Дистанционно обучение за учениците-Teмa 18

• 41 953
  • 765
  •   1
Отговори
# 495
В наше село на Кахута му викат Викторина. Която става за разгрявка или събуждане на заспала аудитория, но както и теста, не я бива за основно средство за образование. Виж за обучение тип дресировка и двете са топ средства. Образованието изисква разказване на разказвателните предмети (да не се бърка с папагалско повтаряне на назубрен урок). При което учителя те разхожда из целия материал, като включва и останалите в дискусията.
В класна стая опитен учител може да работи така с до двадесет ученика. Поради ограниченията на "устройствата" при ДО цифрата е до пет. Ако са повече, много остават зад борда. Съвсем видимо в ДУ-тата и още повече - при ДО.
Разбира се, може да се компенсира с четворно повече есета, доклади и други дълги писмени форми.
Виж неща като проекти и лабораторни работи стават много по-трудно при ДО.
Не че при ПО се скъсваха де.
За социализацията в позитивна и продуктивна насока...няма да отварям дума.
И последно, ако имаше толкова много качествени млади учители, защо​ софиянци се избиваме за две-три училища?

# 496
И в прованса елитните не само 20 за град.
Избиваме се, защото там са концентрирани най-знаещите деца. Иначе, в моята елитна гимназия, учителките ми по английски бяха мега зле, съпоставени с учителката по английски в предното ми училище.

# 497
  • Ямбол
Някои ги прилагат. Давам пример. Скоро разбрах,че има някаква платформа Кахут/ дано не сгреша името/, която може да се приложи за обратна връзка с учениците. При големия ми син го правят в обучението по френски- децата се състезават за бързина, прилагат наученото по езика, като отговарят на въпроси, които не са само по уроците, а имат връзка с общата им култура. Така ангажираш успешно децата, проверяваш какво са усвоили по нестандартен начин. Това е като друг тип игри, но образователна. Не е като да очакваш само да пишат в тетрадките и после да го пратят на снимка. Защото и писането може да е механично и без осмисляне.
Прекрасно, но за малките и за учител с малък норматив. Една колежка, която имаше само два часа седмично(беше директор), го прилагаше този Кахут на 11 клас - резултатът беше плачевен, на учениците им беше досадно, а тези, които искаха да се готвят по предмета, се принудиха да потърсят частни уроци, защото с разни игрички материал не се упражнява в 11 клас.

# 498
  • София
Еха, като го чуя това за усвояване по нестандартен начин, е все едно ми предлагат да купя свещения граал!

# 499
  • European Union
България няма да остане без учители. Първо защото децата намаляват прогресивно и второ защото управляващите се усетиха каква е тенденцията. Преди 5 години наистина имаше реална възможност страната да остане без учители, но смениха политиката. Сега заплатите са сравнително високи, много хора се преквалифицират, пуснаха "бързите писти". За качеството няма да говорим, но количество има.

Аз мога да кажа, че спрях да ползвам Кахут преди поне 5 години. Имам късмета да работя в училище, в което аз трябва да мотивирам учениците всяка една минута. В Кахут само налучкват верните отговори или дебнат какъв цвят е натиснал ученик, който знае. Така че ми се налага всеки час да е различен. Разучавам десетки подобни сайтове, чета в американските фейсбук учителски групи, свалям материали, превеждам, правя мои. И мога да твърдя, че не съм някакво изключение. И ДО-то не ме е накарало да работя така, правя го много преди това.

# 500
Идеята не е само игричката като игричка, а в начина на измерване на знанията. Ти проверяваш какво са усвоили децата не само чрез механично повтаряне на наученото в урока, а чрез връзки с предметите, ползване на общата култура. Така обучението по един предмет се превръща в по-привлекателно, защото не остава само в конкретната дисциплина. Поколението на децата ни е практично ориентирано. Ние като деца учехме нещо, дори и да не виждаме смисъл в това. Готвехме се по всичко, повтаряхме го като ни изпитват и бяхме доволни, че сме оценени добре и не сме се изложили. Те искат да виждат някакъв смисъл в това, което учат.
И това не е свързано само с възрастта на учителя. Може да си млад и пак да нямаш желание да ангажираш аудиторията. Но си трябва и цялостна промяна, защото така или иначе учителите следват учебната програма.
По БЕЛ малкото ми дете, което е в трети клас, десет часа учи подбудителни и възклицателни изречения. Накрая взе да слага на всичко удивителен знак. Много по-успешно се усвояват тези неща чрез четене на книги и обсъждане, а не чрез уроци, посветени на различните видове изречения.

