Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 37

• 67 918
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
Изследванията, с които отидох при лекарката са със следните стойности - глюкоза серумна-5.99, серумен инсулин - 26.60. Хома индекс -7.1
Предписа ми глюкофаж 850 по схема.Първо само вечер, после и  на обяд, и накрая и сутрин. Вече съм на трикратен прием.

Мда, явно си имаш нужда.
Но ти трябва наистина рестрикция в режима, ако искаш да постигнеш резултати и да ги спреш.
Пробвай след месец да си видиш как са ти изследванията.

# 106
Пак ще питам, извинявам се ако сте коментирали назад в темите. Опитах с търсачката да намеря, но темите са много, а не ми излезе нищо смислено. За кафето и влиянието му върху инсулина.

Пия бронирани 2 кафета сутрин с по 1л. кокосово масло. Преди ги пиех с по 1/2 л. мед, но вече свикнах без. След всички ограничения, които трябва да спазвам, кафето сякаш ми остана единственото удоволствие, което не искам да пия от време на време като прегрешение. 

Четох линковете, гледах видеа и не намерих еднозначен отговор - вредно ли е кафето или не.
Виждам, че тук си има кафеджийки, така че каквото и да споделите, все ще ми е полезно.

# 107
Момичета, съжалявам, че ще досаждам и то без да съм изчела всичко даже... моля само за мнение понеже всичко е много ново за мен...и тези дни се опитвам да наваксам, но изисква време.
От прочетеното досега стигнах до някакви изводи, но те май се различават от тези на ендокринолога и затова ...
Скрит текст:
Притеснява ме това, че на база ОГТТ ендото ми изписа 3x500 Метфогамма и след 3 месеца да направя пак ОГТТ и да ходя при него да види какви са резултатите. Отделно си бях пуснала и репродуктивни хормони, но очаквах да ми назначи още изследвания. Каза да огранича въглехидратите, плодове, ориз, картофи ограничено да ги ям..даже хляб можело да ям, 58 кг съм... е мисля да съм по-строга. Според него нямам ИР, защото на гладно са ми били ок резултатите, КЗ била ок...имала съм свръхреакция май каза и затова лекарството изписа.
Най-вероятна причина за резултатите ми била СПКЯ, гинеколог ми е казвал, че имам лека поликистоза и пия Иногинол, тестостеронът ми е над нормата, та сега и репродуктивен ще търся, целим бебе и каза, че АГ да прецени терапия за СПКЯ.
Това са резултатите... според вас да ходя ли и при друг преди да почна Метфогамма... някъде четох, че се увеличава постепенно, а не рязко по 1500 на ден. Отделно явно сама ще си проверявам витамините и другите андрогени

# 108
Кафето лично на мен не ми вреди по никакъв начин. Бронираното ми помага да съм свежа и заредена по време на фаст, не ми вдига инсулина по никакъв начин. Правя жестоки хипогликемии с инсулиногенни храни, така че щях да разбера, ако го вдигаше.

# 109
Gadina_Malka, кафето повечето си го пием, особено 1-2 кафета на ден не са някакво впечатляващо количество. Е, аз не бих ги изпила и двете сутринта де, но това съм си аз. Обикновено пия чашка сутрин и една следобед и тегля чертата след втората, имам опит преди години със системно прекаляване с кафета до което стигнах неусетно и сега гледам да си държа юздите...
Толерансът на всеки към кофеин си е индивидуален, но 1-2 кафета дневно на повечето хора не биха им се отразили особено.

Snezhinka*, ОГГТ след само три месеца като че ли е доста скоро... То от първото резултатите не са особено розови, тоя човек да не очаква след 3 месеца да си се оправила я? И ако на това казва "нямаш ИР", не знам колко инсулин трябва да произведеш че да имаш. Дават го уж за нормално 5 пъти да се качи на първия час инсулинът. При теб скача 20-тина пъти грубо. И дори при толкова инсулин в кръвта ти, виж захарта чак къде е в небето, той пак не се справя... и на втория час все още е над 10 пъти колкото в началото тоя инсулин, а при напълно здрав човек отива към началната стойност.  И как така хем "нямаш" ИР, хем имаш нужда от Метформин? По-скоро бих си помислила че СПКЯ може да е следствие от ИР, а не обратното, но те обикновено двете са свързани и дали яйцето или кокошката е първо... те като са налице и двете, действаш да сваляш инсулина.
Матфогамата може и да свикнеш лесно с нея, а може и да не - при повечето хора става по-лесно ако се въвежда постепенно такова лекарство, че страничните ефекти са осезаеми. Въпреки това, съм виждала и по-големи дози да ги въвеждат от раз и хората се мъчат много.
Аз бих изчакала да мине и консултация с добър АГ специалист преди да започна хапчетата (ако изобщо), но с режима не бих чакала ами направо започвай да четеш и да планираш и го подхващай. Редовно движение също, не знам защо само за храните приказват като то е също от ключово значение. Съветът да ядеш хляб и по малко картофи е ясно че не струва, там няма какво да се чудиш.

# 110
Не съм срещала досега инфо, че кафето вреди, когато е без мляко и захар. Лично аз пия много рядко, така че не мога да кажа от личен опит.  
Снежинка, инсулинът е доста висок на 60 и 120 минута, а високите му стойности са обвързани със СПКЯ. Аз се влачих по репродуктивни доктори почти 10 години. Никой не се и сети да ми направи изследвания на инсулина, може би защото другите неща бяха в норма, а и поликистоза не съм имала, обаче не забременявах. Сега, когато вече знам за проблема и за нещата, които причинява, смятам, че това е една от причините да не се получава. Някъде бях чела, че обвивката на яйцеклетките става по-твърда и сперматозоидите не могат да проникнат, а и качеството на самите яйцеклетки също е компрометирано от високия инсулин. Вече имам 2 деца, първото се получи от третия път. При второто шансовете бяха по-малки заради напредването на възрастта, но стана от първия път при 2 пъти по-малко яйцеклетки. Около половин година преди това обаче се хранех по Зоната, пиех dhea и ovaboost, който съдържа инозитол,  витамин д и б12. Вдигнах и АМХ-то с цяла единица за 3 месеца пиене на добавките, а то беше минимално и ми казваха, че второ дете по-скоро няма да имаме, малко ми били яйцеклетките.
Потърси и друго мнение, ако не си доволна, тези неща имат значение.

