Ваксини срещу ковид-19, актуална информация и отчетна тема

• 953 842
  • 16 912
  •   1
Отговори
# 5 025
Ох, сега пък и други ваксини
не съм се ваксинирала с нищо от десетилетия....

# 5 026
Не съм решила на своя глава да си направя реваксинацията за тетанус. Моят ЛЛ не видя проблем, че ще е месец след ковидваксина. Какво се препоръчва пи форуми е друг въпрос. Колко е тежка самата ваксина. пак се доверявам на ЛЛ. Никаква друга странична реакция нямах, освен болката на мястото на убождане.
Затова има лекари.
Прави ми впечатление, че много хора се отнасят с пренебрежение към реваксинациите. Тяхно мнение и воля.
Каквото ме посъветва и каже ЛЛ, доверявам се. За 20 години не ме е подвела относно моето и на децата ми здравето.

# 5 027
Thirteen#  съвсем не се отнасям пренебрежително към твоето лично мнение и решение да се реваксинираш.
Просто ми стана интересно за реваксинацията при тетанус, защото в държавата където живея е на 10 години.
Аз самата не съм реваксинирана и няма да го правя поне докато не отшуми ковида, защото за себе си сметнах че това ми е по-голямата заплаха към момента.
Тетануса е тежка ваксина и това съм го изпитала на собствен гръб (ръка) . Честно казано е единствената от която се боя, но вярвам в имунитета, който изгражда и че ни предпазва.

# 5 028
Аз по календар си я правя. На 10- та година. А не, поради някаквъв възникнал своевременно проблем 🙂

# 5 029
  • пустинята Гоби
Детето (8 г.) се одра това лято с ръждива тел, в спешното казаха, че щом е ваксиниран на 6 г. против тетанус, не се налага да му бият нищо. Може би зависи..

Последна редакция: вт, 10 авг 2021, 00:51 от 🌹 Mimi Rose 🌹

# 5 030
  • Mediterraneo
Изтървах нишката на разговора за тетнуса, но е според зависи, да. И за ухапване от кърлеж бият тетанус, нещо, което за мен няма обяснение.

# 5 031
На голямата щерка й биха тетанус юни месец. Тогава четох някъде, че интервалът между две различни ваксини се препоръчва минимум 2 седмици, а между две живи атенюирани ваксини - 4 седмици.

# 5 032
До колкото знам, ако са правени всички ваксини за тетанус по календар е малко вероятно да се разболеете. Наскоро ми се наложи да прочета листовката на ваксината за тетанус. Пише, че ако имаш рана, която е малка и незамърсена, а от последната инжекция са минали от 5 до 10 години, не се препоръчва реваксинация, т.е. предполага се, че ваксината пази. Естествено, че ако се набодете дълбоко на пирон или нещо подобно трябва да се реваксинирате най-малкото за ваше спокойствие. Ама нали темата е за ковид ваксини, да не я разводняваме.

# 5 033
Здравейте мами,

преди два месеца помолих за мнение по въпроса за ваксинирането по време на кърмене. Поради малкото регистрирани случай тогава, реших да изчакам, но изглежда че нещата отново отиват към четвърта вълна и ваксинирането ми пак е на дневен ред.

Има ли някаква актуална информация за това дали ваксината (и по-конкретно иРНК) влияе на кърменето по някакъв негативен начин или напротив?

И да използвам слуачя за още два въпроса:

1. Към момента, коя от двете иРНК ваксини се препоръчва повече - тази на Модерна или пък Пфайзер? Последното което четох като информация, бе че имунитетът изграден след Модерна е по-траен и по-късно би се наложила евентуално реимунизация, но пък страничните ефекти са една идея по-често срещани?

2. Тъй като в последната седмица изкарах някакъв летен вирус (не е КОВИД след тест), колко време е добре да изчакам след като е приключил, за да си поставя ваксината?

Благодаря предварително!

П.С. Ще помоля да не получавам лични съобщения със плашещи твърдения относно ваксинирането, тъй като това се случи в предишното ми запитване. Каквото има да се казва, може да се напише в темата Simple Smile

# 5 034
Здравейте, може ли да ми кажате кой тест да си пуснем за антитела след пълен курс на ваксинация с АЗ?
След 1ва игла на 16ти ден си пуснахме по метода Roche и имахме доста образувани - над 20 пъти спрямо максималната референтна стойност.
Просто се сещам, че май бях чела тук за някакъв вид по-прецизен тест , но не помня кой.

