Дистанционно обучение за учениците-Teмa 18

• 41 057
  • 765
  •   1
Отговори
# 135
Цитат
Хайде, ако само възрастните са ощетени по някакъв начин, все ще се преглътне някак, ама става въпрос за деца, които сега се изграждат като личности, създават приятелства и възприятия към света.

Вместо това у нас е пак наопаки - в момента и за през цялото време попарата се сърба изключително и само от децата. Макар че за тях проблемът е най-съществен, което ще се вижда тепърва занапред на много нива и с много проявления. Понеже са най-незащитими и е най-безболезнено за правителството. Затова.

Judi, в кой град живеете?
В малък областен съм. Не съм в София, но приемам идеи всякакви за алтернативно присъствено гимназиално образование. Вкл. на лични. Макар че би било точно по темата обсъждането на такива варианти. Нямам първолак, че да ме чакат 12 години. Само 4 ми остават. И искам да са възможно най-пълноценни за моето дете. Което изключва тотално висене по над 8 часа на компютър, таблет и телефон.

# 136
Нито този е първият, нито ще е последният вирус, дето щъка по хората.
Едни хора са болнави, други - просто страхливи, трети - живеят нормално. Не може да се обслужват с години само интересите и страховете на първите две групи, защото там са отклоненията, а не човешката норма.
Проблемът с този вирус е че не е стандартен и не се третира адекватно. Ако има нормално медицинско третиране на този вирус, незабавен достъп до лекар, безплатни лабораторни изследвания по каса, адекватни и достъпни навреме образни изследвания, адекватни лекарства и организация за преодолояване на вредите, които е нанесъл и доказано безвредни ваксини, нищо не пречи животът да върви по старому. Стана ясно че той удря кръвносната система и чрез нея всички други органи и че там трябва да се обърне внимание. Хората се лутат и се спасяват кой както може, на някои образованието въобще не име е приоритет. След ДО пролетта миналата година и страховитите новини за световна пандемия исках нулева година, не исках да участваме в "танца с вируса" при присъственото или пародията ДО. Не се получи, тръгнахме присъствено с надежда и го отнесохме. Но определено присъственото във вида 30 деца в стая е риск, който всеки трябва да реши дали да поеме за себе си и смейството си, да не е нещо, което се спуска отгоре като норма поне за времето на вируса, както и ДО да не е повсеместно, трябва да има гъвкавост при избора на форма и такава беше дадена за малките до 4 клас. За големите разбирам недоволството ви, дори не беше даден шанс да разберете че училището е рискова среда, а децата се шляят заедно по улиците.

# 137
Няма стандартни вируси.
Скрит текст:
Този аз и всички мои близки го минахме без особени последици и като не по-тежък от останалите, с които сме се сблъсквали. Тук включвам дори двамата си 76 годишни родители.
И този не е повод за година и половина затваряне на училищата, десоциализация на цели поколения ученици и съкращаване на образованието им, като остава неясно дали и кога изобщо ще бъдат отворени тези училища, при цялостно отваряне на иначе буквално всичко.
Не се каня на обръщам темата на поредната такава за всяване на паника от "страшния вирус" и самонавиване в тази насока - няма нужда. Такива теми тук са предостатъчно. Който се е уплашил - вече се е уплашил и това му стига. Има и къде да си поддържа темпото, ако иска. Останалите няма да се стреснем повече от миналата година. Не това е идеята на темата.
Липсата на особено качествено ДО изобщо не е причина да не се учи нормално присъствено. Тази липса следва да доведе до едно единствено нещо - активност от страна народители и учители за качествено ДО и изобщо за качествено образование. А не за тоталната му липса, понеже, видиш ли, ДО било некачествено.
Основната цел на всеки, който цени образованието и нормалното развитие на децата, би следвало да бъде възстановяване на нормалното училище и, паралелно с това - качество в алтернативните му форми. Но следва да е ясно, че те са алтернативните, а не присъственото училище.

Последна редакция: вт, 11 май 2021, 11:52 от Judy

# 138
Училището е рискова среда точно колкото е и всяка една останала. А да се затвориш вкъщи и да се барикадираш, особено ако си млад човек, не вярвам, че е възможно дори в потенциала на условността. Две познати се заразиха в софийското метро - то почти винаги е препълнено, всеки се хваща за металните стойки, защото се кара бързо, а местата за седящи са заети. Съответно - кихат, кашлят, после се държат за лилавите метални стойки и така например доста по-голям е рискът да се заразиш, отколкото в една класна стая, в която вярно, че учат два випуска, но нали има лелки, които минават да чистят между двете смени, дезинфекцират, проветряват. Поне докато аз бях ученичка, това се правеше, сега не знам, но предвид факта, че сме в пандемия, би трябвало още по-засилени да са мерките. Освен това сега времето е топло, вирусите се разпространяват по-малко, може някои часове да се карат изнесено навън. Варианти има, стига да се мисли в тази насока. И да, аз също държа да се осигури КАЧЕСТВЕНО ДО за всички желаещи и предпочитащи детето им да учи от вкъщи.

