Ваксини срещу ковид-19, актуална информация и отчетна тема

• 948 661
  • 16 912
  •   1
Отговори
# 8 130
Направи ми впечатление, че на опаковката на Ваксигрип (поне тази година) пише IM или SC, тоест може и подкожно (според производителя). Не знам дали някой я слага така, но е факт, че го пише.

# 8 131
Винаги е било така - разрешени са и двата варианта. Но на мен веднъж ми я сложиха подкожно и не ме хвана  - разболях се сериозно. Когато са ми я слагали мускулно не е било така.

# 8 132
  • София
Само за информация, ако за някого е полезно- преди обяд бях на пазар в Метро на Цариградско, видях, че вдясно от входа има ваксинационен център, работеше, че даже и опашка имаше. Сигурно не е новина, но за мен беше изненада (не обичам и рядко пазарувам там), а може и да се реши някой Wink

# 8 133
Преди малко си поставих трета игла ваксина Файзер. Ходих в една частна клиника близо до нас, в която работи моя близка и ми каза, че няма проблем да ми я поставят.
Първото нещо, което ме  питаха и провериха дали са минали 180 дни, след втората ваксина.
 Аз не съм тествала антитела.
След поставяне на предишни нямах почти никакви сериозни оплаквания. Дано и сега да е така.

# 8 134
Принципно си права. Но конкретното място (мускулът три пръста под рамото) е избрано неслучайно - там няма нито нерви, нито кръвоносни съдове (главни такива, де). Освен това ваксината за грип се слага мускулно, всичко е готово, а иглата е с точната дължина и просто я забиваш цялата. Диабетиците как си бият сами инсулин?
От това видео оставам с впечетление че този делтоид е точно в рамото а не съм видял да слагат там инжекциите с ваксините а доста по-ниско. Отделно точно в рамото има някакъв нерв и обясняват, че трябва да се избягва тази зона. А защо не се бият в крака или стомаха, вижда ми се по-лесно?

Последна редакция: сб, 16 окт 2021, 15:38 от pehoko

# 8 135
Аз също си направих сама противогрипната ваксина миналата есен. Не ми се висеше пред кабинети за такава дреболия. Самичка си я боднах в рамото, а даже бях бременна.
Антителата наистина не са никаква гаранция срещу заразяване. Аз ги пуснах единствено за спокойствие дали е съхранявана правилно най-капризната ваксина и дали не са ми били чиста вода, ако не е. Успокоих се, че всичко е наред. Повече не мисля да пускам, вкл. преди
или след третата доза. Един Бейлис все едно в мивката да изливам всеки път от любопитство. Grinning

# 8 136
От днес и аз съм с втора доза ваксина. Исках Модерна, уви, не могло за ваксинирани с АЗ, системата не им позволявала, иначе я имаха. Предложиха ми ако искам да изчакам, но се бях навила вече. Нищо не съм чела за Файзер, проучила си бях Модерната и сега ще се надявам да не се наложи да чета. Дотук имах изтръпване на пръстите и лек задух, малко след поставянето. Ръката, на която е ваксината ме боли и усещам леки болки в гърлото. Ще пия парацетамол по-късно, че да не ме втресе.

# 8 137
Трета доза с Модерна не може ако си с АЗ? За пръв път чувам, ще следя информация по случая

# 8 138
Майка ми е с 2 АЗ февруари-април. Иска 3та пак АЗ. Така може ли?

# 8 139
То въобще АЗ остана ли в България? Нали подаряваха едни количества с почти изтекъл срок, а след това нямаше доставки.

# 8 140
Мисля, че няма АЗ вече у нас. Поне в Пирогов бяха 3 декларации-за Пфайзер, Модерна и Янсен.
За третата проверяват да имаш поне 6 месеца, нищо друго не искат и не гледат.
Предполагам, че хора с АЗ могат да изберат Модерна за бустер. Никой не го питаха каква му е била предишната, а само какво иска. Вече в системата , ако не се дава за въвеждане не знам, не чух някакви питания и разговори на тази тема. За мен поне няма разлика, защо да не дават Модерна на хората с АЗ.  То и тук още се говори официално, че чак другата седмица ще бъде разрешена Модерна за бустер и то на половин доза (нещо такова видях) Реално обаче я поставят и дори отразяват в досието ти.
Не знам сега дали е по-добре да е цяла доза, та като се бодеш поне нещо по-така да получиш, безопасно ли е, не е ли...на нас тук писалите са сложили цяла доза. Та, ако сте решили по-добре не отлагайте, да вземат да ви боцнат с цяла (май е по-сигурно, ама да кажат специалистите)
На мен сега ми остана само малко болка около боцкането. Нямам други прояви, дано така остане. Дори нямам мускулни болки и стягане. Температура, втрисане също нямах, но да видим де, надявам се това да е било.

# 8 141
От това видео оставам с впечетление че този делтоид е точно в рамото а не съм видял да слагат там инжекциите с ваксините а доста по-ниско. Отделно точно в рамото има някакъв нерв и обясняват, че трябва да се избягва тази зона. А защо не се бият в крака или стомаха, вижда ми се по-лесно?

Грешно впечатление, не е в рамото, а три пръста по-надолу - напипваш си кокала, мериш три пръста и после можеш да напипаш мускулчето. Бие се в средата му и съвсем не е в рамото това. Ето една картинка в линка. Но сама се опипай и ще го усетиш.

https://img.cavally.org/img/intramuscular-injection-2018/what-ar … ar-injections.jpg

# 8 142
  • Варна
Предлагам да оставите инжекциите на специалистите, но ви разбирам след като мускулната инжекция съм виждала не е в глутеуса ами дет са хванали в областта на кръста . Специално по листовките, не съм чела всички на Ковид ваксините мисля са строго мускулно(Пфайзер например). Моля ви се, няма място за сравнение в размера на иглите с инсулиновите. Имат си различно G  и дори по инструкции е написано с какъв размер трябва да е.

# 8 143
Не знам с какво имат сравнение, но игличката на грипната ваксина е относително къса и доста тънка, влиза без никаква болка.

# 8 144
в САЩ оня ден одобриха половината доза за бустер на Модерна, така че според мен съвсем скоро и тук ще спрат да слагат цяла доза; от изаявленията на Модерна, че ще изпратят писма до здравните власти как да процедират с дозировката, ми се струва че няма да има никакво ново производство, а просто ще дадат указания или да се поставя по половин от настоящите спринцовки, или някакво разреждане на флаконите ще се прави; одобрението е искано за най-ниската доза, която предизвиква добър бустърен ефект - в случая 50 мкг, иначе сигурно са тествали и други дозировки

аз за себе си все още доста се колебая дали трета пълна доза ще е в повече или да чакам за половин или пък Pfizer

Общи условия

Активация на акаунт