Дистанционно обучение за учениците-Teмa 18

• 41 173
  • 765
  •   1
Отговори
# 555
При нас ПО има огромното предимство, че могат да си лакират ноктите едно на друго, в междучасията, надявам се. Simple Smile
Тийнейджърска му работа. И все пак при неизбежността на лакирането на нокти пак да кажа, че по-добре едно на друго, отколкото сами да се лакират вкъщи. Simple Smile

# 556
При нас ПО има огромното предимство, че могат да си лакират ноктите едно на друго, в междучасията, надявам се. Simple Smile
Детето ми в хубаво училище се е класирало, ама защо ли и там в междучасията се замерят с тебешири и ги мажат с вода по дъската за да наблюдават как се разтичат, не знам? Изглежда не зависи само от елитността на училището, а и от друга причина някаква....
Дисциплината в часовете е на критично ниво.
Обективно погледнато няма голяма разлика дали са ДО или ПО по отношение усвояване на знания.

Иначе , ако някой го интересува: маски носят в час цифром и словом 5 деца, а има и такива, които си ходят болни на училище.

# 557
Сега пак опит да се върнем в темата, излизайки от празнословията за лаковете -
днес МОН излиза със статия в сайта си по въпроса:
"МОН ЩЕ ПРЕПОРЪЧА ТИПОВИ КРИТЕРИИ ЗА ПОДБОР НА УЧЕНИЦИ ЗА БЕЗПЛАТНА ПОЧИВКА"

Цитат
Министерството на образованието и науката ще препоръча няколко типови критерия, които да помогнат на училищата при подбора на учениците за летните пътувания, финансирани от държавния бюджет. Това могат да бъдат например продължителност на обучението от дистанция, представяне на ученика в учебния процес, социален и/или здравен статус.

Тези индикативни групи критерии ще бъдат включени в Националната програма „Отново заедно“ по предложение на социалните партньори. Програмата е публикувана за обществено обсъждане до 15 юни т.г.

Добре е да има такова обсъждане, преди да се вземат подобни решения.

Из Програмата:

/излиза документ за изтегляне при търсене на
Цитат
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ОТНОВО ЗАЕДНО“
/

"В училищата в страната стартира обучение от разстояние в електронна
среда и се въведе дистанционна форма на обучение. В резултат на това е дестабилизирано
емоционалното и физическото състояние на учениците. Настоящата програма е за провеждане
на финансирани от централния бюджет шестдневни ученически туристически пътувания за
ученици с цел преодоляване на последствията от COVID-19, в т.ч. липсата на активен социален
живот. "

/Коя майка кактво си е навила на пръста за нейното си дете и по-скоро какво е писала тук или другаде, за да си доказва на себе си нещо, е без значение. Изводът е горният, има го в официални документи и заради него се предприемат вече някакви мерки. Има голяма необходимост да се работи по въпроса, видно и дадените вчера цитати и линкове.
Пак казвам - който се колебае - да говори с учители. Те ще ви информират най-добре за разликите от преди и сега. За вярващите - няма нужда от никаква информация./

https://www.mon.bg/bg/news/4174

Целите на програмата са си две:
"С нея се постигат едновременно две важни цели: улеснява се социализацията на учениците след продължителната изолация по време на дистанционното обучение и се подкрепя туристическият бизнес – туроператори и хотели."

Значи след 15.06 битрябвало да има информация, вкл. критерии за подбор.

Последна редакция: пт, 04 юни 2021, 15:06 от Judy

# 558
Според мен е изключително наивно да се вярва, че държавата е решила да отпусне някаква сума на хотелския и туроператорския бизнес от загриженост за психосоциалното и прочие състояние на децата, но всеки може да вярва на каквото иска.

Неслучайно в линка който съм дала се прави паралел с програмата на Масларова за почивки на пенсионери, от която също някои хора спечелиха, част от тях дори бяха пенсионери.

Критериите за подбор на участници в тази програма според обосновката би трябвало да са такива, че на въпросните лагери да бъдат изпратени деца с "дестабилизирано емоционално и физическо състояние" в резултат от дистанционната форма на обучение. Предполагам, ще се съгласим, че не всички деца са в такова, следователно на училищата остава да  подберат по(до) 70. Ще очаквам с интерес как ще стане това.

Последна редакция: пт, 04 юни 2021, 15:25 от Iris04

# 559
Само ред по-горе е писано, при това - на български език, че целите са две и са посочени.

А критериите, както също бе писано там, пак на български език, "се разработват" и е организирано обсъждане - поне към днешна дата - 4.06.2021 г.
Пак на български език, от горния цитат от сайта на МОН: "Това могат да бъдат например продължителност на обучението от дистанция, представяне на ученика в учебния процес, социален и/или здравен статус." - нормално е да са такива.

Който иска - може да дава идеи при това обсъждане. Аз имам и ще дам, например.
Виждам, че тук има и хора, които имат други виждания, различни от предложеното от МОН

Например:
Цитат
би трябвало да са такива, че на въпросните лагери да бъдат изпратени деца с "дестабилизирано емоционално и физическо състояние"

- изразете си ги.
МОН не е взел за сега такъв критерий предвид, защото е отчетено неблагоприятното влияние на досегашната обстановка върху всички. Но ако вие мислите различно - напишете им.
....
За Масларова и сие, ако искате, пак мога да ви потърся тема, където да обсъждате мерките за пенсионери днес. Ако няма така - можете да направите една. Ще я пусна на моите родители, да се включат.

