Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Образователен говорилник - 17та сбирка на феите и елфовете

 • 12 205
 • 372
 •   1
Отговори
# 315
 • Мнения: 4 856
Пули,

След държавната администрация, не ти ли се ще да си дадеш душата на химическо чистене? Stuck Out Tongue Closed Eyes

# 316
 • Мнения: 256
Моето дете в момента е на изпит. Ще се изложа ли много ако кажа, че дори не знам на какво се явяват в трети клас - flyers? A2 или А1 е това? Но ми направи впечатление, че децата изобщо не го отразяват като повод за тревога, което може би е единствената полза от това да се явяват на изпит за "сертификат" по това време.

# 317
 • Мнения: 586
Пули,

След държавната администрация, не ти ли се ще да си дадеш душата на химическо чистене? Stuck Out Tongue Closed Eyes

Оооо, да....
Толкова си прав!
Не само душичката!
Боже, колко си прав!

Нот, надявам се да достигна до това състояние да се хиля само като се сетя за моя престой в държавната администрация Stuck Out Tongue Closed Eyes
Приятни почивни дни на всички. Пак да си кажа, че всички деца ще успеят Heart

# 318
 • Мнения: 4 856
Пак да си кажа, че всички деца ще успеят Heart

Но не на всички мамите ще оцелеят Stuck Out Tongue Winking Eye

Cocktail и <розмарински емотикон>

# 319
 • София
 • Мнения: 6 499
Моето дете в момента е на изпит. Ще се изложа ли много ако кажа, че дори не знам на какво се явяват в трети клас - flyers? A2 или А1 е това? Но ми направи впечатление, че децата изобщо не го отразяват като повод за тревога, което може би е единствената полза от това да се явяват на изпит за "сертификат" по това време.
Flyers e за А2, данделче.

И ние сме в момента Simple Smile

Puli, добре де - няма ли да опишеш 5-те най-смешно стряскащи неща, които си забелязала в ДА? Нещо като стимул кои практити трябва да се избягват Joy

Последна редакция: пт, 11 юни 2021, 15:13 от Аш

# 320
 • Мнения: 3 385
Стискаме палци !😀

# 321
 • София
 • Мнения: 52 128
Имам опит и в двата - държавни-български, частни-български. Проблемът е, че са все нашенски мурафети, а образованието ми е по западняшките разбирания. Сблъсък на два свята, дори бих казала на три свята. Културен шок. В българските частни фирми са някакви отношения тип любовни - ужасно много емоции, почти нулева рационалност, а за управленските качества е гювеч, все едно сме в възстановка на вързрожденско произведение. В държавните или тип държавни/общински е дълбок соц в пряк и преносен смисъл. Рядко се срещат нашенски читави. А чуждите читави също са малко, защото много бързо хващат българските най-неприятни неща. Добре, че професията ми дава известна автономност, всъщност и двете дават някаква автономност, може да се работи и като наемен работник, и самостоятелно, но аз такива съм си ги избирала.

# 322
# 323
 • София
 • Мнения: 5 413
Pulitash, като те прочетох и физически изпитах удоволствие от силното ти чувство на принадлежност в новата стара работа Simple Smile

Стиснати палци за всички английски изпити на малки и не чак толкова малки явяващи се!

Тиймбилдингите при нас обикновено са и с някакво обучение, обстановката е неформална, добре е според мен... Само дето в тези ковид времена вече и тиймбилдинги няма.

За агресията - има и още един аспект, който не сте засегнали - т.нар. "пасивна агресия" - с това етикетче закичват децата, които не слушат в час и не отговарят на въпроси, въобще, които не взимат участие. В бг училището има доста такива деца. Wink

Хубава събота и неделя на всички Wink

# 324
 • Мнения: 586

Puli, добре де - няма ли да опишеш 5-те най-смешно стряскащи неща, които си забелязала в ДА? Нещо като стимул кои практити трябва да се избягват Joy

Ох, Аш... То всъщност не е смешно, ама хич. Та:

Скрит текст:
1. Между 1 и 4 месеца отнема на човешките ресурси да изчислят професионалния стаж. Аз досега не се бях сблъсквала с такова нещо. Голяма драма настава, ако сред длъжностите, които си заемал, има нещо с по-изчекнато име. Трябва да представиш длъжностна характеристика. При мен изчисляването на стажа отне 1,5 месеца - време, в което аз всъщност не си знаех заплатата в крайна сметка колко ще бъде. Не ми признаха едни 4 години, макар, че то беше ясно, че за да заема дадената длъжост са ме наели именно заради дипломата ми. А им отне 1,5 месеца, защото аз сутрин, обед и след обед почуквах невинно и нежно на врата.... Хич не съм досадна, де. а на колежката преди мен са ѝ изчислявали стажа 4 месеца и тя накрая си вдигнала чукалата.

