Проблеми с ученето, или какво знаем за дислексията! - 7

• 52 980
  • 513
  •   1
Отговори
# 465
Дъщеря ми беше на НВО 7 клас 2024, т.е съвсем прясно. При нас се праща ресурсен, различен от този, който е работил с детето, т.е трябва да е непознат. Дръжте се да не паднете - не само не са й дали да си прочете тя текста, но и само 10 минути да й дали за запознаване с текста. За сметка на това и по БЕЛ, и по математика на беловата е писала ресурсната - такива им били инструкциите - те да пишат работите на децата с дислексия! За дете, което не може да пише или пише с много грешки, разбирам, но моето не е от тях. И къде е гаранцията, че ще препише коректно от черновата? За графичното оформление на текста да не говорим - дъщеря ми щеше да го оформи по-добре. Вярно, нейният почерк се развали доста, но все пак си мисля, че може и от това да е загубила някоя точка. За разправията, която е спретнал заместник директорът, че тя нямала нужда от помощ и трябвало да е при останалите да не говорим. Вземали са й листите, връщали са , май са и сменяли... Цирк. За капак са я оставили на отворена врата и между двата модула съучениците й на път за тоалетната са се изредили да й махат "здрасти", да й се смеят, да я разсейват и притесняват.
Ако обаче случите на читав ресурсен и квестори, това може да е голяма помощ за детето.

# 466
Интересно какво биха отговорили от Регионални център за приобщаващо образование , ако ги запитам официално
във връзка с промените в Наредбата за приобщаващото образование, чл.105 т.5 в сила от 6 август 2024 г., че бих искала да получа разяснения относно организацията на Националното външно оценяване (НВО).
Значи децата имат право на технически средства за да достъпят информацията, а ресурсния нямал право да чете на дете с дислексия, което именно четенето му е проблемът,пълна безсмислица!
Но и тук е до ЧОВЕК, ако си нормален човек ще му прочетеш , защото знаеш какво му е затруднението.
Прикачам извадка от Наредбата

# 467
Писала съм и преди, никаква помощ не оказаха на дъщеря ми при НВО-то. Единствено удълженото време, което дори не съм убедена , че е помогнало. Много се надявах по мат да й ударят едно рамо , но и това не се случи…. Моят съвет е не разчитайте на помощ …

# 468
Писала съм и преди, никаква помощ не оказаха на дъщеря ми при НВО-то. Единствено удълженото време, което дори не съм убедена , че е помогнало. Много се надявах по мат да й ударят едно рамо , но и това не се случи…. Моят съвет е не разчитайте на помощ …
Много е трудно наистина, но не смятам да се отказвам, да пиша писма и да търся правата които има детето ми.
Нямаме право да се отчайваме и всеки от нас ако бута, пише, натиска все нещо макар и бавно може би ще се промени.
Животът поднася изненади и понякога когато си на ръба на силите си или си мислиш, че няма смисъл нещо хубаво се случва и отново ни зарежда с надежди, мечти и усмивка.
Моля ви майчета не се отказвайте!

# 469
Здравейте, мога ли попитам как се процедира в такъв случай: става дума за дете в 1 клас, което изпитва затруднения с писането на диктовка и четенето, познава всички взети до момента букви, но не може да ги свързва в срички. Класната твърди, че логопеда в училището си бил направил графика до края на годината и едва ли ще поеме да работи с детето и родителите да търсят логопед по частен път. Каква е процедурата при съмнения на родителите за дислексия, къде да потърсят помощ и наистина ли те сами трябва да търсят решение и да се справят без седействие от училището? Питането ми е чисто процедурно как се постъпва. Благодаря предварително.

# 470
А, да. Много са туткави, ако през годината трябва да бъде обследвано и добавено дете. Най-вероятно ще разтакават три месеца процедурата, за да няма време до края на годината. Ако родителите не могат да си позволят частно, могат да вземат направление от "Закрила на детето" за услуга, но тогава детето ще попадне при логопед, с когото социалните работят, я не по избор на родителя.

# 471
т.е. да разбирам, че е по-добре при финансова възможност родителите да потърсят и започнат посещения на логопед и да не чакат на училището? Бихте ли препоръчали някой логопед за дислексия за София, само логопед или психолог-логопед да търсят?

# 472
Преди години за моето дете ми препоръчваха център Логос или Нина Йорданова. Със сигурност има и други.

# 473
Търсите специалист по дислексия. Препоръки не мога да дам за София, не съм от там.

# 474
т.е. да разбирам, че е по-добре при финансова възможност родителите да потърсят и започнат посещения на логопед и да не чакат на училището? Бихте ли препоръчали някой логопед за дислексия за София, само логопед или психолог-логопед да търсят?
Според мен няма логопеди, които да са обучени,компетентни и да работят адекватно с деца с дислексия. Поне в София аз не знам.
За съжаление към момента има едно единствено място с адекватна помощ и подкрепа,но той е в Русе.

В допълнение - минете през диагностика за да сте сигурни, че ТОВА е проблема.
Не губете време, колкото по-рано разберете причината, толкова по-скоро ще знаете как и по какъв начин да работите с него. Пожелавам Ви късмет!

# 475
Намерете опитен учител. Детето още има травми от мъките и глупостите цяла година. С подходящия човек на втория час четеше гладко. За писането отне повече време поради грешното заучаване.

# 476
Благодаря ви, къде да се насочат родителите за диагностика на дислексията - за София става дума, къде да се отиде точно?

# 477
Отидете в логопедичен център като начало. Предложих Логос. Може да се обърнете и към НБУ,  Екатерина Тодорова е един от най-добрите специалисти по дислексия в България.

# 478
Благодаря ви, този център Логос не е ли в Бургас, търсим за София. Препоръчаха Елена Заякова дали някой е бил при нея за диагностика на дислексия?

# 479
В София да.
Ето и тук: https://ebox.nbu.bg/medbio12/index2aa.php?id=ne3/09.Sudurjanie%2 … D0%9D%D0%91%D0%A3
Център по комуникационни нарушения в НБУ.

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 16:58 от laurentin

Общи условия

Активация на акаунт