Образователен Говорилник - 16-та сбирка на Профсъюза на медиумите

• 26 366
  • 753
  •   1
Отговори
# 510
  • София

За лятото след шести клас обаче съм на друго мнение. Тази подготовка за нво ни дойде бактън вече и мисля, че би било полезно да има предварително предаден материал и някакви упражнения за домашно. Може би и ние нацелихме много къса клечка с тоя Ковид и ДО, но хич не ми се връзват твърденията, които съм чела тук, че ако детето е в добро училище и си е учило през годините, няма стрес и много натоварване.

Вероятно ДО наистина е оказало влияние, защото моите деца са били точно така - нищо особено не беше 7-ми клас, като натоварване си беше колкото в предходните години. Аз не съм давала нищо допълнително за НВО, извън даваното от училище, един ПИ не съм разпечатала, достъп до седмокласната поща никога не съм и искала. На външни пробни и двете са се явили само на един - едната по мат, другата по БЕЛ и спокойно мога да кажа, че и те бяха излишни.

# 511
  • Отвъд алеята зад шкафа
Каката всъщност съм я записала на американски лагер, но не да гони ниво по АЕ. Хареса ми програмата. А и тя е гимназистка, намери интереси там. При по-големи деца е по-различно.

# 512
Моята само ще си напише домашните за ваканцията и ще си прочете книгите.
На мнението на Ежко съм. Ако ги оставим да скучаят, излиза наяве сериозна креативност. Ама истинско скучаене е у нас. С взети ел. устройства и спрян Нетфликс. Simple Smile Много съм гадна. Така изгълта 3 книги за седмица. И преоткри водните си моливи и маркери. И стана далеч по-спокойна.

# 513
Ако на тез деца им оставим свободно време някакво, току-виж им се появили техни си, разбираш ли, разбирания за какво живеят живота си и какво искат от него.
Малко е рисковано да оставим на тях тези въпроси...
За предложението към Пипи Simple Smile
От 10 сутринта до 10 вечерта са 12 часа. Ако се справям със сметките. 12часа минус 2 часа учене. Ами някакви си 10 часа им остават. Simple Smile

# 514
Минус два часа учене звучи правилно.
Защо обаче да изпадаме в детайли?
Направо минус учене и им остава свободен целия ден, а не само някакви часове?
Електронни устройства и телевизор просто нямаме (освен служебните лаптопи и музикалните уредби). Книги през ваканцията са разрешени само в почивните дни и във вечерните часове.

# 515
  • в страната на чудесата
Никой не е умрял, нито затъпял, нито се преуморил от развитие на интелекта и натрупване на знания. Освен това се сравняват круши и ябълки - предучилищни със седмокласници и с гимназисти.
Изискванията и на топ училищата и на Нво и матури са толкова занижени, че не е учудващ успех без допълнителни занимания на дете от средно-интелигентно семейство. Но по никакъв начин това не е достатъчно. За корпорацията е, за свободния живот не е Simple Smile
Не записвам на лагери, школи, колелета, палатки и всякакви други военщини. Ако на някого у дома му е скучно предлагам истинска, реална работа без заплащане. Засега предлагам два офиса - моя и на приятел. Предлагам едно хранене, комфортен, чист и климатизиран офис и билет за плуване два пъти седмично.

# 516
  • софия
хахахахаах, Лейка, вярваш ли, че като видях известние за едно ново мнение в темата и си казах - ей сега Лейка ще ни строи.
Опасна си ей.

# 517
Ееееех, Лейка...
Едно от любимите средства за затъпяване в родната казарма е лишаването от лично време (половиният час такова по устав, съществува само на теория).
Друго любимо средство е безмисленият труд. А по-безмислен труд от подготовката за НВО детайлчетата, без която няма да имаш ценните точици, разделящи "отличника", заминаващ в безнадеждно ДУ от "наистина пълния отличник", отправящ се в полу-безнадеждно "елитно" такова? Какво по-безмислено да измислиш?
Какъв свободен живот, след като си привикнал да скачаш според тоягата на някой чиновник?

# 518
  • София
Понечих да кажа нещо, но реших, че няма смисъл.

# 519
  • София
И аз като Санака Joy Макар че сигурно различни неща мислехме да кажем Joy

# 520
  • Пловдив/София

За детето на Пипи  си представям нещо, съчетано с игра и английски. Това е ок, ако и самата Пипи ще си почива по този начин.
Леко ме възмущава фактът, че не може в училище да се справят. Какво толкова са научили пък останалите в предучилищна, дето в първи клас учителките не могат да го наваксат?! Добре че нямам по-малко дете, защото имам чувството, че постоянно се качват критериите и конкуренцията.

Ами да, със сигурност след "почивка" един месец с двете деца, ще ми е почивка да има занимания през деня поне едното Simple Smile)
Колкото до възмущението и раждането с Б1- напълно споделям. За мен е абсурдно да се учат по 2 езика ПРЕДИ първи клас, а имахме дете, учещо и ТРИ! в трета група. Ние си бяхме само с немския в ДГ, колкото хване, толкова и ето  на, оказахме се "закъсняли" за анлийския Simple Smile) Проблемът е, че тъкмо проговори някакъв немски и айде всеки ден английски. И стана миш-маш...сега отговаря на немски с английско произношение :Д
Знам, че е рано и хич не искам да знае два езика, но искам да се впише, че имаме проблеми с това. Както знаете доста "горски" е отглеждан (според интересите му- животни, растения, планини, никакво учене) и е малко вълк-единак.
Ежко, принципно си прав и ти харесвам постовете, амаа ти на 6 години открил ли си смисъла на живота Simple Smile) Моят син веднага ще ти каже- да работи с глина, да гледа филми и да стане полицай Simple Smile)
Иначе за НВО си прав и като слушам какъв ужас е....все повече се надявам да имаме възможност за частно образование. Макар че таксите така скачат, че не вярвам....

# 521
Като споменахте за летни лагери и подобни, може ли за такива , новобранци като мен да  споменете, къде водите децата си?

# 522
  • в страната на чудесата
Оооо Амели, аз споделям моето мнение за моите младежи. Всеки си знае инак как да организира децата. Аз не страдам от скъсената лятна ваканция, а от липсата на повече ваканции през годината Simple Smile

На мен лично лятната ваканция ми беше ултра противна. Трябваше да се правят хиляда неща от бране на малини, варене на ракия до някакви плетки  - баба ми беше като фелдфебел и командваше дядо и нас 4 моми. Всеки уикенд пък нашите пристигаха с приятели и вихреха тридневни купони.
Сега не организирам никого. Но чуя ли, че на някой му е скучно предлагам работа или сборник. Обикновено занимание се е намерило за седмица напред.

# 523
На моята най-приятните и летни моменти до сега са били по време на тенис лагера и този в АК. Голям кеф и е. Ние сме и поомръзнали, дори и да пътуваме и да правим различни неща.
Отдавна си мисля за един лагер на Лимнос за да се научи да кара сърф, докато ние с баща и се излежаваме на плажа. Ако някой има опит с такова училище, моля да сподели.

# 524
Моите най харесваха езиковите курсове в чужбина, стояха всеки юли по три седмици. Това от 5-6 клас докъм 9-10 за последно.

Общи условия

Активация на акаунт