2. Придвижването на документите:
Идва искане за споразумение по едно дело. Пътят му е следния: входиране в деловодството - насочване към директор Обща администрация - резолюция за насочване към ръководител отдел "Правен" - връщане в деловодството - изпращане на ръководител "Правен" - резолюция за насочване към гл. юриск. - връщане в деловодството - даване на гл. юрк., който съумява да изготви сдтановище в рамките на един ден - даване на становище на ръководител "правен" - подпис за съгласувал - даване на секретарката за придвижване към директор Обща Администрация за подпис - подпис и предаване за подпис на виШОто ръководство - връщане на гл. юрк. - гл. юрк. го входира в деловодството - деловодството го изходира и го праща на клиента....... Цифром и словом - две седмици!!!!!!
Аш, този тип документооборот ме убиваше.... Разбираш ли?!?! Преписки висяха по бюрата на този и онзи с месеци - НЕ ПРЕУВЕЛИЧАВАМ, лично съм свидетел, как  накараха колегата да обработи една преписка, която е стартирала м. Ноември 2020. Дейстивето се развива Април 2021г.

3. Решения за откриване на обществени поръчки - лично съм свидетел как се нагласят критериите за подбор, с цел да спечели един конкретен субект. За комисиите дума не искам да отворям...

4. Ако отвориш справката със съдебни дела - основните са трудови и по-конкретно дисциплинарни - по раздел III от Кодекса на труда "Дисциплинарна отговорност". От сутрин до вечер се искаха обяснения на тоя и оня, защо това или онова не е свършено. А всъщност като погледнеш, то почти нищо не се вършеше, но по цял ден разни нарочени хора пишат обяснения или отказват да пишат... /хората, които се мотаят, не се наказват/  Съответно след налагане на съответното дисциплинарно наказание, наказаните веднага се обръщат към съда и ПЕЧЕЛЯТ, разбира се! Интересното е, че непрекъснато се плащаха пари за присъдени обезщетения, включително се губят дела на втора, че дори и на трета инстанция - дела, за които се казва, че са обречени и че няма смисъл да се водят, защото ще се генерират нови разходи. Но, не... Водят се делата и се губят, та пушилка се вдига.
Тези "дисциплинарни" дела ме разбиваха. Интересното е, че човешките ресурси за толкова години не са се научили какво трябвада правят, какви доказателства, следва да прилагат, какво точно да искат.... Хора с над 20 годишна практика във въпросната организация.

5. Бонуси се дават под формата на "награди" само на определени хора, естествено.

6. Всеки ден след 16 ч. се пръска със специален препарат срещу Ковид. Респ. хората вси взимат чантите и си тръгват. В дин прекрасен момент на ръководството му писва в 16,45 да няма никой в сградата, освен натегачите и шефът на човешките ресурси праща мейл, в който дословно пише - или отказвате да ви се пръска в стаите, или стоите и работите, докато пръскат..... Ако решиш да се запознаеш с НАРЕДБА № 1 от 5 януари 2018 г. за условията и реда за извършване на дезинфекции, дезинсекции и дератизации ще видиш, че взето ли е решение от компетентния орган за извършване на такава дезинфекция - изобщо нямаш право да откажеш. НО никой няма право да те накара, да ти разпореди, да те задължи да седиш, докато те пръскат с препарат, съдържащ хлор, белина.  Чл. 275 и следващите от КТ регламентира задължението на работодателя да създаде здравословни и безопасни условия на труд....
Когато напусках и ме питаха защо и аз изредих 10 точки, едната от тях беше, че ако аз съм шеф, след този мейл Директорът на човешките ресурси ще си замине веднага, на минутата!!!! Отделно, че очевидно вече стана ясно, че не разбира много-много /хич, даже/.

