Образователен Говорилник - 16-та сбирка на Профсъюза на медиумите

• 26 366
  • 753
  •   1
Отговори
# 495
  • софия
Хоуп, и преди сме водили този разговор с теб. На тотално различни позиции сме, аз не съм си занимавала децата лятото с никакви учебни курсове. Веднъж малката е била на "творческо писане" но не за да догонва нещо или да затвърждава , а защото и се стори интересно като и го предложиха в школата по английски. Реших, че две седмици забава (щото реалното трупане на знания я имаше час, я не, играха и скачаха през деня в игри) ще бъдат ок . Нашите лета дори не минават в интензивни пътувания и лагери. Ако сме си вкъщи се разсейват със спане до късно, четена, рисуване, мързелуване...
Не виждам как и защо обвързваш родителската подкрепа (и изграждане на вяра в себе си) непременно със занятия. Моите момичета категорично имат усещането, че могат да преместват планини както ти да подкараш ракета. Не са решавали каквото и да  е нито по 5 минути нито по 2 часа.  Разборам твоята гледна точка и я уважавам, но не я приемам за "единствена истина".
Пипи, ами да бъде с майка си и бебето, е норманото обкръжение за много деца. Стига да си спокойна и намираща сили за време с него в игри и занимания (помогни ми в кухнята, моля те) всичко ще е наред.
Моето мнение по чуденката ти е, че може да го запишеш на някаква забавна форма на учене. Ама ей така, повече да си ираят и плямпотят. Цял живот ще има по-добри от него, няма как да записвате винаги курсове за да догонвате. Записвайте за да се забавлява. Другата самоувереност ще се изгради постепенно с повечко похвали от мама и татко. Ти като си спокойна и той ще е спокоен. Няма как ако на теб не ти пука за оценки на него да му пука. Сигурна ли си, че не предаваш ти това "вглеждане" в оценки върху хлапето?

Последна редакция: чт, 13 май 2021, 15:20 от Амели

# 496
Амели съжалявам, но понеже писането ми във форума е обикновено по светофари или между два слайда, за някой от потребителите изобщо нямам спомен какви разговори съм водила или какви/кои/ къде учат децата им.
Та спомен за дискусия с теб нямам Simple Smile Съжалявам.

Според теб формат на Funday, която дадох като идея на Пипи каква е? Ако това не е забавно учене, нямам идея какво е.

Със сигурност цял живот има по-добри от мен. Но щом двама го могат - значи го мога и аз Simple Smile
И тук не говорим за догонване а за добро подплатено самочувствие, което човек придобива от знания и способности. Никога не съм приемала моята точка за единствена, срещам се с изключително много хора от изключително много националности. Но може би понякога бързам кратко да напиша нещо във форума и то остава неразбрано за някой потребители.

Пипи попита за мнение и аз дадох моето! Решението за нейното дете си е на нейното семейство.

# 497
  • софия
Може би разминаването дойде от крайността която придаде със сравнението на някакви комунистически идеи за бездействие. Както и да е, вярно е, че каткото писане може да обърка доста нещата... Споко, няма място за драма.

# 498
  • Пловдив/София
Интересна дискусия. Амели, нямам представа дали съм повлияла. За оценки никога не сме говорили, не знаех, че знае какво е "двойка" (няма да обсъждам "педагогическия" похват да пишеш двойка на 6 годишно). Но пък е вярно, че за  мен са важни постиженията, ориентирана съм към резултата, а не към процеса (баща му и той може би са наопаки).
Ще го обмислим и нещо балансирано ще е, за 2 седмици с повече творчество например Simple Smile като разнообразие в "софийския" месец.

# 499
  • София
Пипи, моите ги пуснах на Фъндей точно между ПУК и 1 клас за първи път и те не се забавляваха. Това че много от дейностите се водеха на АЕ понижи самочувствието на дъщеря ми относно справянето ѝ с езика. Децата са различни разбира се, но имай едно наум.

