Да се научим да работим с Excel - тема [4]

• 48 128
  • 315
  •   1
Отговори
# 270
Data/sort /sort by cell colour

# 271
Някой има ли опит с файлове с Маркос?
Имам следния проблем, един такъв файл с времето става страшно бавен, изчиствам връзките, които пази, за да се оправи, но остава много бавното му първоначално отваряне. Някой има ли идея какво още мога да подобря?
Иска ми се да има нещо като compact and repair.

# 272
  • София
Зависи за какво се ползва, но аз бих сложила source-a в отделни файлове и само мастър файлът да остане макрос.
Ако имаш и много формули и е файл за прегледност, можеш да махнеш автоматичното рекалкулиране и да се случва само на refresh.

# 273
Някой има ли опит с файлове с Маркос?
Какво е Маркос?

# 274
  • София
Макроси визира, печатна грешка, предполагам.

# 275
Вариант е да се копират макрос формулире на ново, в нов файл. Аз имах случай с обикновен файл с таблица, който рязко стана двоен по размер, май заради форматирането. Копирах си нещата на ново в нов файл и намалих двойно размера.
Вариант е да се мине на power query. Power Query замества макросите вече.

# 276
Да, това е вариант, но отнема време вмъкването на всичко отново вътре. Мислех и с excel template, но пък така ще трупам всеки ден файлове, ако искам да ги пазя.
Търся какво още го прави бавен с времето и не откривам.

Вариант е да се копират макрос формулире на ново, в нов файл. Аз имах случай с обикновен файл с таблица, който рязко стана двоен по размер, май заради форматирането. Копирах си нещата на ново в нов файл и намалих двойно размера.
Вариант е да се мине на power query. Power Query замества макросите вече.

# 277
  • София
Не е точно за ексел, но се надявам някой тук да знае, тъй като няма отделна тема за outlook.

Как мога да вкарам цитиран код с присъщия му форматинг в самия имейл в outlook? (365)
Код:
Да стане ето така и да е с различните цветове на query-тата, ако се сещате

Пробвах и с външен сайт, както и това с notepad++, но ми го копира просто като текст и не става.

# 278
Не е точно за ексел, но се надявам някой тук да знае, тъй като няма отделна тема за outlook.

Как мога да вкарам цитиран код с присъщия му форматинг в самия имейл в outlook? (365)
Код:
Да стане ето така и да е с различните цветове на query-тата, ако се сещате

Пробвах и с външен сайт, както и това с notepad++, но ми го копира просто като текст и не става.

Може версията да не позволява. При мен и на двата outlook-a 2019 за Мак и 2016 за Windows се копират както ти ги искаш.

# 279
  • София
Да, сега в обедната разцъках няколко рандъм на личния лаптоп и се копираха нещата, както си искам. Не ми е спешно или непременно, така че приемам, че е от самия outlook на лаптопа. Дали версия, дали достъпни за нас опции, все тая.

# 280
Екселски файл с няколко шийта може ли да се заключи и да не може да се правят промени по него, ако се изпрати към трето лице? Един вид като забрана за редактиране.

# 281
Да, заключвате всеки sheet за редакция от Review -> Protect Sheet с парола.

# 282
Като копирам текст всяка дума ми влиза в отделна клетка. Как да го върна, Paste опциите с избор ги няма вече...

# 283
  • София
Data >> text to columns >> Delimited прави такива номера по принцип. Там погледни дали ме си цъкнала нещо - примерно със спейс да ти ги дава в отделни клетки.

Пробвай и с F2 или Fn+F2, за да влезнеш в Едит mode на клетката.

За това се сещам на прима виста.

# 284
Data >> text to columns >> Delimited прави такива номера по принцип. Там погледни дали ме си цъкнала нещо - примерно със спейс да ти ги дава в отделни клетки.

Пробвай и с F2 или Fn+F2, за да влезнеш в Едит mode на клетката.

За това се сещам на прима виста.
използвам Delimited, но само в 2 колони, а то ми разбрица цялата таблица, че може и други таблици. И не мога да върна опцията с различните видове Paste, Paste-Value и тн, имам само Paste text.

Общи условия

Активация на акаунт