Образователен говорилник - 17та сбирка на феите и елфовете

• 35 721
  • 854
  •   1
Отговори
# 480
А може ли в АК децата да нямат толкова време за допълнителни дейности в сравнение с другите гимназии?
Как успяват да учат до 15.30 и след това да пишат и домашни?
Като времето в училище се ползва по-ефективно. Като ги учат как да си разпределят времето след училище по-ефективно. Като не си губят времето (свободното време не е загубено време).

Аз много харесвам мисълта, че когато почнеш да се състезаваш, вече си загубил.
Grinning
Аз пък много харесвам мисълта на Гарт Щайн:
Да изгубиш състезание не е позор. Позор е да не участваш в състезание от страх да не го изгубиш.
Това е същата мисъл, но по-неясно формулирана Grinning

# 481
  • София
Аз пък много харесвам мисълта на Гарт Щайн:
Да изгубиш състезание не е позор. Позор е да не участваш в състезание от страх да не го изгубиш.

Само че неговият опит е със състезания на открито, а тук говорим за състезания, чийто изход се решава на закрито. Преди 3-4 години имаше възможност да се правят писмени предложения по регламенти на национални състезания и олимпиади по математика. Като родител на състезател предложих работите да се сканират и качват за свободно запознаване от заинтерсованите страни /родители, учители, ученици/. Познай дали беше прието Simple Smile .  С такова виждане за нещата трудно мога да бъда наречена страхливa, но в последните години не насърчавам явяването на състезания.

Последна редакция: ср, 23 юни 2021, 11:18 от Prizma

# 482
  • Отвъд алеята зад шкафа
Според мен да се явяваш на състезание извън постигането на конкретна цел, например прием в училище, има смисъл само ако е или с благотворителна цел или ако си много добър в някаква дисциплина и трупаш точки и надграждане в нея, така както е и в спорта. Да нямаш изявени таланти, да не ти трябва за нищо...че за чий да си губиш времето?

# 483
  • В офиса
Защо ли някак имам усещане, че се поставя граница - спортните състезания винаги се приемат възторжено, та дори и в култури като вече посочените. Обаче другите състезания не са така ценени и аплодирани. А състезанията, като мотиви за участие, път на подготовка, и качества, които изграждат, са напълно еднакви. Освен това неспортните състезания не могат да ти донесат травми, в общия случай.

# 484
  • София
Да, има го този момент.
Неспортните състезания също могат да нанесат травми, макар и не физически. Изисква се същата психическа издържливост, постоянство и труд. Въпрос на атрактивност. Ако не бяха някои обстоятелства, които правят математиката толкова атрактивна, хората хич нямаше да се надпреварват да си изпращат децата на състезания, нито щеше да има такава популярност на разните курсове с всякакви заглавия, които съдържат думата "математика". Литературните конкурси не са така популярни, знаем защо.

# 485
Защо ли някак имам усещане, че се поставя граница - спортните състезания винаги се приемат възторжено, та дори и в култури като вече посочените. Обаче другите състезания не са така ценени и аплодирани. А състезанията, като мотиви за участие, път на подготовка, и качества, които изграждат, са напълно еднакви. Освен това неспортните състезания не могат да ти донесат травми, в общия случай.

Не се поставя граница между спортни и други състезания. Поставя се граница между професионален и олимпийски спорт. Посочените култури се отнасят с погнуса към професионалния спорт (независимо от областта)

# 486
  • София
А?! Американската култура се отнася с погнуса към професионалния спорт?! Към състезанията изобщо?! Това е една от най-състезателните култури в света.

# 487
А?! Американската култура се отнася с погнуса към професионалния спорт?! Към състезанията изобщо?! Това е една от най-състезателните култури в света.
Коя от многото култури в Америка? Simple Smile Не и тази, дошла от Англия.

Последна редакция: ср, 23 юни 2021, 13:03 от Ezhko

# 488
  • София
О, моля ти се, с тези опити да маргинализираш! Ти за коя от многото говориш? Joy Много отдавна си има изградена американска култура и тя е много силно състезателна - във всички области на живота.

# 489
Ти за коя от многото говориш? Joy
Не и за масовата "култура", която се продава на плебса. Simple Smile

# 490
  • София
Мхм, елитарната култура изобщо не е състезателна - какъв е рейтингът на университета, който си завършил, на кое място във випуска си завършил /от което зависи какви оферти ще ти предложат работодателите/, точкуване, при което всяко нещо ти носи определен брой точки, от което ти зависи приемът в елитна ДГ, в елитно училище, спечелване на работно място, повишение, членство в елитен клуб и т.н. и т.н. Живяла съм там /с хора, много далеч от плебса/, учила съм в колеж, голямата ми дъщеря е родена там, кумът ми, преди да се пенсионира беше СИО на много големи американски компании, не можеш да ми пробуташ повърхностни "елитарни" клишета.

# 491
Както казват от големите фирми зад океана. Ние вземаме само най-добрите. И това е в основата на състезанието.

# 492
  • софия
А може ли в АК децата да нямат толкова време за допълнителни дейности в сравнение с другите гимназии?
Как успяват да учат до 15.30 и след това да пишат и домашни? Май не ми е много въпросът за тук.
хич даже.
питай в темата, интересна дискусия може да се заформи.

# 493
Мхм, елитарната култура изобщо не е състезателна - какъв е рейтингът на университета, който си завършил, на кое място във випуска си завършил /от което зависи какви оферти ще ти предложат работодателите/, точкуване, при което всяко нещо ти носи определен брой точки, от което ти зависи приемът в елитна ДГ, в елитно училище, спечелване на работно място, повишение, членство в елитен клуб и т.н. и т.н. Живяла съм там /с хора, много далеч от плебса/, учила съм в колеж, голямата ми дъщеря е родена там, кумът ми, преди да се пенсионира беше СИО на много големи американски компании, не можеш да ми пробуташ повърхностни "елитарни" клишета.

Това имах предвид - съгласяваш се да се продаваш по цени за стандартен продукт. И като такъв.
Рейтингът на университета, който си завършил не определя колко знаеш и какво си способен да предложиш. Нито пък мястото на което си завършил (и даже дали си завършил въобще).
Чакаш оферти от работодатели, които те препродават, вместо да предлагаш оферти на клиенти без да оставяш на посредници да определят комисионната си.
За да се състезаваш с някого, трябва да е в дотолкова позната и утъпкана област, че да има вече и правилник. Т.е. да си в масовката. Т.е. където предлагането надхвърля търсенето със съответните последствия за предлагащия Simple Smile
Това, обяснено по груб, но достъпен начин.

# 494
  • София
Ама, разбира се! Собствениците на големи компании, топ лекари и адвокати, топ политици, музиканти и т.н. са станали такива без да се състезават и с презрение към състезанията. И в американските елитни колежи, където не вирее културата на плебса и презират състезанията, рейтинговат децата с различни по цвят шалчета. Това хич не стимулира състезанията.
Предлагам да спреш, защото се излагаш все повече.

Общи условия

Активация на акаунт