Пиенето при мъжете

• 20 196
  • 413
  •   1
Отговори
# 60
Не пия и не пуша и по мъже не ходя (само при моя). 😀 Като казвам, че не пия, въобще не обичам да пия, дори по празниците. Ако се случи да пия ще е 1-2 пъти годишно. За мен лично пиене всяка вечер е пиянство. Баща ми изпива по 1 л. бира всяка вечер и никой не може да ме убеди, че е нормално.

# 61
  • София
Лекувай го, скъсай с него, майка ти да бяха с 300.

# 62
Не съм чела всички коментари, само отгоре отгоре. Баща ми е започнал така навремето. Майка казва, че не е било за нея проблем, щото всички си пийвали. Той няма агресивно пиянство, просто почва да се лигави, да реве, да страда, заспива накрая. Сещам се за поне 10 нови години, в които сме гостували на роднини и майка все го караше да си ходим, а той не искаше, 100 часа молене и драми. Накрая спряхме да гостуваме. Накрая баща ми се превърна в противен пияндурник. От 10 години е пиян всеки ден, не работи, защото никой не взима пияници на работа. Майка ми се оправя криво-ляво сама, както може. Та, мисълта ми е, че крачката от към алкохолизъм е малка и аз не бих била с такъв човек. Трудно се вразумяват, да не кажа никога и в масовия случай зазляват. Имала съм флирт с едно момче на времето, като го видях, че се държи като баща ми като се напие и пие редовно, ми отсвирих го. Сегашния ми мъж не пие, аз не пия, защото не ни кефи просто.

Последна редакция: нд, 02 май 2021, 19:01 от Ели-Мели

# 63
  • София
Всички алкохолици са започнали така навремето. И въпреки всичко, все още масата не са станали такива.
Просто, защото повечето хора се владеят, консумират с удоволствие и мярка и се прибират да спят

Често казвам, че точно кръчмата е атестация за една двойка. Много неща лъсват на две водки и хвани го напий веднъж, па си преценявай.

Ама, когато е след дъжд качулка - свирена работа.

# 64
Алкохолизма е болест.. Но авторката споменава друго.
Още повече, че казва, че е от както се познават!
За мен това е непонятното.. Той е бил, когато са били гаджета.., а сега я дразни. Как ще го промени?

# 65
  • София
По Великден стават чудеса Laughing

# 66
Моето семейство и това на мъжа ми са коренно различни по отношение на пиенето. В моето-има добре заредено барче, но се пие само по празници. В неговото-салатата и ракията са неразривно свързани, т.е. всяко ядене започва със салата с ракия. Свекър си, обаче, не съм виждала никога "почерпен".  В младежката ни компания се изпиваше доста, но в продължение на часове и с богато похапване, така че "изцепки" се случваха рядко. От мъжа ми -никога. Можех да усетя само по по-тежката походка и лееекото разнежване, че е прехвърлил мярката. Когато, още преди сватбата, изказах опасенията си, той се засегна, каза че проблем не вижда, не смята да се променя и изборът дали да продължим заедно е мой.
Продължихме - вече почти 40 години. Аз  вече харесвам освен ликьорите и вино с лимонада /знам, че разбирачите потреперват от ужас!/ и , напоследък - радлера. Но опиянението ме прави сънлива и ми разваля кефа, така че съм повече от умерена. Той доскоро продължаваше почти редовно с 1-2 бири вечер или 70-100 мл ракия /със салата, естествено/. В компанията ни вече се пие доста по-рядко и по-малко - както си признават "вече не носят толкова". Не броя и никога не съм брояла чашките в компания. По-скоро мърморех отвреме навреме на тема "черен дроб и редовен прием на алкохол".
Обаче, преди години, след преболедуване на хепатит, му забраниха алкохола за 6 месеца. Не близна! А от повече от година му го забраниха  напълно и окончателно /не е заради черния дроб -заради лечението на друго заболяване/. Ами, не пие, нито капка. Мина през всички възможни марки безалкохолна бира, докато намери що-годе приемлива. Не знам какво му коства, защото не е променил поведението си- не е изнервен. Чак ми дожалява понякога - представям си ако ми забранят сладкото колко ще ми е мъчително.
Така че, към авторката, - прецени доколко и откога  ти пречи пиенето на мъжа ти, дали има "влошаване", дали ти не залиташ в другата крайност и оттам - какво и докога можеш да приемеш и какво не. Не е задължително мъжът ти да се алкохолизира, но не е и невъзможно.

