Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 6 754
Заповядайте в новата тема - снимката е по молба на Олив Simple Smile

Скрит текст:
Не мога да копирам линковете към старите теми, но на първа страница на предишната тема можете да ги откриете:

https://www.bg-mamma.com/?topic=1335428

Копирам мнението а Езхко от предната тема за коментар Simple Smile

Дефинирай “офисен планктон” и връзката с маратона за точките, плс.
офис планктон
Типичен офис-работник, който обикновено има определени задачи, без да се надява да получи значимо повишение или да постигне нещо значително в своята област.

Маратонът за точките изгражда навик да се съсредоточаваш върху перфектното изпълнение на зададените задачи , а не върху това, кои са приоритетните/важните (за индивида) задачи. Както е необходимо за офис-планктона.

Аз започвам с мой коментар върху първата част:

"Типичен офис-работник, който обикновено има определени задачи, без да се надява да получи значимо повишение или да постигне нещо значително в своята област." Това обикновено е човек, който по никакъв начин не се старае и по-скоро е в катагерията "скатавка". Тотално несъвместим ми е с профила на изкарващия близо 100 т. на НВО по МАТ.

# 1
 • София
 • Мнения: 5 047
Благодаря, Аш, добро заглавие и добра снимка!

# 2
 • Отвъд алеята зад шкафа
 • Мнения: 5 635
Мерси за новата тема!

  # 3
  • Мнения: 3 672
  Страшна снимка😀

  # 4
  • Мнения: 16 892
  Благодаря за темата!
  Много е сладко бебето! Откакто имам тийн, се умилявам от малки пухкави бебета Joy

  Аш, не ви трябват сборници отсега.
  Слагам в скрит текст, за да не развалям хубавата тема за лагерите Simple Smile
   
  Скрит текст:
  Навремето в отчетната все споделяха някакви книжки за лятото. Купих 1-2 и така оставаха неотворени. Освен два пъти на мат.лагери не сме правили нищо образователно. Езиковите лагери ми се струват съвсем излишни за деца от училището. Е, ако са с повече фън или общуване чрез игри, стават.
  За НВО чак лятото след 6ти клас си мисля, че е добре да се помещава малко. Някои бяха споделяли, че са ходили на предварителни курсове по литература. Не знам дали е имало ефект. Не мога да преценя дали само на моето дете литературата му се струваше много.
  А за АК съм убедена, че е хубаво да се ходи по състезания, но с мярка, за да не прегрее, или да се решават подобни задачи. Остава начинът на мислене и всъщност доста помага.
  За есето не знам дали съм права, но мисля, че няма никакъв смисъл нито от много писане, нито от уроци. Есето на изпита не е творческа задача. Важно е точ в точ с отговориш на въпросите и да пишеш без грешки. А си тръгнал към дълго развиване на собствени идеи и твърде много философстване, а си излязъл от чеклистата на въпросите и няма да ти дадат точки. Това го научих от форума и беше много полезно. Преди това писа две есета н апробни, от които не можахме да разберем какъв е проблемът да има по 6т. Едното беше по тема, която беше позната и интересна. Според мен беше добре развита. Чак после прочетох съветите  тук и разбрах каква е работата. Приятелско дете пише страхотно и ходи на творческо писане. На есето има по-малко от моето дете, защото не беше писало по въпросите, а творчески каквото мисли.

  # 5
  • Мнения: 3 672
  Рушиш тезата на Ежко😀 с това ниско оценено творческо писане.

  # 6
  • Отвъд алеята зад шкафа
  • Мнения: 5 635
  Най-доброто, което може да направи едно дете за подготовка за есе е да чете много книги и да участва в разговори на социални и културни теми. Ако не му се правят тези неща, може да ходи на курс по творческо писане, където да го провокират с различни теми и казуси, съчетано с гледане на качествени филми.

  На тази възраст е и до късмет дали детето е достатъчно съзряло ментално. Някои деца на 13-14 са като други на 15 г. Едни са разсеяни и "дечковци", други вече разсъждават трезво и улегнало.

  # 7
  • Варна
  • Мнения: 1 278
  Ето го лагера в Камчия: http://www.campgoldengate.com/site/home_NL/Home/HomePage

  Аз платих за двете деца това лято, но съвпадна с друг лагер на малкото дете, проявиха разбиране и прехвърлиха парите за догодина.    От организаторите ми предложиха Холандия, но не знам никакви подробности - само, че ще е на езеро.

  Голямата (ще бъде 10 клас) има да превежда книга от испански за лятото и да пише резюме, малкия (бъдещ шестокласник) има също - 5 листа А4 задачи по математика, и по БЕЛ разни неща, но не са много.

  # 8
  • София
  • Мнения: 6 754
  Gadamer, според мен Дъждец каза почти обратното за подготовката. А Дъждец, може ли линк към темата със съветите за подготовка (да не е темата за АК)? Ако не озоря децата, поне аз да не скучая до 7 клас.

  Според мен няма да дадат точки на човек, който пише с грешки, колкото и вълнуващо да е написано есето му и независимо от размаха на мисълта.

  Моите четат много, но все още пишат с грешки заради липсата на технически опит. Иначе тази сутрин синът ми ни написа страхотно кратко есе по избрана от него тема - живот след Ковид-19, когато на земята няма да има хуманоиди, а само бактерии Joy

  # 9
  • Мнения: 3 672
  Стига бе!

  # 10
  • София
  • Мнения: 6 754
  Споко, това не е краткосрочна прогноза и няма да ни засегне. Действието се развива в далечно бъдеще, сега само инсталираме софтуера посредством ваксинацията Joy

  # 11
  • Мнения: 5 427
  Немой са плашите - не ни трябва ваксинация, а НВО за бактерии. Оцелелите - на ДЗИ. Само да не се получи дисбактероза...

  # 12
  • София
  • Мнения: 2 363
  Благодаря за темата, Аш Simple Smile
  На мен в момента ми са се струпали толкова много неща и задачи във всякакъв план, че чак ми се прииска да съм просто един обикновен, кротък и мил офисен планктон. Ама понеже по наше време нямаше НВО, та... Joy Поне в темата явно ще мога да се опитам. Все пак ако критерият е само да броим точки на НВО, колко му е? Joy

  # 13
  • Отвъд алеята зад шкафа
  • Мнения: 5 635
  Аш, аз не противореча на Дъждец. В есето на АК трябва да се отговори на въпросите. Затова обаче трябва да се четат книги, за да могат да се разберат въпросите и по какъв интересен начин да им се отговори. Дъщеря ми има 12 % на есе 2020, темата не я беше разбрала, но беше се опитала да отговаря на въпросите. Става дума за цитата на Радичков. Менталното развитие също има значение - на тази тема един 12-класник щеше да напише нещо съвсем различно. За 40 + да не говорим.

  Домашни, освен списъци с книги, няма.

  # 14
  • Houston, TX
  • Мнения: 12 658
  Благодаря за темата Аш.
  Да дам и моят дан по темата за есето. В Канада и САЩ ни учеха, че есето има точно определен формат и че освен творческият елемент се оценява и изискванито за есе(структрата). Даже вземаха точки заради структурата. Гледам, че и в САЩ децата ги учеха по същия начин.
  Та в този ред на мисли мисля, че писането на есе трябва да се тренира. Аз карам да се пише по различни теми, които са го развълнували.

  Общи условия

  Активация на акаунт