Да се научим да работим с Excel - тема [4]

• 50 306
  • 316
  •   1
Отговори
# 210
Трябва ми да отбележа всяка първа срещната от повтарящите се стойности, например с 1, а срещу останалите, които вече ги има по-нагоре в колоната да е 0.
Направих го като добавих нова колона с пореден номер за всяка клетка и после още една колона, в която използвам IF и Vlookup заедно, за да ми върне 1 и 0.

# 211
  • Варна
Трябва ми да отбележа всяка първа срещната от повтарящите се стойности, например с 1, а срещу останалите, които вече ги има по-нагоре в колоната да е 0.
Направих го като добавих нова колона с пореден номер за всяка клетка и после още една колона, в която използвам IF и Vlookup заедно, за да ми върне 1 и 0.
Ето с формула в една колона:

Скрит текст:

# 212
  • Сф
Как мога да конвертирам годините/ месеците/дните в дни само? Предполагам трябва да преформатирам записите?

# 213
  • Варна
Как мога да конвертирам годините/ месеците/дните в дни само? Предполагам трябва да преформатирам записите?

Колко дни ще се приемат за година и месец? Ако има някаква начална дата, може да се изчисли датата, която е определеният брой периоди след нея и да се извадят дните между тях. Без начална дата трябва да се приемат някакви усреднени дни за година (365, но пък високосните няма да се отчитат) и месец (30, но тук разминаванията ще са по-големи).

# 214
  • Сф
Това е стаж

Има начална дата, 365 дни/година.Това е трудов стаж. Т.е. трябва резултата да се променя всеки ден. Нещо от рода преброй колко дни от началната дата до днес. Но не знам как да го направя.

# 215
  • Варна
Това е стаж

Има начална дата, 365 дни/година.Това е трудов стаж. Т.е. трябва резултата да се променя всеки ден. Нещо от рода преброй колко дни от началната дата до днес. Но не знам как да го направя.

Значи има начална дата и искаш все ден да ти извежда изминалите дни към текущата дата във формат "1 Year, 7 Months, 14 Days"?
Или имаш текста "1 Year, 7 Months, 14 Days" (статичен) и искаш да изчислиш колко дни са това? От първия пост си помислих, че е второто - от текста да изчислиш дните.

# 216
В някаква клетка слагаш today, имаш начални дати, само задаваш формула едното минус другото е избираш подходящо форматиране.

# 217
По принцип има много онлайн калкулатори за изчисляване на стаж, по счетоводните форуми

# 218
  • Варна
Ако задачата е да се изведат изминалите периоди като текст във формат "X Years, Y Months, Z Days" от начална към днешната дата, предлагам следното решение (изисква Office365, Excel 2021 и нагоре). В колона B са реалните години, в колона C ако годината е с 365 дни.

В някаква клетка слагаш today, имаш начални дати, само задаваш формула едното минус другото е избираш подходящо форматиране.
Това ще изчислява само дните, но не във вида "X Years, Y Months, Z Days", a май това се търси в случая.

# 219
  • Сф
Попита ме колежка в чужбина как да го изчисли,  искам да й помогна, а не да я препращам към калкулатори.
По принцип тя ме попита как от таблицата, която показах да изчисли стажа в ДНИ (не години, месеци, дни).
Има дата на започване на работа, така че би трябвало да може нея да вземе, ако формулата ще е по-лесна с изчисляване на разликата между началната дата и днес, но в дни.

# 220
  • Варна
Попита ме колежка в чужбина как да го изчисли,  искам да й помогна, а не да я препращам към калкулатори.
По принцип тя ме попита как от таблицата, която показах да изчисли стажа в ДНИ (не години, месеци, дни).
Има дата на започване на работа, така че би трябвало да може нея да вземе, ако формулата ще е по-лесна с изчисляване на разликата между началната дата и днес, но в дни.

Ако има дата на започване на работа, то въобще не ѝ трябва тази таблица, която си дала. Както Soul Free писа, просто TODAY()-дата на започване. Резултатът се форматира с числов формат.

# 221
По-скоро
=DAYS(TODAY(),клетката с началната дата)

# 222
  • София
С YEARFRAC, за да изчислиш времето между today() и датата. Там си има базата в самата формула, избираш си я. Дали ще е 360, 365 или друго.

# 223
  • Сф
Благодаря на всички, ще разцъкам предложенията и ще предам.

# 224
Здравейте, дали има някакъв начин/функция / с който да преведа текст  от български на английски . Имам таблица с много редове , на всеки ред в една колона има различен текст - например В2,В3,В4.... Съществува ли начин превода да стане бързо /например с дръпване/?

Общи условия

Активация на акаунт