Последна редакция: ср, 26 май 2021, 11:29 от Amanda.D

# 501
Моята истина за подобряване на образователния процес е обвързването му с практиката. Не можеш да зубриш някаква теория и след това да попълваш тестове за да покажеш как си я усвоил... Безумно е просто!
За това има учители, които по всякакъв начин се опитват да прилагат различни подходи, за да може поне малко да привлекат вниманието на децата, да им стане по-интересно...
Освен привличането на вниманието им е нужно да провокират мислене, а не зубрене. А това последното се среща много, много рядко в българското училище. Защото системата изисква да се изпълнят определени нормативи, нищо друго няма значение...

# 502
  • София
Аманда,  нещата не са съвсем така. Коментираш учебните програми, а не начините на учене. Аз като родител и не само като родител, не бих се съгласила на такива бързи питания, защото всяко дете има различна скорост на обработване на информацията. По това, което предлагаш като пример, винаги ще печелят по-бързите. А какъв е шансът на по-бавните, по-дълго обмислящите? В обучението, независимо какво, има време за бавно осмисляне, даване на примери и трениране, а има и време за изпитване и поставяне в по-екстремна ситуация. Нито децата, нито възрастните обичат да се чувстват винаги нащрек и винаги изпитвани, защото това ги изнервя, за тях е несигурност. Дай на човека възможност да греши, да е бавен, да тества хипотези, да приема и отхвърля възможни отговори за решаване на проблемите и той ще научи повече и по-добре, отколкото вечното мятане в петминутки, викторини и какво ли не.

# 503
Учители има много и ще има и занапред. И момента е налице надпревара за места, защото за у нас условията, при които работят те, са си чудесни. Имам познати с педагогическо образование, които не успяха да се пласират на този пазар, заради навалицата. Едната ми фризьорка цяла година търси място в ДГ или начални класове и още не е намерила. Надява се на поредната нова учебна година. От няколко години специалността НПП и други педагогически се субсидират усилено от държавата и се наоткриха учебни места къде ли не за учители, точно.
Мен не ме притеснява липсата на бройки, а на качество.

Безсмислено е въобще да си приказваме за "обвързване на образованието с практиката" в условия на дълго ДО при почти всички професии. Такова обвързване също не е някаква новина. Ние си го познавахме и то си работеше чудесно преди десетилетия у нас. Лично съм минала такова и аз, и родителите ми. Но то би било абсолютно невъзможно, ако си висях у нас с месеци на един компютър.

Препитване на блиц и за скорост би убило всякакво желание у моите деца да учат. Дори у мен, дето обичам да се занимавам с това и дето съм си бързак. Обичам бързи игри, но такъв ми е темперамента. Въпреки това ако го правя за оценка или под натиск, редовно, в група, това би ме изнервило неимоверно. А тия с друг тип темперамент? Те какво биха правили? И те са хора.
Ненавиждам препитвания тип петминутки. Нищо не са, само изнервят учениците. За обективна проверка изобщо не стават. А за децата са масово неприятни. Те са ми само за отбий номер - нещо свърших, изпитах децата.
У хората нищо съществено не се изменило с векове и хилядолетия. Няма и да се промени. Наличието на технологии не променя хората. Те си остават в естеството си едни и същи. Вкл. и по отношение на това как учат по-ефективно.

Аз съм доволна от гимназията на моите деца. Повечето учители са си съвсем на място. На всякаква възраст има и отдавна установих, че не това е важно за качеството на процеса. Даже никак не е. Много повече практически задачи им дават и такива, които не изискват зубрене, отколкото в основните им училища.

