Наследници и вдовишка добавка

• 4 238
  • 109
  •   1
Отговори
# 15
Моите съболезнования.
За парите изискват присъствие на всички наследници. Поне така беше преди 21 години. ДСК извикаха и майка ми, а всъщност ставаше въпрос за смешната сума от 26лв и стотинки, останали неизтеглени от пенсията му, която получаваше на разплащателна сметка. Въпреки пълномощното тя да тегли пенсията му след инсулта искаха да присъстваме и двете и ги разделиха на момента, т.е на всяка дадоха точно нейния дял. За всичко останало съм се оправяла сама.
Моето предложение би било, при положение, че сте три наследнички и наследството е три апартамента, три коли, ако и трите сте съгласни направо да се договорите и да си ги разделите, т.е всяка да получи апартамент+кола.

# 16
Да, може и да не съм го написала ясно. Писах неговата собственост все пак, не общата им след брака. Това, което си е лично негово (апартамент преди брака) се дели така. Но и семейното жилище е пак същото - той има 50% и тези 50% се делят 50% на жена му и останалото на децата. Не е ли така?

Не е така. Неговите 50% се делят поравно между наследниците. Да приемем, че апартаментът е СИО и има съпруга и 2 деца. Всеки от тримата ще наследи по 1/6. Съпругата ще има 1/2 (нейна си) + 1/6 наследена. За имоти и пари само на починалия, наследниците (съпруга и деца) делят поравно.

Може, не съм специалистка и няма да споря. Съжалявам, ако съм заблудила някого. Все си мислех, че съпругата има запазен 50% дял, но може да съм се объркала, защото съм с 1 дете и при нас се получава така автоматично.
Но пък като се издава удостоверението за наследници там са си специалисти и ще го издадат правилно.

# 17
Не, съпругата си притежава по принцип 50% от СИО, това не е част от наследството. Останалите 50% от СИО вече са наследство и те, както и всякакви лични, само негови, притежания на починалия се наследяват в равни дялове от съпругата и децата.

# 18
Кукумицинка, не се наследяват равни дялове.
СИО се дели на две. Жената си има нейната част, а частта на мъжа се дели отново на две- 50% са за съпругата, другите 50 се делят по равно на наследниците. Знам го от опит, че със сигурност е така.

# 19
Е, не.... колко пъти да се напиши, че наследството се дели на равни дялове.

# 20
Посъветвайте се с адвокат. Форумите не са надеждно място за съвети от правно имедицинско естество.

# 21
Посъветвайте се с адвокат. Форумите не са надеждно място за съвети от правно имедицинско естество.

Специално за дяловете няма смисъл да дават пари - като отидат в  службата ще им ги сметнат.

# 22
Е, не.... колко пъти да се напиши, че наследството се дели на равни дялове.
Въобще не се дели на равни дялове. Движимо и недвижимо имущество придобито по време на брак - 75% остава за вдовицата, 25% се дели на двете деца.
Делят се поравно само сметки в банка, като трябва да присъстват всички наследници.

# 23
  • София

Моето предложение би било, при положение, че сте три наследнички и наследството е три апартамента, три коли, ако и трите сте съгласни направо да се договорите и да си ги разделите, т.е всяка да получи апартамент+кола.

А майката къде - директно в старческия дом ли да я метнат?
Впечатлена съм от предложението как бързо да и вземат полагаемото.
А защо тук все за СИО пишете? Ако имотите са били на бащата от преди брака или са наследствени?  Адвокат си трябва.

# 24
Аиша, майката и двете дъщери (авторката и сестра й) прави трима наследници. Така за всеки от тях има по един апартамент. Реално погледнато , ако наследят по 1/6 от всеки апартамент, то те не могат да се разпореждат със собствеността си, никоя от тях и по никакъв начин - нито майката, нито дъщерите. И мисля, че в случая точно до това ще се стигне като влязат във владение на наследството, само че при нотариус - ще се сметнат дяловете на всеки от общото и ще се разпредели между наследниците.
Вероятно и сега всяко момиче си живее в отделно жилище. Много родители купуват на децата, но записват на свое име, за да осигурят детето при евентуален брак и последвал развод и да предотвратят неразумни решения на децата относно собствеността, която купуват (плащат) родителите.

# 25
  • София
От първия пост разбрах, че са 3 деца, а майката е в болница.
Но за мене въпросите са за добър адвокат по имотите.
Тук всеки пише различно, според практиката си.

# 26
  • ВАРНА
Случаят е много елементарен, какви адвокати, един от наследниците отива в Общината и подава с удостоверение за наследници нова декларация по чл. 14 от закона за местни данъци и такси. В тази декларация се вписват всички наследници. Затова казвам, че само един от наследниците подава тази декларация .Срокът е шестмесечен. Ако тези апартаменти и коли са придобити по време на брака твърдо майката притежава до смърта на бащата 50 процента. Другите 50 процента се делят на броя наследници като там се включва и майката. Ако са две деца и майката  всички имат по една шеста. Значи в декларацията се пише 4/6 на майката и по 1/6 на децата. За апартаментите няма нужда да се вадят нови нотариални актове, в случай че решите да продавате с удостоверение за наследници и нотариалният акт са документите. Изключвам другите които се изискват като скица данъчна оценка. В банката парите се делят на броя наследници, ще искат ако сте три три броя сметки и ще ги разделят на три. В НОИ се подава заявление за добавката за починал съпруг или съпруга. Срокът за подаване на заявлението е 2 месечен. Сменят се талоните на автомобилите и се декларират в общината с частта на всеки наследник. Декларацията в общината е по чл. 54 от местни данъци и такси и срокът е 6 месечен. Само в КАТ не знам какъв е срокът, просто един телефон винаги може да се попита.Ако искате да правите делба тогава вече ви е необходим адвокат. Никоя администрация няма да приеме грешно написано разпределение на части на имоти или коли.

# 27
  • Пловдив
Не знам всички отговори, но основното е:
- Майка ви наследява 50% от неговата собственост (пари, имоти всичко), а децата наследяват равен дял от другите 50%.
Не, поравно наследяват с всяко дете.
-----
Ако мъжът има кредит, съпругата може да е съдлъжник, но това не значи, че задължението на мъжа не се наследява и от децата му.
-----
Цитат
Жената си има нейната част, а частта на мъжа се дели отново на две- 50% са за съпругата, другите 50 се делят по равно на наследниците. Знам го от опит, че със сигурност е така.
Обратно - със сигурност НЕ е така, казали са го няколко пъти вече. Дяловете в наследството са равни на всички.

Цитат
Въобще не се дели на равни дялове. Движимо и недвижимо имущество придобито по време на брак - 75% остава за вдовицата, 25% се дели на двете деца.
Не, не и не.
Придобито не просто по време на брак, а общо (СИО) - половината си е нейна, другата половина поравно с всяко дете. Всичко друго е упорит мит и грешен спомен.

Последна редакция: пн, 10 май 2021, 12:11 от Магдена

# 28
  • София
Има си Закон нза наследството.
Преживелият съпруг получава 26,5% от пенсията на починалия.
Преживелият съпруг и детето/децата наследяват поравно от дела на починалия.

Последна редакция: пн, 10 май 2021, 16:44 от Cuckoo

# 29
Още веднъж съветвам авторката да се посъветва с адвокат. Не е толкова скъпо и спестява проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт