Да се научим да работим с Excel - тема [4]

• 48 145
  • 315
  •   1
Отговори
# 300
Не разбрах, определяш дали денят е работен, само не изписва деня или какво?
Скрит текст:
A2 датата, B2 =TEXT(A2;"dddd") C2 = IF(WEEKDAY(A2;2)<=5;IF(WORKDAY(A2-1;1;F2:F4)=A2;"работен";"почивен");"почивен")
Съветвам те, да използваш само вътрешното като в календара F2:F4 вкараш всички почивни и уикенд дни. Така няма да имаш и проблем ако по някаква причина има официална работна събота или неделя.
Като екстра може да си направиш календар по години и да се селектира тази колона от календара която съответства на годината.
Благодаря Ви, наясно съм че за хора които го умеят и разбират е трудно да ме разберат.
И аз се ядосвам на себе си, но продължавам да се опитвам.
И да! Получи се! Много благодаря!
merilen
получи се с дните, направих и на друг лист дните почивен и работен и сега се опитвам да ги свържа.
Благодаря ти и на теб!

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 15:37 от Rosheen

# 301
Във всички версии на ексел ли е наличен Copilot? Ползвам служебен акуант на майкрософт 365, отварям си ексел в онлайн режим, автоматично ми се запаметява в OneDrive, но иконка за Copilot в ексела така и не виждам. Знам, че трябва да е в менюто "home" най в дясно в лентата, но е там. Нещо може би трябва да се инсталира допълнително или? Да не би да е наличен само за някаква бизнес версия?
Благодаря предварително! Hug

# 302
  • София
По принцип е достъпен за 365, освен ако не са го блокнали от компанията. В Адд ин-с би трябвало да се добавя.

# 303
Здравейте!
Следя си от години банковите сметки в Ексел и миналия ден ми се случи нещо странно.
Формулата е най-елементарна сума на клетки, да кажем (C3:C25). Като си пиша транзакциите с положителни числа за приход и с минус за разход.
Едната сметка ми е на нула, обаче не мога да я нулирам в таблицата. Като напиша последната транзакция, колкото е наличността след предишните транзакции, но със знак минус, в тотал ми излиза [дробно число=Е 14]. Не нула.
Каква е тази грешка?
Досега не ми се е случвало, но и не съм имала сметка на 0.
В момента само с две сметки имам такъв проблем, тествах всички, другите се нулират.
Дано сте ме разбрали, че файлът ми не е на телефона.

# 304
  • София
Формат scientific. Много близо е до нула, ама не е точно нула и става при закръгляване, примерно. Или цъкни във формата на клетката да е number, или виж с data-text to columns, или прегледай в advanced -имаше едно за show zero values.

# 305
Благодаря, Кетч! Heart
Оправи се с number. Hug

# 306
Здравейте.
Имам списък с документи, като в края на номера на някои от тях има звездичка. Когато правя vlook-up по номер на документ, не ми показва правилните стойности, а първия, който е намерил.  Дали някой е имал такъв проблем и как го е оправил? Пробвах да слагам букви на края на документа, но не помага. Пак дава грешни стойности.

# 307
Index match
Не разбирам защо има звездички, но трябва да работи

# 308
VLOOKUP() e с четири параметъра - последният е да търси точно съвпадение. Задавате ли го? За точно съвпадение трябва да бъде FALSE.
4. Range Lookup:
This is an optional argument. You can specify TRUE for an approximate match or FALSE for an exact match (recommended for text values).

# 309
The Catcher in the Rye , благодаря за насоката, но не ми се появи и от add ins.
Явно нещо не е както трябва.

# 310
  • Манчестър
Да питам и аз един глупав въпрос.

За да си улесня едни сметки, като имам увеличение от 3%, слагам напр. =А1*1.03 или какъвто ще е процента.

Как точно да направя, ако е минус 28.26% , и също ако увеличението е 126%?

# 311
=А1*(1.00-0.2826)

=А1*(1.00+1.26)

# 312
  • Манчестър

Много благодаря.....

# 313
Да задам един тъп въпрос.
Искам да си сметна относителните дялове на стойностите в колонка B. В клетка C3 съм си заложила формулата  B3/B7 в процент. И от там като издърпам курсора надолу дава грешка, тъй като сменя клетката B7 и съответно почва Да залага B8, B9 и тн., а всъщност ми трябва B7 да е константа. Как да го оправя?
Скрит текст:

# 314
  • Сф
Просто изпиши $B$7. С $ се фиксира ред или колона, в случая и двете (конкретна клетка)

Последна редакция: чт, 11 сеп 2025, 12:07 от Miraj*

Общи условия

Активация на акаунт