Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • София
 • Мнения: 6 844
Аш, аз не противореча на Дъждец. В есето на АК трябва да се отговори на въпросите. Затова обаче трябва да се четат книги, за да могат да се разберат въпросите и по какъв интересен начин да им се отговори. Дъщеря ми има 12 % на есе 2020, темата не я беше разбрала, но беше се опитала да отговаря на въпросите. Става дума за цитата на Радичков. Менталното развитие също има значение - на тази тема един 12-класник щеше да напише нещо съвсем различно. За 40 + да не говорим.

Домашни, освен списъци с книги, няма.
А какъв беше въпросът на есето?

Още едно питане имам - ам. лагер в Камчия знаете ли в коя сграда е? (да го погледна в мапс, че там много от нещата са ми едни занемарени, но има и подновени).

Пътят още ли е такава скръб, каквато беше преди? Някой ходил ли е скоро?

# 16
 • Отвъд алеята зад шкафа
 • Мнения: 5 700
В хотел Лонгоз са. На гугъл ърт се вижда много добре хотелът и околната база. В момента там има и лагер на Стойчев - Казийски, но не са в същия хотел.

 Тема 2020 г.
„Мислили ли сте какво е човекът? Прочетете думите на големия български писател Йордан Радичков: „Човекът представлява едно дълго изречение, написано с голяма любов и вдъхновение, но пълно с правописни грешки. Човешката библия е съставена от тези именно изречения, писани с патос и пълни с правописни грешки. Тя тъкмо заради това е написана по този дивен начин и затуй се чете от всички с увлечение.”

ЗАДАЧА: В съчинението си със заглавие Човекът – изречение, написано с любов, но пълно с правописни грешки, отговорете на следните въпроси: 1. Като знаете, че думата изречение идва от глагола изричам/да изрека, защо според вас Радичков определя с нея човека и съществуването му? 2. Как разбирате думите „написано с голяма любов“, какви са „правописните грешки“, какво „се чете от всички с голямо удивление“ в контекста на казаното от Радичков? Дайте примери.“
Този текст е копиран от Danybon.com. Прочетете повече на http://www.danybon.com/chastno-obrazovanie/tema-ese-acs-2020/

За съжаление моята девойка едва тази година учи Библията. Много съжалявам, че не я пуснах на училище със следващия набор. Тя е родена в края на годината. За 1 година много се промени, все едно е друго дете. Сега, ако трябваше да се явява на изпити - НВО и т.н  можеше да е много различен резултатът.

# 17
 • Мнения: 16 960
Аш, те са малки още, даже и в седми пишат тук-там с грешки.
Не помня къде го четох, но бяха просто 2-3 мнения. Дали не бяха на Айла и Мария в осмокласната тема или в темата за АК.
Това беше най-важното-да се спазват мотамо инструкциите и да се отговаря на всеки от въпросите.
 Ще дам обратния пример за яснота. На есетата по английски моята никога не може да се вмести в думите. Почва да разтяга едни тези, едни локуми. Пише какво мисли, но понякога мислите са сложни, дълги, а времето кратко. Съответно в един момент губи фокуса. Такова есе става за писане вкъщи, където не си ограничен от времето и от думите и може да си обмисляш аргументите и да си ги изразяваш както завъртяно си искаш. После да имаш време да си провериш грешките, защото колкото по-завъртяно се изразяваш, толкова повече грешки допускаш.
А на есето за АК ти искат някаква теза или две противоположни тези и аргументи към тях. В повечето случаи има помощни въпроси, на които трябва да се отговори на всички. Времето е малко. Ако тръгнеш да мислиш някакви сложнотии, първо, ще допуснеш повече правописни и граматически грешки. Второ, ще изгубиш време за мислене и формулиране. Трето, ще се отклониш от въпросите.
Затова най-практично (въпреки че е доста цинично) ми се струва да избереш по-лесната позиция, независимо дали е твоята или не, и кратко и ясно да отговаряш по въпросите.
 Сега виждам, че и Гадамер е писала.  Есето на детето й само потвърждава думите ми, защото 12% хич не ми се струва лошо, особено за тази трудна тема.
На едното пробно моята имаше 6%, а темата беше лесна, обсъждали я бяхме, случайно й бях разказвала по въпроса преди това. И детето си беше писало, каквото му харесва, ама ей на 6%.
Това за четенето на книги и гледането на филми безспорно е полезно. Помага за общата култура, за разбиране на темите и т.н., но това всеки от нас гледа така или иначе да го стимулира доколкото може.

