НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 139

• 45 658
  • 753
  •   1
Отговори
# 195
Верче, аз и закусчиците между трите основни ги броя за похапвания!
Нищо и няма на лещата, но да беше сложила край нея една кутия риба (не знам дали вървят вкусово, леща не ям и необичам риба) като нямаш време. Малко леща с яйца/риба/месо и зеленчуци /салата е приемливо за млада майка.
Свари една тенжера яйца и купи някакво зряло сирене/кашкавал и с краставица/чушка/домат имаш винаги готова храна. И като хапнеш стабилно може да се поглезиш с няколко бадема и парченце черен шоколад.
Според мен най-напред трябва да свикнеш да имаш 3 основни хранения и след това да мислиш за фастове.
Под основно хранене разбирам нещо, което те държи сита 4-5 часа.
Само давам идеи и споделям опит,  а ти си прецени за теб.
.....
Това, зачертаното (знам какво е) дава още повече чар на смешката.

# 196
Лаврак във филио със зехтин и чесън ядох аз и зеленчуци с масло. За вечеря рибена супа със сьомга и скумрия, има малко картоф и киноа в нея, че децата я ядат така, ма карай, аз и шибнха една лъжица сметана и стана майка плаче:)
Мъжът ми, който като се залюбихме декларира че супа не яде, риба не яде, а пък супа от риба абсурд, ся сърба и вика - аз такава вкусна чорба не съм ял😂🤭 нали има една поговорка от където е жената от там е родата, та и за начина на хранене важи, ядат всички каквото и аз, и даже са доволни:)

# 197
Яйца винаги имам сварени, но като бързам и ей така става. Нямам навиа да обмислям добре, затова съветите тук са ми ценни. Мислиш си, че разбираш нещо, но явно в моя случай не е баш така.
Не знам дали бих могла да имам само 3 осн хранения на този етап, явно е, че не успявам да се напасна чинията.  Ама то маркото като само реве, гълтам като гъсок каквото видя и така.
Взимам си бележка. И сирене и кашкавал имам Grinning
Аз за себе си отчитам като супер плюс, че нямам желание за шоколад,  камо ли черен. Не знам какво съм се вкопчиля в тия бадеми Rolling Eyes явно е първото, за което се сещам да хвана.
Другото хубаво е, че от притеснение, че малкия се дереше окепазих кексчетата и ми стана толко гадно, че няма да помисля скоро за кекс Joy язък за 4 яйца в тях...

# 198
  • Sofia
A защо не ядеш белтъка?

Моят бърз обяд-100гр желирани св.уши,50гр синьо сирене и малка салатка
Скрит текст:
Към 16ч хапнах малко козе кисело мляко с орехи .
Вечеря-яйца +салата

# 199
A защо не ядеш белтъка?
Ами... малко е смешно, но ще кажа.
Синът ми яде сутрин белтъци, жълтъка го маха. И понеже доката нахраня големия, после малкия,  да изпратя на градин големия, дойде време за приспиване на малкия и грабвам остатъка от масата т.е жълтъка, в повечето случаи нямам време да грабна нещо допълнително.

# 200
  • WonderLand
Верчето, според мен наиатина трябва да си поприготвиш няколко готови неща, които винаги да са ти на разположение за хапване. Също така е важно да намираш време да седнеш инда се нахраниш спокойно, да обърнеш внимание на това какво и колко ядеш. Аз много бързо минах на кафе със сметана + 2 хранения на ден - обяд и вечеря, като между двете имам около 6-7 часа. Но и двете са стабилни порции. Просто така се чувствам най-добре. И за да си олесня живота винаги имам варени яйца, кашкавал, сирене, авокадо, фъстъчен тахан, краставици и домати. Когато имам време грилвам пилешки бутчета без кост повечко.