# 139
Няма стандартни вируси. И този не е повод за година и половина затваряне на училищата, десоциализация на цели поколения ученици и съкращаване на образованието им, като остава неясно дали и кога изобщо ще бъдат отворени тези училища, при цялостно отваряне на иначе буквално всичко.
Не се каня на обръщам темата на поредната такава за всяване на паника от "страшния вирус" и самонавиване в тази насока - няма нужда. Такива теми тук са предостатъчно. Който се е уплашил - вече се е уплашил и това му стига. Останалите няма да се стреснем повече от миналата година. Не това е идеята на темата.

Напротив, има  “ стандартни” вируси, в смисъла на обичайни, върлуващи всяка есен или зима, но от тях не умират по 200 човека на ден.
Затова и в Щатите, гимназиите отвореха наскоро, след цяла година ДО.
Човечеството не е преживявало такава пандемия, естествено, че мерките ще са необичайни.
Стига сме мрънкали, ДО се наложи от обстоятелствата.

# 140
Няма подобна класификация, Лоске. Но и да има измислена напоследък /то какво ли не се съчинява/ - можеш да я обсъдиш  в многобройните ковидни теми. За мен и за много хора този си е вирус като вирус. Няма нито да си иде, той не е и нов, нито има смисъл да се крием поколения наред от него по такъв безумен начин - всички щъкаме където щем, но децата не могат да идат на училище, понеже обучението на компа, по градинките и по баровете се отчита като по-добро за тях.
Стига смешки вече.
ДО не го налагат никакви обстоятелства. Налага се силово от управляващите - тотално безсмислено и вредно в момента и от месеци вече.
Аз не "мрънкам" - включвам се в активни мероприятия против това безумие, продължило престъпно дълго и неоправдано. И понеже не виждам воля у управляващи да решат този съществен за обществото и държавата огромен вече проблем, съм си взела моите си решения и си карам според тях. Мрънкат ония, които държат всички да сме уплашени до живот, да поддържаме статуквото и затворите, да не ни чукне някой вирус по носа и мрънколевят, че ДО им било некачествено, вместо да си го уредят така, че да им се покрива с представите за качество. Защото ДО е било и винаги ще бъде не основа, а алтернатива, най-често по конкретен повод и за малко хора.

Последна редакция: вт, 11 май 2021, 11:59 от Judy

# 141
loska, така е, обстоятелствата наложиха ДО и сега е редно обстоятелствата да наложат премахването му като вариант, абсолютизиран за всички като единствен. Човечеството е преживявало много по-страшни болести и пандемии от Ковид и е продължавало напред, а ние стоим и циклим на едно място вече година и половина. Сама казваш, че гимназиите в САЩ са отворили, а нашите все още си стоят частично отворени - само за 1-2 випуска.

И не, не съм забелязала някой да мрънка, с изключение на 1-2 потребителки, които все търсят под вола теле. Всички бяхме достатъчно търпеливи. Знаеш ли какво е да ти се отнеме година и половина от младия живот, когато вриш и кипиш? Радвам се, че не ти се налага, но много деца са в това положение, отделно, че им предстоят важни изпити - НВО, ДЗИ, сертификатни изпити. Просто не е оправдано от септември да не се върнат всички в клас и в аудиториите.

# 142
Знаеш ли какво е да ти се отнеме година и половина от младия живот, когато вриш и кипиш? Радвам се, че не ти се налага, но много деца са в това положение, отделно, че им предстоят важни изпити - НВО, ДЗИ, сертификатни изпити. Просто не е оправдано от септември да не се върнат всички в клас и в аудиториите.
Аз си бях зубър и в училище и в университета. След 8 клас не се срещах след училище с деца от класа , живея в голям град, много деца идваха от околни населени места и въобще нямаше деца от класа в квартала. Ходех на училище по задължение, да, беше ми стимул да уча, но не основен и не ми беше безкрайно интересно, просто бях дисциплинирана. Като  редовна студентка в друг град , присъствените лекции от неадекватни професори ми се струваха безкрайно скучни и след втори курс минах на индивидуално обучение. Всичко е относително. Младостта си е младост и училището няма общо с това. Както и хората които учат, учат и на ПО и на ДО, и редовно и задочно, даже неприсъствено може да са по-ефективни.

# 143
Sparkles, това е било твой избор, ти си си решила кое е най-добро за теб, познавайки същността си, но в момента на практика и родители, и ученици, и студенти са лишени от правото на същия този избор да предпочетат кое е по-добре за тях. Това е разликата. Иначе да, всеки има различни представи, различни методи на работа, различна концентрация и прочие - точно затова е хубаво да има различни варианти, за да се избере най-добрият за конкретното дете. Но в случая има един вариант за всички - и това е ДО.

