Кафеавтомат – заслужава ли си и какъв да изберем. Тема N⁰3

• 89 522
  • 828
  •   1
Отговори
# 225
Благодаря.
Кафето изглежда чудесно.
Нашето е воднисто, без каймак.
Ще поработим още с настройките.
Ако още някой се включи ще ми е много от полза.

# 226
  • в 1001-та нощ
И аз съм със стар Филипс - избрала съм максимално гореща вода и най-ситно мелене. Доволна съм от "каймака".

Този каймак не знам има ли някаква стойност - освен естетическа. Не е като млечната пяна за капучиното.

# 227
Здравейте,
Имам Philips Latte Go 5400, но не можем да се харесаме с него. Пробвах два три вида кафе, плюс различни настройки за мелене, температурата е на най-висока степен. Не ми харесва кафето и това е. Не ми прилича на еспресо. Не пия млечни и само еспресото ме интересува, пия по много на ден. Искам гъстичко, плътно и с хубав каймак, с вкус на еспресо. Възможно ли е изобщо това с този автомат. Моля препоръчайте кафе и настройка, която да пробвам за по-добри резултати. Нова ми е, но мисля вече да я продавам. Не знам ще я бъде ли.
Благодаря ви предварително.

# 228
Здравейте,
Имам Philips Latte Go 5400, но не можем да се харесаме с него. Пробвах два три вида кафе, плюс различни настройки за мелене, температурата е на най-висока степен. Не ми харесва кафето и това е. Не ми прилича на еспресо. Не пия млечни и само еспресото ме интересува, пия по много на ден. Искам гъстичко, плътно и с хубав каймак, с вкус на еспресо. Възможно ли е изобщо това с този автомат. Моля препоръчайте кафе и настройка, която да пробвам за по-добри резултати. Нова ми е, но мисля вече да я продавам. Не знам ще я бъде ли.
Благодаря ви предварително.

В абсолютно същата ситуация съм.
За това и по-рано днес писах в тази група за съвети.
Явно е от кафето.
Ще трябва да се пробва с различни видове кафе и игра с настройкате.
Може би и с повечко търпение.

# 229
И какво се оказва, че кафевашина с цедка прави по хубаво кафе така ли?
Млечните напитки са много добре, но ни се пие и хубаво кафе. Това беше и причината да купим.кафеавтомат.
Ще разгледам и предната тема.
Благодаря.
точно така

автомата има предимства, но те не са във вкуса и кафето.
Обаче става лесно, бързо, мързеливо, ако се купи някоя робуста има и 2 пръста каймак.

Ако някой иска над средното ниво  кафе, автомата не става, без значение дали е от 1000 или 5000лв

# 230
Показаното от мен по-горе кафе е 100% арабика. Много рядко пия смес с малко робуста. С интензитет винаги над средния.
Не, че нещо, ама тези обобщения са доста смешни.
Честно казано кафето, което пия от автомата ни по нищо не отстъпва на кафе в някоя италианска сладкарница или кафене, направено на най-професионалната и голяма ръчка.

# 231
Веднъж вече отговорих по темата за автоматите, но споделям отново. След два неуспешни опита за Саеко и Филипс 2200 се отказвам от автомат.Пробвах с всевъзможни настройки и кафета/включително и специално кафе/.Не става!Започнах да чета малко късно професионални мнения и разбрах, че това е мисия невъзможна. В магазин тип Техно...няма как да се закупи качествена кафемашина.

# 232
Показаното от мен по-горе кафе е 100% арабика. Много рядко пия смес с малко робуста. С интензитет винаги над средния.
Честно казано кафето, което пия от автомата ни по нищо не отстъпва на кафе в някоя италианска сладкарница или кафене, направено на най-професионалната и голяма ръчка.
така е, ама според теб. Това, че на теб ти харесва и си доволна не означава, че няма разлика пак според теб.
А освен да се смея на това което си написала, няма какво друго да направя .

Още малко и Дачия и Ферари нямат разлика, все те возят и са с 4 колела.

# 233
така е, ама според теб. Това, че на теб ти харесва и си доволна не означава, че няма разлика пак според теб.
А освен да се смея на това което си написала, няма какво друго да направя .

Още малко и Дачия и Ферари нямат разлика, все те возят и са с 4 колела.

Абе не е така само според мен, ама няма значение.
Все пак нали говорим за нещо, което се консумира и в крайна сметка е въпрос какво консуматора оценява и мисли. След като кафето от професионална машина го смятам за съотносимо с това, което получавам от автомат при еднакви критери за вкус и качество, не ми казвай, че не е така, нещо съмс е заблудила във вкусовите си възприятия и мисля грешно.

А ти си се смей. Аз пък се смея на всякакви форумни "спецове-баристи", които обясняват на лаиците как получаването на хубаво е кафе е като висшата математика и може да се получи само и точно от определена машина. Wink

Щом сме тръгнали да си говорим за Дачия и Ферари да те питам как в темата спецовете по кафето препоръчват ръчки от по 200-300 лева, като по-добри от автомати за 3500 лв.?

И си обобщавай колкото искаш. Който иска ти вярва, който мисли - не.

