Ваксини срещу ковид-19, актуална информация и отчетна тема

• 953 905
  • 16 912
  •   1
Отговори
# 4 995
  • София
И аз питах моите близки във Франция какво препоръчват при поставяне на ваксина - нищо без нужда. Аналгин изобщо никога, там просто не го ползват. Единият е с АЗ, другият с Модерна (три дози, заради МС). Никой не мери антитела също така.

# 4 996
  • Sofia
Това за болката в ръката не бих го определила като лигавщина. Много е индивидуално, за да се обобщава.

След първа доза болката при мен беше ужасна - не беше просто като силна мускулна треска, аз го усещах като премазан мускул. Едва пишех на компютър! С другата ръка си вдигах ваксинираната, за да я сложа на бюрото/клавиатурата, защото мускулът от болка просто отказваше. Всяка смяна на реда на клавиатурата или местене от клавиатурата към мишката беше свързано с прорязваща болка. Това продължи 3 дена, през които се чудех как ще издържа работния ден. 3 дена абсолютно неизползваема ръка, а не просто болка, ако спя върху нея. Болката като цяло отмина за седмица.
След втора доза изобщо не беше така - болка като при мускулна треска за ден-два.
При ММ и при баща ми - лека болка на мястото на убождането за ден-два и след двете дози.
Ако сравняваме реакцията на ваксината с тежко боледуване или с евентуалните последици, да, може да се определи като лигавщина. Но щом сме се решили да се ваксинираме, значи сме готови да изтърпим и неприятните реакции от ваксината, което само по себе си пак не е лигавщина.

# 4 997
Месечинка, твоята кума е изключение. Масово хората нямат такива крайни реакции.
В петък си сложих Модерна, мисля да си остана с една доза за момента, по примера на Германия. 5 минути след това ми се схвана ръката и ме заболя силно, после отмина, вечерта се схвана и ме заболя така, че не можех да се преоблека. Днес вече боли пренебрежимо при натискане. Имам стабилна подутина и леко зачервяване. Другите неща - втрисане първата нощ, два дни температура, силно главоболие и ужасна болка в тазобедрените стави и кръста. Леко гадене първата нощ. Вероятно преболедувалите действително по-често имат по-силни реакции.
Месечинка, не помня дали ти не беше от преболедувалите. При тях първата доза ваксина действа като втора и се проявяват всички неблагоприятни последици, които при иРНК ваксините са характерни за втората доза. Затова пък втората ваксина не е свързана с реакция.

# 4 998
  • Terra incognita
В групата за ваксините лекар- имунолог ми каза, че мога да взема парацетамол и това няма да повлияе на ефективността. Не мисля, че антипиретиците могат да имат някакво вмешателство в имунния отговор. Тук също след ваксината ми казаха, че ако вдигна Т спокойно мога да взема парацетамол.

# 4 999
  • София
Здравейте, и аз от вчера съм с първа игла на Модерна.
Вчера ми нямаше нищо, през нощта ме заболя ръката, и то защото лежах на нея.
Днес поносима болка в ръката, леки болки в гърба, кръста, задната част на краката.
Обаче колежката ми се обади, че е с температура, болка в гърлото, отпадналост и всякакви такива екстри.
Тя от миналата сряда не е на работа, имаше леки неразположения, но сега се е влошила и отива на ПСР.
Сега съм се притеснила, ами ако се окаже Ковид, как ще ми се отрази прясната ваксина?!
Но пък ние бяхме заедно на работа последно на 3-ти, вторник, ако съм заразена и аз, досега щях да имам симптоми, струва ми се?!
Чакам я да се обади...

# 5 000
  • София
Инкубационния период на Делта е 3,5 дни до първи симптоми, та ако е с + и е с него надявам се опасността за вас да е минала.

# 5 001
  • Варна
Между друото от вчера следобед се потя страховито, без да ми е горещо, чак дланите и стъпалата ми са вир-вода. ММ на 2-3 ден след Пфайзер също се оплака от странно обилно потене без особена причина.

# 5 002
Здравейте, нямам автоимунни и сърдечни заболявания.
Каква ваксина ще ми препоръчате да сложа в момента?
В момента работното време където слагат ваксините е от 9 до 15 часа и проблемно ли е ако отида без записване?
Алкохол 24 часа преди и след ваксината ли не бива да се употребява?
Извинявам се ако е коментирано и благодаря за помощта.

# 5 003
И аз се потях страховито след първата игла на Астра зенека, но при мен може да е и от други неща/щитовидна и др/.
След втората игла, всичко изчезна.

# 5 004
  • Варна
Работното време е различно във всеки кабинет, поне във Варна и ваксини се слагат без записване. Изберете си удобен и позвънете по телефона за уточняване.

# 5 005
Ние сме с три различни ваксини, никой не е споделил за потене.
А сега е горещо, това изключва ли се като фактор?

# 5 006
  • Варна
Да, изключвам го, във Варна тези дни не е толкова топло. Никак не ми е горещо, просто се потя. Когато бях болна ден-два беше същото, когато мина острата фаза и тръгнах на оправяне.

# 5 007
Печатат се антителата.

# 5 008
  • Terra incognita
Има ли връзка между по- изявени страничми реакции и изграждане на повече антитела?

# 5 009
Не, просто се пошегувах. Не знам какъв симптом е това, но и на мен ми се е случвало при боледуване, след такова потене следва облекчаване и бързо оздравяване, така че според мен е добър знак.

Общи условия

Активация на акаунт