По добре ли е да се разделим временно?

• 5 097
  • 98
  •   1
Отговори
# 60
Щом дядото е починал,доходите на свекървата вече са намалели наполовина,че и повече.Може би и трябва време да свикне с новото положение.
Доходите вероятно не са намалели наполовина, защото преживелият съпруг получава половината от пенсията на починалия до края на живота си.

# 61
Щом дядото е починал,доходите на свекървата вече са намалели наполовина,че и повече.Може би и трябва време да свикне с новото положение.
Доходите вероятно не са намалели наполовина, защото преживелият съпруг получава половината от пенсията на починалия до края на живота си.
Това не е вярно. Вземат се 20% от пенсията на починалия съпруг/ съпруга.

# 62
Възможно е, но не знам точно, помня че моята баба взимаше половината.

# 63
https://www.noi.bg/en/pensions/grantpensions/423-np
Аз нямам такива познати, затова нямам примери от живота, но тук пише 50%.

Бях чувала по-рано, че се избира кое е по-изгодно, дали да се взема наследствената пенсия, или собствената, но от този текст излиза, поне според мен, че се взима и собствената, и 50% от наследствената. Чудя се, ако почине първо този от съпрузите, който получава по-малката пенсия, дали другият ще взима и собствената си, голяма пенсия, и половината от по-малката.

# 64
Къщата пуши.. Свекървата срещу снахата, снахата срещу свкървата,(разнасят се из махалата) , Милото вместо да внесе равновесие е взел страна. Не съдя кой добър и лош, но едва ли ще има мир вече..

# 65
Може да има мир, ако авторката не се бори за надмощие, не слуша комшийки и интриги - кой какво казал и рекъл, а се кротне с мъжа си.

# 66
Това е наследствена пенсия. Вдовицата взема 20% от пенсията на починалия си съпруг, което е така наречената "вдовишка" пенсия/ добавка.
На наследствена пенсия имат право само децата на починалия, ако са под 18 години или до 26 години, ако учат редовно. В някои случаи може да се отпусне персонално на вдовица, която не взема друга пенсия.
Да, и баба ми след смъртта на дядо 1975г е имала право да избере между своята и неговата и тя избира неговата, като се отказва от своята.

# 67
Скрит текст:
Това е наследствена пенсия. Вдовицата взема 20% от пенсията на починалия си съпруг, което е така наречената "вдовишка" пенсия/ добавка.
На наследствена пенсия имат право само децата на починалия, ако са под 18 години или до 26 години, ако учат редовно. В някои случаи може да се отпусне персонално на вдовица, която не взема друга пенсия.
Да, и баба ми след смъртта на дядо 1975г е имала право да избере между своята и неговата и тя избира неговата, като се отказва от своята.

При отказ от своята пенсия и избиране на другата се вземат 50% от пенсията на починалия. Затова се смята как е по-изгодно, дали своя пенсия + 23% вдовишка или 50% от пенсията на починалия съпруг. Не се взема цялата пенсия на починалия.

# 68
Тогава правилата са били.други и тя е избрала по-високата, т.е на дядо.
Сега за наследствена пенсия имат право децата под 18 или до 26, но при определени условия и вдовицата 5 години преди да има право на лична. Но аз разбрах, че тя вече има лична пенсия, което значи, че ще получи покойния 23% от неговата пенсия. Като имам предвид пенсионната възраст у нас, вероятно не става въпрос и за чак толкова млади син и снаха, т.е едва ли са на 20-25 годишни както предположи някой.
Във всеки случай, снахата се оплаква, че не внася пари в общото домакинство и прави вересии, явно не са в завидно финансово положение.

# 69
Сега за наследствена пенсия имат право децата под 18 или до 26, но при определени условия и вдовицата 5 години преди да има право на лична. Но аз разбрах, че тя вече има лична пенсия, което значи, че ще получи покойния 23% от неговата пенсия. Като имам предвид пенсионната възраст у нас, вероятно не става въпрос и за чак толкова млади син и снаха, т.е едва ли са на 20-25 годишни както предположи някой.
Във всеки случай, снахата се оплаква, че не внася пари в общото домакинство и прави вересии, явно не са в завидно финансово положение.