# 144
Няма значение. Стига изпитът да е еднакъв за всички и присъствен.
Никога не съм била против правото на избор на всеки човек за форма на обучение.
Моето такова право обаче се нарушава вече година и половина.

Нарушава се ни повече ни по-малко от колкото беше отнето правото на хронично болни да се лекуват, както и беше отнето правото на достъп до планови операции.
Вместо да се нищи кой как къде е учил и защо е решил така ,  предлагам веднъж и завинаги  да решим чии права са по-приоритетни  за нас като общество.

# 145
  • София
Човечеството не е преживявало такава пандемия, естествено, че мерките ще са необичайни.
Ама разбира се! Това чума, холера, испански грип - нищо не са в сравнение с ковид. Rolling Eyes

# 146
  • Пловдив
Тъкмо се настани някакъм оптимизъм и пак се почна, отнети години живот, инвалидизация и всякакви трагедии. Моля, поне не го вменявайте на децата си. Ако така реагирате и вкъщи, горките деца вече се чувстват жертви не толкова заради ДО, а заради пораженческите нагласи. Да, на теория е така. Но в България нищо не се случва по очаквания начин. То и пандемията противоречи на всякаква логика. Децата метро не ползват, докато отидат на училище, та е изключено там да се заразят.

# 147
Няма значение. Стига изпитът да е еднакъв за всички и присъствен.
Никога не съм била против правото на избор на всеки човек за форма на обучение.
Моето такова право обаче се нарушава вече година и половина.

Нарушава се ни повече ни по-малко от колкото беше отнето правото на хронично болни да се лекуват, както и беше отнето правото на достъп до планови операции.
Вместо да се нищи кой как къде е учил и защо е решил така ,  предлагам веднъж и завинаги  да решим чии права са по-приоритетни  за нас като общество.

Че то не са от вчера недъзите на здравната ни система, сега ли се сетихме за тях? Да, беше ни приоритет здравето на околните, затова стояхме затворени като къртици в продължение на година и половина и слушахме сладки приказки и обещания по телевизиите, че всичко щяло да отмине, че децата тръгвали на училище. Колко време слушахме лъжи? Колко време търпяхме хвърляне на прах в очите? Мисля, че вече чашата преля и че не е нормално възрастните да си щъкат навсякъде необезпокоявани, докато децата си кьорят очите вкъщи пред мониторите по 7-8 часа. Приоритетни са децата и младите хора, защото бъдещето е в техни ръце. Колкото и цинично да звучи, така е било от векове, така и ще бъде, освен ако съвсем не излезем от този кръг на нормалност, както някои хора се стремят да направят. Ако не се пазиш сам, няма кой да те опази, даже всички да се барикадираме по домовете си и да не си подаваме и носовете навън.

# 148
Тъкмо се настани някакъм оптимизъм и пак се почна, отнети години живот, инвалидизация и всякакви трагедии. Моля, поне не го вменявайте на децата си. Ако така реагирате и вкъщи, горките деца вече се чувстват жертви не толкова заради ДО, а заради пораженческите нагласи. Да, на теория е така. Но в България нищо не се случва по очаквания начин. То и пандемията противоречи на всякаква логика. Децата метро не ползват, докато отидат на училище, та е изключено там да се заразят.
Моят син не ми се струва травмиран, излиза на въздух, среща се с близки деца, с които си допада на открито, изпълнява си училищните задължение, което го държи дисциплиниран. Идеята сега да се върне да стои с маска 6 часа за да чуе това което чува в клас някак не ми допада. Иначе истинската училищна среда наистиа не може да се имитира, с всичките й плюсове и минуси. Но пък той е в 4 клас, много по-лесно се следят часовете и се подкрепя обучението заради формата учебник+учебна тетрадка и все още е в компетенциите на родителите да помагат. Колкото и несериозно да звучи ДО за по-малките е нещо като учебна ваканция, липсва стреса от присъственото обучение и е нужно малко повече усилие за да им се поддържа мотивацията. Те все още нямат съпротивата на тинейджърите срещу контрола от родител. За по-нататък ще е трудно и наистина разбирам родителите на големи ученици.

# 149
  • Пловдив
Малко политически ми звучат последните постове с преекспонирана драма. Каквото за моето дете, това и за всички останали. Сега кой как ще се успее да се приспособи и да преодолее трудностите, зависи както от индивидуални особености, така и от заобикалящата среда. И ПО не всички деца се справят еднакво. Аз много преди ДО съм се замисляла за частен ученик, но реших, че заради общуването с деца, ще ходи на училище, пък частното аз пак ще си го поема.

Общи условия

Активация на акаунт