# 5 035
Прясно ваксинирани, аз и моят приятел с Пфайзер. Засега само лека болка и дискомфорт в ръката. По едно време усетих, че съм топла, но нямах никаква температура - явно съм си въобразила. Ще видим как ще е през следващите няколко дена.

Имам един страничен въпрос - опитвам се да убедя майка ми да се ваксинира - на 64г без придружаващи заболявания. Каза ми, че се страхувала да не получи алергия. Не съм запозната да има алергия към конкретни лекарства или каквото и да е било, но много често получава обриви. Знаете ли какъв тест точно може да се направи, за да е спокойна че няма да получи алергична реакция ?

# 5 036
  • София
Здравейте мами,

преди два месеца помолих за мнение по въпроса за ваксинирането по време на кърмене. Поради малкото регистрирани случай тогава, реших да изчакам, но изглежда че нещата отново отиват към четвърта вълна и ваксинирането ми пак е на дневен ред.

Има ли някаква актуална информация за това дали ваксината (и по-конкретно иРНК) влияе на кърменето по някакъв негативен начин или напротив?

И да използвам слуачя за още два въпроса:

1. Към момента, коя от двете иРНК ваксини се препоръчва повече - тази на Модерна или пък Пфайзер? Последното което четох като информация, бе че имунитетът изграден след Модерна е по-траен и по-късно би се наложила евентуално реимунизация, но пък страничните ефекти са една идея по-често срещани?

2. Тъй като в последната седмица изкарах някакъв летен вирус (не е КОВИД след тест), колко време е добре да изчакам след като е приключил, за да си поставя ваксината?

Благодаря предварително!

П.С. Ще помоля да не получавам лични съобщения със плашещи твърдения относно ваксинирането, тъй като това се случи в предишното ми запитване. Каквото има да се казва, може да се напише в темата Simple Smile

Писахме предни няколко страници, няма никакъв проблем за кърмене и ваксина линк : https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/recommendatio … 20to%20the%20baby.

по точка 1 , няма значение коя от двете, няма никакви до сега проучвания че едната е по трайна от другата, горе долу на 99% са на един и същ принцип

по точка 2 до колкото съм чела до 2 седмици след боледуване е препоръчително да се изчаква за ваксина

Скрит текст:

People Who Are Breastfeeding
Clinical trials for the COVID-19 vaccines currently authorized for use under an Emergency Use Authorization in the United States did not include people who are breastfeeding. Because the vaccines have not been studied on lactating people, there are no data available on the:

Safety of COVID-19 vaccines in lactating people
Effects of vaccination on the breastfed baby
Effects on milk production or excretion
Based on how these vaccines work in the body, COVID-19 vaccines are thought not to be a risk to lactating people or their breastfeeding babies. Therefore, lactating people can receive a COVID-19 vaccine. Recent reports have shown that breastfeeding people who have received COVID-19 mRNA vaccines have antibodies in their breastmilk, which could help protect their babies. More data are needed to determine what protection these antibodies may provide to the baby.

# 5 037
  • пустинята Гоби
То хубаво да се изчакат 2 седмици, ама в момента болните се увеличават със страшна скорост. Питайте лекар и отивайте да се ваксинирате по-скоро, ако ви дадат зелена светлина. Доста кърмещи жени се ваксинираха тук в темата, не са имали проблеми.

# 5 038
  • София
То хубаво да се изчакат 2 седмици, ама в момента болните се увеличават със страшна скорост. Питайте лекар и отивайте да се ваксинирате по-скоро, ако ви дадат зелена светлина. Доста кърмещи жени се ваксинираха тук в темата, не са имали проблеми.

а мен ако ме питаш няма никаква драма, мм се ваксинира още кашлящ от друг вирус, а брат ми ден след като приключи антибиотика. Ама хората страхливи са, та препоръчителното казвам. Мои познати още февруари кърмещи се ваксинираха, та се учудвам че все още се задава и този въпрос, но разбирам и притесненията за детето.

# 5 039
Имам един страничен въпрос - опитвам се да убедя майка ми да се ваксинира - на 64г без придружаващи заболявания. Каза ми, че се страхувала да не получи алергия. Не съм запозната да има алергия към конкретни лекарства или каквото и да е било, но много често получава обриви. Знаете ли какъв тест точно може да се направи, за да е спокойна че няма да получи алергична реакция ?
Най-добре да говори с лекуващия лекар. Той ще прецени, спрямо нейното състояние, дали трябва да пие нещо преди ваксинацията.

Общи условия

Активация на акаунт