# 201
Ами... малко е смешно, но ще кажа.
Синът ми яде сутрин белтъци, жълтъка го маха. И понеже доката нахраня големия, после малкия,  да изпратя на градин големия, дойде време за приспиване на малкия и грабвам остатъка от масата т.е жълтъка, в повечето случаи нямам време да грабна нещо допълнително.
Със сигурност ти е сложна организацията с малките човечета...
Опитай се да приготвяш режимна храна в по-големи "партиди", някои неща успешно се замразяват преди или след готвене и улесняват много. Но и без частта със замразяването - сготвено месо за няколко хранения напред, кюфтета като правиш да са повечко че да ти останат, варените яйца си знаеш, пилешки бутчета пека по повече, по-големичко руло Стефани и т.н. После лесно - режеш как да е там малко някакъв зеленчук отстрани, ръсваш му зехтин и каквото обичаш и си уредена. Това ако нямаш против да ядеш няколко пъти същото де, ама едва ли да е проблем при алтернативата понякога да нямаш свястна храна. Все няколко минути за ядене ще намериш като е готово приготвено.
Тия междинни подхапвания наистина не ти правят услуга, но явно ти е рано да ги махнеш. Можеш обаче да пробваш да замениш бадемите с шепа маслини, ако ги обичаш. Винаги имам, вървят ми на всичко.
При мен голямо улеснение ми беше покупката на яйцеварка и еърфраер миналата година. Че те за повечето режимни неща дето си правя тия два уреда ми стигат, освен за омлети. Бързо става всичко и не иска да му висиш, мяташ го и го вадиш като е готово, най-много там да обърна веднъж някои неща.
Следващият левъл са ми кюфтетата замразени от мен, после при липса на време и храна мятам във фраера без да размразявам. След 15-20 минути имам истинска храна без повече занимавка. Слагам в скрит текст най-чистият и бърз начин за оформяне на кюфтета, с по-голям ринг съм правила и кюфтета с плънка супер бързо.
Скрит текст:
Ето ми я "манифактурата" - пълня с лъжицата, вдигам ринга и пак с нея избутвам да излезе от него, хартията е за печене и не залепват за нея във фризера, пакетирам след като замръзнат, по колкото мога да сложа наведнъж във фраера.

Това са ми любимите "бисквитки" - тия рингове тесто не са докосвали, за кюфтета си ги купих Laughing
И изобщо, ако имаш такива уреди в кухнята, оставяй колкото можеш повече от готвенето на тях и на фурната, той нашият режим и без това не изисква тооолкова много готвене колкото си мислят някои като виждат че все си нося домашна храна за обяд. Ако пък можеш и да делегираш месенето на каймата и прочие на друг - още по-добре, че то иска време през което друго не можеш да пипнеш.
Ще се организираш с времето, за сега избягвай да си мислиш колко е трудно и сложно, казвай си че промяната си я започнала и тя се случва вече полека-лека. И аз мислех че като започнах работа на смени, няма да мога да се организирам с храната, обаче се оказа че не е толкова трудно, вече не го правя на въпрос макар че често се прибирам в 8:30 вечер.

# 202
Я и аз като на всяка манджа мерудия да се изкажа. Верче, според мен увеличи основните порции и елиминирай междинните закуска и следобедна такава. Пишеш, че си с дечица, затова не знам доколко ще е адекватен съветът ми, но аз неделя подготвям няколко ястия поне за първата половина от работната седмица. Отнема ми наистина малко време, но ние не ядем някакви сложни неща. Ето сега например замесих телешка кайма с подправки за нещо като адана кебап (нещо като, защото нямам агнешка кайма). Овкусих и пилешки гърди (за половинката, аз това едвам го преглъщам), довечера, докато пека кепабите и гриловам гърдите, ще сваря и 20-ина яйца за през седмицата, тях ги ям с бекон или масло. Мисля и един пакет броколи да запека успоредно с кебапите. Както и natka е писала по-горе, пилешки бутчета, руло Стефани, свински вратни пържоли, печена плешка... не изискват много време за готвене, само ги буташ във фурната, пък после си ги ядеш няколко дни напред.

Иначе от твоето меню бих махнала лещата, ябълката и млечните. Аз лично те съветвам да започнеш с много просто меню, буквално месо, яйца и зеленчуци и постепенно да добавяш продукти, за да видиш кое как ти действа. Взех този подход от Автоимунния протокол и установих за себе си, че млечните, колкото и да са ми вкусни, не трябва да ги консумирам редовно, защото се подувам, задържам вода и ми тече много носа от тях - независимо дали става въпрос за кисело мляко или зрели сирена.

Също така, не знам какви са ви потребителските навици, но избягвай да купуваш месни заготовки тип кюфтета, наденици, кебапчета и тн. Сега всякакви вериги пускат грил артикули и са наистина много изкушаващи, но като им погледне състава човек, му става лошо. Освен това са и много по-скъпи от това да си вземеш просто кайма и да я овкусиш за кюфтета/кепабчета и тн.

