Страсти – градините в София, кампания 2021/2022 - тема 1

• 33 413
  • 748
  •   1
Отговори
# 390
Предвид разразилите се спорове, да обясня, че точно с идеята да не се пазят места, има ограничението, че детето трябва да постъпи до 1 месец в градинска група и до 2 месеца в яслена. В този срок децата трябва да се явят в градината и едва тогава ще бъдат отбелязани в системата като посещаващи. След това, обаче, няма как да се разграничат наистина боледуващите деца от тези, които просто ги задържат вкъщи. Да има ограничение за броя неприсъствени дни е абсурдно, защото повечето деца в яслена възраст боледуват много и отсъстват много, и това би означавало да изключат половината деца. Но по-същественото е, че яслата не е задължителна по закон, така че няма как децата да бъдат задължени да присъстват определени дни. Също така, дори и родителите да не представят бележки, те просто ще дължат таксата за неприсъствените дни на детето. Т.е. не е задължително да има някаква измама с бележки от педиатъра.

Относно майчинството, то се прекратява от момента на постъпване на детето в детското заведение. А този момент, както писах по-горе, е максимум 2 месеца от начачалото на учебната година. Така че няма вариант майката да продължи да получава майчинство след тези два месеца и да "пази" място на детето.

Също така, на вас може да ви се струва, че някое на някое дете му се "пази" място, защото отсъства много, а то просто да боледува. Защото когато детето е 2 седмици болно плюс още 1 седмица докато оздравее напълно, то ето ти почти цял месец отсъствие. След това не е изключено да походи няколко дни и пак да се разболее. Така детето на моя приятелка първите няколко месеца от яслата почти не е ходило, защото бешенон стоп болно - буквално ходи 3-4 дни и се разболее. Накрая в разгара на зимния сезон, гриповете и Ковид, го спря за известно време, защото беше психически изтощена от непрекъснатото боледуване. Давам го като пример за да видите и другата гледна точка и защо ясленчетата няма как да бъдат задължени да присъстват определен брой дни. Хубаво е да обмислим всички ситуации преди да нападаме хората.

# 391
А дали има примерен вариант на служебна бележка,в счетоводството на фирмата в която работя,ми искат образец,не знаели какви дати да впишат😑,иначе ще ми я изготвят?Благодаря предварително!

# 392
Има, аз свалих от сайта на една адвокатка. Ще видя ка се казваше и ще си допълня поста.
Но то и в самите изискуеми документи,  в профила на детето си пише какво трябва да съдържа бележката.

http://valcheva-law.com/blog/2020/05/14/%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0 … 0%B0%D0%B7%D1%86/

Последна редакция: ср, 19 май 2021, 09:03 от ver4eto_sv

# 393
Здравейте, необходимите документи за записване в системата ли ги гледате или сте получили по мейл?

# 394
  • Sofia
В системата. Но нещо не ми се вярва да са коректно изброени. Ние ще местим посещаващо дете и искат патогени, кръвни… според мен това заявление, което се разпечатва е едно и също за всички кандидатури.

# 395
  • София
Аз нямам нищо на имейл, а само един списък в пдф файл като част от заявлението.

# 396
Не е едно и също. Разрично е, според заявените критерии, изискват се доп.документи. Ппедполагам частта с изследванията обаче, е еднаква.

# 397
Не е едно и също. Разрично е, според заявените критерии, изискват се доп.документи. Ппедполагам частта с изследванията обаче, е еднаква.
И аз мисля, че е различно. Изследванията, които са изброени, са за започване на ясла/градина, не за записването.

# 398
На вниманието на родителите на децата, кандидатстващи за преместване от една детска ясла/детска градина/училище в друга/други

Уважаеми родители,

Във връзка с множество поставени въпроси ви информираме, че редът за преместване на дете от една самостоятелна детска ясла/детска градина/училище в други, може да се осъществи при наличие на свободно място по реда на класиране и записване, посочени в чл. 14 и чл. 15 от Наредбата за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община.
Директорите на детски градини/училища могат да извършват преместване на деца от една и съща възрастова група, приети по един и същ ред, между две детски градини/училища след подадени писмени заявления от родителите/настойниците и на двете деца.
Преместването се извършва след проверка на критериите за прием на децата, които трябва да бъдат еднакви за преместващите се деца.
Проверката се извършва от директорите на детските градини чрез служебно лице от ИСОДЗ, ПГУ и 1 клас за статуса на децата към момента на класирането.
Промяната, свързана с преместването на децата, се отразява в ИСОДЗ и ПГУ от директорите на детските градини.

# 399
Имам чуденка. Доколкото ми е известно, при жребий се генерират случайни номера на дечицата. Чуденката ми е, след това какво се случва - отново ли е жребий с новите номера или се подреждат по големина номерата и докъдето стигнат местата за съответната  градина?

# 400
  • Beyond the stars
Имам чуденка. Доколкото ми е известно, при жребий се генерират случайни номера на дечицата. Чуденката ми е, след това какво се случва - отново ли е жребий с новите номера или се подреждат по големина номерата и докъдето стигнат местата за съответната  градина?

Всеки път си е с жребий.

# 401

Всеки път си е с жребий.

Ако е така, то в градините, в които моето дете кандидатства, е станало някакво гигантическо съвпадение, защото са приети номера, които започват с 0, 1, 2, 3. Нататък - студена вода. На моето номерът започва с 5.... Тъй като ми направи впечатление, че от 7 нови имена в списъка след отваряне на системата, 5 са приети и то с номера, започващи с 0, 1 и 3, реших да проверя за всички приети по трите ми желания. Нямаше изключения.. Все едно някой е дърпал свободните места надолу по ред и докъдето стигне.. Реших да проверя и за другите градини в района - абсолютно същото. Затова се запитах - това е практиката или някои от генерираните номера, не са много случайни? Разсъждавам си, а и за съжаление нямам физическото време да направя справката за всички градини.

Edit: Току-що проверих за няколко произволни градини из цяла София - същото - класираните, които са отишли на жребий, са с номера, започващи с 0, 1, 2.. до 4 максимум, в зависимост от броя на свободните места. Ако такава е практиката, то явно аз не съм дочела някъде нещо, защото бях останала с впечатлението, че е жребий/тото/лотария/шанс...

Последна редакция: ср, 19 май 2021, 12:24 от Kiprida

# 402
  • София
На случаен принцип се генерират тези номера по време на самото класиране. И явно взимат първите X номера. Това, че е на случаен принцип се генерират тези номера го наричат жребий.

# 403
Па нормативна уредба е така - тото на случаен принцип.

# 404
На случаен принцип се генерират тези номера по време на самото класиране. И явно взимат първите X номера. Това, че е на случаен принцип се генерират тези номера го наричат жребий.

Явно да, просто в моята глава самият жребий се случваше от генерираните нови номера, а не самото генериране. Не съм сигурна, дали това има някакво значение или не, просто формалност най-вероятно. Дано не се правят злоупотреби и по този начин. Ние, които останахме с пръст в уста, се опитваме да си докажем, че всички сме равни пред системата, отвъд липсата на градини, което е безспорният проблем, както и липсата на адекватна среда за развитие в провинцията.

Общи условия

Активация на акаунт