Ваксини срещу ковид-19, актуална информация и отчетна тема

• 947 973
  • 16 912
  •   1
Отговори
# 9 210
  • Варна
Здравейте!
Видях, че някой питаше за изтеклия срок на годност на Пфайзер. Мен ме притеснява това, въпреки, че производителите били удължили срока. Какво значи удължили? Ами те могат да го правят докато се изчерпят всички ваксини с този месец, нали? Говорила съм с лекар, според който е абсурдно. Аз все още не съм се престрашила  , сега пък съвсем ме отказаха. Мислех понеже за точно тази…

# 9 211
  • Варна
Срокът е удължен от производителя. Медикаментът е нов, заложен му е някакъв срок първоначално, впоследствие е установено, че може да бъде по-дълъг. Няма как на продукт, съществуващ примерно от 6 месеца да му сложиш срок на годност една година, откъде си сигурен, че ще издържи толкова, нали първо трябва да провериш? Впоследствие се установява, че качествата му са непроменени и на 6-я, и на 8-я месец защо да не се удължи срокът? Не мисля, че е обосновано притеснението, че ще го удължават до безкрай, а и какво печели производителят от това, че да се съмнявате? Ако не го удължи вместо държавите да използват вече закупените ваксини ще ги бракуват и ще купят нови.

# 9 212
Не си спомням дали е коментирано.
При поставяне на 3-та бустърна доза веднага ли се издава сертификат или зависи от конкретното място?
Днес ми е вече 210-ти ден от втората доза.

Планирам сега почивните да я свърша тази работа в пункта на Метро Варна. 
Някой да има пресни впечатления как са опашките там? Предполагам пред РЗИ навалицата е по-голяма. Чудя се къде да отида Grinning
На мен и съпругът ми ни издадоха сертификат веднага след поставяне на 3-та бустърна доза.
В София, в болнично заведение.

# 9 213
Така пише, при това на български:
През март защитата срещу инфекция е била: 88% (95% CI, 87% до 89%) за Janssen; 92% (95% CI, 92% до 93%) за Moderna; и 91% (95% CI, 91% до 92%) за Pfizer-BioNTech. До август защитата срещу инфекция е намаляла до: 3% (95% CI, -7% до 12%) за Janssen; 64% (95% CI, 62%-66%) за Moderna; и 50% (95% CI, 47% до 52%) за Pfizer-BioNTech.
Т. Е. след 6 месеца, ваксинираните с Янсен, нямат защита. Поне това разбирам аз от цитата. Защото 3 % са нищо за мен.
П. П. Числата в скобите не ги разбирам.

# 9 214
Аз пък за първи път чувам да се тества ефективност на ваксини чрез защита от инфекция, това някаква нова медицина ли или какво?

# 9 215
  • Варна
Е хайде сега, това е превод с гугъл преводач. Позволѝ ни да не сме наясно с точната терминология, мисля всеки разбра за какво става въпрос. В статията става дума за ефективността на ваксините, все едно как точно се казва по научному. Тук сме лаици, не държим на строго научния изказ.

# 9 216
Има ли някой с първа доза и получен временен зелен сертификат изобщо. И кой го издаде и как. Вчера ми казаха сертификат след втора доза нали уж имаше временен. Пълна лудница 🥴

# 9 217
Има ли някой с първа доза и получен временен зелен сертификат изобщо. И кой го издаде и как. Вчера ми казаха сертификат след втора доза нали уж имаше временен. Пълна лудница 🥴
Сина ми се ваксинира преди час. Казаха, че ще получи на пощата си временен сертификат.

# 9 218
  • София
Още един ваксиниран в групата, моят  по-голям син на 25. Колебаеше се от няколко месеца, както се вика на кантар беше.
Вчера пътувайки в метрото след работа ми пише, "маме, отивам към Пирогов", питам го защо, а той, "как защо, ще се чипирам Joy" Сложил е Пфайзер Simple Smile Племенницата ми е отново с ковид, доказан с писиар и двата пъти. Миналата година по това време, бременна и сега. Първият път не беше леко, дано сега е по-добре. На колегата брат му е зле и в болница. Споделям тези неща вкъщи и ето, че е дошъл момента. Имало около 10 човека, но като излизал идвали доста. Явно след работа хората.
Племенницата ви предполагам няма ваксина?
Дано е леко бързо оздравяване 🌞🌞🌞
Мисли ли да се ваксинират после тя?
Просто са ми интересни случаите с бременни и ваксини🙂

Първия път преди година беше бременна в третият месец когато се разболя.  Сега си има бебе на шест месеца. Не е слагала ваксина между първото и второто разболяване.

# 9 219
  • Germany
Може ли някой да публикува линк към изследването за спадането на ефективността на ваксините след 6 месец?

# 9 220
Чудя се къде да отида Grinning
Обикновено в петък излиза по медиите за пунктове уикенда, може да излезе нещо интересно. Иначе миналите събота и неделя е имало и на територията на магазин "Технополис Варна 2" (бул. "Цар Освободител" №267):
https://www.google.com/amp/s/news.bg/health/kade-mozhete-da-se-v … a.html%3famp=true

# 9 221
  • Монтана
Днес се ваксинирах с Пфайзер и ми дадоха веднага сертификат.

# 9 222
  • София
Сина ми се ваксинира преди час. Казаха, че ще получи на пощата си временен сертификат.

На сина ми вчера след първата доза са му дали в Пирогов. Разбира се пише, че ваксинационния курс е незавършен.

# 9 223
  • Бургас
Ако са ви дали НРН , влизате в his.bg и си изтегляте сертификата, там си пише - 1/2 , незавършен цикъл, ако не са ви го дали -  от рзи могат да ви го предоставят, аз им писах на имейл и те ми го пратиха, това е.

# 9 224
  • София
Може ли някой да публикува линк към изследването за спадането на ефективността на ваксините след 6 месец?

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.10.13.21264966v1.full.pdf

Общи условия

Активация на акаунт