Страсти – градините в София, кампания 2021/2022 - тема 1

• 32 843
  • 748
  •   1
Отговори
# 735
На общината й е по-изгодно да прибира пари от наем вместо да инвестира в поддръжка на собствена ДГ. Толкова за "загрижеността" към децата и техните родители.

# 736
  • София
Голямото ми дете е записано на почасова организация. Водене сутрин в 9 (няма право на закуска), взимане в 12ч (няма право на обяд). В първата градина, в която ходеше почасово, му отказаха и плод в 10ч...... Изключително ми беше неприятно да ми казва как другите ядат, а той не може.... Лятото няма право да посещава.
Идеята е да участват в образователната част, защото следобед така или иначе не работят по 'учебниците'. За нас беше приемливо решение, тъй като бях по майчинство. За съжаление този вариант наистина е удобен за много малък брой семейства. А и недостатъци има бол.

# 737
Каква такса плащате за тази услуга? Какъв е проблемът да се доразвие с опция и за закуска, а това за плода ме съсипа просто... Много полезен пост, благодаря!

# 738
Няма такса ми казаха ,но попитах не може ли да си плащам поне за храната и да обядва и след това да я взимам,но ми отказаха . Незнам как ще стане от есента ще тръгне и ще видя . Много ми е притеснено. А това с НЕ даването на плод в 10 ч. е меко казано отвратително!

# 739
Лорелай, как така ще гледа другите как ядат плод, а на него няма да му дадат... Това е отвратително. Персоналът сигурно дояжда всичко, че и отгоре, но една ябълка не могат да дадат на дете. Жалка история, просто никаква човечност вече няма у хората. А сме тръгнали на европейци да се правим.

# 740
  • София
Няма такса. Само допълнителните дейности плащам. В новата градина, където е почасово, съм доволна, дават му плод в 10 ч и винаги го питат за обяд. Той е злояд и само хляб хапва, но не му отказват.
Преди 2 години е можело да си платиш яденето, но после родители (не знам какви са тия хора просто) съдили общината, че давали пари за храна, а уж трябвало да е безплатно, и тази опция е забранена оттогава. (това ми обясни директорката от старата градина) Но както казах в новата му предлагаха обяд, просто защо и директорката, и учителите са Хора.

# 741
Съгласно чл. 14, ал. 16 от Наредбата след навършване на 5 годишна възраст и свободно място детето може да премине на целодневна  форма на обучение. Предполагам идеята е че не всички деца се адаптират лесно и се случва в продължителен период от време така или иначе да се взимат по - рано от градина. Дали е разумна и добра идея не се наемам да кажа.
Историята с плода е покъртителна. Close

# 742
Господи, детската кухня, от която зареждат И градините, е 1,30 лв./ден, това пълната такса, за 3-степенен обяд. И плод, и закуска, евентуално, колко - 2 лв./ден. Ужас просто. А почасова организация е налична и за набор 2018, което е далеч от 5-годишни деца.

# 743
Да детето ми е набор 2018 имаше малък шанс за почасова само. Ние сме в Лозенец. Просто незнам дали не сгреших,че кандидатствах,а не я оставих без да се класира и да участва за валчер за частна градина, където ще е целодневна???? Направиха ни луди!!!

# 744
  • София
След, меко казано незадоволителния отговор на СО относно отварянето на системата преди първото класиране, от СНБМ изпратихме ново писмо до Фандъкова.

Цитат
   УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ФАНДЪКОВА,

На 14.05.2021 г. изпратихме до Вас писмо вх. № СОА21-КЦ01-25228/14.05.2021 г. През електронната деловодна система получихме отговор рег.№ СОА21-КЦ51-41545/03.06.2021 г., подписан от заместник-кмет Мирослав Боршош. Поради обстоятелството, че отговорът не изхожда от адресата, моля да ангажирате доказателства, че с действията си г-н Боршош валидно ангажира Вас, в качеството Ви на кмет на Столична община, с делегирани правомощия по чл. 39, ал. 4 от ЗМСМА.
   От първото изречение на отговора, установяваме че той е във връзка със сигнал вх. № СОА21-КЦ01-24895/13.05.2021 г., със съдържанието на който СНБМ не е запознато, а в отговора се твърди че това е наш сигнал.
    Като резултат не получаваме отговор по същество на поставените въпроси. Не са посочени и правните основания за извършените на 13.05.2021 г. действия. С оглед последващо реализиране на права, сдружение „Настоящи и бъдещи майки“ повторно настоява да получи от Столична община официален отговор по същество на поставените на 14.05.2021 г. въпроси:

