Ваксини срещу ковид-19, актуална информация и отчетна тема

• 953 974
  • 16 912
  •   2
Отговори
# 3 525
Аз в другата тема го написах, но ще го пусна и тук.

The mysterious other benefit of COVID vaccination

Не е подобаващо проучвано, но според първоначално допиване в Исландия, ваксинирани с дълъг ковид от прекароно по-рано заболяване, рапортуват облекчаване на симптомите след ваксинация.
Скрит текст:

Във Великобритания е проведено проучване, което искало да установи дали ваксините имат негативни ефекти върху страдащите от дълъг ковид, пък се оказало, че е даже точно обратното.

Част от статията:
Цитат
Камила Сигрир Йосефсдотир, специалист по епидемиология в Дирекцията по здравеопазване, казва, че британски изследователи са работили, за да разберат дали ваксинирането на пациенти с дълъг COVID може да има отрицателни ефекти.  „Разбра се, че е по-скоро обратното.  Че техните симптоми се подобриха.  Че се чувстваха по-добре.  След това беше проведено по-голямо проучване, което показа същото, но не знаем защо “, казва Камила.  Изследването също така показа много малка разлика между различните ваксини в това отношение.

Исландските здравни власти планираха да ваксинират възстановени и възстановяващи пациенти с COVID в края на тази година, но преместиха плана към това лято, отчасти в светлината на британските изследвания.

Камила предполага, че страдащите от дълги COVID могат да имат лошо настроена имунна система благодарение на вируса и че целевият призив за действие, който ваксината изисква от организма, може да послужи за превръщане на имунната система обратно в правилната предавка, както тя го казва.

Това има логика. При дълъг ковид изграждат по-бавно антитела или не изграждат. Като се постави ваксината, този процес явно се подпомага, в следствие на което ковид отшумява.

Последна редакция: нд, 11 юли 2021, 21:32 от amy_nka

# 3 526
  • София
Минавам да споделя, че без проблем ваксинирах младежа на 14г в Окръжна болница, София.

# 3 527
  • Пловдив/София
Привет, бърз въпрос от мен, тъй като знам, че доста следите информацията по темата.
Ако човек започне ваксинация с рнк сега (първа доза- края на юли, втора- края на август/нач.на септ), дали ще избегне трета доза? Логиката ми е, че ако имунитетът е около 6 месеца и се сложи август/септември, ще важи до март месец поне, а обикновено пиковете са тогава (освен есента).
Интересува  ме не толкова здравословно (не съм рискова група, нямам много контакти), а по-скоро законово дали ще задължават за трета доза всички или ще е спрямо датата на поставяне. Относно пътувания и сертификат. Пък и за спокойствие все пак, не ми се иска в разгара на зимния сезон да слагам ваксина.

И знаете ли дали по болниците със записан час има избор на ваксини все още?

# 3 528
  • София
Пипи, още никой в БГ не говори официално за 3 доза, изобщо не я брой в плановете си. Прави си сметката за 2 дози само.

# 3 529
  • София
Скрит текст:
Привет, бърз въпрос от мен, тъй като знам, че доста следите информацията по темата.
Ако човек започне ваксинация с рнк сега (първа доза- края на юли, втора- края на август/нач.на септ), дали ще избегне трета доза? Логиката ми е, че ако имунитетът е около 6 месеца и се сложи август/септември, ще важи до март месец поне, а обикновено пиковете са тогава (освен есента).
Интересува  ме не толкова здравословно (не съм рискова група, нямам много контакти), а по-скоро законово дали ще задължават за трета доза всички или ще е спрямо датата на поставяне. Относно пътувания и сертификат. Пък и за спокойствие все пак, не ми се иска в разгара на зимния сезон да слагам ваксина.

Отзад напред - избор на ваксини има навсякъде. Иначе това за шестте месеца е по-скоро мит, ваксинирай се смело и не го мисли по този начин.

# 3 530
  • Terra incognita
Скоро четох, че се говори дълъг имунитет от рнк ваксините. А и все пак първите ваксинирани от миналата година май все още имат антитела. Тоест няма категорични данни колко траен е имунитетът, но със сигурност е повече от 6м

# 3 531
Минавам да споделя, че без проблем ваксинирах младежа на 14г в Окръжна болница, София.
И дъщеря ми днес мина през Окръжна.
2 доза, този път не припадна Laughing

# 3 532
Интересува  ме не толкова здравословно (не съм рискова група, нямам много контакти), а по-скоро законово дали ще задължават за трета доза всички или ще е спрямо датата на поставяне. Относно пътувания и сертификат. Пък и за спокойствие все пак, не ми се иска в разгара на зимния сезон да слагам ваксина.

Напротив говори си се открито за трета доза.Зависи от страната пак си трябва ПСР ,а и списъка със страните за който е нужен ПСР се обновяват непрекъснато така,че аз не бих разчитала на ваксини и сертификат за да пътувам това е глупост .
За ваксини не знам да има липси по скоро излишък.

Последна редакция: пн, 12 юли 2021, 16:09 от zaki

# 3 533
  • София
В сряда ще слагам втора доза, а ММ - първа. На неговата втора ще сме на море, та исках да попитам - може ли да я сложи в Бургас и ако да, къде?

# 3 534
  • София
Моята в събота я боднаха в Пирогов, но на сина ми отказаха, защото е под 16. Та се наложи да издирвам вариант за него. Не са припадали и двамата.

# 3 535
Моята в събота я боднаха в Пирогов, но на сина ми отказаха, защото е под 16. Та се наложи да издирвам вариант за него. Не са припадали и двамата.
Какво означава не са припадали и двамата,то припадането и не само не е задължително да е в първите15 миунти.

# 3 536
Избор има на ваксини . Последно информацията беше за потвърдени  девет месеца изграден имунитет , а за трети бустер се коментира при евентуално нови мутации. След едно денонощие с Файзер ме боли само горната част на ръката все едно мускулна треска- търпи се😉, а на ММ нищо му няма. По случайност се засякохме днес с една клиентка на работата и двете с лепенки от вчерашни Файзер и тя със същите  болки в ръката.

# 3 537
Стига с това припадане.
Мой колега имаше страх от игли и не можеха кръв за изследване дя му вземат.
Това няма връзка с никаква ваксина обаче.

# 3 538
Това няма връзка с никаква ваксина обаче.
Абсолютно! Аз го написах, защото предния път писах, че припадна, но уточних, че не е от ваксината, а го прави всеки път като види доктор, дори очен.

Иначе нямаше никакви странични ефекти при нея след 1 игла. Утре ще докладвам за втората.

# 3 539
И двамата с ММ сме с първа доза. Първите 3 дни него много го боля ръката, мен-не, обаче ... първия ден имах пробождания в сърдечната област  ускорен пулс  и за наколко часа затруднено дишане, втория беше по-леко и по-кратко, третият отслабна и засега вече нямам проблеми. Някой да е имал такива проблеми с първата, защото започнах да се притеснявам как ще е след втората? Миналата година го изкарах по същият начин + други допълнителни "екстри".

Общи условия

Активация на акаунт