Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Раждане по здравна каса

 • 1 232
 • 25
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3
Здравейте,
Предстои ми раждане, живот и здраве, и тепърва ще минавам през пътеката на проследяване. Нямам никаква представа платени ли са консултациите или всичко се поема от здравната каса. Ами раждането? Иска ми се да имам някакъв предварителен ориентир, колко ще ми струва целия процес Smile
Моля, за споделяне на някакъв опит:heart:

# 1
 • Мнения: 2 365
Това по-скоро е личен избор.
Ако искате да е безплатно,вземате си направления от личен лекар за АГ.Към 10-12г.с ще Ви издадат направление за записване при АГ и той ще ви преглежда веднъж месечно.Трябва АГ да работи със здравната каса.
Има изследвания,като фетална морфология,скрининг и други,които не се поемат от касата и се плащат (около 100лв обикновено според болницата).Те не са задължителни,но са препоръчителни.
Раждането в държавна болница без избор на екип е безплатно.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 000
Консултациите и раждането могат да бъдат напълно безплатни, в самата болница да платиш само за престой в самостоятелна стая. Освен споменатите изследвания, последните седмици се заплаща меренето на тонове, аз мисля, че давах по 20 лв на измерване, това е вече съвсем на края. Общо взето можеш да родиш и да си проследиш бременността за около 200-300 лв.

# 3
 • Мнения: 1 436
Все си мисля, че е доста трудно това вместване в тези 200-300лв. Само 3 бр фетална са толкова. По каса се полагат 2 прегледа на видеозон за цяла бременност. Може и да има някой доктор с добра душа, който да не взима пари за останалите прегледи, ама не всички са такива. Има програма "Майчино здравеопазване" и в нея си е обяснено какво и по колко пъти влиза.

# 4
 • Varna
 • Мнения: 22 869
Консултациите и раждането могат да бъдат напълно безплатни, в самата болница да платиш само за престой в самостоятелна стая. Освен споменатите изследвания, последните седмици се заплаща меренето на тонове, аз мисля, че давах по 20 лв на измерване, това е вече съвсем на края. Общо взето можеш да родиш и да си проследиш бременността за около 200-300 лв.
Не мисля че с правилно проследяване може да се вмести в 200-300 лв.
Феталната морфология е по 100 лева, а тя се прави 3 пъти. Отделно биохимичен скрининг, който пак не се поема от касата.
Ехографи те са 2 бр безплатни за цялата бременност. Няма как за 9 месеца само 2 пъти да го гледат детето. Аз ходех всеки месец , а последните 2 месеца почти всяка седмица.
Недай си боже да има нужда от някакви по специфични изследвания на майката, и там се плаща.

Според мен не може да се предвиди колко точно ще струва проследяването на бременноста .
Раждането сте писали. Без екип, без екстри безплатно.
Със самостоятелна стая, избор на лекар, екип, цените започват от 800-1000лв до 3000. Според града и болницата.

# 5
 • София
 • Мнения: 1 000
Ами всъщност моята проследяваща ми правеше и ФМ и не съм плащала за тях, така че е напълно възможно това да е изключение. За ехограф също не съм плащала, а ме гледа със сигурност повече от 2 пъти. Значи са повече от 300, имах предвид, че ако наистина правиш всичко по ЗК може и да излезе евтино.

# 6
 • Мнения: 2 365
Ами всъщност моята проследяваща ми правеше и ФМ и не съм плащала за тях, така че е напълно възможно това да е изключение. За ехограф също не съм плащала, а ме гледа със сигурност повече от 2 пъти. Значи са повече от 300, имах предвид, че ако наистина правиш всичко по ЗК може и да излезе евтино.
Сигурна съм,че АГ ти изобщо не е бил фетален специалист.Куцо,кьораво и сакато взе да казва,че прави фетална морфология,а са едни обикновени АГ,които хал хабер си нямат.
И е хубаво да не се заблуждава авторката.
Ако иска качествено направени ФМ,то трябва да посети специалист,а тези специалисти се броят на пръсти и не е безплатно.
То и аз имам приятелки,дето уж им правиха ФМ в Ямбол,а то изобщо в града няма специалист по ФМ 😂

# 7
 • Bарна, морето, сините вълни
 • Мнения: 5 313
Аз не държа на избор на екип, самостоятелна стая и т.н. За самото раждане не съм дала една стотинка.
Феталните морфологии + скрининг ми излязоха 440лв. Плащала съм и няколко допълнителни видеозона по 40лв, за тонове не съм плащала.

Сега съм отново бременна в 5-ти месец. Отново се следя по ЗК, но при друг АГ. Предполагам, че отново долу-горе същите пари ще ми излязат прегледите.

