Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 66

• 47 991
  • 729
  •   1
Отговори
# 600
Не знам, има неща, които са полезни, но има и такива, които и за мен са леко парадоксални.
Явно, трябва да се извлече най-доброто от всичко написано.
Подкрепям, има какво да се извече.
Освен това, има и доста други неща които първо трябва да се прочетат, за да започнеш да си натаманяваш нещата и храната.
Обаче, мен ме дразни апокрифноста на информацията, и и не само, та повече бих пробвала Зоната.

# 601
За портокаловия сок имаше нещо, в една от групите, които напуснах, беше също в култ, ама какво имаше в него за жлезата...забравила съм.

# 602
Ама защо не цял портокал с фибрите? И аз съм го чела в групите. Дали не беше инозитол?

# 603
Май беше портокалов сок с колаген и сол. Подпомагал жлезата или нещо подобно ...

# 604
Не знам Joy
По принцип всяка храна има някакви ползи, всеки микроелемент, дори сол, мазнина и захар...е, сега, купени сладкиши не мога да оправдая де Simple Smile
Но здравословно хранене си е...сложна работа. Има...модни...течения...Сега всички познати луднаха да са кето ..не знам...
Много е топло да разсъждавам

# 605
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
На мен ми става зле от сладки картофи, кафе не пия, с мляко и захар още по- малко. 🤪

Може ли линк към зелената зона?

# 606
Избираш рецепти само в зелен цвят
https://www.kakvodaqm.bg/retsepti-i-idei

# 607
Зоната ми харесва. Лесна е общо взето. Но това 5 кратно ядене на ден ми идва много и проблема с контрола на инсулина  и КЗ си стои колкото и зоново да се храня. Така поне мисля, след всичко което съм изчела.

# 608
  • Столичанин ама не в повече :D
jerami, и аз благодаря за интересната статия. Изчетох я много внимателно. Да разбирам ли, че когато става въпрос за хипотиреоидизъм с Хашимото в комбинация с ИР, все пак трябва да се прилага някакъв смесен подход, вземащ предвид и двете заболявания. При ИР плодовата фруктоза тотално не се препоръчва, но излиза, че при горната комбинация е препоръчително. Но как и къде човек може да намери границата? В смисъл колко плодове, какви, има ли някакви симптоми, по които може да се води човек и да не прекалява, а да се придържа към здравословната доза...Много въпроси ми предизивика тази статия.
Виж това е най-трудното, защото всеки има различни здравословни особености (и не става въпрос само за различните вкусови предпочитания, ами дори ако щеш за различните силни и слаби органи), ако ме питаш за моето мнение най-добрия вариант са горските плодове, тъй като са най-богати на антиоксиданти, цитрусите също не са за пренебрегване (но те са по-скоро за зимния сезон), като аз предпочитам повече грейпфрут, има много твърдения, че подобрява инсулиновата чувствителност, което обаче си противоречи с тея препоръки, които и ти цитираш, киви също харесвам и влияе много добре на отделителната система.
Само, че по Рей Пийт трябва да се избягва Пуфа-та, а тя се съдържа и в ядките и семената, които Джерами препоръчва.
Аз преведох цялата статия, не исках да слагам само избрани неща, което не означава, че съм изцяло съгласен с всичко в нея, плодовете е за да се попълнят гликогеновите депа на черния дроб, както и за намаляване на хормоните на стреса, относно портокаловия сок според препоръките е за още по-голям ефект, като може да се сложи и нейодирана сол, като тази комбинация от фруктоза, калий, магнезий и натрий подпомагала регулирането на кръвната захар и увеличавала конверсията на щитовидни хормони в черния дроб, но това не съм го пробвал, винаги съм смятал, че е  по-добре да се яде целия плод с всички фибри в него, относно полиненаситените мазнини, се имат предвид по-скоро всякакви екстрахирани растителни мазнини, а не толкова ядки, но според мен най-важното, което обяснява и моите изводи години преди да чуя за Рей Пийт, това е въпроса относно гликогенa, стресовите хормони и щитовидните проблеми, защото се опитвах да разбера, защо на моменти се появява хем брутална умора хем някаква нервност (което предполагам не се случва само при мен) и заключих, че е от нестабилна кръвна захар, само, че откъде тая нестабилна кръвна захар, като не съм ял нищо, което да я вдигне толкова, че да се налага да се свали рязко, освен това и откъде това чувство на неспокойност (което почна да ме съмнява, че хормоните на стреса имат общо), вече намирането на връзката беше по-трудна задача.

