Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 66

• 46 274
  • 729
  •   1
Отговори
# 645
И къде има рапица?

# 646
Здравейте отново от мен. Бях на лекар, но според нея нямам никакъв проблем. Изслвдваниятя ми съм ги написала по-горе. Накрая аз й казах, че имам ИР и тя се съгласи. А завишеното ТСХ(3,41)  не било проблем. А имам леко увеличвние и един възел. Изписа ми глюкофаж и това беше. Според вас това ТСХ нормално ли е?

# 647
MissRedLips, изследва ли останалите показатели (FT4 и FT3), както те посъветвахме?

# 648
MissRedLips, изследва ли останалите показатели (FT4 и FT3), както те посъветвахме?

Не съм, понеже не искаше да ми пуска. Била съм малка и ТСХ-то не било проблем. Даже и за ИР нищо не каза, вече като и казах и тръгна да смята нещо и тогава “Аа, да има!”...

# 649
  • Столичанин ама не в повече :D
Здравейте отново от мен. Бях на лекар, но според нея нямам никакъв проблем. Изслвдваниятя ми съм ги написала по-горе. Накрая аз й казах, че имам ИР и тя се съгласи. А завишеното ТСХ(3,41)  не било проблем. А имам леко увеличвние и един възел. Изписа ми глюкофаж и това беше. Според вас това ТСХ нормално ли е?
Лекарството ти го изписа преди да и споменеш за ир и да почне да пресмята или след това? Защото това хапче не е безобидно и няма как да каже, че нямаш никакви проблеми и в същото време да го изпише. Тсх само по себе си не е ок, но както непрекъснато се обяснява, без щитовидните хормони фт4 и фт3 не може по никакъв да се установи има ли хипофункция и в какъв стадий е.

# 650
Рапично олио и мед. Почти съм убедена, че в една топла кухня ползват някаква смес на рапично олио и слънчогледово. Обядвах там всеки ден и всеки ден имах много газове. Излязох в отпуск и случайно забелязах, че се чувствам по-добре. Беше ми леко. Сега съм решила и си нося обяд ... Да видим, какво ще се случи.
Голям гърч е това с носенето...Мъка ми е.

# 651
Лекарството ти го изписа преди да и споменеш за ир и да почне да пресмята или след това? Защото това хапче не е безобидно и няма как да каже, че нямаш никакви проблеми и в същото време да го изпише. Тсх само по себе си не е ок, но както непрекъснато се обяснява, без щитовидните хормони фт4 и фт3 не може по никакъв да се установи има ли хипофункция и в какъв стадий е.

Интересно защо ендокринолозите не пускат цялостни изследвания. ЗК не ги ли поема? И аз ходих на ендокринолог и ми поиска само ТСХ, което при мен е оптимално. Ако само това не е достатъчно, защо не пускат целия пакет хормони?

# 652
На първа страница пише всичко което е по каса - ТСХ, Т4 и МАТ...това едно, второ че не се интересуват от другите хормони.

# 653
Ако само това не е достатъчно, защо не пускат целия пакет хормони?

Някои пускат, други - не. Зависи от компетенцията и заинтересоваността на конкретния специалист.
Аз, например, съм попадала само на лекари, които винаги са ме насочвали да тествам всичко наред. Включително, по-специфични показатели, като реверсивен T3.

# 654
Браво, аз за над 25г минала през поне 7-8 лекаря никой не е и споменавал за обратния Т3. И аз все му се каня, но щото много пари и все не му идва ред

# 655
Интересно защо ендокринолозите не пускат цялостни изследвания. ЗК не ги ли поема? И аз ходих на ендокринолог и ми поиска само ТСХ, което при мен е оптимално. Ако само това не е достатъчно, защо не пускат целия пакет хормони?
Здравеопазването не е безплатно, някой плаща за него. В този смисъл проследяването на различни състояния следва да става по възможно най-лесния/евтин начин. ТСХ е по-показателният тест (ако ще избираме между FT4 и ТСХ) за целта, защото стойностите му се променят бързо в корелация и с най-малката промяна в производството на Т4, т.е. може да мониторираме (най-общо казано) хормоните на щитовидната жлеза през него.

Също така насоките за приетото хормонално заместително лечение са за поддържане на ТСХ в/под дадени граници, т.е. те и да ти пуснат другите 2 неща по каса, няма да ги имат предвид при лечението, така че защо да го правят, като и те не им дават пълна картина за жлезата, нито им помагат при подхода към щитовидните болести, за които към момента не се мисли друго лечение?

# 656
Здравейте, момичета! Искам да ви попитам, като по- запознати. Преди да забременея приемах Л - тироксин заради високо ТСХ, всички останали хормони ми бяха в норма и нямам Хашимото.
След като забременях автоматично ми вдигнаха дозата от 50мг на 75мг след 30дни изследвах ТСХ и ФТ4 и ст-стите бяха:
ТСХ 0,04
ФТ4 17,08 при Горна граница 17

Следя се при д-р Начев, след тези резултати ми намали приема от 75мг на 62,5мг след още 30дни ст- стите:
ТСХ - 0.02
ФТ 4 - 15.2
Намали ми дозата, лекаря, на 0.50мг., като ми каза че може и рез да са грешни, тъй като няма как ТСХ да пада и ФТ4 да пада едновременно.
Според д-ра няма проблем за плода ако ТСХ е ниско, а по- скоро за мен, можело да имам сърцебиене и т.н
Аз като цяло се чувствам добре, рядко имам сърцебиене, но ме притесняват тези прекалено ниски стойности.
Сега отново трябва да пускам изследвания, но ми се струва, че д-ра малко неглижира нещата. Вие какво мислите?

# 657
  • Столичанин ама не в повече :D
Е как да не може тсх и фт4 да падат, като съществува още един щитовиден хормон наречен фт3? Следващия път освен тсх и фт4 пусни и фт3. И винаги трябва да се пускат и трите хормона.

# 658
Не знам дали има някой като мен, но последните години, от както ми се отключи Хашимото забелязвам, че на морето хич не се чувствам добре.. Преди толкова обичах да ходя, да стоя на плажа с часове, да се пека.... Сега вече е някаква мъка.. Не знам защо, но физически не се чувствам добре.... В началото се чудех защо доктора ми викаше, че на морето няма да ми е добре, но той не обясни защо, а и аз не попитах, защото нямах такива наблюдения... Дали е от възрастта(премено), дали от Хаши или и от двете, но..... факт е. Вие така ли сте? 🙄

# 659
  • София
Демонче, в какво се изразява точно неразположението ти на морето? Аз изкарах три седмици в Гърция и се завърнах доста освежена като цяло. Жегата ми изглеждаше, че мори всички наред. Във водата се чувствам чудесно, особено като включих и водни спортове. Да не ти е паднало кръвното?
Аз пък се плаша от студения сезон. Въпреки, че голямата ми радост (както е видно от ника) са ските, като цяло не я понасям късната есен и зимата. Постоянно ми е студено,  омърлушено и апатично, а като добавим и гадното нощно изпотяване (ноември-май) и свързаното с него хронично недоспиване, направо съм като парцал:(.

Общи условия

Активация на акаунт