Последна редакция: нд, 10 апр 2022, 23:01 от Fancy

# 234
Не знам кой ги препоръчва като по-добри. Няма смисъл да се пише повече, който прочел и разбрал и пробвал добре.
Интересно как, който мине от автомат към машина и друго говори след това.
Иначе всеки си хвали автоматчето преди това.

Цар вкус, нали така беше. Радвам се, че си намирала перфектното кафе  и машина.

# 235
  • Plovdiv, Bulgaria
Аз хич не съм доволна от филипс, не защото е автомат, а защото се чупи яко.
Ако ще купувам автомат ще е делонги, но най-вероятно ще взема делонги дедика.
Филипса ни оставя без кафе вече няколко пъти по няколко дни. Първо се чупи "фунийката" отгоре където се слага мляното кафе, от там минава и смляното от мелачката и спираше по време на мелене и не пуска кафето, а се разхвърчава из вътрешностите на машината.
После се скъса гумичката откъдето пуска водата под налягане и 1 лв гумичка с 4 лв доставка плюс 3 дни без кафе...
За капак откакто я отворихме мелачката не може да се настрои както преди и това е. Сега си пием мляно кафе и чакам да ми писне достатъчно, за да я продам. Joy
Става въпрос за 4-та серия, на 400 кафета е автомата, не сме го спукали от ползване чак толкоз..
Пиша го това, защото аз се подведох по външния вид, викам си кво пък, все ще прави кафе.. да ама само проблеми.

# 236
Вкус, мирис и т. н. няма какво да се коментира-толкова е индивидуално, но специално за еспресото се запитайте защо собствениците на кафенета купуват скъпи машини, а не автомати. Причината не е в това, че автоматът ще се задръсти и ще се разпищи. Те могат да сложат няколко на тезгяха....

# 237
  • в 1001-та нощ
Автоматите са компромис - това го разбрах, след като започнах да пиша в темата. За непросветните е удобсттво и възможност да пият прясно смляно кафе. Такива бяха моите очаквания. Вемсто да купувам кафе, което мляно кой знае кога, съхранявано кой знае как .... и стои отворено у дома - то ще се мели непосредствено преди всяко правене на кафе.

Аз също в началото не бях очарована от вкуса. Все пак мляното кафе в пакетче е по-консистентно смляно от това в автомата Simple Smile Но може би с времето свикнах или започнах да подбирам по-хубаво кафе Simple Smile

Ползвам си го с удоволствие.

# 238
Аз харесвам хубавото, истинско, класическо еспресо, но си и признавам, че ако вкусът ме удовлетворява, бих могла да пия и кафе от автомат, ако нямам друг избор. Имахме в единия офис една Гаджия (не помня вече модел), която доста приличен вкус докарваше.  Не обичам само кисели, воднисти кафета и да са разпенени, все едно с миксер са джуркани  Simple Smile А пък, ако човек харесва точно такива, защо да не си ги пие?!-няма да се отрови, я.

# 239
  • München, Deutschland
В работа имаме няколко кафетерии от голяма италианска верига. Кафето е много хубаво, правят си го външни служители, доставят им отделно, реално са си отделни заведения в рамките на комплекса.

Всички кафета се правят на КОМБИНИРАНИ машини - такива, които правят и кафе, и затоплят мляко. Самите машини са някакви огромни - над метър дълги, и имат нещо като 3 работни места за правене на кафе и още 2 - за мляко.

Та, да, уредът е комбиниран, има автоматизирани функции, абсолютно е професионален и струва десетки хиляди евро.
Да се твърди, че един уред не е достатъчно добър само защото е комбиниран, за мен е несериозно.

--------------------------------------

Иначе си взехме една Дедика почти неизполвана на старо за вилата - има накрайник за разпенване, а кафето се прави с цедка. Ми, не ми харесва вкусът, не ми харесва и ароматът. Иначе ценово (поне в Германия) е среден клас - някъде 120 евро.. За сметка на това, кафето от Делонги автомата (Delonghi Magnifica S ECAM) за мен е далеч по-приятно, дори понякога съм си пускала еспресо, макар попринцип да не обичам.

Със сигурност има и начин за още по-силни еспресота, разказваха ми за специализиран магазин тук в Мюнхен, в който автоматите май започват от 2к и стигат докъм 10к евро, различни хора ми го похвалиха, защото продават и някакви специални кафета. Да, но това, което предлагат, заема мястото на 3 кафеавтомата и никак не ме устройва в кухнята... За мен след толкова години автомат, определено това е по-доброто и лесно решение.

Откъм поддръжка сипваме филтрирана вода, защото живеем на място с ужасно твърда, но в Сф дори това не се налага. Понеже ползваме водата от Бритата, не се и налага така често да се декалцира машината, средно веднъж годишно при нашата твърдост, която е десетки пъти по-висока от най-твърдите води в България (сравнявала съм данни със специалист точно в областта). Вероятно някой ден врътката за парата ще се скапе, защото е малко афиф, след някъде 4 години още не е. Но виждах още 2 автомата, същите като моя (препоръчах на познати, те си купиха и са доволни), на около година, при тях копчето/врътката вече е значително подобрена и вероятно няма да се потроши, т.е. ако сега купи човек, единственото притеснение отпада.

Последна редакция: пн, 11 апр 2022, 13:54 от chrissy

Общи условия

Активация на акаунт