И последен съвет, пак базиран на моя опит: не експериментирай твърде много. Разни кето сайтове имат много рецепти с ориз от карфиол например. Е как ли не го готвих тоя карфиол, не ми харесва и това си е. Ама като не ми харесва, или не го ям с кеф (което е най-добрият вариант), или го хвърлям и се изкушавам да ям други храни.

# 203
То май всички минаваме през режимни печива за боклука.
Запазила съм си 2-3 за правене, защото са сполучливи и се замразяват успешно.Любими са ми моцарелените питки/кюфтета. Да, точно така: играят роля на питки с кафето за закуска и стават и за обяд , в ролята на кюфте със задушени зеленчуци.
Не забравяйте и бурканите: повечето храна и докато е вряла слагате в буркан, затваряте и обръщате; стои няколко дни в хладилник.
Печено месо в буркан също. Това правя лятото за да не включвам постоянно фурната.
Хич не хабя карфиол за "ориз " или кайма с карфиолен "ориз ". Карфиол на пюре или запечен с парченца с пармазан (хрупкав).
Каймата с гъби за пълнени чушки, а за "мусака" има хиляди възможности. Заливка само с яйца и пармазан е страхотна.

Последна редакция: нд, 16 май 2021, 10:39 от tania6

# 204
Натка, купих си фраер и там готвя, защото се самоизключва. Къде ти 20 свободни минути да го пазя, бебето не издържа толкова само.

Stone faced, бебето ми е малко и го кърмя, не е препоръчително строг ограничителен режим.

За мен беше важното да се отърва от най-вредните шоколади и бял хляб.
Нататък лека полека, бебето като порасне и ми си освободи повече време.
Взела съм зеленчуци да задуша, тези дни надявам се Grinning

Просто търся бърз резултат, защото не се чувствам комфортно в тези си форми.

# 205
Бухай и зеленчуците във фраера като бързаш, аз понякога правя в него месо със зеленчуци или само с лук заедно. Гъби също в него, те са си супер за нас.
Ще станат работите полека-лека, но няма как да е бързо както ти се иска. Те още хормоните ти не са се наместили в изходно положение, най-малкото. Но пък си започнала, това е важното. Един път привикнеш ли хубаво с режима, ще се чувстваш по-комфортно в тялото си, дори и отначало това да не е точно пред огледалото това... просто ще си по-здрава и енергична, а това не е никак малко. Наистина докато кърмиш май не е ОК да е много рестриктивно, поне не най-крайните форми като строго кето и прочие.

# 206
  • WonderLand
Верче, това със свободното време като порасне детето е илюзия, и аз така се оправдавах почти 2г. А и ти си с две. Така че малко по малко действай, не чакай. Но само до толкова до колкото не се отразява на кърменето.

# 207
Не е точно илюзия. С активно кърмено бебе ядях когато имам време, каквото има.
Сега с дете на 2+ и още едно голямо, ходя на работа, на фитнес почти всеки ден, приготвям си храна специално за мен. А като се сетя, че с кърмаче нямах време да се изкъпя.

Верче, според мен не ти е толкова лошо менюто, като за кърмачка. И да не сваляш, поне се храниш здравословно. Като ти се наместят хормоните след кърменето ще се оправят нещата.

# 208
  • На острова
Аз около/след Великден реших да експериментирам с не ограничаването на въглехидрати (примерно козунак, картофи всякакви, ориз, веднъж на италиански ресторант, суши, бейгъл, леща). Освен, че се издух зверски и си докарах газове и ленивост, деуго предимство не видях. Надявам се да си припомня чуството на плондир следващия път, като реша да експериментирам...

Влязох си обратно в режима и е съвсем друго усещането. Обаче почнах да вкарвам храните в Carb manager, ей така да видя нагледно кое как е. Въглихидратите лесно ги поддържам до 20-30-40 последните дни, но изобщо нямах представа, че не докарвам мазнините и протеина до желания процент.

Жаки, може ли рецепта за рибената супа? Обичам и риба, и супа, но никога ме съм правила.

# 209
  • на острова на мечтите
Thinking търсих и в Нета, ама няма такава дума.... Явно не ще да е българска!? Що е туй фраер? На търсачка ми излиза един шишкав чичко:laughing:
Извинявам се за спама!

Общи условия

Активация на акаунт