# 609
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Когато бях бременна ми се пиеше много портокалов сок, тук продават един с пулпата вътре, аз го разреждах с вода.
Трябва да пробвам пак и да видя дали ще ми качва кръвната захар.
Иначе съм чела рецепта за елетролитен разтвор направен в къщи, мисля по СЗО е рецептата, точно с портокалов сок, вода, сол.

намерих я, при разстройство се дава:

Скрит текст:
4 ч.л. захар
3/4 ч.л. сол
1 ч.ч. порт. сок или 2 банана да се изядат към течността, защото съдържат калий
1л минерална вода

# 610
Като начинаещ Хаши отскоро на л-тироксин имам следното питане. Забелязвали ли сте увеличаване на ЩЖ след стартиране на хормона? Прави ми впечателние, че моята жлеза се увеличила (не видимо, но когато се мажа с крем заради пустата суха кожа ми прави впечатление) и е по-твърда на допир. Това нормална промяна ли?

# 611
Здравейте, след консултация с лекар ми назначи изследвания. Въпреки, че не искаше да ми пусне ТАТ и МАТ. Аз сама си ги пуснах. Отидох с оплаквания - много голяма умора, отпадналост, не мога да се съсродоточа, изтръпване на крайници, замайване, потъване, сърцебиене и повишаване на теглото(15кг) и усещане за стягане в гърлото.А наистина от сутрин до вечер съм като парцал, без грам енергия.  Прегледа ме на ехограф и имаше леко увеличение на жлезата от лявата страна и съвсем малък възел. Понеже сте по- запознати от мен ще напиша резултатите. А другата свдмица имам час при нея.
ТСХ  3,41 ( 0,27 - 4,5)
ТАТ 18,37 ( <95)
МАТ 5,27 ( <30)
Кортизол 175,60 ( 57,2 - 194,2)
Инсулин 11,86 ( 2,6 - 24,9)
Натрий 139,7 ( 135-153)
Калий 3,71 ( 3,5 - 5,6)

# 612
Изследванията ти отново не са пълни, липсват 2 много важни показателя - FT4 и FT3. Без тях, няма как да се направи категоричен извод. Антителата показват, че поне засега не е налице автоимунен процес. TSH, обаче, говори за хипофункция.
Инсулинът ти е висок, имаш Инсулинова резистентност. Напълняването е оттам, а и от хипофункцията на ЩЖ. Не е изследвана глюкоза.
Останалите резултати не мога да ги коментирам.

# 613
Изследванията ти отново не са пълни, липсват 2 много важни показателя - FT4 и FT3. Без тях, няма как да се направи категоричен извод. Антителата показват, че поне засега не е налице автоимунен процес. TSH, обаче, говори за хипофункция.
Инсулинът ти е висок, имаш Инсулинова резистентност. Напълняването е оттам, а и от хипофункцията на ЩЖ. Не е изследвана глюкоза.
Останалите резултати не мога да ги коментирам.
.

Благодаря, да, не ми ги пусна и аз не знаех за тях. Чак сега се зачетох. Пуснах съм и обременяване с глюкоза на моя глава. Това са резултатите:
0 час - 6,11
1 час 4,9
2 час 5,2

Последна редакция: сб, 31 юли 2021, 23:13 от MissRedLips

# 614
Обременяването с глюкоза е показателно, само когато се прави с трикратно изследване на инсулин + кръвна захар.
Но глюкозата ти на гладно е доста висока, това си е почти на прага на диабета.
Спазила ли си всички изисквания за провеждането на този тест? Да ме би оттам да идва някаква грешка?

Общи условия

Активация на акаунт