Кафеавтомат – заслужава ли си и какъв да изберем. Тема N⁰3

• 86 253
  • 828
  •   3
Отговори
# 690
  • München, Deutschland
Е това не е честно моето е негърска пот със същата
машина
каква е причината изброявам всички подробности
1 мелничка чертичка преди 1
2 работи на еко
водата е смесена чешмяна софийска (незнам дали е витошка или искърска ) и минерална от банята в центъра
3 не съм пипала настройките за дължина. Аз пия дълго кафе и го спирам преди да спре само тоест пия средно дълго .
Аромата е на 10:00 часа
4. Кафето е лаваца крема е густо
5. излиза кафе с много лош вкус доста натрапчив и горчив много слаб каймак който изчезва след няма и 5 мин
Къде бъркам. Машината е на 1 месец . До преди 3 дни я ползвах със смляно и си мислих че прави такова кафе защото е със смляно
Според мен проблемите, от личния ми ипит с 2 такив амашини в последните 5-6-7 години (едната е моята, другата е тази, която купих на нашите) са:

1. Водата. Ние слагаме чешмяна вода, мината през Брита, в София нашите ползват само чешмяна. Минерална вода, по мое мнение, изобщо не е подходяща за кафе, има твърде много миризми и вкусове примесени. Чешмяната, ако е в блок с тръби на над 20 години, според мен е добре да се пречиства, отново заради миризмите.

2. На Еко съм опитвала у нашите кафе - беше като "измил си ходжа краката" - много бледо, безвкусно... На еко се познава по вкуса, че не вдига налягане, а минава просто през кафето и става като филтър кафетата в Германия - мнооого разредени и без никакъв вкус. Откакто им казах и махнаха екото, са значително по-доволни.

3. Самото кафе. Тази лаваца е гадна, според мен. Също така, от българските лаваци не съм случила нито една хубава. Моят шеф, италианец, ми донесе Лаваца от магазин в Италия и нямаше ниииищо общо. В България от широкодостъпните кафета, които се намират в различни магазини, харесвам ILLY, малко количество на зърна в метална кутия, мисля, че бяха кутии от по 250г, сребристи, с червен надпис, нещо подобно е кутията, но тази е с мляно кафе, такава снимка намерих:

4. Допълнителни фактори като колко вода пуска, на какво налягане и колко ситно смила, са трудни да се кажат от дистанция и зависят от кафето.

# 691
  • Бургас
Показаната по-горе "Лаваца Оро" е добър вариант от масовите кафета. Мои познати също след бая тестване са се спрели на нея. Моето мнение е различно, фен съм на "Дъбов" и други занаятчийски кафета, но те са доволни.
Водата категорично има най-голямо значение. Трябва да е мека, в София е мека принципно водата, но е добре да мине или през филтъра на машината - ако има такъв, или през кана. Минерална - не.
За Италия от разни майстори-баристи съм чувала легенди, че кафето там било толкова хубаво навсякъде основно заради водата. Един и същ пакет кафе се държи по един начин в Италия и по друг - в България.

# 692
  • до най-прекрасния мъж
Вода ползваме най-евтината трапезна от Лидл, 11 л, струва 2 и нещо. При тест, едва оцвети първото квадратче на лакмуса, тоест е мека. Наистина има голямо значение каква е водата.

# 693
  • София
Е това не е честно моето е негърска пот със същата
машина
каква е причината изброявам всички подробности
1 мелничка чертичка преди 1
2 работи на еко
водата е смесена чешмяна софийска (незнам дали е витошка или искърска ) и минерална от банята в центъра
3 не съм пипала настройките за дължина. Аз пия дълго кафе и го спирам преди да спре само тоест пия средно дълго .
Аромата е на 10:00 часа
4. Кафето е лаваца крема е густо
5. излиза кафе с много лош вкус доста натрапчив и горчив много слаб каймак който изчезва след няма и 5 мин
Къде бъркам.
Водата винаги е мината през Бритатата. Независимо дали ще готвя, гладя, пия или правя кафе - навсякъде се ползва прецедена вода.
Не използвам еко програма на кафеавтомата, смятам, че не си заслужава, предпочитам да я ползвам за съдомиялната.
Понякога и аз ползвам оранжева Лаваца, кафето изглежда подобно и има по-лек вкус и често е на промоция 2 за 1 във веригите.

