Дистанционно обучение за учениците-Teмa 18

• 41 361
  • 765
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Аз от забавачка нямам нужда – работя си от вкъщи, а и синът ми е на 13, тази година и на 14 ще стане, живот и здраве. Но и нямам нужда да стои 11 месеца на ДО, нито да прекараме остатъка от живота си с десоциализирани девианти, дори да са отличници част от тях. За жалост съм социолог, опитвах се от началото да съм оптимист, защото от ДО да някакъв период можеше да има и плюсове, но ние сме физически същества. Образованието ни не може да се случва виртуално, защото то не учи само на наука, основно учи на друго.
Изобщо не разбирам споровете тук през цялото време, макар да ми е ясно, че философският камък на родителството е "Всички правят така". Щом има ДО по избор, няма смисъл да се настоява всички да са на ДО. Учителите могат да се ваксинират, или са се ваксинирали, родителите, баби и дядовци също. Вече няма поводи за ДО.

# 271
В случая не разбирам откъде идва напрежението? Вече има две опции, досега проблемът беше, че няма право на избор. Всеки, който иска, може да пусне детето си присъствено на училище, а останалите - да подадат молба за ДО. Предполагам, че качеството на ДО за отделно дете, а не за целия клас ще е по-ниско, но пък остават само няколко седмици до края на учебната година. Дано лятото помислят върху вариант за наистина качествено ДО за всички желаещи и да работят върху приемливи мерки за изцяло присъствена учебна година от есента.

И много зле изглеждат отстрани взаимните нападки, мисля, че е време да се преустановят, защото не правят добро впечатление. Нито родителите, които искат децата им да учат присъствено, са абдикирали от родителските си грижи и задължения, нито родителите, оставящи децата си на ДО, са страхливи параноици. Нека си спестим епитетите и язвителните нападки, защото не са от полза за никого. Да, късно се пуснаха учениците присъствено, но все пак е по-добре от никога и е някаква стъпка в правилната посока. Да се усмихнем и да се надяваме, че ни чакат добри времена! Simple Smile

# 272
Аз съм доволна  - ДО остава като опция, според мен не си струва за 2 седмици да се хвърля в тая нагъчкана форма на социализация, с учебния материал е ОК. За нашия клас след 17 юни ще има занимания по интереси по желание, от целия клас родителите само на 3 деца поискаха децата им да ходят. Явно са си взели достатъчно от задължителната социализация и чакат ваканцията.

# 273
Дано лятото помислят върху вариант за наистина качествено ДО за всички желаещи и да работят върху приемливи мерки за изцяло присъствена учебна година от есента.

Ей го ключа от палатката ✌️
В момента лапето е на ПО... От 26 деца, само 2  (две) носят маски. Другарчето по чин го боляла главата от спирта, с който моята дезинфекцира чина 🤪 Момчетията се боричкат в междучасието...
Кое балонче да карантинираме ако има положително дете? Опа... Извинете няма контактни по училищата, или са без тест или е от Неделя, пък в събота не са се виждали децата 🥴

# 274
  • Ямбол
Аз предлагам да се помисли за централизирано ДО. Да има всякакъв вид училища изцяло на ДО за цялата страна. Тогава, който иска да мине на ДО, минава в това училище. После се връща в ПО в класа си.
А не както е сега, учителят е ПО и трябва да следи и онези на ДО, които я чуят и видят нещо, я не и точно, когато трябва да ги изпитват, връзката забива, изхвърля го системата или микрофонът не работи.

# 275
Хайде честито! Мъката с ДО се свърши. Сега, разбира се, изниква въпросът, че нашите училища не са пригодени за обитаване през лятното полугодие. Изцяло южното изложение, пълните паралелки и липсата на климатици ще са предпоставка за припадъци и задух.
Да се надяваме, че другата учебна година ще си е нормална.

# 276
Дано лятото помислят върху вариант за наистина качествено ДО за всички желаещи и да работят върху приемливи мерки за изцяло присъствена учебна година от есента.

