Страсти – градините в София, кампания 2021/2022 - тема 1

• 32 958
  • 748
  •   1
Отговори
# 525
Усещам, че и за първи клас ще е голямо мазало.

А освен тестване с родители, които не са професионални QA, ще има ли и истинско тестване с QA?
Това тестване с родители го видяхме. За мен лично това не е сериозно. Трябва си професионален анализ на възможните случаи, а не да си измиваш ръцете с някакви хора, на които  това  не им е професия! Определено за пореден път се гаврят с хората!
Изобщо не съм наясно, но това Quality Assurance не е ли задължение на изпълнителя Сирма? Или не е било част от обществената поръчка, не знам. Представителят на Сирма чете тази тема, но не пише. Според него това би било конфликт на интереси. Казах му вчера, че конкретно за 1 клас има друга тема тук във форума, дано прочете и нея. От СНБМ пак Kinder AG ще участва в тестването, миналия път беше потресена от проблемите на системата, мисля че тогава тя писа в темата за 1 клас. Аз като чета коментарите на потребители, виждам че съвсем не е ОК работата, но си има и организации според които всичко е мед и масло, класирането било същото и миналата година, сега само е електронно Simple Smile Е то баш от там произлиза мацаницата. Пак ли ще отключват и заключват системата, защото има профили с незаявени кандидатури? Поне училищното образование е задължително и могат да изсмучат някое основание. Дано от СО да започнат да пишат на официално достъпните за това места, сайтовете на ИСОДЗ и СО, а не някой само да изплющява проблемите в медиите.

За Quality Assurance говоря. Би трябвало да е задължение на фирмата изпълнител.
Още като пуснаха прословутата нова система е пълно с бъгове.
Относно отключването и заключването  явно все още не е станало ясно, че това се наложи заради поредния дефект, а не само заради разсеяни родители. Явно при някаква ситуация при смяна на желания/адреси и т.н. системата автоматично ти зачиства разни неща. Много хора са го забелязали постфактум. Само, че за СО беше удобно отново да обвини родителите, че не са направили нещо си.

Ще погледна и темата за 1-ви клас, че ни предстои и да съм подготвена Simple Smile.

# 526
На някой друг на е "изчезнал" бутонът статус в профила на детето? Само аз ли не го виждам? Не беше ли от падащото меню в профила на детето? 🤨

# 527
На някой друг на е "изчезнал" бутонът статус в профила на детето? Само аз ли не го виждам? Не беше ли от падащото меню в профила на детето? 🤨
Не точно - в самия профил е, най-отдолу, не в падащото меню.

# 528
  • София

А, току що са качили нещо в ИСОДЗ. Май в тази част е отговорът на твоя въпрос:
3. Ако броят на децата от дадена група (първа, втора, трета или четвърта) при класирането (по т.2.1,т. 2.2, т.2.3,т. 2.4 и т. 2.5) е по-голям от свободните места за даденото училище се образува т.нар. „гранична група“. За всички, които попадат в „граничната група“ се генерират случайни числа чрез използването на външно, софтуерно независимо устройство.

4. В рамките на цялото класиране за всяко дете (по т.3) се генерира само едно и също случайно число, независимо в колко гранични групи за различните училища попада. Кандидатстващите деца в граничните групи се сортират по възходящ ред, според генерирания случаен номер, и свободните места се запълват от тези с най-малки случайни номера.

Какво обозначават с (по т.2.1,т. 2.2, т.2.3,т. 2.4 и т. 2.5)? от СИСТЕМА за централизирано електронно класиране за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община не ми става ясно. Вденах Simple Smile цитират си този текст в началната му част.
Т.е. ако едно дете е примерно в 3 гранични групи и му се падне голям номер и в трите няма да има шансове за прием. Що за глупост.

# 529
  • София
Според мен изпълнителя не може да направи алгоритъм, който да вземе предвид както групата, така и желанията... А за номера на едно дете пък съвсем... И ако детето ми има късмет да започне номера с 7 пиши го неприет във всички училища за гранична група...

Тази година имам бъдещ първокласник и дете за ясла. Тези от столична община ми разказаха играта на нервната система.

# 530
По социални критерии и/или хронични заболявания идват най-вероятно, те не се включват в броя по общ критерий.

Децата по социални критерии са част от бройката по общи критерии. Отделно има бройка само за хронични заболявания и СОП.

# 531
Разцъквам яслите, в които кандидатстваше детето ми и не бе прието с надежда от някъде да изпадне свободно място. Предполагам всички деца, спечелили от тотото ще бъдат записани и трябва да чакаме местата за хронично болни да бъдат прехвърлени към общата опашка, което ставаше септември ли? Направи ми впечателение тази графа "работна група". Какво означава това?