# 18
 • Отвъд алеята зад шкафа
 • Мнения: 5 700
На Мария детето е изключително фокусирано, умно, прилежно...Такива деца могат да се справят блестящо с всяка поставена цел, дори без силна подготовка. Нямам спомен колко има на есе, но беше 9-та подред в резултатите.

# 19
 • София
 • Мнения: 6 844
Да, и аз мисля, че четенето и гледането на филми е полезно, но едва ли е решаващо точно за този изпит. И за този, както и за други изпити (били те за тийн възрастова група или от този вид по принцип) като гледам е важно да се тренира формат. Което според мен означава, че ще се справиш и без да си чел Библията или каквито и да е сериозни четива, ако си подготвен във формата и все пак можеш да пишеш грамотно (последното също е умение, тренируемо и добиваемо с упражнения).

Гадамер малко подценяваш своето дете, така като те чета, а също и надценяваш подготовката му, с което не искам да кажа нищо лошо за твоята девойка Simple Smile

За ам. лагер - видях хотела и ми хареса (първоначално не успях да намеря тези Golden Gates, но после уцелих търсенето по името на хотела).

Ми много е готино - точно така си представям един лагер - с тенис кортове, физкултурен салон и подобни съоръжения. Малко рекламното послание от първа страница ми е в повече, ама маркетинг (хамериканска му работа) ...

Последна редакция: ср, 21 юли 2021, 15:51 от Аш

# 20
 • Мнения: 16 960
Гадамер, на Мария детето е точно писателка творец, каквото е нашето познато дете, за което писах, и самата Мария се е оплаквала, че на пробно есе детето е имало по-ниски точки. Не помня колко, защото може за нея да са били ниски, но да не са. Детето на Айла е математически тип и е ползвало точно горната стратегия на изпита. Имаше високи точки.
Леле, ще се пребия някъде от вървене и писане във форума.

# 21
 • София
 • Мнения: 5 099
Не съм сигурна колко полезно е да се тренира формата и да се правят пробни по есето. Моята девойка е писала 3-4 пъти в училище есе и веднъж се яви в една школа на пробен, където силно я орязаха и се притесни, че се справя много зле. Нямаше и 5% там. На есето в АК тази година изкара 15%, това при положение, че все още допуска правописни и пунктоационни грешки /има си някакви проблеми тя в това отношение, което е друга тема/ и според нея дори не го е довършила, не й е стигнало времето. Но тя пише интересно - често си съчинява разкази и ми ги чете, та имам поглед, освен това мисля, че е спазила условието да отговаря на въпросите - бях наблегнала на това. Та мисля, че е някакво съчетание от това да пишеш творчески, да спазиш условието на задачата и да пишеш грамотно, разбира се.

# 22
 • София
 • Мнения: 6 844
А тия проценти по каква формула и на какъв принцип ги изчисляват? Като прочета - някой със 17% и страхотен резултат, нещо хич не ми се връзва Sad

# 23
 • Отвъд алеята зад шкафа
 • Мнения: 5 700
Не знам в случая дете, което не е чело "Битие", как ще разбере връзката на изречение,  реч, изричам с  "В началото бе Слово", "И рече Бог...", за обвързването на мисъл и действие в съзиданието,  за съвършените Адам и Ева, създадени, изречени с любов, за свободната воля и грехопадението (грешка). Но заради тази грешка двамата дават началото на един удивителен свят, доминиран от Човека ...Една човешка библия, четена от всички с увлечение...

Аш, тези 17 % са от максимум 20%

# 24
 • София
 • Мнения: 6 844
Аш, тези 17 % са от максимум 20%
Аааа, това ли било. Че останалите 80% математика ли са?

Гади, сега защо ме предизвикваш на литературно-философски двубой. Нали знаеш, че съм проста. Ама само да си кажа, че според мен изразът за човешката библия от цитата е употребен по-скоро метафорично. Не виждам мост към християнството (сега трябва да отида да прочета Радичков, да му се невиди). Можеше да напише със същия успех човешката формула или човешкия алманах (то и там може да има грешки) Joy Ама хайде да прочета оригинала и после ще говоря (пиша). Радичков имам предвид (не Библията) Joy

