Интервално хранене/периодично гладуване/Fasting - тема 10

• 91 052
  • 759
  •   1
Отговори
# 345
При мен времето на салата вечер беше около година, но не съм се хранила само със салата, разбира се - имало е вечери и когато съм хапвала нещо различно, но калориите не са ми били повече от 1000 според мен.
Претърпях 2012 година тежка загуба и храната беше последното заа което да мисля.
Беше нещо като естествен 24 часов фаст. След това продължих да фаствам - но с желание, защото се чувствах добре с едно хранене на ден. До 2016 година януари, когато се запознах с нввмх храненето от приятел, които тренираше и се хранеше така. Попаднах във форума от търсене на информация.

Фастовете ги намалих от 24ч на 18-20-22 едва в края на 2016-та година.
Повече от 24 часа не съм правила фаст. Тази година имах един по - дълъг фаст - около 40 часа и то отново заради загуба на близък човек. Фастовете не са нещо, което да се прави насила - или го искаш или не - интуитивно е при мен. Не мога да кажа днес съм на фаст и да изкарам над 24 часа. Всичко се случва според нуждите ми.

Торти спирам да правя по празниците - ще си почивам, защото имам нужда.

# 346
Включвам се в темата, с нужда да сваля 20 кг. Родих преди 2 месеца и нищо не съм свалила освен 8 кг още в болницата. Кърмя бебчо, та няма да изпадам в крайности. За сега ще спазвам 16:8 или 18:6. Спирам сладко и чипсове, че  напоследък прекалявам с тях. 🙂

# 347
Не е точно по темата за интервалното хранене, но е във връзка с горния пост. Не мисля, че за качеството на кърмата ви, дълъг период на гладуване е подходящо. Освен това си спомням, че когато аз родих, една лекарка ми каза, че първите 6 месеца след раждането хормоните ми все още се "балансират" и след това отслабването може да бъде по-лесно. За съжаление кърмата ми спря след 2-рия месец, така че не беше много важно какво ще ям, но наистина, без особена диета, но и без сладко и тестено, което по принцип не обичам, с ежедневните разходки с бебето /около 5 км. може би/, домакинстването, 1 година след раждането, аз бях по-слаба отколкото когато забременях. Така че, нужно е търпение, и разбира се на този етап просто може да спрете нездравословните храни и напитки.

# 348
Здравейте , да попитам при фаста , може ли да се пие кафе със захарин ?

# 349
Не.

Докато чисто кафе не е много вероятно да наруши гладуването, добавени съставки могат. Използване на мляко/ захар в кафето може да повлияе негативно на фастинга и да намали ползотворния ефект.Трябва да се консумират възможно най-малко калории.

# 350

Категорично не ... Най - добре само вода и чайчета.

# 351
Момичета, напоследък чета някакви коментари, че фастването отключвало проблеми с щитовидната жлеза и е вредно. Аз нямам такива проблеми, но ще ми е интересно да прочета и вашите мнения, чели ли сте подобни твърдения и какво мислите.

# 352
Проблеми с щитовидна жлеза по мое мнение се отключват от системен глад, а не от времевия интервал, в който си изяждаш нужните калории за деня. Ако три месеца си на ОМАД и ядеш по 700 калории на ден, може да повлияе на щитовидната. Не знам къде си го чела, ама повечето хора изпадат в ужас да не умрат от глад, ако случайно си пропуснат следобедната закуска. Нека не ти правят впечатление твърдения от хора, които дори не са си направили труда да прочетат в 2 изречения що е "периодично гладуване".

# 353
Да, бе. Гладуване за здраве е супер полезно, а ако прескочиш едно хранене,защото не си гладен направо ще те убие.
Вероятно не е добре при насилствено гладуване и системно недохранване ( нещо от сорта: ще правя фастинг за да намаля още повече калориите), но по принцип от време на време И ако не си гладен е естествено да не ядеш.
Метод " проба-грешка " е най-добър. Прави се постепенно увеличаване на интервала и се следи самочувствието. Не се залъгва глад, като си гладен- ядеш нормално.
Гладът идва на вълни.
На мен не ми е комфортно, ако пропусна закуската.  Нямам проблем да не вечерям.
...
Rayy е писала едновременно с мен. Абсолютно съм съгласна с нейното мнение.

# 354
Аз съм на този режим от година и половина и се чувствам добре, не се насилвам да го спазвам, а се получава от само себе си. За това искам да си го продължавам, но четейки подобни коментари все пак малко се притесних и исках да чуя и вашите мнения. Благодаря!

# 355
Проблеми с щитовидна жлеза по мое мнение се отключват от системен глад, а не от времевия интервал, в който си изяждаш нужните калории за деня. Ако три месеца си на ОМАД и ядеш по 700 калории на ден, може да повлияе на щитовидната. Не знам къде си го чела, ама повечето хора изпадат в ужас да не умрат от глад, ако случайно си пропуснат следобедната закуска. Нека не ти правят впечатление твърдения от хора, които дори не са си направили труда да прочетат в 2 изречения що е "периодично гладуване".
+1 Системно недохранване, постоянни диети и ограничаване на храната, може да доведе до проблеми, но не и редуването на фаст и стабилно хранене след това.

# 356

Категорично не ... Най - добре само вода и чайчета.

Кафето също е позволено, помага за кръвното налягане на хора с по-лабилна вегетативна система. А ако се прави 72 часов фастинг с каквато и да е цел, си е дори задължително. Това или хималайска сол, разредена в чаша вода. Много помага за кръвното.

# 357
Аз съм на OMAD от 4 г. и това ми помага да поддържам непроменено тегло от 42-43 кг  от преди менопаузата. Грам не съм качила от преди 4г.,.  Но начело на трапезата ми  е месото,  първо с него се наяждам, напр.  2бр. големи вратни пържоли ме засищат идеално. Салати не ям. След половин - един час,  хапвам някакъв плод. Чувствам се здрава,  на 55г не знам какво е хапче за високо кръвно,  какво е сърцебиене. Засега нямам хронични заболявания. Все още не съм се разболявала от Covid, а не съм ваксинирана и не съм спирала да ходя на работа. Колежката на три метра от мен скоро го изкара,  при мен нищо.  Без маски сме и двете на работа.

# 358
Здравейте, така се получава последно време при мен, че ям в кратък интервал от 14 до 20 часа. Но сутрин пия няколко добавки /разтворими във вода вит. Ц, инулин, калий и магнезий/. Като грамове са общо поне 6-7 гр. Това нарушава ли фаста?

# 359
  • Paris, France
Като грамове са общо поне 6-7 гр. Това нарушава ли фаста?

Не. Само да знаеш, че калият и магнезият си пречат взаимно и ако са ти важни и двата, добре е да ги приемаш поотделно и с някаква временна разлика.

Ако вит С е аскорбинова киселина, без буфер дразни стомаха на гладно.

Общи условия

Активация на акаунт