Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 66

• 46 259
  • 729
  •   1
Отговори
# 660
Аз пък жегите не понасям, но това май не е от Хашимотото, цял живот съм така. Застоя ли се на слънце, направо усещам как аха-аха ще ми се разтанцуват черни петна пред очите. Затова и не обичам много на море, най-много септември за 2-3 дена да отида.

# 661
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
И на мен ми става зле на слънце. Преди ходех много по слънце и даже с черни дрехи.
Сега - очила, шапка с периферия, по сянката....но жегата не е толкова проблем, колкото слънцето.
Зимата ми е мега тегава, умирам от студ!

Но незнам дали е от ЩЖ или от друго. Напр при анемия слънцето ме влудяваше. 😞

# 662
Ами, не знам и аз кво ми става.... Все едно ми е паднало кръвното, ама като го измеря си е като в къщи-110/70. Прималява ми, ставам неспокойна, въздух ме ми стига, едва се влача, сърцебиене... Най-фобре се чувствам на умерени температури-пролет и есен... Нали жлезата отговаря и за терморегулацията, та вероятно там ми куца доста, па нищо че хормоните са в норма(даже леко хипо съм)... Абе, ненормална работа. Смяната на климата хич не ми е ОК. Аз като имам и алергичен ринит, на морето от солта и въздуха почват да се точат едни сополи🤣🤣🤣🤣, кожата ми една лепкава и мръсна все я усещам... Дърташка работа вече

# 663
Здравейте! Трябва да изследвам щитовидната жлеза. Искам да попитам оказва ли влияние върху изследването, ако съм в цикъл? Трябва ли да чакам да свърши? И трябва ли да отида гладна и жадна, или при изследване на хормони няма значение? Благодаря!

# 664
Доколкото съм чела, трябва да е на чисти дни. Аз като съм ги пускала щитовидните, а и другите хормони не закусвам и не пия кафе, за да съм сигурна, че няма да повлияе.Освен това, знам че ако пиеш лекарства за щитовидната не се пият преди изследването, а след това.

# 665
Доколкото съм чела, трябва да е на чисти дни. Аз като съм ги пускала щитовидните, а и другите хормони не закусвам и не пия кафе, за да съм сигурна, че няма да повлияе.Освен това, знам че ако пиеш лекарства за щитовидната не се пият преди изследването, а след това.
Много благодаря! Ще ви послушам!

# 666
Здравейте отново от мен. Бях на лекар, но според нея нямам никакъв проблем. Изслвдваниятя ми съм ги написала по-горе. Накрая аз й казах, че имам ИР и тя се съгласи. А завишеното ТСХ(3,41)  не било проблем. А имам леко увеличвние и един възел. Изписа ми глюкофаж и това беше. Според вас това ТСХ нормално ли е?
Лекарството ти го изписа преди да и споменеш за ир и да почне да пресмята или след това? Защото това хапче не е безобидно и няма как да каже, че нямаш никакви проблеми и в същото време да го изпише. Тсх само по себе си не е ок, но както непрекъснато се обяснява, без щитовидните хормони фт4 и фт3 не може по никакъв да се установи има ли хипофункция и в какъв стадий е.

Изписа ми Глюкофаж след като аз й споменах за ИР. Тогава тя се загледа, сметна нещо и каза, че явно имам. Естествено, докато не посетя и друг лекар няма да пия нищо. Ще видим дали ще ми пусне Т3 и Т4, ако не аз ще ги поискам. Попитах я и за ТСХ, тя каза, че е завишено, но не ми пречело, освен ако няма да правя Инвитро... Според мен няма значение как, ТСХ трябва да е по-ниско..  или аз бъркам нещо...

# 667
Здравейте, докато бях ваканция във БГ, реших да посетя ендокринолог заради установено в чужбина леко увеличение на единия лоб на щитовидната жлеза. Тук ми пуснаха изследване на урея, креатинин, които са в норма. Също така FT3,FT4,TSH,  , първите две в норма,TSH 4,92 пише увеличен. Още anti Tg 51,34 (в норма) и anti TPO 79,13 също пише увеличен. Та на базата на тези два увеличени показателя и ехограф на жлезата ми казаха, че имам автоимунен хипотиреодит. Малко набързо ми се стори поставянето на тази диагноза и изписването на  Euthyrox, при положение, че тук ме наблюдават от няколко години и за лекарства ми казват, че няма нужда. Сега се чудя да ги почвам ли тези таблетки, доколкото разбирам са хормонални, а навсякъде алармират, че не е желателно да се пият. Има ли някой, който ги е пил да сподели има ли полза от тях?
Моите симптоми тук ги отдаваха на нервност и стрес, а те са - задух, сърцебиене,  усещане за стягане в областта на шията, нервност, проблем с преглъщане и чувство на секрет и нещо в гърлото...
Моля някой с подобни симптоми да сподели какво му помага и какво въобще пие за тази цел?

# 668
С хипотиреоидизъм и Хашимото си. Диагнозата не е набързо. Реална е дори само от кръвните. Фт3 и фт4 не са ти добри, предвид симптомите. Не са ти изписали лекарство, а хормон т4. Да, трябва да го пиеш, ако искаш да изчезнат симптомите и още много други неща. 65 теми назад са. Прочети ги, защото ще откриеш още доста проблеми с тялото си покрай хипо-хашито. А те са сериозни.

# 669
  • Sofia
Колко мкг еутирокс изписаха?

Да питам...има ли вече по аптеките еутирокс и Л тироксин от всички грамажи?

# 670
Е къде пишат, че не се препоръчват? По цял свят точно това препоръчват.

# 671
Колко мкг еутирокс изписаха?

Да питам...има ли вече по аптеките еутирокс и Л тироксин от всички грамажи?

25мг е еутирокса..
Ами странното е, че тук ме наблюдава уж известен професор ендокринолог и ми прави ехографии и пълни кръвни хормонални изследвания вече сигурно 3-4 години и не е поставил тази диагноза и все твърди, че няма нужда от хормони и йод. А сега изведнъж с двойна диагноза и как се чудя онзи не е разбрал,  че имам тези заболявания?!? То бива да е некадърен доктор, ама чак толкова...Grinning
А колкото до хормоналното лечение, има много минуси от неправилно налучкана доза, може още повече да обърка хормоните, също страничните ефекти при някои болни, за които чета и заради които, много хора спират да ги пият...Хормоните са нож с две остриета и не всеки ги понася добре...

# 672
Поради което човек се изследва на няколко месеца,а не ги спира. Не са нож с две остриета, а необходимост за организма.

# 673
  • Sofia
Аз от 10год съм на 25мкг.
Много от оплакванията изчезнаха.
Не съм го спирала.

# 674
имам молба за кратък анализ на изследванията на двама човека... хипо, обратното, хаши... имам идея, а и двамата ще ходят и на лекар, но ще ми е полезно да чуя мнение.

1. жена над 60 г. с лекарство хормон от няколко г, та tsh 1.2, ft4 16.5 pmol/l, ft3 3.77 pmol/l, tat 1127 ui/ml, mat 239.6 ui/ml

2. жена в началото на 40те г. сефте открити резултати на тсх 9.97 при профилактични изсл + ехография с данни за хипо, без симптоми. после новите подробни показват tsh 8.7, ft4 0.760 ng/dl, ft3 2.460 pg/ml, tat 8.78 iu/ml, mat 356.91 iu/ml (разл лаборатории са двамата и съотв различни мерни единици)

Общи условия

Активация на акаунт