Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 37

• 69 014
  • 737
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте, помните ли ме? 😜
Опитвам се да наваксам поне с последната тема 🙂 И да се взема в ръце след прекарания през ноември ковид. Какво мислите за тези резултати? Подчертавам, че са правени след нережимен период от няколко месеца и за пореден път след нощ в която изобщо не съм спала добре (това ми стана нещо като традиция преди изследвания, все така се получава). Така че КЗ не ме изненадва особено, с глюкомера вкъщи измервам доста по-добри стойности, но понякога се случва точно сутрешната КЗ да ми е по-висока от тази след първото хранене за деня. Ако помните, аз и заради това започнах навремето Глюкоза. Относно щитовидните- резултатите са такива след няколко месеца прием на Еутирокс (3 пъти седмично по 50 мкг+ 3 пъти седмично по 75 мкг )- и пак това ТСХ не ще да слезе не само под 2, ами нито под 3! А Т3 пак е нисък...а в края на декември, месец след ковид, тъкмо най-накрая бях оправила щитовидните- направо не ми се вярваше, но бяха идеални стойностите- и Т4 беше добре, и Т3 беше оптимален, и ТСХ беше около 1,5 (не са ми тук изследванията, но това беше след месеци на Л-тироксин, който по принцип приемам и сега). Имам едно подозрение, че Еутирокс не съм го усвоявала добре (или пък с него конверсията на Т4 в Т3 просто е куцала), но пък Л-тироксинът по едно време беше изчезнал напълно от аптеките и нямах други алтернативи. Мисля си обаче, че в дозата в която приемам хормона и с моето ТСХ около 3 и хормони уж "в норма"...не би трябвало да е чак пък толкова трудно да се свали с около единица това ТСХ. Все пак не е било никога някакво число примерно 10. И въпреки това се оказва трудно. Имам съмнения за нивата на кортизола и някои други неща (под стрес съм по принцип), но нямаше как да изследвам всичко. Изследванията са от края на май, т. е. преди 6 седмици. За пикочната подозирам един салам, не че чак толкова съм прекалявала с него, но пък досега не ми е излизала пикочната над норма, а и е някъде около границата все пак. За ph на урината не си спомням дали 5 беше добре или трябваше да е 6 или 7, затова ако някой се сеща, ще съм благодарна да сподели?
Скрит текст:

П. С. За тези левкоцити и бактерии в урината знам причината...СУЕ в кръвните обаче още от тинейджърка ми е излизало често завишено /не винаги обаче/, така и не разбраха защо. Холестеролите както обичайно си ми излизат ок /макар да ми се иска "добрият" холестерол да е малко повече за сметка на "лошият", но на холестеролния ми профил не съм забелязала промените в хранителния режим да му влияят по какъвто и да е начин, само триглицеридите се менят/. Триглицеридите също имаше причина тогава да са над 1. Така че и тях не ги мисля особено- при режимно хранене, бързо се повлияват и падат. Инсулин реших да не изследвам засега, както и гликиран хемоглобин (докато не оправя желязото и без това няма да е достоверен). Съжалявам, че не пуснах за изследване феритина (може пък да се е покачил най-накрая), че това желязо около 10 не е никак показателно. MCV май е в рекордно високи граници от 2017 г насам, макар и все още да е малко под референтните. Но поне като че ли големият косопад намаля. Не  мога да разбера обаче дали вече се възстановяват опадалите косъмчета така както би трябвало...Отдавам го единствено на високата доза желязо която приемам, разбира се. Току виж съм попълнила поне депата с феритин...
Нещо от останалите показатели прави ли ви впечатление- креатинин и т. н.?   

Последна редакция: пт, 16 юли 2021, 03:28 от dolce miele

# 661

No_frame bitch, интересно звучи, макар че като чуя така за някое лекарство че е "за трипер, нерви и сърце" плюс още няколко неща и малко ме избива на скептицизъм Grinning
Високият инсулин доста изследвания го свързват с всички тия неща дето пречат на дългия живот, а ако не се лъжа на болестта на Алцхаймер взеха да казват Диабет тип 3. Така че ако приемат че метформинът подобрява тия неща, явно от там е презумпцията че ти оправя едва ли не всичко.

Ами чак всичко не ,но следя публикации в тази посока от години и виждам много смисъл ,сега покрай Ковид вълната е направен рисърч ,който установява по малка смъртност и хоспитализация на хората ,които са на метформин.Звучи доста обнадеждаващо ,особено за хората които така или иначе трябва да взимат метформин.
https://youtu.be/YAHcPaMq_k0
Тука е обяснено как да го взимаш ако тренираш.
https://youtu.be/_--MVvAmhuE
Аз вече съм на позицията на бодибълдърите без бодеж няма растеж хаха🤣 особено след 40те. Изобщо нямам вяра на неща като холистичен подход ,пречиствания ,сълзи от еднорози и дъги ...тялото остарява и си трябва оптимизиране на хормоните с хормонизаместителна терапия ,щитовидни прогестерон и т.н
Това малко като кожата на лицето ,мажеш с алое ,натурални био  масла и всякакви еко помади ,обаче докато не почнеш ретинолни мазила и УВ няма никакъв резултат 🙄
Скоро гледах снимки на жени ,цял живот живели  на село ,работа на вън ,чиста домашна храна ,сън ,ала бала -ми те на 45 -50 години са си не лели Ами  направо баби .Сега жените изглеждат в пъти по добре ,преди добре изглеждаща ,активна жена на 40 години е било повод ,а радост сега 60 са новите 40.