Последна редакция: вт, 25 май 2021, 13:58 от alivi

# 111
От линковете на други полезни лекции, които дадохте, се загледах в тази лекция за диабета:

Заслужава си времето от 1 час - всичко за инсулина и захарта е обяснено много лесно и достъпно. Двете неща, които ме озадачиха, бяха всъщност за кофеина и препоръките за растителни протеини и затова се сетих да ви питам за личния ви опит с кафето.

Не мога да анализирам растителната или животинската храна е по-полезна или вредна при диабет, просто си взех съветите, които смятам за правилни и ще приложа върху себе си, за да преценя как ще ми повлияят.

# 112
Растителните протеини са непълноценни, тоест, за да получиш всички незаменими аминокиселини от тях, трябва да комбинираш разнообразни растения, чрез които да си ги доставиш, при това трябва да са и в правилни пропорции за оптимални резултати. Отделно, растенията идват със съответните си антихранителни в-ва, които блокират усвояването на микроелементи и минерали.

Животинските протеини са пълноценни - тоест, съдържат всички незаменими аминокиселини при това в правилни пропорции и без вещества, блокиращи усвояването.

Да добавя за кафето, аз консумирам в големи количества. На мен не ми пречи. Не ми мърда захарта. За инсулина не знам, но не съм забелязала връзка.

Последна редакция: вт, 25 май 2021, 18:05 от Миоки

# 113
Много ви благодаря, момичета, за споделената информация, от голяма полза е, а и успокоение.
natka, май това очаква Grinning и аз се очудих за 3-те месеца, навсякъде четох поне 6, а тестът не е приятен, каза и да не го спирам преди това..  имам чувството, че лекарите доста подценяват обикновените хора (визирам тези без видими външни белези за някакво заболяване).. докато накрая нещата не станат зле. Аз сама си назначих изследванията след четене...
alivi, истории като твоята ме карат винаги да мисля положително:) и аз понеже не забременявам почнах да чета тук, но сме в началото.
В крайна сметка ще се опитам и при д-р Катя Тодорова да отида на преглед, дано е свободна скоро, ако не е предполагам ще почна Метфогамма по рецептата...доколкото разбирам няма да навреди. За АГ ще проучвам още, много харесвам моя, но е онкогинеколог и май не е подходящ...
И най-вече... режим и доста четене ми предстои Simple Smile

# 114
Аз не мога да си обясня откъде дойде тая измишльотина, че растителната храна е по-полезна от животинската. Наистина недоумявам. Че и се повтаря дълги години масово. Ами само от шумовете в стомаха ми след салата, и тишината след пържола, мога да си отговоря кое как се възприема.

# 115
Аз пък смятам, че не може просто така да заклеймяваме дадена група храна. За едни е полезно едно, за други - друго, зависи от гените и заболяванията ни.

# 116
Е не е просто така - аз изказах моите аргументи, а те са факти, не спекулации. Интересно ми де прочета обратни такива. Защо растителните протеини да са по-полезни от животинските?

Протеините не са група храна, а група хранителни вещества. За тях ставаше въпрос конкретно.

# 117
  • София
Аз не мога да си обясня откъде дойде тая измишльотина, че растителната храна е по-полезна от животинската. Наистина недоумявам. Че и се повтаря дълги години масово. Ами само от шумовете в стомаха ми след салата, и тишината след пържола, мога да си отговоря кое как се възприема.
Тишината не означава, че месото се разгражда на полезни съставки. Има теории, че при усвояването на месото организмът се трови повече, особено при наличието на високи нива на стресови хормони в месото (т.е. не са щастливо отглеждани добитъци).
И салатата не е единствен вариант за ядене на зеленчуци, ако са обелени и сготвени, вече е друго.

Като човек на възраст съм установила, че теориите периодично се подменят и при всяка такава смяна нейните защитници надигат глас и медиите им обръщат внимание.
Далеч съм от мисълта, че отричането на животинските мазнини навремето е било ненаучно и пълна измишльотина.

# 118
За мен спорът растителни или животински протеини е излишен. Това е все едно да се опитваш да обориш вегетарианството, веганството или други хранителни режими - пълна загуба на време.
Никой никого няма да убеди в нищо, ако ще да съберем цялата информация на света на едно място.

Мисля че хората с ИР са разбрали кое е полезно за тях, а ако не са - могат да го разберат като изследват храните, които приемат и как им влияят на организма. Рано или късно всеки намира своя път. Да не говорим, че истината е в баланса - правилните съотношения растителна и животинска храна.

# 119

Далеч съм от мисълта, че отричането на животинските мазнини навремето е било ненаучно и пълна измишльотина.
Абсолютна измишльотина и човешка грешка е било отричането на животинските мазнини някъде в средата на миналия век. Има изобилие от съвременни научни данни по тоя въпрос. Проблемът е, че няма как след толкова години повтаряне на една глупава заблуда, изведнъж да се сменят всички гайдлайни за хранене и просто да се каже “сори, сбъркахме, обратното е”. Постепенно ще стане.

Общи условия

Активация на акаунт