Проблеми със съпруга ми

• 11 905
  • 163
  •   1
Отговори
# 90
Вие действително ли вярвате в авторитета на домакинския ценоразпис в семейното уравнение мъж+свекърва>снаха?
Да. Фактите са си факти. Не домакински ценоразпис, а заплащането на професиите, които упражнява в момента. Човек трябва да цени труда си и да знае колко струва.
Така и той може да прецени дали да наемат външен персонал, а тя да си намери по-високоплатена работа, щом смята, че е правилно. Като опре до това да плаща, такива като него много бързо схващат.
Ако ценоразписът е за нея, да си вдигне самооценката - добре.
Мъжът обаче няма да се впечатли, особено с майка си подръка. Както са се оправяли без снахата преди, така ще се оправят й после, а ако не се получи добре с внуците - може и нова булка да намерят. На семеен бизнес девойчетата кълват добре, особено в провинцията, особено ако се изживяват като пораснали и бунтарки и особено ако нямат или мислят, че нямат, подкрепа от родителите си (в т.ч.и авторката).
Ама идеята беше авторката какво да прави. Диплома за счетоводител е добро начало, ама трябва и желание, а много силно ми се струва, че точно то й липсва. Тя затова и подскача 'не знам, не мога, защо ме обвинявате'.
И как точно ме определи като порастнала бунтарка? Защото нямам подкрепа от родителите? Просто някои родители гледат собствените си интереси и поставят техните интереси на първо място. Но няма как да разбере човек, който не е видял това вкъщи и смята, че и другите разсъждават по същия начин.
И къде в коментарите съм споменала не мога, не ме обвинявайте...? Моля това да го цитираш, за да го видим всички.

# 91
Искам само да подметна, че и да се разведе този човек ще остане баща на децата с всички последващи права. Нито ще млъкне да я обижда и хули пред децата, нито ще я остави да си живее живота. Даже ще стане по-гаден барабар с майка му ако тя си обере крушите. Една добра километрична дистанция би била добро начало, но на приказки всичко е лесно, а да тръгнеш с две деца в непознат град без ничия подкрепа си е почти невъзможно.
За това си и мисля, че авторката няма много опции. Като начало финансова независимост, макар да съм наясно че и това е в сферата на фантазиите. Дори и да работи и носи заплата то тя ще отива в семейния бюджет и пак ще има за какво да и се казва как не и е у ред - не е добра майка, не  е добра домакиня, не изкарва достатъчно, не сее добре ... За това според мен единствения ход, към който трябва да се стреми е да се дистанцира емоционално от тяхното одобрение, да дистанцира децата от свекърва си и ако е възможно да работи отделно от семейнта ферма или поне да си има нещо паралелно.

# 92
  • София
Чета и недоумявам как се докарвате до такава зависимост. Как нямате грам уважение към самите себе си.
Ходела да копае, че да се доказва. Уста нямаш ли? Стоиш си вкъщи, гледаш си децата, като ти каже, че той те издържа - ти му кажи, че си му родила две деца. Като е много ербап що не ги роди той, пък ти щеше да работиш?
За да спечелиш уважението на някого трябва първо ти да се уважаваш и той да е с теб не защото знае, че без него си жива умряла и грам не можеш да се оправиш, а точно обратното - защото прекрасно ще се оправиш сама, но си предпочела да си с него. Ето това, докато не го постигнеш, няма нищо да се промени. Така че или си налягай парцалките и си мълчи или вземи да се уважаваш и като ти ударят един плесник не си обръщай и другата буза, ами хапи.

# 93
Виж сега tn, не отлагай разговора, започни с добро, както са те посъветвали. Ама не емоционално, кратко и ясно изложи мислите си. Имай план Б, познаваш мъжа си, знаеш от той от какво се страхува, къде му е слабото място, водиш му счетоводството, къде работи, заплашвай смело, с такива само така за съжаление.
Свекървата пълен игнор, никакво село и градини.
Ако се страхуваш от мъжа си, подгови се, ако трябва блъфирай, говорила си с адвокат, с женски организации, повдигне ли глас ще звъниш на 112, разговорите се записват, този най-вероятно го е страх от мъже, на жени се репчи.

