Рак на белия дроб - тема 7

• 50 593
  • 763
  •   1
Отговори
# 600
  • София
whitefang, Благодаря за коментара, приема някои добавки, но с променлив успех успява майка ми да му пробута. Много капризен пациент е май, но и болестта не е лека, а той има силна болка. Ето ги нещата, но не пие всичко всеки ден: Омега 3, Ехинацея, Мултивитамини, облепиха, Бял трън (комплекс), Котешки нокът, Черен кимион, Витамин Б17, Алое Вера сок ,CBD oil, сладък пелин. Прави му и сокове от морков, магданоз и червено цвекло, но с голяма мъка го пие, с лъжица мед по-лесно минава. Препоръчайте нещо специално за кръвните изследвания след ХТ, какво взимате?

# 601
  • Пловдив
whitefang, Благодаря за коментара, приема някои добавки, но с променлив успех успява майка ми да му пробута. Много капризен пациент е май, но и болестта не е лека, а той има силна болка. Ето ги нещата, но не пие всичко всеки ден: Омега 3, Ехинацея, Мултивитамини, облепиха, Бял трън (комплекс), Котешки нокът, Черен кимион, Витамин Б17, Алое Вера сок ,CBD oil, сладък пелин. Прави му и сокове от морков, магданоз и червено цвекло, но с голяма мъка го пие, с лъжица мед по-лесно минава. Препоръчайте нещо специално за кръвните изследвания след ХТ, какво взимате?

Много добавки, но май няма за хемоглобин. По време на химиотерапи ята не е желателно да се приемат антиоксиданти. Маоло може би трябва да взема само, и да се храни. Червено месо, спанак , коприва, Кръчен здравец  На сока може ябълка да слагате, че цвеклото има отвратителен вкус

# 602
    Галита,
Аз писах, че се плаща "много". Имайки предвид, че като се включат всички такси на Токуда и с плащането на кръвта (400-500 лв за 1 банка кръв) се заформя сума към 1000 лв. А има пациенти, на които се налага неколкократно вливане. Буквално през месец-два, ако се сриват показателите.
Иначе като експедитивност, условия, бързина аз лично препоръчвам Токуда. Завеждащите хематология и онкология там са много добри специалисти, и прегледът при тях  си струва всеки даден лев.
Успех и дано се подобри татко ти!

# 603
  • София
whitefang, добре, взехме Маоло, коприва сироп и Герисан (това е кръвния здравец, който всъщност го дават, че е антиоксидант ... не съм голям спец на хр.добавки, въпреки че приемаме някои).  По отношение на добавките в Онкологията са му казали - без жълт кантарион и без грейпфрут. Там много го рекламират това Маоло, също и Биовестин (пробиотик). 
Малечка Палечка, да, точно и аз така го бях разбрала както си имала предвид, помогна ми все пак. Да, наистина са добри в Токуда и в Хематологията.
Иначе една банка кръв вдига с 10 хемоглобина. Да се надяваме, има още 1 седмица да се вдигне преди 4тата ХТ. Вчера са му правили и рентген и лекар му е казал, че "има прогресия на болестта"Cry, предполагам, че го сравнява с рентгена от преди по-малко от 2 месеца, когато беше там в гръдна хирургия за плеврален излив.  Днес и друг лекар е казал, че тумора е станал по-голям и баща ми съвсем се е сринал. В началото на годината, когато още не беше минал бронхоскопия и стадиране един хирург в Пирогов му беше казал, че му остават още 6-7 месеца (ако не се оперира) и сега баща ми си е сметнал, че тамън октомври се пада да приключва Cry

# 604
Галита,
Наред с Герисана и Маолото, опитайте да вдъхнете кураж на баща ти! Силният дух и желанието да се бориш Е ОСНОВНО при нашата болест и без тях не се получават нещата!
Говори му за темата, имаше хора с разсейки, сега в ремисия (да чукаме на дърво), хора, на които давали по 6 месеца, а вече 5 година карат... Въобще окуражавай го колкото можеш! Heart

# 605
  • Пловдив
Ренген или САТ? Защото не могат да се сравняват резултатите. Нали след 4 тата ХИТ ще правят ПЕТ, изчакайте резултата , преди да се отчайва те.  От ИТ може да има т.н. "псевдопрогресия"( ренгенографски видимо увеличение заради възпалението около тумора) . Освен това и лъчетерапия е правена , може да има фиброза,  лъчев пневмонит особено при ИТ след лъчето.
По какъв повод е правен този "ренген"?

# 606
  • София
Рентген правихме преди 2 месеца в Гръдна хирургия, когато източваха течност от дроба. Сега в Хематология пак му правиха рентген. Да, наистина търпение, за да изчакаме ПЕТ и как ще ще го разчете проф.Пиперкова. Благодаря на всички за подкрепата, пожелавам ви само положителни мисли!

# 607
Малка светлинка на хоризонта от pre-trial data на  BLU-945 за прогресиралите след Тагрисо .

https://www.blueprintmedicines.com/wp-content/uploads/2021/04/Bl … Cancer-Poster.pdf

# 608
Здравейте, нова съм тук и досега само четях без да пиша. Март 2020 ме диагностирана с аденомокарценом в десен лоб с разсейки в дясна надбъбречна жлеза и в костите - 4 стадий. Минах 7 химио и три лъчи. терапии. От 5скенера се видя, че всичко беше спряло да работи, в смисъл туморът беше много намалял и нямаше дейност, много от метастазите бяха изчезнали. Химията беше ..Карбоплатина, Авастин, Паклитаксел и Зофран за костите. Оставиха ме 9 месеца на Авастин и Зофран но юли тази година след 5скенера се видя,че тумора пак е почнал да нараства и имам появили се нови разсейки. От юли съм на имунната терапия...Атезолизумаб на 21 дена и Денозумаб на 42, второто е за костите. Моля ви, ако някой от вас има информация за Атезолизумаб нека ме информира. Има ли действие, аз нямам мутации, но в Токуда където се лекувам ми каза доц. Арабаджиев, че на втора линия се появяват и имуното действа. Много ме е страх дали ще има ефект.