1.   При липса на форсмажорни обстоятелства, на какво правно основание се нарушават разпоредбите на чл. 13, ал. 1 и чл. 14, ал. 1 и ал. 2, от Наредбата за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община. Недопустим е и времевият момент на осъщественото действие, 13.05.2021 г., денят предхождащ обявената дата за извършване на класирането, а именно 14.05.2021 г.
2.   В случай че при предстоящото заключване на ИСОДЗ, в 18 ч. на 15.05.2021 г., се установи че част от потребителите отново не са заявили някой от критериите, които Столична община удостоверява служебно, отново ли ще се процедира по същия начин и системата ще бъде отключена и достъпна за всякакви промени от потребителите. Ако това не се случи, ще бъде нарушен принципът на равнопоставеност при реализиране на права. Стои въпросът и с каква продължителност ще са тези действия, започнали с нарушение на подзаконов нормативен акт.
3.   Ако класирането се извърши според съобщеното, 17 ч. на 17.05.2021 г., ще бъде ли възможно Столична община да провери за 47 часа отново всички заявени критерии, които удостоверява служебно. За втора поредна година за проверката им са необходими 7 /седем/ дни, като сега съществуващите несъответствия са установени едва на 6 /шести/ ден от започване на проверката.
4.   Независимо от споменатото в т. 1 нарушение на чл. 14, ал. 2 от Наредбата, такива действия ли да се очакват в бъдеще при всяко бездействие на потребители. В настоящия момент това са 10% от кандидатстващите. Теоретично е възможно да са по-голям или по-малък процент потребители на системата.

Към отговор рег.№ СОА21-КЦ51-41545/03.06.2021 г. е приложен протокол, подписан от заместник-кмет Генчо Керезов и трима служители на Столична община. Този протокол удостоверява проведена работна среща. Според текста, датата на която се е състояла тази среща е 11.05.2021 г. В рег.№ на документа електронно е записана друга дата, 13.05.2021 г. 11, 12 и 13.05.2021 г. са работни дни. Настояваме да уточните точния ден на месец май т.г., на който се е състояла тази работна среща.
В протокола е записано "Системата следва да бъде отключена...Класирането да се проведе на..." Освен че са в нарушение на подзаконов нормативен акт,  от протокола установяваме че промяна датата на класиране и отключването на системата са и действия, извършени без представителна власт.  

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ФАНДЪКОВА,

Сдружение „Настоящи и бъдещи майки“ очакваме Вашия отговор по същество на поставените въпроси.

Последна редакция: вт, 08 юни 2021, 16:39 от Mrs Jan

# 745
Не мисля, че някой е способен да накара СО да реагира Laughing!
Вчера на заседанието Паргов им казва в прав текст какви проблеми имат те му разправят ама ти къде живееш. Тотално самозабравили се хора.

Поради тази причина публикувам инфото за КЕП-а тук, защото после пак ще излезе, че родителите са виновни за поредния бъг!

# 746
Сладури, на Паргов на опашка му се изредихме да мрънкаме за кочината с яслите, после и за първи клас, аз лично му показвах безумията в системата и колко user-unfriendly и бъгава е. Та не знам къде живее, ама нещата дето ги говори, поне по тази тема, лично ги е чул от родители.

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 10:12 от Melusine

# 747
Здравейте, много ще се радвам ако някой даде мнение за учителите в група "Смехорани" в 192 ДГ Лозичка, Диана и Силвия. Имаме възможност да се преместим в група "Щурчета" при Валя и Светлозара в новата сграда, но нямам никаква идея кой вариант е по-добър. Знам, че въпросът ми е неподходящ с оглед на липсата на места в детските градини, но има лоши мнения за част от персонала в тази ДГ и ще се опитам да си спетя притесненията. Благодаря предварително на отзовалите се.

# 748

Общи условия

Активация на акаунт