# 94
И как точно ме определи като порастнала бунтарка? Защото нямам подкрепа от родителите? Просто някои родители гледат собствените си интереси и поставят техните интереси на първо място. Но няма как да разбере човек, който не е видял това вкъщи и смята, че и другите разсъждават по същия начин.
И къде в коментарите съм споменала не мога, не ме обвинявайте...? Моля това да го цитираш, за да го видим всички.
Че то бунтарското поведение на все още недоказали се тийнейджъри и от двата пола е известно.
А ти конкретно, вместо да хленчиш как те експлоатират, как нямало работа, а сега и да се разпознаваш в описанието на социална група , с 10+ години по-млада от теб, вземи да си защитиш интереса.

Колкото до последното ти изречение, ето ти извадки от твоя първи пост:
Скрит текст:
Искам да си взема децата и да се махна, но зад мен няма никой. Нито мога да разчитам на моите родители, и мъжът ми го знае това и се възползва.  Искам да го напусна, но се страхувам дали ще успея  да се справя сама с две деца толкова малки още ... Искам да сменя и града. Да не съм близо до тези хора. Но нов град, нямам жилище, трудности със записванията за градини, може би и училища....
Моля Ви, просто подминете поста ми и не пишете. Достатъчно други проблеми имам, не искам да се натоварвам допълнително.

Искаш да се изнасяш, обаче не към областен център или някой по-голям град, дето си сигурно на 15-20 мин с кола, а директно към Софията - дето и в Долно Уйно бабите знаят от телевизията, че разходите за единица жилище са най-високи, не достигат места дори в частните градини и определено не е най-...оптималният вариант за човек с ниски доходи и с дете за ясла.

Айде, ще запея в общия хор и аз, че да не се 'натоварваш допълнително' - стой си, където си и само говори с мъжа , той ще ти плесне с ръце, ще зашие устата на майка си, голямото ти дете ще гледа малкото и животът ще е прекрасен.

# 95
Всъщност, въпросът е за елементарна калкулация. тн, ако тръгнеш на работа, какви доходи ще получаваш и дали за по-малко пари ще има кой да гледа детето - детска градина, частна детска градина, наета жена. Или свекървата, като е толкова ербап и ако е пенсионерка.
Щом ти се натяква, че те издържат, първото е тази сметка.
А това с копането и сеенето, аз вече писах, че не разбрах защо сееш и на какво си управител, но се разбра, че то не носи добър доход, така че втората калкулация би трябвало да бъде, дали си струва усилието и ако не, просто не го прави, а си работи по специалността.

Ако се подходи рационално, ще има по-добър краен резултат. Най-малкото, за теб ще е по-удовлетворителен.

# 96
Няколко неща за мен изпъкват като чета дългия оригинален пост. Авторката уж не работи, но пък почти изцяло поддържа частния бизнес. Значи, ако работи за частния бизнес, тя работи, макар и без заплата.

Голямото дете помага за гледането на малкото. Голямото е на 6. Не му е работа да помага за гледане на дете. То трябва да се занимава с училище и занимания подходящи за възрастта му.

Съпругът не уважава работата на авторката по частния бизнес, но не й позволява да си намери друга работа.

Не мога да си представя отношения, при които един от съпрузите ще забранява на другия да започне работа. Ако това изобщо е реална история, авторката трябва да си намери работа извън частния бизнес. Голямото дете ще е в училище, а другото ще е в ясла. В малките градове не е толкова трудно да се намери място. Чак след това, когато има самостоятелен доход, ще мисли как да се отърве от съпруга и властната свекърва.

Не е невъзможно да си намери работа в друг град, но се съмнявам, че съпругът и свекървата ще стоят със скръстени ръце ако авторката вземе децата с нея.

# 97
Да, точно ще ги вземе с нея- без дом, без пари, ония двамата това чакат.
И да почне работа- как ще пести, ако оня й иска заплатата за режийни, храна и т. н.
Патова ситуация.
Потърпи още 4 години. Голямото да стане на 10, да може да помага за малкото, крий там каквото можеш и ако можеш, пък дотогава ония може да катастрофират и се преселят. Малко черен хумор.

# 98
Бе то пожелателно е хубаво.. Ама някоя ей така от опит да сподели. С две малки деца, без трудов стаж и пари как се е справила. И най-вече  без подкрепа на родители..
Иначе всеки може да бръщолеви ..

# 99
Аз знам такъв пример на справила се жена с две деца, изнесла се от семейното жилище след развод, нооо нанесла се безплатно в къща на родителите си, и самата тя с добра заплата. Simple Smile
Така че да, не може такива решения да се взимат импулсивно, защото така ти се иска, а само и единствено ако можеш да си го позволиш.