# 8
 • Мнения: 15 947
И аз се следях по ЗК. На всеки преглед ме гледаше с ехограф. ФМ плашах, ходех при специалист от друг град, БХС също платих, после разбрах, че имало опция и за безплатен БХС в Майчин дом. След това платих за избор на екип, тъй като исках да раждам при следващата ме през бременността, но това не е задължително. Друго в болницата не съм плащала, бяхме в стаи по две, тъй като много се бях разстроила след раждането, ръководителят на родилното предложи да ме измести в друга стая, където да съм сама, ако искам, без да плащам, защото имаше свободни, но на мен не ми се стоеше сама.  Всъщност платих, имаше някаква такса при кръвопреливане, за обработка на кръвта май, освен че трябваше да се занесат бележки от центъра по кръводаряване за дарената кръв, но при повечето раждания не се налага кръвопреливане.

Последна редакция: пт, 30 апр 2021, 11:48 от кукумицинка

# 9
 • Мнения: 7 653
И двата пъти се следих при АГ по здравна каса.
Платих си допълнително ехограф всеки месец около 20-30 лв. Всички изследвания бяха по каса.
1 път ходих на метална морфология.
Ражданията ми бяха без избор на екип в държавна болница, стая не съм плащала. Нищо не съм плащала в болницата.
Получих прекрасно отношение и професионализъм и двата пъти.

# 10
 • Мнения: 2 365
Напиши в Гугъл “Програма майчино здравеопазване” и ще видиш какво включва.Всичко останало се заплаща.При добра воля,някои АГ преглеждат безплатно с ехограф всеки месец.

# 11
 • София
 • Мнения: 2 015
По ЗК ехографиите са само 2 пъти... Вече въпрос на добра воля е всеки лекар, които ви следи по ЗК дали ще направи повече или не

# 12
 • Mediterraneo
 • Мнения: 29 829
Аз последно съм раждала преди 11 години, но не се сещам да съм плащала нищо повече от две ФМ и още два ехографа при проследяващия ме. За избор на екипи пък да не говорим, три пъти съм раждала, нито веднъж не съм плащала за подобни "екстри"( вярно, преди 21 години си носех една торба с консумативи до абокатите и иглите). Три пъти съм плащала таблетките за предизвикване на раждане.

# 13
 • Мнения: 2 832
Когато напишеш програма майчино здравеопазване ще видиш абсолютно всичко, което включва. Някои лекари предлагат дори повече, без да взимат пари, други напротив, дори те карат да платиш за неща, които се поемат. Най-общо, прегледите са безплатни, изследванията също, както и раждането ако не ползваш избор на точно определен лекар, а родиш в държавна болница, при дежурния на смяна.
По-висок клас ехографски обследвания като фетална морфология не се поемат от касата и си ги заплащаш, за бременността са общо 3.
Аз и предната и сегашната бременност се следя изцяло по ЗК. Единствено ходя за фетална морфология при специалист, на който плащам за този преглед. Лекарката ме гледа всеки път (веднъж в месеца) на ехограф, без да ми взима такса. Но това е нейн избор, по каса се полагат 3 безплатни ехографски прегледа.
За раждането и миналия и този път ще доплатя за избор на лекар, тъй като искам определен лекар.
Моите бременности не са се водили рискови, това, което се полага по ЗК ми е било достатъчно.
Внимавай много, защото има много клиники, които предлагат пакети за следене и като се за гледаш, реално предлагат същото, което ти се полага безплатно, но с една такса от 300-400 лв. Затова разгледай какво ти се полага, разпитай какви са практиките на лекарите от твоето населено място и реши.

# 14
 • Мнения: 416
Следях се по ЗК. АГ всеки преглед ме преглеждаше с ехограф, без да ми взима пари. За запис на тонове също не ми е взимал. Фетална правих с първата бременност само втората, а с втората бременност втора и трета. Феталната беше 80 лева. БХС отказах и двата пъти. Раждах с избор на екип 300 първо раждане, 350 второ. Раждах естествено. Секциото е 600 лева. Плащах си за стая - 2х100 лева за целия престой. А и 2-3 лева такса при взимането на кръв и урина за изследване. Друго не съм плащала. В същата болница, друг АГ иска освен да си платиш избор на екип, още толкова да му дадеш на ръка. Конците си ги плащаш и тях - 50 лева. Следенето е по ЗК, но се заплаща всеки преглед по 30 лева (без видеозон). И задължително пликче на контролния преглед след раждането. Ориентирай се първо към лекар и болница, след това прави сметките.

Общи условия

Активация на акаунт