Последна редакция: пт, 04 юни 2021, 15:29 от Judy

# 560
Ще платят на хотелите за услугата, след което ще я направят невъзможна за ползване. Някои ще получат пари, имайки само снимка на хотел. Както с къщите за гости. А вие си чакайте за шестица от тотото.

# 561
Не знам, но моите деца, и двете, до сега са ходили по летни лагери и на планина, и на море, и никога не са има проблеми нито с настаняванията, нито с храната или транспорта. При спортни лагери или субсидирани от други места и по други линии също не е имало проблеми.
От нашето училище нищо няма, защото, както току-що прочетох в сайта на МОН, в момента си тече обсъждането. Предходни години обаче големият ми син е ходил всяко лято с гимназията и много му харесваше. Бяха на хотел на Златни пясъци - там им е базата и си бяха доволни. Сега малкият е в същата гимназия и се надявам да се възобновят и лагерите, и есксурзиите.

# 562
Тъй като един от критериите е продължителност на ДО, за малките, които почти през цялата година бяха присъствено, услугата трябва да е насочена към децата, които са били на ДО по желание, за да се подпомогне социализацията им.

# 563
  • София
Тъй като един от критериите е продължителност на ДО, за малките, които почти през цялата година бяха присъствено, услугата трябва да е насочена към децата, които са били на ДО по желание, за да се подпомогне социализацията им.
И така да поощрят и наградят ДО по желание? Иначе съм съгласна, че има логика тези деца да са в най-голяма нужда вероятно, но не е сигурно, че щом не са ги пуснали на училище биха ги пуснали на лагер. По-скоро мисля, че не биха, доколкото познавам хора в тази ситуация – децата или са силно алергични, или болнави или друго, което да е довело до избора на ДО.

# 564
Не знам, така тълкувам критерия, може да не е правилно. Според мен е резонно да отговарят на него именно децата на ДО по желание.

Или да вземем този - "представяне на ученика в учебния процес". При гимназистите, които много време бяха на ДО, това би трябвало да са учениците, които най-малко са участвали в учебния процес и присъствали в клас(виртуален) и следователно са загубили социализацията си.

Кой би си пуснал детето не би трябвало да е критерий в подбора, макар че в крайна сметка вероятно точно така и ще стане, или по скоро,  който се дореди до безплатен лагер от желаещите да пуснат.

След като нито пандемията е свършила, нито въпросните лагери могат да гарантират беопасност на децата, тъй като по същество събират деца от различни класове, които иначе не биха имали досег в процеса на обучение, считам че е очевидно, че програмата е насочена изцяло към компенсиране на загубите на туроператорите и хотелите, които иначе печелят добри суми от организираните училищни екскурзии и лагери през учебната година.

Последна редакция: пт, 04 юни 2021, 16:24 от Iris04

# 565
Щом основна причина за подобно решение е негативното отразяване на продължителното ДО върху психиката на децата, то е нормално именно тази продължителност да е един от критериите.
Тези родители, които лично и по избор са допринесли тя да е голяма, ще си решат пък дали ще си пратят децата на лагер или екскурзия. Никой не ги тика насила. Тях няма смисъл въобще да ги обсъждаме в този контекст.
В класовете на училищата, над които имам личен поглед, няма деца по желание на ДО. Там продължителността е централно определена и, съответно, за някои класове е по-голяма, за други - по-малка. Имаше класове в карантина от септември - октомври. С орязани в повече по две присъствени седмици от останалите. Сега, през май, моето дете вместо да има 10 присъствени дни за двете присъствени седмици, имаше 4 заради празници и ДЗИ.
Зависи.

# 566
Лагерът на моите в Приморско е 325 +50 пътни+20 за организирани мероприятия като влакче, музей. 405 лв настаняване в тройна стая. Според средния отлична храна, според големия - еднообразна. Но и двамата са доволни и пак биха отишли.
Така че 500 лв не са чак толкова много. Все пак трябва да се плати и на туроператорите. Те вземат 10 до 15 процента. Значи цената е горе долу точна.

# 567
Румка, защо мислиш, че ти не плащаш на туроператор. Всички лагери задължително се организират през туроператор. Държавата с тази масова поръчка можеше да поизвие ръцете и да свалят цените, че да идат повече деца...

# 568
Ами не знам кой откъде си взема парите. Казвам крайната цена, която излиза от моя джоб, каква е.
В този конкретен случай - организатор е една частна занималня при нас. Тя може да ползва туроператор и да му плаща. Може и да не ползва. Не знам, не съм питала.
Но истината е, че където става дума за такива огромни и мащабни операции - или ще тръшнат всичко в ръцете на директора да се оправя, или ще плащат на туристически фирми да го админстрират. Мисля, че ще е съчетание на двете. С тази разлика, че на вторите ще им се плаща.
Имам познати учители - изпаднали са в ужас. Уж ще ходят на "почивка" а пък в действителност искат 5 учители и 65 деца от училището. И тези 5 учители да отговарят за децата. егати почивката!

# 569
Учителите не са точно на почивка с децата в този момент. Те изпълняват служебни задължения.
Иначе аз познавам лично учителки, които пък много обичат да ходят на ученически екскурзии. Една такава дама с голямо удоволствие води ученици от гимназията всяка година.

Общи условия

Активация на акаунт