Ваксини срещу ковид-19, актуална информация и отчетна тема

• 953 527
  • 16 912
  •   1
Отговори
# 5 310
То ир и диабета вече са масово и без ваксините.

# 5 311
Има отговори на всичките ти въпроси.
Ако нямаш антитела, значи ли, че не си защитен? И ако ги имаш по много значи ли, че си защитен? Реално не става ясно кои от антителата са с протективен титър, така че и тестът да показва, че са много, не се знае кои точно са тези, които те защитават, няма как и да се разбере. Единствено показват, че си се срещал с коронавирус. Ако нямаш антитела не значи, че няма изграден клетъчен имунитет, например. Затова и се призовава да не се дават пари за тези тестове, защото не ти дават точно тази информация, която ти е нужна.
Ако си преболедувал, защо ти е да се ваксинираш? Ами имунитетът от преболедуване и от ваксина са с по-различни механизми. Ще излъжа ако кажа, че разбирам напълно какви са разликите, но ги има и е доказано, че ваксините имат по-широк спектър на защита (ако мога така да се изразя).
Няколко полезни линка:
https://directorsblog.nih.gov/2021/06/22/how-immunity-generated- … rom-an-infection/
https://www.news-medical.net/news/20210810/Natural-vs-vaccine-in … -19-immunity.aspx

Няколко абзаца, пуснати в гугъл транслейт:
Скрит текст:
Внимателно изследвайки резултатите, изследователите откриха важни разлики между придобития имунитет при хора, които са били ваксинирани, и неваксинирани хора, които преди това са били заразени с SARS-CoV-2. По -конкретно, антителата, предизвикани от иРНК ваксината, са по -фокусирани към RBD в сравнение с антителата, предизвикани от инфекция, които по -често се насочват към други части от протеина на шипа. Важно е, че антителата, предизвикани от ваксината, са насочени към по-широк спектър от места на RBD от тези, предизвикани от естествена инфекция.

Тези открития показват, че естественият имунитет и генерираният от ваксината имунитет към SARS-CoV-2 ще се различават по начина, по който разпознават новите вирусни варианти. Нещо повече, антителата, придобити с помощта на ваксина, е по-вероятно да се насочат силно към нови варианти на SARS-CoV-2, дори когато вариантите носят нови мутации в RBD.

Не е напълно ясно защо съществуват тези различия в отговорите на антитела, предизвикани от ваксина и инфекция. И в двата случая RBD-насочените антитела се придобиват от разпознаването и отговора на имунната система към протеините на вирусни шипове. Екипът на Сиатъл предполага, че тези различия могат да възникнат, тъй като ваксината представя вирусния протеин в малко различни конформации.

Също така е възможно доставката на иРНК да промени начина, по който антигените се представят на имунната система, което води до различия в произвежданите антитела. Трета разлика е, че естествената инфекция излага тялото само на вируса в дихателните пътища (освен ако заболяването не е много тежко), докато ваксината се доставя до мускулите, където имунната система може да има още по -голям шанс да я види и да отговори енергично.

# 5 312
  • Terra incognita
Месечинка, голям скептицизъм.
Задай си еъпросите и всичко, което те вълнува в групата Ваксини, където ще получиш компетентни и научно обосновани отговори.

# 5 313
  • при Arctic Monkeys
Аз имах най-доброто намерение да се ваксинирам този уикенд, но от няколко дни съм със запушен нос и ужасно главоболие. Ще изчакам да ми мине.
Не е нужно да чакаш. Чака се само ако имаш висока температура и други по-сериозни симптоми, но запушен нос и главоболие не трябва да те спират. Ти си преценяваш, де.
Взех че те послушах и си сложих 1ва Файзер. 🙃

# 5 314
Ехаа, браво, дано нямаш никакви оплаквания.
Къде се ваксинира, на зелен коридор ли? Нали пак дават картонче за първа доза, втората на същото място ли трябва да е? Интересувам се заради сина ми, въпреки че мисля да проверя в Пирогов или Токуда, ние в Токуда се ваксинирахме, но бяхме със записване.

# 5 315
  • при Arctic Monkeys
Зелен коридор, РЗИ Шумен. Дадоха картонче, не питах дали трябва да е пак там.

# 5 316
  • София
Да споделя и аз какво преживях тази седмица. Моя колежка/59 годишна/ упорито отказваше и се страхуваше да се ваксинира. Преди малко повече от месец по време на семейно тържество тя и семейството и се заразиха с Ковид. Единственият неразболял се е съпругът и, който е ваксиниран. Моята мила, жизнерадостна и енергична колежка вече я няма. След 2 седмици в болница е изгубила битката. Всички сме потресени.

# 5 317
Имунитетът след преболедуване не е качествен. Обаче се оказва, че и след ваксина не е качествен предвид заболелите в Израел и Англия ваксинирани.

# 5 318
Съболезнования Sad наистина е голям шок. Мой колега също почина от Ковид преди около 2 месеца (бях писала, мисля), само на 30 години беше. Още не мога да повярвам.

# 5 319
  • София
Съболезнования.

# 5 320
  • Terra incognita
Съболезнования и от мен.

# 5 321
Съжалявам, но аз бих била потресена само ако си замине ваксиниран човек, иначе не. Избора си е бил неин.

# 5 322
  • при Arctic Monkeys
Ужасно е това. История покрай мен-жена, която живее в Англия, се връща в Бг. Тук получава симптоми, заразява майка си, около 70 годишна и жената почина. Странното е че е имала отрицателен пср, влизайки в Бг, а веднага получава симптоми, ако вече не е и имала. Никоя не е ваксинирана.

# 5 323
  • София
Аз съм преболедувала и ваксинирана. Опитвам се да насърча неваксинираните ми колеги да го направят, но понякога се стряскам от невежеството и ината на някои хора. Хора образовани и с претенции ми обясняват, че се страхували от игли и други подобни глупости.

# 5 324
  • Варна
Ако е майка ти пак ли така ще разсъждаваш? Винаги е тъжно и всеки човек може да сгреши. Когато плати с живота си за грешка не е по-малко тъжно. Искрени съболезнования и от мен.
п.п. никой не е доказал, че имунитетът след преболедуване не е качествен. Не винаги се развива имунитет, както след абсолютно всеки вирус и абсолютно всяка ваксина. Това не значи "некачествен по презумпция".

Общи условия

Активация на акаунт