Образователен Говорилник - 16-та сбирка на Профсъюза на медиумите

• 26 357
  • 753
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Това удължаване не е за всички, а само за тези училища, които са избрали две седмици през декември да не учат, а да ги отделят за проектни дейности. Нашето училище не е от тях и няма никакво основание за удължаване на учебната година - поне не и въз основа на заповедта на министъра. Учебната година формално пак си завършва така, както и всяка друга година и тогава са раздават удостоверенията - напр. за 4-ти клас - на 16.06. Двете седмици след това не са учебно време, не са задължителни, не могат да се пишат отсъствия. Доколкото аз разбрах, при нас те ще са нещо като лятното училище - забавления и купон. Ако ще се учи - няма да го пусна.

# 481
  • Пловдив/София
Е в ЧУ реално има ли проблем да кажеш, че детето няма да ходи последните 2 седмици? Няма нов материал, извън първоначалния график е, според мен има всички основания да е ок. При нас за ПУК към ДГ няма никакъв проблем, ние ще ходим до 11.06 според летните ни планове.
Влязох всъщност с друг въпрос. Събирам съвети от хора с опит като вас. Малкият ми както знаете повечето, ще бъде в първи клас в ЧУ. Той учи английски едва от тази година и е доста назад спрямо повечето деца (има деца, които говорят свободно, учат от 3 годишни). За момента му е ок, защото има и още 2-3 деца като него и харесва часовете по АЕ. Догодина обаче ще е в нов клас, където нивото май е още по-високо (вече пишат букви и е доста строга учителката по слухове). Чуденката ми е дали да го запиша на курс лятото, за да навакса малко. Не е от болни амбиции, а за самочувствието му. До миналата година имаше ниска самооценка по ред причини, вече е по-уверен, но приема трудно всеки "провал" (например имаше устна "двойка" по друг предмет веднъж и плака и мрази предмета вече месеци наред).
Вие бихте ли записали класически курс (на чин, с писане, по половин ден един месец имат Британика, и два месеца ще почива предимно извън СФ)? Или цяло лято бихте оставили детето да се наиграе и да събира сили за първи клас? Можем да си го гледаме, не е проблем това. Има и вариант лежерен тип "лагер", но там реално учат английски само на хартия, не наблягат изобщо. Освен ако не сте чули за забавен лагер с реално учене на езика, в София.

# 482
  • Отвъд алеята зад шкафа
Пипи, не, не бих го записала. Особено през лятото.

# 483
  • София
Доколкото аз разбрах, при нас те ще са нещо като лятното училище - забавления и купон. Ако ще се учи - няма да го пусна.
На нас ни казаха, че няма да е забавление и купон (с изкл. на двудневното пътуване до историческа забележителност) - ще правим преговор на материала, тъй като вече бил забравен от началото на уч. година и че това до 23.06 било обявено отдавана - да не се правим на ощипани Grin

# 484
  • София
Пипи, бих го записала на някакви индивидуални уроци за по 1-2 часа на ден, може всеки ден или през ден при някой добър учител, така записах дъщеря ми при учител по англ. и това й беше много полезно да навакса за нивото в клас. По нейно желание беше, но тя е по-голяма. Не мога да ти дам човека за съжаление, вече не поема деца заради много ангажименти.
В Британика не бих записала.

# 485
Пипи радвам ти се като чета коментарите Simple Smile
Като някой, напише че през ваканцията трябва само да се почива се чудя в кой точно комунистически свят живеят. Без това образованието ни е под всякаква критика и срещаме все повече неграмотни хора но дайте да учим децата, че 3 месеца е чудесно само да висим. И в голяма част се виси пред телевизора или таблета.

За мен родителската подкрепа е едно от важните неща в живота на човек. Може би поради факта, че съм имала такава ако утре ми дадат ракета най-вероятно ще я подкарам. Не защото съм най-умната или най-можещата, просто знам, че винаги мога да се справя.
Затова подкрепям и децата. С 2-3 часа на ден - седмица- две- три през ваканцията не бих затруднила децата нито ги бих уморила. По- скоро бих им помогнала да получат вяра в себе си.

Британика никога не съм ги харесвала.
Еспа имат такава програма - Funday. Само нейтив я водят. Има групи и за годините на твоето дете. Забавно, приятно, добре организирано.
И другият вариант които бих пробвала е частен учител, по час-два за две седмици.

# 486
  • Пловдив/София
Благодаря ви. И аз май се отказвам от Британика. Обмислям различни варианти като учител в комбинация с още нещо забавно.
Ще разгледам Funday обезателно. Не харесвам ЕСПА, но съм открила, че има разлика между училище и лятна програма, така че нямам предразсъдъци.

# 487
  • София
От Funday, преди години обаче (да речем, 4-5), мога да дам доста лоши отзиви. На третия ден детето се прибра и възторжено обяви, че най-накрая са научили две нови думи: glass = чаша и glass = стъкло. Иначе ги забавляваха, но не мисля, че каквото и да е учене се случи.

