергия за година.
Връзката с "космоса", не е задължителна, но при жилища с базирани перално помещение в мазе или партер е желана.
То и 8,9,10 кг са детерминирани  и препоръчвани според броя на домакинството, а не "колкото повече, толкова по-добре"

# 439
Това е най-абсурдното твърдение, което съм чувал. И на каква база отчитате кг? - чугун,стомана или полимербетон като вложки при производство?

Масата си е маса. Ако една пералня тежи 100 кг няма да и е проблем да се справи с неравномерно разпределение на прането в барабана и няма да трепне, докато една лека ще подскача. А как е постигната тази маса (от гледна точка на стабилността) няма значение.

Напротив, не сте прочели! Описът при избор е много подробен и вкл. всички изброени от вас неща както и допълнителни:
-разход за Ел.енергия и вода на база цикли за един месец в Евро или др парична еденица. Точно за това казах, че ми е маловажно, защото е пренебрежимо.
-жизнен цикъл на на база честота на използване/обикновено от 9 до 15г.,при някои премиум марки 20
И 20 години живот не ми трябват. Ако бяха важни още щеше да си със старата си пералня, а не с новата с автоматичн о дозиране и уай-фай.
-прогноза стойност на H2O и Ел енергия за година. Точно за това казах, че ми е маловажно, защото е пренебрежимо.
Връзката с "космоса", не е задължителна, но при жилища с базирани перално помещение в мазе или партер е желана. Моето не е такова и не го искам - за мен това е оскъпяване, по-висок шанс за повреда, повече нужда от поддръжка на всички резервоари и тръби, чакане с месеци при авария.
То и 8,9,10 кг са детерминирани  и препоръчвани според броя на домакинството, а не "колкото повече, толкова по-добре"  Не е баш така, защото и домакинство от 2 души има нужда да пере тежки зимни дрехи, завивки, кувертюри. Освен това по-голямата пералня пере по-добре, понеже не се пълни до горе. Да не говорим, че често са от по-висок клас и с по-добри материали.

Последна редакция: нд, 30 май 2021, 16:11 от Черна станция

# 440
  • Велики Преслав
А не е вярно, ако ще и 200 да тежи ако прането е на топка в единия край ще тресе.

# 441

Масата си е маса. Ако една пералня тежи 100 кг няма да и е проблем да се справи с неравномерно разпределение на прането в барабана и няма да трепне, докато една лека ще подскача. А как е постигната тази маса (от гледна точка на стабилността) няма значение.

-разход за Ел.енергия и вода на база цикли за един месец в Евро или др парична еденица. Точно за това казах, че ми е маловажно, защото е пренебрежимо.
И 20 години живот не ми трябват. Ако бяха важни още щеше да си със старата си пералня, а не с новата с автоматичн о дозиране и уай-фай.
-прогноза стойност на H2O и Ел енергия за година. Точно за това казах, че ми е маловажно, защото е пренебрежимо.
Връзката с "космоса", не е задължителна, но при жилища с базирани перално помещение в мазе или партер е желана. Моето не е такова и не го искам - за мен това е оскъпяване, по-висок шанс за повреда, повече нужда от поддръжка на всички резервоари и тръби, чакане с месеци при авария.
То и 8,9,10 кг са детерминирани  и препоръчвани според броя на домакинството, а не "колкото повече, толкова по-добре"  Не е баш така, защото и домакинство от 2 души има нужда да пере тежки зимни дрехи, завивки, кувертюри. Освен това по-голямата пералня пере по-добре, понеже не се пълни до горе. Да не говорим, че често са от по-висок клас и с по-добри материали.
Т. е, да разбираме че расъждавате субективно. Ще ме прощавате,, ама Сравнителен анализ се прави при равни други условия! 😂

Последна редакция: нд, 30 май 2021, 17:03 от niljaniljo

# 442
А не е вярно, ако ще и 200 да тежи ако прането е на топка в единия край ще тресе.

Може би, но по-малко, отколкото ако е 50 кила, защото топката все пак колко да тежи? Нали от това зависи ексцентричността, а и едва ли се пере яке с гира в джоба.  И накрая емпирично установен факт е, че моята 100 кг пералня не е мръднала и сантиметър за 3 години. И не отказва да центрофугира като други перални, ако прането нещо не се е разпределило равномерно.

Цитат
Т. е, да разбираме че расъждавате субективно. Ще ме прощавайте,, ама Сравнителен анализ се прави при равни други условия! 😂

Абсолютно, винаги съм го казвала и аз самата. Само че избраните ОТ ТЯХ условия мен не ме греят. Ако видя сравнение по моите условия ще го взема предвид, защото все пак аз купувам пералня за моите си нужди. И точно затова казах, че тези сравнения не са полезни за хора като мен. Тоест избраната по техните критерии за най-добра пералня не е най-добрата за мен. Някой може съвсем обективно да е определил, че Бугати е най-добрата кола, ама ако аз живея в къща насред полета за мен тя работа не върши, на мен ще и трябва джип. И той пак ще е най-добрата кола, но по други критерии. Или с други думи не трябва да се гледа сляпо само кой е пръв в дадена класация, а по какви критерии е направена тази класация, от там дали е полезна за нас.