Последна редакция: нд, 02 май 2021, 20:54 от pipelot

# 67
Аз пък не разбирам хората, които въобще не пият. Чак пък толкова големи праведници, айде няма нужда. Според мен такива са деца на алкохолици, или борещи се с други бесове от миналото. Пийвам си когато и каквото ми се иска, знам си мярката и никога не съм се напивала. Представям си как някой ме удря по ръката да не посягам към чашата и ме категоризира като алкохолик. Ще му е за първи и последен път. Ежедневното мърморене причислявам към психически тормоз и е нещо, към което съм супер нетолерантна.

# 68
В случая на авторката наистина  тези скандали, особено пред хората, не са приемливи. И разправиите за тръгването.
След като не ти се ходи да гледаш другите и мъжа си пияни,  не ходи  просто. Нищо не получаваш, само нерви си образуваш.

# 69
Аз не пия, но не се изживявам като праведник. Вярно е, че деца на алкохолици са отвратени от пиенето. Но аз като такова не е като да не съм близвала алкохол, даже съм се напивала не веднъж в младежките години. Просто с времето осъзнах, че алкохола не ми е вкусен. Пия лятото мента и ако някой  черпи по повод - ром, това веднъж-дваж годишно.

Авторката си го е знаела какъв е, малко е късно да мрънка и да го променя.

# 70
"Аз пък не разбирам хората, които въобще не пият". Не допускаш ли, че може просто да не им е вкусно? Отне ми години, за да започна да харесвам нещо - концентратите ми "парят", вината са ми кисели, бирата-горчи. А и не е било проблем да се впиша в средата си без да  да правя компромиси с вкуса си.
Освен "ежедневно мърморене", "удряне през ръката" и "разправии пред други хора" има и други начини за изразяване на мнение, несъгласие, опасения, тревога в една двойка. Преглъщането и отказът от комуникация рядко решават семеен проблем, пък бил той и само в главата на единия.

# 71
Затова се събирайте със себеподобни.

# 72
  • София
Имам такава приятелка. Мъжът и работи много, изкарва пари, в същото време основно той гледа детето, което е болно нон стоп ( хоум офис е), грижи се за домакинството от - до, тя горката е с тежка мигрена и е аут ъф ордър често, та:
Пие човека рядко, да речем на три месеца веднъж, но качествено. Не прави проблеми,  весели се, но до сутринта.
Еееее, ходи опява на хората с които е бил, държи им сметка, на него мрънка, всеки път си събира багажа, цупене после със седмици.....
Как се издържа това - не знам!

# 73
Не мисля, че неговия случай става дума за алкохолизъм. Пише, че се случва само като излизат с компания. Просто има лошо пиянсто. Даже бих казала сравнително лошо, поне не се стига до агресия.
Затова се събирайте със себеподобни.
Това е решението и не разбирам защо човек насила си причинява връзка, която от самото начало вижда, че ще е мъчение за него. Но след брак и деца рядко някой се решава на промяна. Седи и се мъчи цял живот. А за друга, която обича също да се почерпи в компания, би бил перфектния Simple Smile както и тя за някой, който не пие.

# 74
Ееее, себеподобни по всички пунктове? Невъзможно, а и твърде скучно. Важното е да се определят приоритети - по кое компромис е невъзможен, кое е приемливо и за кое не ти пука. За съжаление - не винаги се познаваме добре, а и нещата се променят с времето...Гаранция няма!

Общи условия

Активация на акаунт