Рак на белия дроб - тема 7

• 50 677
  • 763
  •   1
Отговори
# 495
Ами... най-после си взехме резултата от хистологията....
Стадий - НЯМА! Нямало достатъчно материал...(не знам какво да кажа).
Никой нищо не обяснява, при опит да се попита от тук нататък ние ли да напомняме и да си гоним нещата или търпеливо да чакаме - последваха крясъци.... както и да е.
Дадоха блокчетата да ги занесем в Александровска за генетични : EGFR, ALK, ROS1.
ИХХ нямало да правят, защото били знаели вида на тумора.
Тук бих помолила Hope4C да даде мнение  - по-назад в темата беше писал да не се започва лечение без ИХХ , защото може да е фатално.
Прикачвам резултата...
Изчаквам генетичните и пращам блокчетата в Германия.

# 496
резултат, написан на пишеща машина!?!?!? OMG!

# 497
Ужас...Всъщност ИХХ не е ли точно това , което е написано,а хистология са генетичните

# 498
  • Пловдив
Второ мнение на патолог за хистологията.Гледана под микроскоп ,каквато е тази . Плюс Задължително ИХХ . ИХХ са определени антитела /панел от няколко антитела към определени протеини (За Фани),които ги има или не в клетките от материала. Примерно NAPSIN A, TFF-1, CD20,CK7,p63. P63+ е характерен за сквамоноклетъчен (SCC) , NAPSIN+ ,TTF+ ,CK7+, p63- показва аденокарцином. И.т.
След като има ясна картина от ИХХ -тията (PD-L1 се прави с ИХХ изследване ,така,че и него трябва да изследват с общата ИХХ), и не е сквамзно(плоско)клетъчен , има смисъл да се направят и генетичните . Хубаво е да се направят освен за EGFR(екзони 19,21),ALK/ROS1 и тези за който има одобрени таргетни терапии ,въпреки ,че в БГ не се покриват от касата. - екзон 20 инсършън в EGFR, други(wild-type) EGFR,вкл .ERbb2,Erbb3,Erbb4 , МЕТ екзон 14 ,RЕТ , KRAS g12C може и още някой да има,ако се сетят.

Смесен тип (ако е вярна хистологията) предполага и сквамозна компонента . Поне май не е много агресивен -умерено към високо диференциран) . Хубаво с ИХХ да се направи и ки67 да се определи колко пролиферативен е.
А какво значи ,че няма достатъчно материал - в епикризата пише ,че е резектирано парче?
Най-добре блокчетата наново да ги гледа патолог и тогава ИХХ, и  послед и генетични ако не е свамозен.

# 499
Няма да коментирам резултатите от правителствена. На нас Тимчева ни беше препоръчала да занесем при Бачурска (в онкологията) материала за потвърждение на морфологията на тумора и за ИХХ изследванията. Ако решите за там, мога да пратя информация в съобщение. Друг вариант са Трансхеликс. Hope4С много препоръчва две други лекарки като много добри патолози, но тъй като ги търсих тази седмица, знам, че Христова отсъства до края на август, а Поповска - до 20 септември.

# 500
whitefang
Благодаря за обяснението!
Много съм объркана от безхаберието...няколко пъти препрочитам темите и виждам, че без ИХХ наникъде! И незнам защо не се назначи, а сега ние трябва да ровим и питаме какво трябва да изследва...
 Незнам какво означава, че няма достатъчно материал... това ни казаха....И аз не разбрах - нов VATS ли искат? Или.. незнам

Bojuri  благодаря и на Вас - клоня към Трансхеликс - поне се надявам там никой да не е в отпуск, или жена му да го е ядосала сутринта и да си го изкарва на пациентите..
Освен ИХХ и 2ро мнение за Хистологията има ли нещо друго важно, което да се изследва?
И после следва Онколог... мисля към Проф. Дудов да се насоча.

# 501
Абсурд е с това нещо, напечатано на пишеща машина, да се започва лечение. Трябва да си вземете блокчетата (вече няма причина да ги задържат) и да направите второ разчитане с ИХХ и генетични изследвания. Щом Поповска и Христова отсъстват, насочете се към лекарката препоръчана от Bojuri.

Дудов е добър избор за онколог. Аз лично му вярвам.

# 502
Абсурд е с това нещо, напечатано на пишеща машина, да се започва лечение. Трябва да си вземете блокчетата (вече няма причина да ги задържат) и да направите второ разчитане с ИХХ и генетични изследвания. Щом Поповска и Христова отсъстват, насочете се към лекарката препоръчана от Bojuri.

