Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 37

• 68 992
  • 737
  •   1
Отговори
# 675
Не знам. Аз не съм взимала метформин или глюкофаж. Предписвали са ми ги, но не съм ги взимала. Не ги отричам също така. Виждам, че има хора, които се справят с тях и не мисля, че е проблем. Ако това работи - добре. Аз лично до тука някак си се справям с движение и ограничаване на ядене на боклуци. Обаче гледам, че в последно време тези двете не помагат достатъчно. Почнах да качвам кила, свалих около 3 от тях в последните два месеца, но имам оше едни поне 6-7. Аз наистина съм доста объркана в последно време за храненето си, защото стомаха ми се влоши и оттам храната стана много еднообразна, която мога да погълна. Някак си това нисковъглехидратно ядене е нужно много здрав корем да има човек, за да го практикува според мен. Месото не дразни общо взето корема и него си го ям, но зеленчуците, яйцата, пък и някой плодове могат да са ми голям проблем. Почвам да се усещам постоянно недохранена и оттам желанието за сладко и тесто почват да се засилват. Особено ако имам стрес и бързам ми иде да тресна една мазна баничка на бързо и да се приключва драмата в конкретния ден.
Та и аз не изключвам евентуално да почна в някакъв момент Глюкофажа или нещо от сорта. Засега просто все успявах да се справям, но вече все по-трудно.

# 676
Зеленчуци, яйца и плодове се ядат и при друг тип хранене, затова не считам, че точно НВХ режимът е "виновен" и не си представям как една мазна баница дразни стомаха по-малко от някои други неща. 😃 За Глюкофаж съм съгласна, че понякога се налага (самата аз упорствах доста време преди да го почна, после го бях спряла, сега от известно време пак го приемам, но с идеята отново да го спра в не много далечно бъдеще).
Обсъждате подмладяващите свойства на метформина. И аз съм споделяла преди подобни статии, но също така съм на мнение, че според мен се дължи на факта, че мерформинът въздейства на неща които биха могли да бъдат контролирани и само с правилно хранене, движение, добър сън, малко стрес и др. (разбира се, невинаги човек може изцяло да контролира всяко едно от тези неща).
Миоки, да, знам си го, че може много по-добре да е. 🙂 Хемоглобинът традиционно си се движи малко над долната референтна (само 1-2 пъти е бил към 130 от 2017 г насам). Това с прием на голяма доза желязо...Последния път когато изследвах феритин ми бяха изтипосали някакви различни референтни стойности (уж в същата лаборатория), та и тогава не се ориентирах накъде върви. Сега просто нямах възможност да изследвам всичко. Приемам Вигантол, затова едва ли ми е чак на дъното вит. Д (може и да не е оптимален по много причини, но не вярвам да е супер нисък). Мисля да започна пак с по-чести фастове, че след прекарания ковид много неща ми се прецакаха и фастовете оттогава са ми били епизодични, без някаква схема.
Мelusine, и аз бях така. Бременна се чувствах много по-добре като цяло, даже свалих килограми (когато родих тежах с около 3 кг по-малко, отколкото преди бременността). Явно не съм имала КЗ над 5, защото не ме караха да правя обременяване. 🤔 Яд ме е, че не са ми тук изследванията оттогава да ги погледна...И междудругото, изобщо не ме влечеше да ям боклуци и сладкиши, сладкото ми идваше предимно от плодове и се наяждах много бързо и се чувствах сита. Мисля, че проблемите с инсулина се отключиха след раждането покрай недоспиване, стрес, лош избор на храна (който си беше пряко следствие от стреса и напрежението, естествено- имаше и хора които постоянно ми обясняваха как ям твърде малко и как бебето ми страда и е гладно и не му стига кърмата...глупости бяха това, но тогава им се връзвах).

Последна редакция: пт, 16 юли 2021, 15:53 от dolce miele

# 677
Аз зелении не ям почти никакви. Много рядко задушен зелен боб или салата краставици и домати или печени чушки. Хапвам маслини и кисели краставички спорадично. По-често ям лук като част от друсан кебап или дробчета в масло. От време на време някой плод, но още по-рядко и от зеленчуците. Общовзето веднъж седмично от някое от изброените ми се връзва. Ям си месо, яйца и сирена и си свиркам. Проблеми стомашно-чревни нула, освен от пиене на прясно мляко. От него получавам газове на другия ден.

