Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 37

• 69 188
  • 737
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте, следя ви от извсетно време, но не съм писала в темата досега. След прекарана Ковид инфекция се чувствах постоянно подпухнала, та реших на своя глава да си пусна малко кръвни изследвания- TSH, FT4, кръвна захар и пикочна киселина. От всички извън норма беше захарта- 6,20 на гладно. ЛЛ препоръча месец диета и после пак изследване. Четох старите теми, подложих се на стриктно ВМНВХ с до 30-40 гр. общи въглехидрати на ден и месец по- късно пуснах ново изследване. Този път платих и инсулин на гладно, та да ми даде насоки дали да правя обременяване. Ето и резултатите: Биохимия
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
Глюкоза       4.53       mmol/l    3.3-6.0   
Хормони
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
HOMA       0.5           2-2.5 висока инсулинова чувствителност, добър гликемичен контрол; > 4.0 - понижена чувствителност към инсулин или инсулинова резистентност;> 8.0 - асоциира се с наличието на захарен диабет тип 2   
Инсулин   L    2.5       uU/ml    3,0-25,0 uU/ml   
Инсулинът е доста нисък, макар че в чужди източници намирам референтни граници от 2 до 25.
ЛЛ каза- перфектни са резултатите.
Вие какво ще кажете?
П.с. Възнамерявам да си продължа режима така или иначе.

# 481
Доста е нисък инсулина наистина, но пак трябва да се "чете" на фона на симптоматика. Ако се чувстваш добре и няма драстична промяна в теглото в негативна посока или някакво новопридобито неразположение, което може да се свърже с някакво заболяване, продължавай в същия дух.
Първата висока захар може да е била и нещо инцидентно.

# 482
Благодаря! Висока стойност на кръвна захар имах веднъж, докато все още приемах кортикостероиди, заради Ковида. Тогава се чувствах наистина зле- замаяна, сухота в устата и т.н. Оттогава нещо все ме глождеше, че не са съвсем наред нещата. Затова и пуснах изследвания.
Сега вече ( след месец на режима) се чувствам наистина  добре. Паднаха почти 3 кг, иска ми се още 4-5 да сваля, но не бързам за никъде.
И ще продължавам да ви чета, че ми станахте много симпатични🤗!

# 483
  • София
Доказано е, че при прием на кортикостероиди кръвната захар се повишава. Във вашия случай дори не е била толкова повишена.
Проф. Кантарджиев го наричаше "ковид диабет", който обаче "минава" месец-два до три след спиране на кортикостероидите, ако нещо друго не се е разбутало от ковида.

Разбира се, не при всички е задължително, но е обичайно. Защо не проверите след време пак, но примерно, седмица-две преди изследването - не спазвайте стриктно ВМ-НВХ? За съпоставка. Защото може и да не са причина кортикостероидите, а да си е било от преди и ковид да му е дал "тласък" просто....

# 484
Eee, те лекарствата разбутват много системи и особено антибиотиците и кортикостероидите дето ги предписват на кило напоследък. Не че съм против да се приемат когато е нужно, но и е очаквано да дадат отражение в отрицателен план на кръвните показатели.

# 485
Съгласна съм за лекарствата. Не съм пила преди стероиди и не очаквах, че седмица от тях ще ми се отразят толкова. От края на приема им до изследването минаха почти два месеца. Въглехидратите няма да държа толкова ниски толкова стриктно, но в интерес на истината се чувствам доста добре. Имах си пристрастяване към сладкото, сега не ми се дояжда, а край мен- изкушения много. А даже не се налага да упражнявам волята си😁. Доволна съм!

# 486
  • София
Здравейте, дами!
Следя темата от известно време, както и правя опит от началото на месеца да се храня ниско-въглехидратно (под 30 г. захари/ден) и високо-мазнинно. Освен това съм сложила и калориен таван (1300 кКал/ден). Записвам си всичко в едно приложение 'Lose it', чиято безплатна версия ми върши чудесна работа, защото има голяма база с продукти и може да определи за всяко хранене какво е калорийното съотношението между въглех./мазнини/протеини. Имам свалени около 5 кг., но аз имам за сваляне около 20 кг., за да вляза в нормалните граници на BMI. Режимът тръгна доста добре  и освен отпадналост за седмица нямах други проблеми.
Днес направих контролни кръвни изследвания по собствена 'инициатива', следвайки най-честите примери в темата. Естествено чак до обременяване с глюкоза не отидох Simple Smile . Ако някой му се коментира ще съм много благодарна.
Скрит текст:

# 487
  • София
Вит. В12 е в дефицит, вит. Д също е ниско, инсулинът е завишен. Има ИР, но предполагам, че си го знаете. Ако пиете метформин, следете витамините.
P.S. Не съм лекар, коментарът е на база прочетена информация.