Дължината има значение за интензитета. Чувала съм, че е по-добре да се пуснат няколко къси кафета отколкото да се ползват програмите за дълго и двойно, но на мен не ми се занимава.
Това е двойно кафе със същия каймак и вкус, като късото:

Това е дългото 120 ml, което е по-воднисто и съответно каймакът му е с балончета и е по-светъл.

Последна редакция: нд, 12 ное 2023, 10:47 от Pampita

# 694
В италианския магазин до Баухаус има техен си внос Лаваца и наистина има съществена разлика според моето небце.
Иначе гледайте за тези:

И златната.

Аз за ароматно кафе предпочитам 100% арабика. Отделно, че робустата ми киселее и ми е твърде силна.

# 695
Това първото, 5/10, не е ли много слабичко?

# 696
  • München, Deutschland

Тази харесвам и аз.

# 697
Това първото, 5/10, не е ли много слабичко?

Не, поне според мен. Аз пия повече ароматни кафета с карамелен, шоколадов или ядков послевкус. Но и не обичам робуста, която дава силата. А и не харесвам да получа сърцетуп от кафе. Simple Smile

Това ми е много интересно
https://maxshopbg.com/product/%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%86%d0% … 500-%d0%b3%d1%80/
Цената е за 500 гр.

Последна редакция: нд, 12 ное 2023, 21:20 от Fancy

# 698
Здравейте Simple Smile
В процес съм на закупуване на нови електроуреди. Прочел съм необходимите теми Simple Smile
От тази тема бях избрал кафе автомат https://www.tehnomix.bg/kafemashina-miele-cm-5710-silence-bronze-pearlfinish но вече не го намирам на цената от 1300 лв. на която бях го гледал преди време.
Резервния ми вариант е https://brosbg.com/delonghi-ecam-35050b-dinamica-product-22740
Въпроса е заслужава ли си разликата от тези 900 лв.?
До колкото успях да разбера Миелето има всякакви настройки при приготвянето на кафето, запаметяване на вече направените настройки също. За Делонгито чета, че има някакви настройки при приготвянето на кафето но не успях да разбера какви точно, освен колко ситно да е смляно кафето.
Не сме имали до сега никаква кафе машина. Ще съм ви благодарен за съвети и пояснения Simple Smile
Благодаря ви Simple Smile

# 699
  • до най-прекрасния мъж
Делонги има настройки за дължина, интензитет, едрина на смилане и температура на водата. Предварително зададените настройки за дължина могат да се регулират по желание в определен диапазон за различните видове напитки и да се запазят до следваща промяна. Примерно, ако фабрично еспресото е зададено да е 40 мл, то Вие може да си го промените в диапазона 20-100 мл и тази настройка остава така, докато не я промените ръчно или не зададете фабрични настройки.
Имам Делонги от скоро, доволна съм много. Миле не съм ползвала. Знам, че са силни в друго направление.

# 700
Милето не знам да има нещо повече като настройки от изброените или едрина на мелене, количество вода и количество кафе.
Не виждам особен смисъл от запаметени настройки, тъй като всяко кафе си иска негови параметри и рядко са еднакви.

# 701
За Krups никой не пише?

# 702
За Krups никой не пише?
Има по-стари мнения. Вижте дали с търсачката на форума няма да намерите.

# 703
За Krups никой не пише?
Има по-стари мнения. Вижте дали с търсачката на форума няма да намерите.

Да, преди да пиша тук проверих. Има твърде малко мнения и повечето стари. А според мен марката си заслужава вниманието...

Поръчах си Krups Espresseria EA810570 от промоция, да видим дали ще ми я пратят, че я гледам "изчерпан продукт" Simple Smile
Ако пристигне ще споделя лично мнение... но в този форум се надявах на малко информация като препоръка за марка кафе и тънкости при обслужването за най-добри резултати... а информация - йок Simple Smile

# 704
По-добре си питайте в кафеджийските форуми 😊

Общи условия

Активация на акаунт