# 488
  • София
Аз абсолютно подкрепям, че 3 месеца висене не е най-удачния избор, особено, ако висенето е пред компа, таблета или телефона. Почти всяка ваканция моя съм го пращала на някакъв курс. Британика и аз не бих избрала. От лятното училище на IH имам добри отзиви

# 489
  • София
Аз явно живея в комунистически свят, защото за мен ваканцията, особено за малките деца, е точно за почивка. И не, няма да е висене пред компютъра. Лятната програма е почти изцало запълнена с морски почивки, приключенски лагери, пътувания, каране на колела с приятели в планината. Така подкрепям аз, а не с решаване на задачи и учене през лятото, след като цяла година е учил по 9 часа на ден. Претрупването на детето с допълнителни занимания не го намирам за подкрепа. Ученето е за учебното време, ваканциите са за трупане на друг вид житейски опит и умения. Имала съм страхотни родители, които са ми оказвали страхотна подкрепа, но, слава богу, тя не се е изразявала в учебни занимания през лятото.

# 490
Аз явно живея в комунистически свят, защото за мен ваканцията, особено за малките деца, е точно за почивка. И не, няма да е висене пред компютъра. Лятната програма е почти изцало запълнена с морски почивки, приключенски лагери, пътувания, каране на колела с приятели в планината. Така подкрепям аз, а не с решаване на задачи и учене през лятото, след като цяла година е учил по 9 часа на ден. Претрупването на детето с допълнителни занимания не го намирам за подкрепа. Ученето е за учебното време, ваканциите са за трупане на друг вид житейски опит и умения. Имала съм страхотни родители, които са ми оказвали страхотна подкрепа, но, слава богу, тя не се е изразявала в учебни занимания през лятото.
Ами да ти кажа, моето малко момче прекарва лятото по лагери, почивки и пътувания. Но това което виждам в неговият набор е, че децата по тези занимания са едни и същи. Ако щеш вярвай в София се на различните 10 лагера засичаме едни и същи деца и родители.
А и аз 2 часа на ден не считам за претрупване - мързела най-лесно се култивира.

# 491
  • софия
Ученето не е само "научно" със задания и домашни. Ако лятото е спасено от виене пред компютър и е прекарано във всякакъв вид развлечение - от походи, градинки, творчески работилници, научни лагери и сие, особено за възрастта на Пипиното дете, мисля че мисията "учене" е изпълнена.

# 492
  • Пловдив/София

Като цяло съм на същото мнение. Но когато сме в София (юли месец) ще общува с мен и  бебе, а не с връстници (нямаме приятели в квартала). Затова някаква готина лятна програма с английски за 2-3 седмици според мен не е лош вариант. Не очаквам чудеса като да проговори, но все ще им някакъв ефект, най-малкото за самочувствие,  което целя. Той самият предпочита вкъщи да седи, ако го питам.
Иначе за мен лятото е да сме по морета, на вилата, където е навън от сутрин до вечер, някой и друг хотел...Това е времето да е по цял ден навън, мръсен, кален, изморен до дупка вечерта от важни дейности като строене на нещо от пръчки Simple Smile)

Компютър и таблет малкият няма, само гледа филми на лаптопа, вероятно ако сме в София, ще е поне 1-2 часа нан ден. По принцип чакам да се сети да си поиска таблет, но за моя радост не се сеща още. Огромен плюс на ЧУ са забранените телефони, няма откъде да види, че да го гложди да има и той.

# 493
  • София
Скрит текст:
Ами да ти кажа, моето малко момче прекарва лятото по лагери, почивки и пътувания. Но това което виждам в неговият набор е, че децата по тези занимания са едни и същи. Ако щеш вярвай в София се на различните 10 лагера засичаме едни и същи деца и родители.
Аз говоря за истински лагери, а не приходящи в София - палатки, планинско ориентиране, рафтинг, колела. Активната почивка не бих нарекла мързел.
Два часа учене на ден през лятната ваканция за мен е прекалено.

# 494
Ученето не е само "научно" със задания и домашни. Ако лятото е спасено от виене пред компютър и е прекарано във всякакъв вид развлечение - от походи, градинки, творчески работилници, научни лагери и сие, особено за възрастта на Пипиното дете, мисля че мисията "учене" е изпълнена.

Така е, но в случая на Пипи говорим за точно определено нещо - английски език.
И никой от нас няма идея - да седи цял ден и да учи.

Скрит текст:
Аз говоря за истински лагери, а не приходящи в София - палатки, планинско ориентиране, рафтинг, колела. Активната почивка не бих нарекла мързел.
Два часа учене на ден през лятната ваканция за мен е прекалено.

И на дете на 6 което рядко би било пуснато само, родителя трябва да си взема отпуска. Моята е 20 работни дни. Ако намерите работа с която можете да плащате ЧУ, ваканции на семейството и да имате 3 месеца отпуска моля да ми свирнете....и аз ще се кандидатирам за нея Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт