Дистанционно обучение за учениците-Teмa 18

• 41 116
  • 765
  •   1
Отговори
# 150
Не говорим само за отнето право до достъп до лечение, говорим и за отнето право на труд и за много други права.
Вие предлагате да определим някаква възрастова граница, на които да им е гарантирано правото на лечение и над нея, то да бъде отказвано. Така ли?
 Имам познати, чиито бизнес е нощен клуб, други имат малко крайпътно ресторантче. За техните права какво правим?

# 151
Не, не предлагам възрастова граница, напротив - искам всеки гражданин на Република България да има достъп до медицинска помощ при нужда, но от мен нищо не зависи, решенията се взимат на доста по-високо ниво от това на обикновените граждани като нас. Тук само споделяме мнения, обменяме идеи и възгледи.

Нищо политическо няма в изказванията ми, определям се като политически неутрална. Винаги ще оценя адекватните действия, независимо от страна на коя партия идват. Никой не прави драма, просто казваме, че е редно вече децата да получат достъп до ПО, а останалите да имат качествено ДО. Кое не ви допада в този вариант? Мисля, че така и двете страни ще са доволни.

А по отношение на нощните клубове - да, мъчно ми е за хората в този бранш, много фалираха, много останаха без работа, но сега се възобнови нощният живот, надявам се останалите бизнеси да успеят да преодолеят кризата. И нямаше да има фалирали бизнеси, ако имаше подкрепа от страна на държавата, както в другите европейски страни.

# 152
Няма значение. Стига изпитът да е еднакъв за всички и присъствен.
Никога не съм била против правото на избор на всеки човек за форма на обучение.
Моето такова право обаче се нарушава вече година и половина.

Нарушава се ни повече ни по-малко от колкото беше отнето правото на хронично болни да се лекуват, както и беше отнето правото на достъп до планови операции.
Вместо да се нищи кой как къде е учил и защо е решил така ,  предлагам веднъж и завинаги  да решим чии права са по-приоритетни  за нас като общество.

Хронично болните никой не ги е спрял да се лекуват. И няма по-приоритетни права при настоящото положение.
Напомняме за стотен път - те имат избор. На който му изнася домопрестоя и общуването с тесен кръг хора - и той има избор - може спокойно да си я кара и така. Не виждам някой да се опитва да му налага обратното. Но това не му дава право да пречи на останалите да живеят нормално.
Сега доколко е адекватна здравната система - това е друг въпрос. Но когато тя е неадекватна, тя остава такава по всяко време. И не е от вчера такава. И ще е такава, докато се управлявапо този начин. Не е оправдание вече година и половина нейното състояние да се ползва за орязване на правата на децата. И да - въпрос е на политика, както всичко останало, касаещо управлението на държавата.
Здравите и прави хора, както и неподдадените на изкуствено създадени паника, ужас и стрес, са тези, които са лишени от избор и с накърнени с година и повече права и това следва да се преустанови. Даже вече сме в голяма забава спрямо и обществото и държавата им дължи неустойка.

# 153
  • Пловдив
Тук някой да е прочел нещо за Дарвин. Да, всички го искаме, но ситуацията днес е такава, каквато е. Този вирус ме научи да не мисля предварително какво ще стане утре. И предварително да се вайкам, ауууу, ами ако и септемри ще е пак така. Ами може да не е така.

# 154
Джуди,  в голямо заблуждение сте по отношение  лечението на хронично болните.
Но като говорим за права- всякакви и на всички, кои са ни с приоритет и до къде да потъпкаме правата на останалите?

# 155
Пак всеки прецакан по някой параграф 🥴
Дъщеря ми се върна ПО от вчера... Всички пак са си завряли главите в зад..ците... Маските са по-скоро пожелателни, всеки обяснява нещо си... Кой го душало, кой бил преболедувал...
Тестовете са мираж, нали щото правА пак...
Повръща ми се!
Ако така ще си я караме на есен с песен, пак на ДО ще сме до пролетта!

# 156
Ако и септември е пак така, значи пак ще е така. Това е световен проблем, отричането не помага с нищо.
Ще се справим,  няма нужда от тия драми, стига да сме живи и здрави.

# 157
Джуди,  в голямо заблуждение сте по отношение  лечението на хронично болните.
Но като говорим за права- всякакви и на всички, кои са ни с приоритет и до къде да потъпкаме правата на останалите?

Не знам как стигна до подобен извод, след като не обсъждам това лечение.Темата не е здравна. Само упоменавам, че лечението или липсата на такова е въпрос на държавна политика, която не е обвързана с лишаването на групи от населението с години от образование, социални контакти, развитие и други основни човешки права.
Говорехме за хронично болните ученици /това е по темата/ и за това, че те имат вариант да си седят по къщите, ако искат и до края на образованието си и пак да се дипломират, което си е така. Никой не им пречи да го сторят. Но това никога не бива да води до там, останалите хора да се затварят с години също. 
В крайна сметка приоритет на всяко общество са именно здравите и образованите хора, децата. Като си говорим за "приоритети" и питаме за тях. На тях се крепи дори поддържане здравето и живота на останалите. А той няма да е особено розов ако това недомислие продължи и следващата година. Скоро няма да има изобщо кой да ги лекува адекватно. Ще се лекува вече официално само ковид. По телефона. Вярно е, че "отричането не помага с нищо". Така си е.

Лично аз смятам да пиша на новия министър - вече е обявен кабинетът.
Надявам се и други да го направят!

Последна редакция: вт, 11 май 2021, 14:54 от Judy

# 158
  • София
На здравния или на образователния?

# 159
Трябва да се пише и на двамата, а дано те работят заедно, а не като досега

# 160
Първо на здравния. Нали с недомаслени заповеди на МЗ си играем вече толкова време на "Отвори ми - затвори ми.". За него питах в политическата тема за повече информация, но каквото и да е - ще пиша. Това мога - това ще правя.
Но и на образователния не би било лошо.
Поне да дадат правото на училищата да решават сами, според конкретната ситуация при всяко от тях.
Лично аз смятам да предложа веднага отваряне на всички училища и приемане на общ критерий за процент заболеваемост на ученици и персонал, за да се премине към поредното им затваряне. Както е във всички други служби в държавата. Отдавна никой не затваря заради единични случаи.

# 161
Докато има епидемична обстановка, ще трябва да има мерки.
Сал едни маски и ученици останаха вече като такива.
Залагам, че ДО ще отпадне, след носенето на маски.

# 162
  • София
Е, стига деееее!

# 163
Тъй е то - на ученика се крепи решаването на ковидната криза!
Прокаран е вече пътят!
Всяка следваща - така ще я борим! Докато имаме ученици.
Като свършат - тогава ще мислим нататък.

# 164
Аз може ли да заложа( за спорта ), че маски ще си носим още доста на определени места, но ще се върнат децата на училище надявам се преди есента.
Браво на JUDI:blush:( в кръга на шегата) - добре, че най-накрая някой обобщи, че вината е на децата-
Има ученици присъствено-има ковид, няма ученици присъствено-няма ковид

Последна редакция: вт, 11 май 2021, 14:51 от Aleksandropulis

Общи условия

Активация на акаунт