7. Не е ясно с какви имоти точно разполага ведомството, какъв им е статута и в момента какво се случва с тях! Пълно безхаберие!

8. Един ден си вървим по улицата и по нея хвърчат листове - оказаха се "наши", с резолюции на ръководството /мастилени/... Посъбрахме ги...Поразтъсихме се и се оказа, че в контейнерите има изхвърлени цели папки с документи - финансови и други, съдържащи различни данни. Оригинали!!!! Все си мислех до този момент, че има едни такива устройства, наречени шредери. Е, то има, де - скрити под бюрата, прашасали.
Интересното беше, че в момента, в който попитахме хората от "Администрацията" какво правим, отговорът ме шокира: "Ааааа, не знам, не ме питай мен!" Добре, бе да му таковам таковата, кого да питам, кой е отговорен? Та така.

9. Работно време: 9-10 /кафе/; 10-около 11 /обсъждане на житейски драми и битовизми/; 11,15-11,45 - работа /оф/; 11,45-12,00 - подготовка за обяд; ОБЯЯЯЯЯЯД; някъде около 13,15ч ни наляга дрямка - значи идва време за кафе.... Малко работа и си тръгвамееееее. А ЦИГАРИТЕ?!?!?! Не съм забравила цигарите - който когато иска и изпитва необходимост пуши.

10. Едни огромни коридори, по които можеш да се движиш, яздейки кон... разминаваш се с едни хора, които приличат на щурмоваците от Star WARS /Спилбърг е бил в ДА на обмяна на опит, да знаете/ - щурмоваците бяха гушнали по едни оръжия, а тези - по една папка и маат гащи, с един празни погледи. И преди го писах - страшното е, че те по-надалеч не виждат от тази сграда, в която са по 10-20-30 години, вкоренени, и за които светът свършва, ако напуснат.

11. НАЙ-ВАЖНОТО за мен беше: тук, където работя сега, сме свикнали да решаваме веднага даден проблем - да му намираме решение! Там най-честата реплика беше: НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ!!! НЕ Е ЗАКОННО!!! Кое не е законно, защо не е законно! По дяволите, намери начин да стане - законен, разбира се! Не се търси решение, всички са велики и всеки пречи на всеки! Пак ще го напиша: играта ПРЕЕБИ ДРУГАРЧЕ я владеят до съвършенство.Аш, в общи линии и вкратце, ТОВА е!  Веднага искам да добавя - това е моят опит! Не твърдя, че навсякъде е така! Убедена съм и знам, че има и читави хора! Но порочността на системата е плашеща!

Не че тук, където съм, е цветя и рози, но аз си научих урока - и си седнах на трите златни букви. Не търся съвършенство, абсолютна справедливост и почтенност. Беше страхотен житейски урок. И за да не се чудят юристите - аз бях в бивша голяма държавна организация, понастоящем "преобразувана" в публично предприятие по закона за публичните предприятия /в случая търговско дружество с капитал, 100% собственост на едно министрество/. Затова бяхме на трудови договори по КТ, а не със статут на държавни служители. Но по своята същност си бяхме държавна структура, с всичките произтичащи от това проблемации.

Последна редакция: пт, 11 юни 2021, 17:07 от Pulitash

# 325
 • Мнения: 3 385
Хайде, Аш, казвай😀 да поливаме ли?

# 326
 • София
 • Мнения: 6 499
Хайде, Аш, казвай😀 да поливаме ли?
Дай да полеем, за всеки случай Joy

Лесно е било, но резултатите излизат чак в края на юли.

Пули, тъжно, много тъжно! Точка 9 ми е толкова омразна като поведение Rage Мъртви души... Rage

# 327
 • Houston, TX
 • Мнения: 12 235
А някой от нещата са типични и за мултинационалните компании.

# 328
 • Мнения: 2 546
Пули, а гледахте ли в работно време Нова телевизия и Гала? На някои места го има и това.
Simple Smile

95% от държавната и общинската администрация са едни мъртви души, които ако утре внезапно всички решат да не отидат на работа, никой няма и да забележи.

Последна редакция: пт, 11 юни 2021, 23:57 от Fancy

# 329
 • София
 • Мнения: 6 409
Чувала съм откъслечни подобни разкази от мои познати в ДА, но резюмето на Pulitash  е като да влезе в учебник.
За жалост.

Общи условия

Активация на акаунт