# 662
То на население, при което над 80% от хората са на някакъв етап с метаболитен синдром, нищо чудно метформина да дава такива резултати. Което не значи, че лекарството само по себе си удължава живота и качеството му.
Иначе за това как изглеждат сегашните градски 40 годишни и предното поколение, не е заради мръсния въздух в градовете и яденето на пакетирани храни Laughing просто хората в градска среда се грижат повече за външния си вид в наше време, отколкото преди години и на село.
Аз пък съм втрещена колко дебели хора има сега, в сравнение когато бях дете. Дори и да са слаби, след една определена възраст мъжете са с с шкембета като бременни в различен стадий и цицки, а жените с огромни задници, кореми и паласки.

Долче, ми ти нищо не си изследвала бре, само щитовидни дето аз не им разбирам. Къде ти е инсулина, а витамин Д-то? Иначе чернодробните ти са екстра, ама тоя хемоглобин що толкова нисък? Желязо нали пиеш? Глюкозата е височка, но щом мериш по-добри стойности обикновено, бива. Холестеролът ти може и да е по-висок, а триглицеридите по-ниски ама бива също. Общо взето (като се вземат под внимание пояснителните записки), добре си, но можеш повече Simple Smile

# 663
По въпроса с метформина- преди време следя една българка патолог, защото пускаш много интересни изследвания, не само проучвания и от нея знам, че метформинът е част от коктейл за младост и дълъг живот, който и в университета учат. Вече съм писала, но сз лично почнах да го приемам с цел подобряване на качеството на яйцеклетките и впоследствие открих, че съм с ИР. Неразположения имах в първите 2-3 седмици и до там. Режим спазвах и спазвам доста либерален. В средата на бременноста КЗ на гладно ми е под 5, а инсулинът се движи около 12. Почти всеки ден правя фаст по 16-18ч.

# 664
  • Sofia
Никъде не бях чела/чула,че забавял стареенето 🤔

# 665
А Ирен ,това е много интересно ....бг лекарите по принцип са назад с тези неща , можеш ли да се сетиш за името на патолога.

# 666
На мен ми е интересен механизмът, по който се осъществява това "подмладяване". Извинете, но съм изключително скептична към подобни изявления. То и за статините имаше предложение да се слагат във водата която тече от чешмата, толкова били добри в предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания... Метформиновите препарати са новите статини ми мирише.

# 667
  • В полите на Пирин планина
Не виждам причина, ако състоянието на ИР може да се стабилизира с промяна в храненето, човек да пие лекарства, защото такива, които нямат странични ефекти все още не са изнамерени...
Просто трябва вътрешна убеденост, че нещо искаме да се промени. Не го ли приемем с мозъка си, хапчето е просто за успокоение, че правим нещо.

# 668
Аз съм чела, че инсулинът е хормон, който влияе на остаряването, така че е резонно ако се приема препарат, който го регулира да има подобен ефект

# 669
Възможно е, но има много по-добър начин да се вкарат нивата на инсулин в нормални граници. Изкуственото натискане на жизнени процеси с лекарства, в дългосрочен план, никога не е водило до добър резултат.

# 670
Здравейте!

И аз искам да се включа по темата с метформина. Декември пуснах КЗ и Инсулин и НОМА индекс 2.88 при долна граница 2.5 и тогавашното ендо заключи, че съм с ИР и веднага ми изписа метформин и започнах безусловно да го пия без да се замислям. Всяка вечер тичах до тоалетната, коремът ми беше много разстроен. За режим, нищо не каза и съответно нищо не спазвах в началото, макар че питах многократно. На въпроса как се появява ИР, какво може да се направи по въпроса, само ми се отговаряше "Ми ти си се докарала до това състояние". Иначе метформина ми го представи като вълшебното хапче, което оправя всичко. Как веднага ще почна да отслабвам, много хубаво било ,тя си пиела ей така по 1000 мг всеки ден. Аз настоявах да знам все пак какво мога и не мога да ям, но не получавах никога отговор. Демек можех да си пия метформин, но и да си ям сладко и си бухах по 2 лъжици захар в кафето. Естествено отне малко време да изчета всичко в интернет и да осъзная, че нещо не е както трябва.
Февруари месец отидох при д-р Начев в Надежда. Той каза, че изследванията, които са ми направени са крайно недостатъчни, за да се заключи от раз тази диагноза и веднага да се изписва метформин. Може първо да се спазва режим и да се проследи дали тялото само ще се върне в граници. Реших да го послушам.
Пуснах си целия набор от изследвания, които ми беше назначил - креатинин, видове холестерол, пик. киселина,  триглицериди + обременяване с глюкоза.  От тях всичко ми беше в граница , но с отклонение при КЗ и Инсулин. Каза ми, че това означава, че имам ИР, но на този етап без метаболичен синдром, който се явява като втори етап. Третият етап вече е захарен диабет.Каза ми да продължавам с хранителен режим и ако и тогава няма резултат ще се пристъпи към лечение с метформин.
Аз избрах този вариант- да не приемам излишно медикаменти, а да следвам режим и да дам на тялото ми възможност само да се справи. Сега нещата малко се промениха тъй като съм в ранна бременност и ми предстои изледване на КЗ края на месеца и от там ще видим какво ще правим. Трябва да е под 5.1