# 500
  • софия
Оооо, Пипи, моля те, следи процеса, толкова инфо дава. не в стил какво и как учат, а как се чуства хлапето, грее, посърва, иска, страхува се....много е важно, к'ъв резултат к'ви пет лева без спокойствие и кеф.

# 501
  • София
За протокола, аз съм отбор 'леко учене през ваканцията'. Близо 4 месеца е ваканцията на най-дребните, по 4-5 часа на седмица нищо няма да им стане да попрочетат и понапишат нещо. А и в нашето семейство нямаме възможност 3-4 месеца да сме по приключения, макар че желание не липсва Simple Smile Simple Smile
По казуса на Пипи, със сигурност бих записала детето на летен английски, за самочувствието му. А и за разнообразие на средата и заниманията.

# 502
  • Отвъд алеята зад шкафа
Лятото на моите деца е изцяло запълнено с лагери, почивки, пътувания. В София имат по ден, два  между различните планирани активности. А да им взимам от ваканцията заради АЕ?!?! Абсурд. За мен остава чуденето защо толкова се бърза с научаването на АЕ в начален етап. Единствено желанието за втори чужд език би го обяснило. Ако детето изостава по математика, български и от училището са препоръчали допълнителни летни занимания, ок. Или ако трябва да кандидатства и има да наваксва, пак ок. Ако е лагер на английски, става, но школа - не.

# 503
Аз съм на мнението на Амели и Санака и лятото го организираме така, че е изцяло запълнено от лагери извън София, пътувания и почивки. Градски лагери от 7-8 сутринта не мога да си причиня.  Затова не ми харесва тази тенденция на удължаване на учебната година. В начална степен нямам спомен да е правено друго освен четене на книжки. Помня всъщност, че купувах първата година някакви помагала за ваканцията, повлияна от отчетната тема, но така си останаха за разпалки Joy
Това за всеки ден учене по 2 часа ми звучи невероятно освен ако няма изграден режим и дисцплина през ваканцията, което при пътувания, почивки, преходи и т.н. е трудно постижимо.

За лятото след шести клас обаче съм на друго мнение. Тази подготовка за нво ни дойде бактън вече и мисля, че би било полезно да има предварително предаден материал и някакви упражнения за домашно. Може би и ние нацелихме много къса клечка с тоя Ковид и ДО, но хич не ми се връзват твърденията, които съм чела тук, че ако детето е в добро училище и си е учило през годините, няма стрес и много натоварване.

За детето на Пипи  си представям нещо, съчетано с игра и английски. Това е ок, ако и самата Пипи ще си почива по този начин.
Леко ме възмущава фактът, че не може в училище да се справят. Какво толкова са научили пък останалите в предучилищна, дето в първи клас учителките не могат да го наваксат?! Добре че нямам по-малко дете, защото имам чувството, че постоянно се качват критериите и конкуренцията.

# 504
Мдаа, ще се очаква да ги раждате поне с В1😀

# 505
  • софия
Обичам те бе, човек Simple Smile

# 506
Aз все се надявах поне с В2 да ги родя ама тц Simple Smile
Ама то колко хора срещам които си мислят, че го говорят та може и с В1 да съм ги родила Simple Smile

# 507
  • София
Аз да ви кажа на никакви допълнителни лагери или часове не съм записвала малкия, обаче пътуванията с нас по круизи и записването в детските им групи  му повлияха изключително много. Той говори АЕ без да се замисля или притеснява от 2 клас.

# 508
Ако на тез деца им оставим свободно време някакво, току-виж им се появили техни си, разбираш ли, разбирания, за какво живеят живота си и какво искат от него.
Малко е рисковано да оставим на тях тaквиз въпроси...

Последна редакция: чт, 13 май 2021, 18:08 от Ezhko

# 509
  • софия
Ако на тез деца им оставим свободно време някакво, току-виж им се появили техни си, разбираш ли, разбирания за какво живеят живота си и какво искат от него.
Малко е рисковано да оставим на тях тези въпроси...
Значи голям си самоубиец 😂🤣😂

Общи условия

Активация на акаунт