# 488
Чернодробните са не- ок, но това е така, защото сваляш тегло. Те се изследват минимум след 6 месеца на режима.

# 489
  • София
Вит. В12 е в дефицит, вит. Д също е ниско, инсулинът е завишен. Има ИР, но предполагам, че си го знаете. Ако пиете метформин, следете витамините.
P.S. Не съм лекар, коментарът е на база прочетена информация.

Благодаря за мнението, милинка. Не, не съм диагностицирана, не пия метформин. Досега при рутинни изследвания, кръвната захар ми е била в норма. Направих изследванията за собствена информация. За витамин D и В12 е странно, защото съм месоядна, консумирам също млечни. Да не говорим, че покрай пандемията взимах профилактично вит.Д. - вярно не много редовно. Явно ще се пият добавки - няма лошо. Дано не съм загазила вече много, и режимът ми позволи да сваля килограми и регулира показателите.

mariat,  под 'чернодробните са не- ок' имаш предвид холестерол профила ли?

# 490
Да. Чернодробните не се изследват 1-2 месеца след началото на режима.

# 491
За инсулина и витамините е ясно че искат мерки, триглицеридите по принцип бива да са малко по-малко... обаче докато си в процес на отслабване те си се вдигат, така че не ги гледай тях.
Профилактичните дози витамин Д дето ги цитираха навред из медиите заради пандемията са смешни, обикновено 400 единици и повечето добавки са по толкова. Хората на бебетата си дават поне по толкова и повече вит. Д и имам предвид новородени... та на такава профилактика не бих разчитала за голям човек.
Ще се подобряваш тепърва, стига да си задържиш навиците с режим и прочие дето сега тепърва ги придобиваш, в началото си. Хубавото е че вече си видяла че не е толкова трудно, така че продължаваш и това е. 1300 на ден ми се вижда ниско, особено за човек с повечко килограми. Целта е да се подобряваш здравословно, не да отслабваш от дефицит само. Поне аз бих ги вдигнала и бих наблягала на движение също, не видях това да го споменаваш. Не нещо екстремно, особено в началото, но поне по няколко километра ходене на ден или някаква гимнастика вкъщи, но редовно. Важно е за инсулиновата чувствителност, мускулите трябва да са активни. Имаш си работа по тоя инсулин, но ще станат нещата полека-лека.

# 492
  • София
1300 на ден ми се вижда ниско, особено за човек с повечко килограми. Целта е да се подобряваш здравословно, не да отслабваш от дефицит само. Поне аз бих ги вдигнала и бих наблягала на движение също, не видях това да го споменаваш. Не нещо екстремно, особено в началото, но поне по няколко километра ходене на ден или някаква гимнастика вкъщи, но редовно. Важно е за инсулиновата чувствителност, мускулите трябва да са активни.

Ами да,  1300 kCal са си много малки порции (за мен макс. 2 хранения / ден), особено ако се яде високо мазнинно. Но съм решила да се огранича с количествата, пък да видим до края на лятото докъде ще го докарам. Иначе преди време съм траквала с месеци 10000 крачки/ден, но освен че подобрих подвижността си и по-рядко да се препъвам Simple Smile, килограми не успях да загубя. Когато започна да смятам калориите, лъсва какви количества храна всъщност консумирам ...
Благодаря ви за мненията, момичета. Друго си е човек да поговори със съмишленици. Smirk

# 493
За витамините е важно освен това което се приема с храната и какво се усвоява. Това че де приема достатъчно, не значи че всичко се усвоява, така че яденето на месо не значи непременно високи Б12 и желязо и печенето на слънце не значи добри нива на вит.Д та тъй.

# 494
Миналата година бях диагностицирана с дефицит на вит. D, стандартните добавки, както са ти казали вече, са препоръчителната доза за здрав организъм, с тях няма как да попълниш дефицит, той се попълва по схема, именно защото този витамин е мастно разтворим и трябва време и определено количество, за да се натрупа в организма. Ендокринологът ми препоръча една добавка, която успях да си набавя от Франция, казва се uvedose и е 100 000 единици за 1 доза, която се приема веднъж месечно, курсът на лечение се определя спрямо сериозността на дефицита. Аз успях да вляза в норма за 3 месеца с три приема. Самата добавка не е скъпа, нещо от рода на около 2,50 евро за доза, проблемът е как да се набави. Първоначално искаха да се лекувам с вигантол, който давам и на детето си, но дозите бяха големи, а заради ковида пак беше изчезнал от аптеките. Обърнете си внимание на това, за мен беше пълна изненада да го установя, но определено се чувствах по-добре, когато възстанових баланса.

Общи условия

Активация на акаунт