от септември 1-ва ясла, родени 2020 г.   
Преди класиране на 17.05.2021
КЛАСИРАНИ на 17.05.2021
Некласирани на 17.05.2021

ЧАКАЩИ
Общ ред   15   0   3
Хронични заболявания   0   3   0
СОП   0   0   0
Работна група   0

# 532
  • София
Здравейте, кандидатствахме в СДЯ 48. На тегленето от 17.05.2021 има приети 32 деца по общ ред. Към момента са записани 44 деца. Интересно ми е откъде се появиха тези 12 деца в повече?
Това е общият брой ясленчета във втора група. 32 са новоприетите, а останалите са от миналата година.

# 533
mechetaishan, това са тежки социални случаи обикновено ✌️

# 534
Mechetaishan, имате все още 3 незаписани, така че може и да останат свободни.

# 535
Тъй като детето ми и тази година не е прието в държавна, аз се оглеждам, за за го преместя в друга частна по ред причини: по-удобно място, програма и т.н. Свързах се с една частна и отговориха: няма да имат вече групи, закриват, защото общината им взема помещенията, за да ги прави държавна градина. Що пък не. Честито на "приетите". Ей така се строят нови градини. И се намалят частните, в които има шансове за неприетите. Не, не ми пука за тези, които ще се възползват от държавната, когато я открият след година-две, защото моят проблем с детската е днес, след година-две ще е (пред)училище, където очаквам да е същата свинщина.

# 536
Какви са тези помещения, че общината може ей така да реши и да ги вземе?

# 537
Какви са тези помещения, че общината може ей така да реши и да ги вземе?
Вероятно са дадени под наем за ползване.

# 538
  • СОФИЯ
РГ за прием спря да функционира и да се събира след решение на ВАС, постановено по жалба на родител.
§ 7. (Нов - Решение № 510 по Протокол № 58 от 26.07.2018 г., изм. - Решение № 641 по Протокол № 59 от 13.09.2018 г., отм. - Решение № 6212 от 23.10.2019 г. на АССГ по адм. д. № 4986/2019 г., XIII тричленен състав, потвърдено с Решение № 9359 от 13.07.2020 г. на ВАС по адм. д. № 397/2020 г., седмо отделение, промяната е отразена на 15.07.2020 г.) Този параграф е от отменената наредба за прием. Една майка на ЛС преди време обаче ми обърна внимание за съществуването на тези правила https://sofia.obshtini.bg/doc/4507653
ПРАВИЛА за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община
СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
Приети с Решение № 628 по Протокол № 25 от 17.12.2020 г., в сила от 1.03.2021 г.
Тази РГ още не се е събирала. По мое мнение такъв прием отново ще е в нарушение на съдебното решение, а за неизпълнение на съдебно решение се носи наказателна отговорност. Не знам какви имат намерение да ги вършат, трябва да прочета пак и самото съдебно решение, защото съм забравила подробностите.
допълвам
Прочетох съд. решение. По протест на прокуратурата е съдебното производство, но по спомен родител беше сезирал прокуратурата. За мен новите правила са неизпълнение на съдебно решение, независимо че са приети от СОС.

Последна редакция: чт, 27 май 2021, 10:50 от мама САННЯ

# 539
РГ за прием спря да функционира и да се събира след решение на ВАС, постановено по жалба на родител.
§ 7. (Нов - Решение № 510 по Протокол № 58 от 26.07.2018 г., изм. - Решение № 641 по Протокол № 59 от 13.09.2018 г., отм. - Решение № 6212 от 23.10.2019 г. на АССГ по адм. д. № 4986/2019 г., XIII тричленен състав, потвърдено с Решение № 9359 от 13.07.2020 г. на ВАС по адм. д. № 397/2020 г., седмо отделение, промяната е отразена на 15.07.2020 г.) Този параграф е от отменената наредба за прием. Една майка на ЛС преди време обаче ми обърна внимание за съществуването на тези правила https://sofia.obshtini.bg/doc/4507653
ПРАВИЛА за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община
СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
Приети с Решение № 628 по Протокол № 25 от 17.12.2020 г., в сила от 1.03.2021 г.
Тази РГ още не се е събирала. По мое мнение такъв прием отново ще е в нарушение на съдебното решение, а за неизпълнение на съдебно решение се носи наказателна отговорност. Не знам какви имат намерение да ги вършат, трябва да прочета пак и самото съдебно решение, защото съм забравила подробностите.
По мои впечатления навсякъде, където пише "Прием по работна група" местата са 0, та мисля, че просто е останало в системата отпреди. Ама нека и другите да разгледат.

Общи условия

Активация на акаунт