Последна редакция: нд, 30 май 2021, 16:25 от Черна станция

# 443

Може би, но по-малко, отколкото ако е 50 кила, защото топката все пак колко да тежи? Нали от това зависи ексцентричността, а и едва ли се пере яке с гира в джоба.  И накрая емпирично установен факт е, че моята 100 кг пералня не е мръднала и сантиметър за 3 години. И не отказва да центрофугира като други перални, ако прането нещо не се е разпределило равномерно.

Цитат
Т. е, да разбираме че расъждавате субективно. Ще ме прощавайте,, ама Сравнителен анализ се прави при равни други условия! 😂

Абсолютно, винаги съм го казвала и аз самата. Само че избраните ОТ ТЯХ условия мен не ме греят. Ако видя сравнение по моите условия ще го взема предвид, защото все пак аз купувам пералня за моите си нужди. И точно затова казах, че тези сравнения не са полезни за хора като мен. Тоест избраната по техните критерии за най-добра пералня не е най-добрата за мен. Някой може съвсем обективно да е определил, че Бугати е най-добрата кола, ама ако аз живея в къща насред полета за мен тя работа не върши, на мен ще и трябва джип. И той пак ще е най-добрата кола, но по други критерии. Или с други думи не трябва да се гледа сляпо само кой е пръв в дадена класация, а по какви критерии е направена тази класация, от там дали е полезна за нас.
Ами черна станция, това последното словоизлияние, не мога да го приема, нито примера с Бугати😂, защото звучи като задник' и, че всеки си го носи сам.
Има желани параметри, ен. класове, изработка, т. е вложени материали и цена, която желаеш и би заплатил, както и премерен риск.

# 444
От самото начало съвсем ясно написах, и поясних защо, дадената класация не е релевантна за мен. Върни се и виж. Ако го беше направил нямаше да извъртим цял кръв в спорове и накрая пак да стигнем там.

А това за задници и рискове са общи приказки.

# 445
От самото начало съвсем ясно написах, и поясних защо, дадената класация не е релевантна за мен. Върни се и виж. Ако го беше направил нямаше да извъртим цял кръв в спорове и накрая пак да стигнем там.

А това за задници и рискове са общи приказки.

Т. е, вие сте константна величина, знака за качество на марките, мерило то на нуждите..., може и още,макар и лаик.Ех,че самочувствие😉

# 446
Не, аз съм купувач и пиша за себе си. Някъде да писах не вземайте това, вземете онова? Съвсем ясно си написах с червено - този критерий не ми е важен защото, онзи не ми е важен защото... Да има нещо неизяснено? А това, че се лепна за мен без да си дочел и продължаваш да натискаш от его си е твой проблем.

Аз писах от своя гледна точка, а универсално най-добра пералня няма. Както и универсално най-добро устройство по принцип.

# 447
Не, аз съм купувач и пиша за себе си. Някъде да писах не вземайте това, вземете онова? Съвсем ясно си написах с червено - този критерий не ми е важен защото, онзи не ми е важен защото... Да има нещо неизяснено? А това, че се лепна за мен без да си дочел и продължаваш да натискаш от его си е твой проблем.

Аз писах от своя гледна точка, а универсално най-добра пералня няма. Както и универсално най-добро устройство по принцип.
Ма моля ви се, не съм се лепнал за вас! Оспорвам недоразуменията ви, както и всеки друг може да оспорва моите. За разлика от вас, аз не претендирам за меродавност. Направете допускане и анализ, че не всички искат да правят "равнис" по вас, както и че имате различни изисквания. Иначе може да хвалбите 2в 1,няма лошо. Има си своето приложение и недостатъци.

# 448
Ма моля ви се, не съм се лепнал за вас! Оспорвам недоразуменията ви, както и всеки друг може да оспорва моите. За разлика от вас, аз не претендирам за меродавност. Направете допускане и анализ, че не всички искат да правят "равнис" по вас, както и че имате различни изисквания. Иначе може да хвалбите 2в 1,няма лошо. Има си своето приложение и недостатъци.

Егати дебелоочието...
- Кой ми се лепна да оборва едно мое мнение, където написах защо една класация не е меродавна за мен. И даже дадох линк към друга такава  с различни изводи.
- Кои мои недоразумения? Че не ми е важна консумацията на вида и ток, а качеството на пране и плакнене???
- Къде съм казала да се купува това, а не онова, че да искам да мис е прави "равнис"? Това е образец за демагогия.
- Хайде цитирай една хвалба? Да съм писала някъде, че съм експерт, че само аз знам или друго? Едно единствено келяво цитатче?
- 2 в 1 , както сам каза, си има плюсове и минуси, но за мен няма алтернатива. От там нататък хваля своето 2 в 1 единствено спрямо други такива. Не, че това е от тази тема.

# 449

Общи условия

Активация на акаунт