Втората седмица като минах на режим, получих зверски киселини. Взех си хранителна добавка хидрохлороцетна к-на с пепсин и за седмица отшумяха. Проблемът ми беше ниски нива на стомашни киселини. С добавката си оправих нивата и от тогава никакви, нито веднъж. Нямам и подуване на корема след хранене. В началото се напъвах да ям броколи, карфиол, авокадо, ама нито едно от тия не ми е по вкуса и получавах подуване и тежест след ядене на такива. Спрях ги. Спанак, зелени салати не ям изобщо
Менюто ми е доста ограничено, но на мен ми е достатъчно, аз ям за да живея, не живея за да ям.

Първите месец-два ми се появяваха синини по тялото, без да съм се удряла, това също изчезна бързо. Споделяла съм за болките в ставите, заради които всъщност тръгнах да търся решение и попаднах на темата за ИР. Вече две години и половина съм на режим. Болките в рамото изчезнаха много бързо - още първите седмици, но тазобедрената ме мъчи доста дълго. Чак в последно време установявам, че и там не забелязвам болка и дискомфорт през повечето време. Та искам да кажа, че за някои неща си трябва постоянство и доста дълго време стриктно спазване на "правилата".

# 678
Ами, честно казано аз от тесто корема си го усещам чудно. Никакъв проблем не ми прави. Така че реално ако тресна една баничка, както казах, нищо ми няма на корема -даже му е много добре. Но виж на инсулина ми никак не му е добре.

Миоки, това за ставите е много интересно. И аз съм с болки в ставите, но засега още не е ясно дали е свързано с ИР, защото съм и с ревматологични антитела. В процес да разбера там какво става сега.
И аз изредените зеленилки не мога да ги ям. Зелени салати ям около Великден, ама си плащам за тая радост всеки път с разстройства, болки и киселини. Може би ги тъпчат и с разни химии, нямам идея. Разните там броколита, карфиоли стоя много надалеч от тях, защото става страшно.
Яйцата за жалост не ми понасят също особено. Много са тежки.
Сирене обичам, но не ми е много често в менюто.

Като цяло на мен пък ми е проблематично еднообразното хранене. Не обичам да ям постоянно месо примерно. Фен съм на супите, така се спасявам. Пилешки, рибни, топчета. Но пък често в супа слагам картоф, защото от зеленчуците почти само той ми е поносим.

# 679
Дух, от колко време си на НВ ВМХ и нещата не се получават?

# 680
В какъв смисъл са "тежки" яйцата? И ако се яде примерно по-малко количество пак ли е такова усещането? При всички начини на готвене ли е така? Понеже и в сладкиши, баници и прочие също в повечето случаи има яйца...При мен много зависи как са приготвени яйцата за крайното усещане на ситост и т. н. Когато ги пържа в олио то е до степен на втвърдяване на белтъка, жълтъка оставям течен (препържени яйца с твърд жълтък или пък пържени в олио ми оставят много кофти усещане на тежест). Също така, преди да свикна да ям яйца без хляб, "не можех да се наям без хляб" към тях, а сега се чувствам по-сита след яйца, въпреки че ги ям без хляб. Единствения начин по който не обичам яйца е пържени/варени яйца с твърд жълтък. С омлетите съм ок, но пак, ако са пържени в много мазнина и препържени, не ми харесват...обичам ги по-сочни, а когато са препържени ги усещам "сухи", дори имам чувството, че миризмата ме дразни 🙂

Последна редакция: пт, 16 юли 2021, 16:52 от dolce miele

# 681
Ами, за яйцата. Обичам ги пържени и варени. Отностно присъствие в манджи и сладкиши не коментирам. Примерно застройвам супи с жълтък и проблеми нямам. Обаче почти неизбежно от пържени ми стават киселини и ми става лошо. Много ги обичам като вкус пържените яйца, но рядко ги ям така. Ако са пържени категорично твърд жълтък, не обичам рохки жълтъци нито на пържено нито на варено яйце. Варени мога да изям максимум две яйца, след това количество отново тежко усещане, гадене. Получавам и алергични реакции ако изям повече яйца. Обривам се. Обожавам яйца от пъдпъдък, ама те са много силни също и трябва с мярка. Веднъж изядох сигурно 10 и се обринах.
Омлети рядко ям, почти никога. Не знам и аз защо. Не съм им голям фен. Тоест извода е следния - обичам яйца, но е нужно да ги ям с внимание и не стават за ежедневно меню.