Като не са в завидно финансово положение, защо правят дете? Или свекървата е длъжна да им го отглежда с нейната смешна пенсия. Не стига, че живеят при нея ами и с претенции. Като не ти харесва - търсиш си квартира и се изнасяш. Това, че мъжа се държи за полата на майка си и очевидно не иска да има нищо общо с жена си и му е през оная работа, че ще се махне с детето вече е показателно, че са прибързали изобщо да се събират да живеят заедно без да се познават. Колко такива познавах дето си мислеха, че тоя и оня е длъжен да им издържа децата - със заеми и вересии някои си порастиха децата. За мен това е срамно - но хора всякакви. Ако нямам пари - не бих раждала.

# 70
Със заеми и вересии, но им пораснаха децата, нали. По-добре, отколкото да чакаш да забогатееш и докато чакаш, да ти се изчерпят яйцеклетките. Ако искаш деца, де. Ако не искаш, все тая.

# 71
Между просешка тояга и забогатяване има една доста голяма група хора, които не са нито едно от двете. И не е хич трудно да се намираш там, стига да не те мързи като за десетима. Никога не съм разбирала ромския принцип на раждане на деца - да го родим пък котУ доди. Те себе си не могат да гледат, ама иначе и деца правят за разкош. Такива хора създават и отглеждат същите такива като тях, които просто преживяват някак на ръба. Ма нищо де, важното е да има мат'рял, щото нали там яйцеклетките ти летят една по една.

# 72
Със заеми и вересии, но им пораснаха децата, нали. По-добре, отколкото да чакаш да забогатееш и докато чакаш, да ти се изчерпят яйцеклетките. Ако искаш деца, де. Ако не искаш, все тая.

По-добре без заеми и вересии, отколкото да ме разнасят навсякъде колко лоша майка съм и как не съм в състояние да си изгледам децата. Или деца, които цял живот ще ме обвиняват как не съм могла да ги вкарам в престижен университет и да им подсигуря бъдещето. Поредните общи работници ли да родя? Не, благодаря. Между другото от такива деца рядко стават професори и доктори.
Аз самата съм дете на такива родители и не прокопсах особено в живота.

# 73

Като не са в завидно финансово положение, защо правят дете? Или свекървата е длъжна да им го отглежда с нейната смешна пенсия. Не стига, че живеят при нея ами и с претенции. Като не ти харесва - търсиш си квартира и се изнасяш. Това, че мъжа се държи за полата на майка си и очевидно не иска да има нищо общо с жена си и му е през оная работа, че ще се махне с детето вече е показателно, че са прибързали изобщо да се събират да живеят заедно без да се познават. Колко такива познавах дето си мислеха, че тоя и оня е длъжен да им издържа децата - със заеми и вересии някои си порастиха децата. За мен това е срамно - но хора всякакви. Ако нямам пари - не бих раждала.
.      Вярно ли,мъж или жена,който е на минимална заплата и няма потенциал за повече,защото не му се отдава учението,няма специални умения или семеен бизнес,хич да не си помисля да прави семейство,за възпроизвеждане абсурд да си помисли!На такива, несретници направо да им се наложи забрана да създават потомци,та да не мърсят този свят.И,вас трябва да ви е срам,да пишете тези неща! Човек,щом е дошъл на този свят има свое място тук!

# 74
hindi76, точно така! Аз напълно подкрепям раждането на несретници. Все пак някой трябва да хвърля боклука и да чисти тоалетните. Кой го пита това дете дали иска да е несретеник? Дали не го е яд, че приятелчета му имат нови маратонки, а то ходи със съдрани такива? Дали, не го е яд, че всяка вечер яде макарони, а не месо като приятелчетата му? Дали няма да стане рецидивист като порастне, защото е живял като куче? Ама няма значение, де! Важното е, че мама и тате са му дали  изконното право на живот! Евала!

Общи условия

Активация на акаунт