Образователен говорилник - 17та сбирка на феите и елфовете

• 35 659
  • 854
  •   1
Отговори
# 180
Айде сега, че какво му е на българското море. Има прекрасни кътчета, докато хората от страната не научат за тях.

# 181
Айде сега, че какво му е на българското море. Има прекрасни кътчета, докато хората от страната не научат за тях.

Мога да ти разкажа "с миризмички" за всяко едно.

# 182
  • Отвъд алеята зад шкафа
Юни месец е все още чисто, колкото и да е относително това.

# 183
  • София
Юни месец е една идея по-чисто от Август, но не го прави чисто. Няма как за толкова кратко да се възстанови Sad

# 184

Мога да ти разкажа "с миризмички" за всяко едно.
Тъц, не става.
Сега съм открила едно, на 500 метра от вкъщи, с почити невъзможен достъп. Излязох с брилянтната идея да направим метална стълба за слизане/качване, ММ каза не. Сега лятото ще се наложи да се катерим по дола, за да се прибираме от плажа.

# 185
Е, пясъкът може да е труднодостъпен, но водата не можеш да я оградиш с бетонна стена от съседните отходни канали.

Ние обходихме севера през ваканцията - ами пусто и с боклуци. Морето се чисти в подготовка за следващия сезон на гнязта.

Напоследък ми е доста кофти и се чувствам като черна станция по тази тема. Защото наистина крайбрежето ни е много красиво.

# 186
... наистина крайбрежето ни е много красиво.

Беше. Преди бетонните стени от Равда до Несебър например.

# 187
  • София
В края на май на Велека и Силистар беше приказно. С макове по дюните. Чисто.
В Синеморец не беше пусто - заради Каланджа рън. Не знам дали скоро съм виждала  толкова много симпатични и нормални хора на едно място. След маратона нямаше и едно боклуче.
Ей такова - неочаквано хубаво.

# 188
Наскоро по новините имаше репортаж с протест на жителите на Синеморец по повод смяна на предназначението на един парцел и в него се спомена, че Синеморец няма изградена пречиствателна станция. Всичкото ..... директно в морето. За съжаление, подобно е положението на много места.

# 189
  • София
Вие нали не смятате, че там, където има изградени пречиствателни станции, всичко е супер?
Преди години направиха доста врътки по темата и част от съоръженията са подменени спрямо първоначалните технически спецификации. По евтини и с по-малък капацитет, сиреч не особено ефективни.

# 190
  • София
Е, пясъкът може да е труднодостъпен, но водата не можеш да я оградиш с бетонна стена от съседните отходни канали.

Ние обходихме севера през ваканцията - ами пусто и с боклуци. Морето се чисти в подготовка за следващия сезон на гнязта.

Напоследък ми е доста кофти и се чувствам като черна станция по тази тема. Защото наистина крайбрежето ни е много красиво.

Фенси, мисля обаче, че на север не се изливат канали в морето - имат си отходни пречиствателни ями комплексите и не заустват в морето. Поне така са ми казвали на мястото, в което ходим всяко лято, там със сигурност има и нищо не изливат в морето. Факт, че от 10 г. ходим там и не сме имали никакви стомашни проблеми, което неизменно се случваше на юг. Като казвам север - от Балчик нагоре имам предвид. Иначе  - че е пусто и има боклуци преди сезона - сигурно, това не ме учудва. Но поне да не се изливат отходните тръби.

# 191
  • Отвъд алеята зад шкафа
Е, то достатъчно е, че Дунав се излива на север. От страна на Украйна също се вливат индустриални реки. А морето ни е затворено и през Босфора се оттича малка част от водата.

# 192
  • София
Не само Дунав, на Дуранкулак постоянно мирише на горива от Румънското пристанище и съм виждала доста петна. За съжаление морето ни е доста съсипано и ще му трябват доста години да се "изчисти" и то само, ако се направят истински пречиствателни станции и всичко

# 193
  • София
Olive, като каза "стомашни проблеми" - с малкия случайно установихме, че ги прави след ползване на надуваемите замъци, а не след влизане в морето...След като казах на съдружничката ми (те имат апартамент в Бургас) и тя спря да пуска нейните дъщери на надуваемите забавления, и те спряха да се ***.

А в началото на септември м.г. , в северния край на Сл. бряг, след Хелената, водата беше прозрано чиста.

# 194
  • София
А, това с изливащите се реки - ясно, аз само заустените отходни канали имах предвид.
Шарки, моето такива като малка не е ползвала на морето, стояхме само в Дюни 2-3 години подред, но си спомням, че почти с пристигането започваха проблемите, все едно нещо във въздуха имаше. Като отидохме на север, рязко спряха - може да е допринесло и това, че нямаше такава гъстота на хората в комплекса.
Но съм съгласна, че нашето море е пъти по-зле от гръцкото - спор няма за това, и не е само заради чистотата.
Някой може ли да даде съвети за Португалия - обмислям в края на юни 1 седмица там, чудя се освен Лисабон и Порто дали нещо друго ще имаме време да видим, може и на лични, да не спамим тук. Всичко, което си заслужава да се види, от вашия опит, ще съм благодарна да споделите.

Общи условия

Активация на акаунт