Последна редакция: ср, 26 май 2021, 09:59 от Judy

# 504
Аз съм доволна от гимназията на моите деца. Повечето учители са си съвсем на място. На всякаква възраст има и отдавна установих, че не това е важно за качеството на процеса. Даже никак не е. Много повече практически задачи им дават и такива, които не изискват зубрене, отколкото в основните им училища.
Чудесно! Може ли всички деца да отидат да учат в тази гимназия за да бъдат доволни и те?

Хубаво би било да изкараме мисълта си от рамките на собствения си комфорт и да мислим по-глобално.

И аз съм доволна от училището на моя син. Училище, което е на светлинни години от останалите училища и възпитава мислещи, образовани и можещи млади специалисти,  точно защото обвървза образованието с практиката. Е и? Това за всяко училище ли е валидно?

Безсмислено е въобще да си приказваме за "обвързване на образованието с практиката" в условия на дълго ДО при почти всички професии. Такова обвързване също не е някаква новина. Ние си го познавахме и то си работеше чудесно преди десетилетия у нас. Лично съм минала такова и аз, и родителите ми. Но то би било абсолютно невъзможно, ако си висях у нас с месеци на един компютър.
Извинявай, позволи ми да не съм съгласна с това твърдение.
Който се е фокусирал в недостатъците на ДО, трудно може да излезне извън рамката на негативното мислене.
Пък на всичкото отгоре изобщо не коментираме образованието в условията на ДО, а по принцип.

Пък пак на всичкото отгоре, въпреки ДО, обучението на сина ми и по време на ДО беше практически обвързано...

Ама 'айде, нЕма нужда да влизаме в излишни спорове, установили сме във времето, че е безмислено. Joy

# 505
Не знам защо толкова  много задълбахте в конкретния пример. Въпросите може да не са за бързина, важно е да има други форми на препитване, които не разчитат само на възпроизвеждане, а на връзки и ангажират децата в различна среда.

# 506
  • София
Гледам колко много всички разбират от образование, програми, методи на преподаване...Чудо!!!
Няма как училището да отговори на всички образователни, социални, времеви и каквито ви дойде на ум параметри на всяко дете във всеки един момент.
Моментът на строгото профилиране е после, когато учат в университет. В училище има мининум от знания, които формират обща култура, ценностна система и мироглед, в определена степен образованието винаги има и "насилствена" компонента. Несериозно е да вярвате, че учениците правят всичко от някаква идеалистична вътрешна мотивация за знание и прогрес (за форумските деца ни важи, те са свише мотивирани). Работата на учителят е не да бъде клоун, другарче по игри и да ходи на ръце, за да привлече вниманието на учениците, учителят трябва да уважава предмета си, да изисква знания и мислене, да уважава и учениците си както и техните родители, без той самият, ръководството и ситемата да позволяват на последните да му се качат на главата и да му обясняват как да си свърши работата. Вярвам, че не даваме акъл на лекарите как да ни лекуват...

# 507
Съгласен с горното, НО:
- учетелят следва да предизвиква всеки ученик да достига границите на възможностите си да учи по дадения предмет в рамките на разумно отделяно време за него.
- следва да открива и показва на ученика всички по-големи пропуски и погрешно усвоени знания.

И последно: не бива да се месим на учителя КАК да учи децата, но със сигурност можем и трябва да изискваме НА КАКВО да ги учи. Същото и с лекарите.

# 508
  • София
Ако трябва да бъдем честни, нито повечето деца са съвестни и по идеалистични подбуди, нито доста учители са съвестни и по идеалистични подбуди.
Да, аз съм длъжна да разбирам от образование, програми и методи на преподаване, защото е пряко свързано с образованието и работата ми. Моята работа е да зная как учат хората и частност повечето деца щат-нещат са част от образователната система, така че пак трябва да зная на какво ги учат, как ги учат и как работи системата. Няма друг начин.

# 509
Скрит текст:
Чудесно! Може ли всички деца да отидат да учат в тази гимназия за да бъдат доволни и те?

Хубаво би било да изкараме мисълта си от рамките на собствения си комфорт и да мислим по-глобално.

Пък пак на всичкото отгоре, въпреки ДО, обучението на сина ми и по време на ДО беше практически обвързано...