# 100
Че то бунтарското поведение на все още недоказали се тийнейджъри и от двата пола е известно.
А ти конкретно, вместо да хленчиш как те експлоатират, как нямало работа, а сега и да се разпознаваш в описанието на социална група , с 10+ години по-млада от теб, вземи да си защитиш интереса.

Колкото до последното ти изречение, ето ти извадки от твоя първи пост:
Скрит текст:
Искам да си взема децата и да се махна, но зад мен няма никой. Нито мога да разчитам на моите родители, и мъжът ми го знае това и се възползва.  Искам да го напусна, но се страхувам дали ще успея  да се справя сама с две деца толкова малки още ... Искам да сменя и града. Да не съм близо до тези хора. Но нов град, нямам жилище, трудности със записванията за градини, може би и училища....
Моля Ви, просто подминете поста ми и не пишете. Достатъчно други проблеми имам, не искам да се натоварвам допълнително.

Искаш да се изнасяш, обаче не към областен център или някой по-голям град, дето си сигурно на 15-20 мин с кола, а директно към Софията - дето и в Долно Уйно бабите знаят от телевизията, че разходите за единица жилище са най-високи, не достигат места дори в частните градини и определено не е най-...оптималният вариант за човек с ниски доходи и с дете за ясла.

Айде, ще запея в общия хор и аз, че да не се 'натоварваш допълнително' - стой си, където си и само говори с мъжа , той ще ти плесне с ръце, ще зашие устата на майка си, голямото ти дете ще гледа малкото и животът ще е прекрасен.
И какво толкова съм написала в първия ми пост? Ако няма да дадеш съвет, просто по-добре да се подмине поста, да не разводняваме темата. Защото смятам, че е смешно и глупаво да се надхващам с хора, които първо не познавам. А и в интернет всички сме "големи", а на живо не. Смятам, че има и други жени в подобна ситуация и би бил полезен всеки смислен коментар. Защото понякога не се касае само за психически, физически тормоз, а може би и по сериозни неща.

# 101
Какво смяташ, че е по силите ти, сега да направиш, за да започнеш да промняш битието си, tn_3881?

# 102
То ако се стигне до развод, разговорът за семейното жилище, ако е общо, е съвсем друг и не е ясно кой ще си тръгне. Но подозирам, че авторката живее в жилището на свекървата.

Мога да дам примери на жени, гледащи децата си без никаква помощ от родители, но темата не е за лични примери.

Авторката не е жена без всякакъв трудов опит. Тя има висше образование и е работила години за частния бизнес. Moже да опише как го е развивала в CV.

В повечето семейни драми от тоя сорт, всичко опира до финансова независимост. Жената се съгласява да живее при свекърви и след това се чуди къде да се премести. Ако няма и собствени доходи, кръгът се затваря напълно. Затова мисля, че първа крачка ще бъде да си намери работа. Докато е вързана за семейния бизнес, ситуацията няма да се промени. Може да чака свекървата да остарее. След това ще я гледа и нея.

P.S. Бизнесът не е ли общ? След като са заедно от толкова време, не е ли семейна собственост? Ако е така, тя има право на дял при развод и няма да е напълно без пари.

Последна редакция: нд, 16 май 2021, 20:00 от Cool_Cat

# 103
  • София
А и в интернет всички сме "големи", а на живо не. Смятам, че има и други жени в подобна ситуация и би бил полезен всеки смислен коментар. Защото понякога не се касае само за психически, физически тормоз, а може би и по сериозни неща.

Не бе, не сме всичките големи само в интернеДа Grinning Просто някои си знаем цената от D-day
За всеки проблем си има решение.
Ако има тормоз - има институции. Но трябва дупе. И самоуважение. Както вече установихме ти не си го постигнала. Така че първо започни от по-лесното.

# 104
Абе, на тази свекърва няма ли кой да и насвие сармите? Тя мъж/сестра/брат няма ли? Мъжът на авторката едно дете ли е? Някъде там, в онова семейство, трябва да има поне един здравомислещ, който авторката да привлече на своя страна.
Друг съвет - да си търси работа в бюджетната сфера - заплатите не са големи, но за сметка на това няма проблем при болнични и отпуските са големи. На този етап ще и свърши работа, докато малкото дете попорасне и укрепне.
За селскостопанската работа (понеже аз съм голяма фенка и всеки уикенд съм на село в градината), само авторката да каже дали иска или не иска да ходи. Има си начини и за улеснения и за приключване. Може и на лични...

Общи условия

Активация на акаунт