Последна редакция: пт, 16 юли 2021, 14:44 от Yoana Pavlova 679429

# 671
Здравейте, бях писала преди време,  това са резултатите ми от началото на април

От тогава съм на НВ-ВМХ, което смея да твърдя спазвам стриктно, правя фастове 16/8. Днес отидох да си пусна кръвен тест за бременност и реших да направя контрола на глюкозата и инсулина на гладно, и направо се втрещих. Глюкозата ми е 5.66, инсулина -19. Според вас възможно ли е да е от бременността? Никога не съм имала такива резултати.. Вчера единственото по-различно и не режимно, което съм яла е половин филийка лимецов хляб, който аз правих, не бях яла хляб от април.  Свалила съм 5-6кг от тогава, оставаха ми още 3. Честно казано мислех, че се движа добре и резултатите днес ме втрещиха.. Яд ме е, че забравих да пусна гликиран хемоглобин.

# 672
Сега съм на 33 години, на 19 години ми откриха ИР, завишен тестостерон, вероятно съм имала и ПКЯ. Тежах около 90-100 кг. На 23 години бях 58 кг и 10 години не съм имала никакви проблеми - така че, да вярвам че ИР може да се контролира успешно с правилна храна и много спорт. За мен през тези 10 години правилната храна беше природо съобразна храна, килограмите си ги свалих с 90 дневната диета, която е високо въглехидратна диета, през години съм яла много плодове и много зеленчуци, 5 години месо не бях яла никакво, яйца и риба - рядко. Държах си килограмите ок, имах там някакви лигави претрнции и амбиции че не съм 58 ми съм 63 и голяма драма беше живота ми. Спортувах всеки ден и в общи линии проблеми със здравето нямах
Сега килограмите не падат въпреки, че преобърнах изцяло пирамидата на хранене и съм разкарала вече 8 месеца повечето въглехидрати, а ако присъстват е спорадично и по малко.
 Не знам дали метформин ще помогне да почна да свалям, но ако помогне - ще си го пия. Не знам какво се е бъгнало през бременността ми, но знам че вече не съм на 23 и не се случва както го искам. Не вярвам, че ще пия лекарства до живот, но твърдо вярвам, че хиперинсулимията ми ще изчезне когато си нормализирам теглото. И че ужасно важно е да се спортува редовно и сериозно. Така че метформинов препарат ако ми изпишат - ще го пия.

# 673
Скрит текст:
Здравейте, бях писала преди време,  това са резултатите ми от началото на април

От тогава съм на НВ-ВМХ, което смея да твърдя спазвам стриктно, правя фастове 16/8. Днес отидох да си пусна кръвен тест за бременност и реших да направя контрола на глюкозата и инсулина на гладно, и направо се втрещих.
Глюкозата ми е 5.66, инсулина -19. Според вас възможно ли е да е от бременността? Никога не съм имала такива резултати.. Вчера единственото по-различно и не режимно, което съм яла е половин филийка лимецов хляб, който аз правих, не бях яла хляб от април.  Свалила съм 5-6кг от тогава, оставаха ми още 3. Честно казано мислех, че се движа добре и резултатите днес ме втрещиха.. Яд ме е, че забравих да пусна гликиран хемоглобин.
Да, възможно е. Бременните и подрастващите са с лека инсулинова резистентност заради усиления разтеж. Ако се притесняваш, следи си глюкозата с глюкомер вкъщи и ограничи храните, които ти я вдигат повече. И пак казвам, зависи и как се чувстваш, не само какво показват цифричките в изследването.

Дух, и аз на 20 ядях кроасани с шоколад и Сникърс и бях кльощава и без болки в ставите, на 30 отслабнах ужасно много в следствие на емоционален стрес, а на 40 вече се чувствах като бабичка, та процесите си вървят с годините.

# 674
Интересно, преди 4 години бях 62 кг, не ядях почти никакви въглехидрати, тренирах доста силово и пак КЗ на гладно ми беше 4.8-5.1
Сега съм бременна в шести месец, 94 кг съм, не е като да се лишавам особено от нещо, и е 4.5
Честно казано, имам чувството, че първата бременност ми разбърка всичко в тялото, а втората го намества. Ще видим след като родя как ще върви възстановяването де, но се чувствам чудесно въпреки многото кг сега, в сравнение с многото кг без да съм бременна.

Последна редакция: пт, 16 юли 2021, 16:29 от Melusine

Общи условия

Активация на акаунт