Ама 'айде, нЕма нужда да влизаме в излишни спорове, установили сме във времето, че е безмислено. Joy

Виж, ако ти е нервно, останалите не сме виновни.
Входът за гимназиите е един за всички. Който иска да иде в някоя - в нормативните актове пишеш как става това. Не съм крива, че харесвам училището на децата си. Laughing Представи си - има и такива училища. Satisfied
Отношението ти по-горе е меко казано не особено адекватно. Не съм проявила грубост към теб тук, за да имам неудоволствието да чета такова нещо.
Мисълта си я изказвам така, както намирам за  добре - както го прави всеки друг тук, вкл. и ти. Ако имаш лични проблеми - моля мини на лични, за да не се цапа темата с подобни, като горното ти. Ако няма такива емоционално неадекватни включвания, като твоето, темата върви добре.

Цитат
Извинявай, позволи ми да не съм съгласна с това твърдение.
Който се е фокусирал в недостатъците на ДО, трудно може да излезне извън рамката на негативното мислене.
Пък на всичкото отгоре изобщо не коментираме образованието в условията на ДО, а по принцип.

Аз най-малко спирам когото и да било да споделя по темите каквото мисли. Други са стоперите. Smile Не и аз.
Не те знам какво имаш предвид под "негативно мислене", но не аз съм излязла извън нерви, понеже някой е споделил, че харесва реалното училище на собствените си деца.
Темата е за ДО и ще те помоля да не я модерираш, особено когато се придържам към нея. Нямаш такива функции.
Напротив, темата е "Дистанционно обучение на учениците", та ще обсъждам винаги тук "образованието в условията на ДО". Колкото и това да те изнервя. Не че ми е цел, но тук пиша заради тази тема. Наистина прекали.

Ако обучението на сина ти било "практически необвързано", спази сама собствения си съвет:
Цитат
Защото редица обучения пък са реално обвързани по този начин и претърпяха поражения - за година и половина достат съществени.

Не знам защо толкова  много задълбахте в конкретния пример. Въпросите може да не са за бързина, важно е да има други форми на препитване, които не разчитат само на възпроизвеждане, а на връзки и ангажират децата в различна среда.
Защото Лиляна попита за конкретен пример - какво считаш, че е нужно конкретно да се промени, допълни в програмите, в начина на преподаване, а даденият пример очевидно не се прие като нещо положително от болшинството тук. Не беше цел да се заяждаме за него, а да обсъдим, защото доста хора - и учители, и родители, смятаме, че нищо кой знае какво ново няма да се открие в програмите и методиката, което да не е познато и прилагано, а е полезно за процеса. Дали, какво и как се ползва - тук опираме основно до личните виждания и качества на преподавателя/учителя. 
Особено в среден курс децата на практика, поне в нашата гимназия, далеч не биват изпитвани само "на възпроизвеждане". Напротив. Гледам, че моето дете всяка седмица има някакво есе на свободна тема /то няма как да се възпроизведе от някакъв учебник/; по ИТ си имат точно практически задачи - за последно правиха сайт; по немски често имат да напишат също нещо на свободна тема.
В крайна сметка има неща, които наистина трябва и да се научат, за да има база за творчество след това.

Цитат
Работата на учителят е не да бъде клоун, другарче по игри и да ходи на ръце, за да привлече вниманието на учениците, учителят трябва да уважава предмета си, да изисква знания и мислене, да уважава и учениците си както и техните родители, без той самият, ръководството и ситемата да позволяват на последните да му се качат на главата и да му обясняват как да си свърши работата.

Така е, колкото по-големи са децата, толкова повече тази забавлителна функция остава на заден план. Защото големите деца се забавляват по различен начин.

Съгласен с горното, НО:
- учетелят следва да предизвиква всеки ученик да достига границите на възможностите си да учи по дадения предмет в рамките на разумно отделяно време за него.
- следва да открива и показва на ученика всички по-големи пропуски и погрешно усвоени знания.

И последно: не бива да се месим на учителя КАК да учи децата, но със сигурност можем и трябва да изискваме НА КАКВО да ги учи. Същото и с лекарите.

Това става, когато класовете са с по-малко на брой ученици и повече лична ангажираност в процеса.

Последна редакция: ср, 26 май 2021, 11:14 от Judy

Общи условия

Активация на акаунт