Дудов е добър избор за онколог. Аз лично му вярвам.

Звънях днес в Трансхеликс. Много приятно отношение. И те са потресени от това, с което разполагаме след такава разигравка и чакане.  Просто плача от яд и безсилие, че изгубихме толкова време и се доверихме ..
Разбрахме се да занесем там блокчетата и да направят ВСИЧКО  - още една хистология, ИХХ и генетични.
Това, което много ме уплаши беше, че ми казаха, че от блокчетата не може да се взима доста и дано да е останало какво да се вземе, иначе ... пак  VATS  - нещо, което татко няма да издържи.
Мислите ли, че Трансхеликс са добър вариант за комплексни изследвания?
..ако все пак после нещо е останало от блокчетата - заминават за Клиника Хайделберг.

# 503
Има много хора, които са доволни от Трансхеликс. Аз лично съм по-скоро скептичен към тях. Във форума (но не помня в коя тема) имаше потребител със сбъркана диагноза - бяха описали мезотелиом като белодробен аденокарцином. После проф. Христова и доц. Милев независимо един от друг бяха “поправили” диагнозата. При баща ми също не успяха да познаят точната диагноза - бяха написали, че е с НДБК, но без да уточнят какъв НДБК. Да речем, че неговият случай беше много труден (лоша проба, декалцирана, от метастаза) - проф. Поповска уточни неговата.

С Хайдълберг имаме личен опит. Бавиха се твърде много време с документи и не успяхме да ги дочакаме. Та, ако ще се обръщате към тях - въоръжете се с търпение. Иначе са много добри в торакалната онкология.

# 504
Дали е добра идея за дадем стакълцата за мнение и при проф. Поповска? Видях, че работи в Плевен...
 Още не съм наясно стакълца ли се дават или блокчета...
Така поне ще станат 3 мнения...

# 505
От блокчетата се режат парченца и се правят стъкълца. Лекарите не винаги се съгласяват да гледат чужди стъкла, искат сами да си ги режат.
Добре е да имате повече мнения, но дано да стане бързо, за да не губите повече време.

# 506
Дали е добра идея за дадем стакълцата за мнение и при проф. Поповска? Видях, че работи в Плевен...
 Още не съм наясно стакълца ли се дават или блокчета...
Така поне ще станат 3 мнения...

Моето лично мнение е, че проф. Поповска е крайната инстанция в патологията в България. Първо, всички лекари, при които сме ходили, четяха само нейното мнение. Второ, нейната диагноза беше потвърдена в цялост от клиниката, в която лекуваме татко. На мен ми допада и като човек.

Ще ви иска блокчетата. Тя си ги реже и работи. Освен това за ИХХ винаги трябват блокчетата. За гледане под микроскоп (морфологично определяне) зависи от предпочитанията на патолога. Носете си всичко (стъкла и материал).

Според мен три мнения не са много, особено ако има разминаване между първите две или ИХХ не потвърждава микроскопските наблюдения. При нас имаше разминавания и сме правили тамън 5 хистологични изследвания в БГ и 1 извън БГ.

И все пак - връща се на 20 септември, което е чак след месец. Ако първите две мнения съвпадат, помислете дали да не започнете лечение.

# 507
Леле,пет.. Междудругото пулмологът тук като ми показваше диска от бронхоскопията,каза,че е почти сигурен ,че е дребно клетъчен.Както съм казвала на нас в Токуда не ни направиха хистология,познат онколог от София каза да му пратим блокчета та,че ще се опита да излезнат за 2-3 дена,но пак отне седмица...така и не видях къде са ги изследвали .Тогава не знаехме,че е добре повече от две изследвания 😒

# 508
Не е добре да са повече от 2. Това значи, че първите се разминават (като при татко). При него затова се наложи да правим толкова. Ако първите две мнения съвпадат и са подкрепени от ИХХ - няма нужда да се правят безброй хистологични изследвания.

Ако днес се сблъскам с тази диагноза, директно бих отишъл при двама конкретни лекаря. При съвпадение на мненията - не бих се занимавал повече. Тогава не знаех кои са тези лекари и си троших главата през други докато открия “топлата вода”.

# 509
  • София
Извинявам се, че отново се намесвам в темата, но дали тук препоръчвате при всеки вид рак да се прави втора консултация? Баща ми отказва да носим на друго място материал, но на мен ми се иска да потвърдим. Нали мога без него да го взема?
От епикризата написана на пишеща машина и аз се впечатлих..

Общи условия

Активация на акаунт