# 682
Един месец опитах, като не съм си позволявал извън режима нищо. Но аз пак казвам, че и най-чудния режим е идеология, а как го следват хората вече е друго и е също толкова важно. Аз съм много самокритична постоянно, така че допускам нещо аз да не съм направила. В началото ме болеше стомаха, след две седмици спря, но пък получих запек. След това две седмици имах страшна умора, виеше ми се свят, беше ми много зле, реално заради това започнах изследвания да правя и видях, че ми е завишен инсулина. Не вярвам да е кето грип, защото следях калории и мазнини и бяха около 50-70 грама на ден, което не е предпоставка за кетоза. Просто като се чух с еднокринолога и тя каза ,че не ми препоръчва да продължавам. Взех си мулти витамини, селен и магнезий и започнах зоната. Сега се чувствам по-добре. Вече имам сили и за спорт, втора седмица тренирам по програма, която за мен е тежка след тренировките по време на бременността и след операцията.
Аз просто цял живот търся баланс и в себе си и в света си и може би заради това и НВ не ми пасваше на идеологията. Но беше вкусно и съм си събрала доста рецепти, които са интересни. Не го отричам, просто при мен не ми беше спокойно в пълен аспект. Зоната е доста разумен режим, в началото е малко сложно, но много бързо се свиква.

Аз съм склонна да вярвам, че пшеницата и глутена са проблем в днешното общество по начина, по който се селектират сортовете пшеница и избягвам всичко с глутен и тестено.

# 683
Един месец опитах, като не съм си позволявал извън режима нищо. .....
Прочетох първото изречение и повече не. Извинявам се, че съм крайна, но и в другата тема писах, че трябва да си дадеш време. Дадох и пример с мен, че първите три месеца нямах нито грам свален. Успех.

# 684
lovely, непоносимостите към яйца са главно към белтъците, пробвай само жълтъци как ще ти се отразят. Неприятно за яйцата. Аз съм им голям фен, особено на пържените на очи, но не ям повече от 2-3 на едно хранене. Не поради друго, ами ям и месо обикновено с тях и не мога да изям повече.

Ревматоидните заболявания са свързани с повишено вътрешно възпаление на организма, което се получава от много неща, но постоянно високият инсулин и КЗ водят до такова. Сумати кожни заболявания са също свързани, въобще, почти  всички (да не кажа по-силна дума) незаразни хронични заболявания от които масово страдаме по един или друг начин са свързани с ужасното ни хранене.

Дух, то 1 месец минимум си трябва само за адаптация, ти искаш резултати... Не става така, не работят по този начин нещата. Баш кето грип си имала. Писала съм за моят месец със слабост и сърцебиене докато се адаптирам. И киселини имах и слабост и сърцебиене и лек запек. Солта е много важна през адаптационния период, пиша го за не знам кой път вече. Щедро сол в началото, после на вкус.

# 685
Ами ако бяхте прочели и следващите изречения нещата доста щяха да ви се изяснят. Извинявайте, но не сме се събрали тук, за да се чувствам съдена и укорявана, че не искам да практикувам даден режим, особено след като говоря за него доста обективно и в нито един свой пост не съм го отрекла или заклеймила.
Аз май приключих с участието си тук. Нямам желание да се оправдавам. Възрастни хора сме. Успех на вас.

# 686
Мина 1 месец, от както почнах да чета темите тук и да се опитвам да се справя сама и с ваша помощ. С добавките, НВ и умерено мазнинно хранене и с отклонения миналата седмица по време на отпуската, мога да се похваля с 1.5 кг надолу. А съм и пред цикъл, който последните 2 месеца беше много дълъг (42-ри и 37-ми ден съответно). Дано не се забави този път толкова. Знам, че някои хора свалят с много по-бързи темпове, но за мен това е изключително постижение. Храня се по 2 пъти на ден - обяд и вечеря. Установих, че ако вечерям след 22 ч., после ми е тежко и не мога да спя добре. Преди това го нямаше - можех да се наям в полунощ и да легна и да заспя като прасе.