# 25
 • Мнения: 5 427
Не знам в случая дете, което не е чело "Битие", как ще разбере връзката на изречение,  реч, изричам с  "В началото бе Слово", "И рече Бог...", за обвързването на мисъл и действие в съзиданието,  за съвършените Адам и Ева, създадени, изречени с любов, за свободната воля и грехопадението (грешка). Но заради тази грешка двамата дават началото на един удивителен свят, доминиран от Човека ...Една човешка библия, четена от всички с увлечение...
Нещо такова ще да е мислил Радичков. Само че АК не търсят "какво е искал да каже авторът", а може ли ученикът да мисли. И преди всичко, разбрал ли е какво го питат и може ли да отговори смислено на въпросите. Ако отговори  не само смислено, но и красиво - това е само в плюс. Но ако се изкаже красиво, но не по темата - "Лошо, Гошо!"
Което ми напомня, че темата не е за АК Joy

# 26
 • Отвъд алеята зад шкафа
 • Мнения: 5 700
Е, то за литература, камо ли Библия не се спори. За мен обаче Бог създава чрез слово и изричане и връзката е направо директна с "човешкото изречение". Насочващите въпроси също са в тази посока. Моята дъщеря не е писала нищо такова, обаче 🤣

20% са есе, останалите 80 % се поделят между 3 теста по мат и 1 тест Четене с разбиране.

# 27
 • Мнения: 16 960
Писах на Мария и с нейно позволение я цитирам тук:
Цитат
Иначе, да, с 12% беше Ния, а Николета на Айла мисля, че беше със 17%. Но Ния не е дала пример, а е пишело в инструкциите "дайте пример", тя решила, че ще й развали творението тоз пример ))), а Ники си беше измислила някакъв Иван и беше дала пример. Но Ния и на пробният в Лого беше с 12,5%, та явно толкоз си може. Не помня Ники колко имаше на пробния, но тя е много четящото дете и явно си може да пише, нищо, че не го прави за кеф. Ния, наистина до м.г. много пишеше, но дали е имало някаква стойност това й творчество не зная. Някакви дребни конкурсчета спечелваше, ама нищо сериозно.
Само да кажа, че конкурсите не са никак дребни. Гледала съм някои от тях. Мария скромничи.
Така че си поддържам горната теза. Ето точно и за измисляне на пример, ментор, важен човек в живота или преживявания също исках да пиша. Ако детето тръгне да мисли нещо от собствения си опит, може да загуби много време.
А че трябва четене и говорене по разностранни теми, това никой не го отрича.

# 28
 • София
 • Мнения: 6 844
Не знам в случая дете, което не е чело "Битие", как ще разбере връзката на изречение,  реч, изричам с  "В началото бе Слово", "И рече Бог...", за обвързването на мисъл и действие в съзиданието,  за съвършените Адам и Ева, създадени, изречени с любов, за свободната воля и грехопадението (грешка). Но заради тази грешка двамата дават началото на един удивителен свят, доминиран от Човека ...Една човешка библия, четена от всички с увлечение...
Нещо такова ще да е мислил Радичков. Само че АК не търсят "какво е искал да каже авторът", а може ли ученикът да мисли. И преди всичко, разбрал ли е какво го питат и може ли да отговори смислено на въпросите. Ако отговори  не само смислено, но и красиво - това е само в плюс. Но ако се изкаже красиво, но не по темата - "Лошо, Гошо!"
На всеки 10 дни напоследък поне веднъж ми се случва да казвам "Не си прав, Ежко!". И сега ти го казвам. Виж как е зададен въпросът: "защо според вас Радичков определя с нея човека и съществуването му".

"Хора и свраки" в конспекта за 7 клас ли е? Въобще за изпита за АК има ли такова нещо като конспект?

 
Което ми напомня, че темата не е за АК Joy
Голяма работа! Нали е говорилник.

Дъждец, ми да вземе Мария (на Ния) да дойде и даде съвет от първа ръка Simple Smile. Стига се е крила Simple Smile

# 29
 • Мнения: 16 960
Поканих я, ама ще реши сама.
Допълвам се, че безспорно има деца, които хем пишат страхотно, творчески, мислят бързо, отговарят точ в точ на въпросите. Аз говоря обаче за печеливша стратегия за другите, които са малко по-средностатистически относно есетата.
80% не е само мат , а и четене с разбиране.

Общи условия

Активация на акаунт