# 609
МартаМар, Hug
Щом си в Токуда при Арабаджиев, в добри ръце си, спокойно! Но са добри специалисти, ще ти помогнат! Heart
П.п. Зофран е против повръщане, не е за костите

# 610

Редактирам се!
13/09/2021  20:45ч.

2 консултации и 2 мнения.

1: 6 курса ХТ + Гефитиниб
2: Осимертиниб

Наистина незнам какво да правим и защо има такава разлика в подхода.

13/09/2021  16:00ч

Здравейте!
Влизам да се отчета за прегледа на татко.
Оказва се, че тумора е бил премахнат по време на биопсията....Ние това не го знаехме , никой не ни го каза, научихме го днес.
Другото което е - доктора мисли, че разсейкате в белия дроб не са разсейки, а някакви възпаления. Праща татко на нов PET + MRI .
Това, което ме притеснява е:
1. 6-те курса химиотерапия преди таргетната - дали е нужно толкова много курсове....
2. За таргетна терапия е посочен ГЕФИТИНИБ, който до колкото разбрах е 1-во поколение и с доста странични ефекти за разлика от TAGRISSO...  Или просто татко е възрастен и ей там да пие нещо си пък квото-такова, защо да му даваме 3-то поколение TKI?....

Отивам при Тимчева за 2-ро мнение....

Последна редакция: пн, 13 сеп 2021, 20:47 от kalina_malina80

# 611
Обърках се, имах предвид Золендронова киселина. Имате ли информация дали Атезолизумаб има добри резултати, знам че е до организъм, но все пак?

# 612
Kalina, не се сещам за по-труден избор между мненията на два авторитета - Дудов и Тимчева...
Май ще се наложи трето мнение...
Но все ми се струва, че Тагрисо е по-удачен вариант, както и ти пишеш.
Аз съм пристрастна и си го признавам - бих се доверила на Тимчева.

# 613
Ама то няма разлика в мненията им. Поне не сериозна.

Дудов не е написал да се прави ХТ и после ТТ. Написал е да се направи ХТ, ако няма метастази. Ако има метастази - гефитиниб. Тимчева е препоръчала да се започне направо с осимертиниб.

Разликата идва от това, че в България няма одобрен TKI за адювантно лечение след тотална резекция. Тоест, ако туморът е премахнат напълно, единственият вариант за системно лечение е ХТ. А ХТ ще се прави, за да се предотврати рецидив. В САЩ осимертиниб вече е одобрен и като адювантна терапия след радикално лечение (операция), но не и в ЕС.

Относно гефитиниб и осимертиниб...бих говорил с още един лекар. Принципно, започват с афатиниб, гефитиниб или ерлотиниб. Когато туморът резистира на първата линия от лечението и мутира в T790M, тогава се минава на осимертиниб. Не знам дали няма нещо ново като при ALK, където алектиниб все повече измества от първа линия кризотиниб (поради по-добри резултати).

Редакция: Да, има ново. ФДА са одобрили Тагрисо и в първа линия, тоест може да се започне директно с него.

Последна редакция: вт, 14 сеп 2021, 00:08 от Hope4C

# 614
Калина, от кога е предишният РЕТ? Може би е най-добре наистина да се направи следващ скенер и да се вземе решение въз основа на новата информация, ако може да се определи с по-голяма сигурност дали има метастази или не. Наистина си е съществено дали има ХТ или не, 6 курса не са малко.

Ние вчера бяхме при Николай Недев. Той първоначално сподели, че е имал пациент с белодробен карцином и светещи неща в надбъбреците,  които е облъчил със силни дози и нищо не се е променило. Според него е вероятно да не са били тумор. Затова не беше сигурен дали е удачно да се предприема лъчетерапия. После гледа подробно всичко скенери досега и тъй като в надбъбрека първата разсейка я има преди началото на лечението, намалява по време на химиотерапията и после започва да расте през периода само на имунотерапия, а сега вече има и в другия надбъбрек, е почти сигурно, че е тумор. Така че вариантите са да се облъчи едната жлеза сега, да се извади изцяло едната жлеза оперативно, за да може и да има биопсия и актуално изследване на PDL (това ми се вижда много крайно, но той обясни, че в България никой не прави биопсия на надбъбрек) или да изчакаме 2-3 месеца и да направим нов скенер. Клоним към третия вариант. И с облъчването има риск жлезата повече да не функционира (което води до слабост и задържане на течности) и да се налага хормонално суплементиране. Ще видим какво ще кажат и лекуващите онколози и ще решаваме. Интересно, той обърна внимание, че при такава тежка кожна реакция е много вероятно да има и вътрешни възпаления по черва и лигавици например и може да е разумно за известно време имунотерапията да се спре, за да се овладее реакцията. Той смята и че е възможно имунотерапията вече да не действа, т.к. в хода на лечението се случва селектиране на клетки и оставащите туморни клетки са с по-ниска PDL експресия.

Общи условия

Активация на акаунт