Внимавам със сирената, защото знам, че са доста калорични. Освен това гледам винаги да са по БДС, защото съм с опасно високи нива на холестерола и лошия холестерол, а в млечните продукти се злоупотребява с палмовите масла, които са вредни.

Не консумирам плодове и след отпуската махнах и чашата бяло вино, но си позволявам прясно мляко в кафето. Да го заменя ли с кокосово или да не слагам нищо? Не зная дали би ускорило процеса - вие как пиете кафето си?

Най-важното за мен е, че се чувствам много добре - много свежа, няма я тази умора и отпадналост - особено следобед, когато очите ми се затваряха (а от дете не обичам да спя следобед).

Бъдете здрави!

# 687
Аз кафето го пия с краве и кокосово масло (бронирано) или със сметана и кокосово. Не мога чисто, а и ми служи за "храна" до същинското хранене следобяд, което е единственото ми за деня. Ти ако можеш чисто, пробвай без мляко.

Добре си направила, че си махнала виното. Знам, че твърдят, че чаша вино вечер не е проблем, че даже било полезно (да бе), но според мен всякакъв алкохол е проблемен при човек с нарушен метаболизъм.

# 688
При човек който спазва "режима" и няма ИР може и да не пречи чаша бяло вино. Но при ИР едва ли е така. Аз обичайно не пия често вино, а когато го правя е по малко като количество. Изключвам един период преди години когато постоянно ме навиваха и на обед, и на вечер да пия вино, нищо че бяха по няколко глътки (на мен ми става тежко ако след всяка хапка пия нещо, нито вода, нито вино ми е ок, но ми беше омръзнало да ми повтарят едно и също).
Lovely, вероятно при теб има и някаква непоносимост щом споменаваш за гадене, обриви...Аз дълги години не застройвах супите с нищо, откакто минах на режима обаче го правя. На мен никога не ми е ставало нищо, дори и когато съм яла по повече яйца (за което съм щастлива, разбира се, защото много ги обичам). Откакто си купихме машинка за варене на яйца си ги правя идеални за моя вкус (средно сварени най-често с жълтък който не е нито рохък, нито твърд).
Кафето го пия със сметана. Понякога с кокосово масло, понякога добавям малко мляко (но ми се иска пак да спра млякото). А мога и чисто да го пия, особено когато е вкъщи приготвено, че навън някои кафета са големи горчилки 😃 Сега в жегите съм минала почти изцяло на фрапета, добавям им лед, сметана, по-рядко и малко мляко.
Дух, не виждам някой тук да те съди или укорява. Напротив, виждам момичета които ти дават добронамерени съвети. Вероятно няма да повярваш колко много хора са писали тук с думите "спазвах режима", а после се е оказвало, че всъщност не са го спазвали оптимално, някои даже са били съвсем извън режима. При други точно определена формула е давала резултат. Съответно, не виждам защо се чувстваш така все едно трябва да се оправдаваш...

Последна редакция: пт, 16 юли 2021, 18:51 от dolce miele

# 689
Миоки, режимът ти ми напомня на Дюкан, но може би с повече мазничко и някои други разлики.

Преди доста години спазвах известно време Дюкан и не съм се чувствала по-добре - наистина тези храни се отразяват супер на стомаха, засищат и тн. А и доста свалих, и на кила и на обиколки, и на целулит. Но бях и по-млада 😁

За мазната баничка - и на мен ми е добре на стомаха след тесто, много даже ми е добре, а плодове и зеленчуци ме разсипват. Ама 😒
Отдавам го основно на глюкофажа, в началото като го започнах ми беше много трудно да се стремя към по-добро хранене, защото просто беше невъзможно в офиса да обядвам салата, нетърпимо беше после 😰 та основно посягах на скара (гола пържола) или на сандвичи. Откакто съм хоум офис поне нямам проблем да ям каквото и да е, без да се съобразявам със стомаха.

Общи условия

Активация на акаунт