Ей го ключа от палатката ✌️
В момента лапето е на ПО... От 26 деца, само 2  (две) носят маски. Другарчето по чин го боляла главата от спирта, с който моята дезинфекцира чина 🤪 Момчетията се боричкат в междучасието...
Кое балонче да карантинираме ако има положително дете? Опа... Извинете няма контактни по училищата, или са без тест или е от Неделя, пък в събота не са се виждали децата 🥴

Това го дъвчем от началото на учебната година. Някъде ДО си е добре. Който не е доволен има правото да настоява за промени.
Ниското качество на ДО не може да е обаче причина да се настоява то да продължава безсмисленото си вредно съществуване до безкрай за всички.

Аз предлагам да се помисли за централизирано ДО. Да има всякакъв вид училища изцяло на ДО за цялата страна. Тогава, който иска да мине на ДО, минава в това училище. После се връща в ПО в класа си.
А не както е сега, учителят е ПО и трябва да следи и онези на ДО, които я чуят и видят нещо, я не и точно, когато трябва да ги изпитват, връзката забива, изхвърля го системата или микрофонът не работи.

Да, трябва определени учители да си водят в даден час само ДО. Дали ще работят само така или на ротационен принцип - това трябва да се обмисли, да се опитат варианти, да да се видят плюсове и минуси.
Аз посещавам така класна стая по език за поддържане на ниво. В х часа започва час на дадена тема. Събираме се 10 души и си правим часа с който учител е на смяна тогава. Следващият час е друга тема. По нива сме. Съвсем приложимо е и за училище.

# 277
Лиляна, само че трябва да се помисли и за различните учебници в различните класове/ училища. Както и кой клас докъде е стигнал с материала, макар че ми се струва, че разлика от един-два урока по-лесно може да се изравни, отколкото едни ученици с учебници от Просвета, други - от Клет, а трети - нещо си друго.

# 278
Надявам се, че тепърва ще отпадат десетките варианти на учебници и още толкова издателства. Хубаво ще е да се сведат до 2-3 варианта.

# 279
  • София
Да видим кои ще са монополистите. Wink

# 280
  • София
Надявам се, че тепърва ще отпадат десетките варианти на учебници и още толкова издателства. Хубаво ще е да се сведат до 2-3 варианта.
В други страни имат още повече. Във Франция помня, че само по математика за втори клас имаше одобрени над 50 различни метода и съответните учебници. А и като цяло може учителя при по-големите да реши и да няма учебник изобщо. Такива са тенденциите, та само ги казвам, не са в посока само един учебник.

# 281
Няма нужда да копираме безкритично. Многото варианти на учебници не са добра идея. Опорочена, според мен, е самата идея да се бълват учебници от колективи и колективчета, да се одобряват и после да се налагат, кой каквито сили има.
Ресурсът, мозъчен и времеви, за одобрението можеше да се използва за създаване на единствен учебник за клас и предмет.

# 282
А какъв е проблема едни да правят учебници по математика, други по разказвателните, трети по езиците.. Обществена тайна е, че няма издателство еднакво добро във всички направления.
При смяна на програмата се прави нов конкурс и се избира най-добрия, разбираем и с най-много помощни материали.
Сблъсках се с един учебник по музика за 8. клас, ами на места абзаците нямат логическа връзка, половината информация е изнесена извън основния текст под някакви картинки..Ако такъв е и учебника по биология или химия - горките деца!

# 283
Проблемът е в правото на равнопоставеност.
Вече всеки има право да прави всичко, което е регистрирал, че му е позволено да прави, пък за качество никой не мисли... То даже няма никакво значение. Важното е, че на документи са изпълнени всички изисквания! Това е основният проблем като цяло в много направления на съвременния ни обществени живот.

# 284
Така е. Въпросът е кой налага изискванията и следи ли изобщо за спазването им. Някои учебници са видимо писани на коляно. Ама не са виновни тези, дето ядат баницата.

Общи условия

Активация на акаунт