Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 37

• 69 023
  • 737
  •   1
Отговори
# 645
А каква е алтернативата при висок инсулин и невъзможно сваляне на килограми?

# 646
Постоянство най-вече. Важно е и какво казват кръвните показатели, личното усещане и кондиция. Килограмите сами си идват на място, ако се прилага правилния начин на живот за съответния човек. Някои трябва да са много стриктни в началото поне, други могат и малко по-ларж. Според мен правилното хранене и редовните фастове за хора с наднормено тегло са много по-добра опция от хапче което замазва положението.
Аз лично бих пробвала всичко преди да посегна към фармацефтичен продукт за метаболитно заболявате което е резултат от начина на живот, не атакуващ чужд организъм.

# 647
  • София
Извинявайте, може ли рецептата с чагданоза (без чесъна)?
Преди години сутрин, от време на време, си правех зелен фреш и слагах в сокоизтисквачката връзка магданоз….,СКО не друго бая сили ми идваха.

# 648
На мен фастовете ми понесоха много, много добре, като цялостно усещане, но малко след като ги почнах (честно казано, според мен благодарение на тях) забременях, и ги спрях. Дискусията се завъртя оттам, че явно често се случва да се предписва метформин, без реални основания или за случаи, които с хигиена и лични усилия може да се овладее положението. Когато става въпрос за тежки случаи, независимо от болестта, човек често се налага да "жертва" едно, за да реши друг проблем.

# 649
Не отричам лекарствата напълно, понякога няма как без тях... Обаче и аз съм на мнение че ги предписват понякога на общо основание, дори и да може и без тях. Или без да е пробвано ще може ли и без тях.
За метформина пък съм със съвсем смесени чувства, защото доста от пациентите го приемат като "аз нали си пия хапчето, то ще ме оправи, няма нужда и с диета да се мъча" и това им прави много лоша услуга. А наскоро писа потребителка дето беше с предписано много по-сериозно лекарство (дето се води за напреднал диабет когато други неща не помагат но още не е време за  инжекции инсулин), съвсем скоро след диагноза ИР. И лекарят дава съвет да не се пази хранителен режим с него. Е това вече е за бой.
Странни са ми и хората които не биха си "причинили" хранителен режим, не можели те да се мъчат така. Обаче се примиряват със страничните ефекти на метформина, които често са продължителни и много неприятни стомашни смущения, ако изобщо човек някога свикне с лекарството. Не че ще се оправят с него ама много пациенти считат че само хапчетата са ОК и си карат само с тях. Ами аз предпочитам да се наям с хубава храна и да не ми е лошо, отколкото да ям каквото ми скимне и да пия хапче дето ми е зле от него.

Дух, ако визираш себе си с това "невъзможно" сваляне на килограми, мисля че ти е рано да съдиш все още. Сама го казваш - месец и нещо на режим само. Нищо не е, за съжаление. Спазвай още няколко месеца и тогава прави изводи и за кръвни показатели, и за отслабване. Щеше да е хубаво ако става бързо, ама не става.

# 650
Права е natka, отражението в естетиката е второстепенен, страничен ефект на подобрението на показателите. Да не говорим, че често хората първо започнат да губят обиколки, а чак след това тегло. Режим и фастове са достатъчни за задоволителен резултат в 99% от случаите. Другите 1 % може и да имат нужда от хапче. 3-6м е адекватен срок, в който да може човек да оцени има ли резултат интервенцията му или не и съответно да направи промени при необходимост. Заболяването се развива години, несериозно е да очакваме за 2 месеца да сме в топ форма.

# 651
Извинявайте, може ли рецептата с чагданоза (без чесъна)?
Преди години сутрин, от време на време, си правех зелен фреш и слагах в сокоизтисквачката връзка магданоз….,СКО не друго бая сили ми идваха.

Аз бях дала инфо за магданозените смутита назад в темата. Давам ти адаптираната ми версия:
Половин или цяла връзка магданоз, 1/2 или цял лимон и скилидка чесън.
Скилидката може и да се махне, защото пречи или мирише на повечето хора. Ако ще слагаш чесъна - вътре има зелено стръкче, което да махнеш, за да отстраниш миризмата. Но наистина, ако си по-чувствителна към чесъна, не слагай въобще.

9 дни пиеш, 5 дни почиваш. Правиш 3-4 деветки. Рецептата я срещах в различни варианти. В нашия случай няма никакво значение - всяка връзка магданоз е борба срещу ИР, така че давай смело.
Не вярвам в маркетинговия трик "детокс", но този коктейл си е витаминна бомба и си струва да се пие поне месец. Стига да нямаш проблем със стомашни киселини, гастрит или подобни и имаш търпението 20-30 минути след това да не пиеш кафе или вода, е направо супер.

P.S. Търся пак съвет от опитните момичета, които са минали първите 6 месеца с ИР.
От началото на юли съм в летен режим. Морета, почивки, липса на режим и спорт. На морето направо спрях всичко, но нямах ден без поне 10 000 крачки, основните хранения бяха с морски продукти, много сън и тотално спокойствие. Имаше сладоледи, палачинки, бири, пържено... от всичко. Накрая завърших с -1кг. и -1см. от корем и талия (само това меря).

Въпросът е как да се върна в режима. Спрях тежките лекарства (Оземпик) за убиване на апетит и рязкото понижаване на захарта и пия само Глюкофаж. В  момента нямам ден, в който вечерното ми хранене да не е тотално прегрешение. Между командировките и почивките този месец не спортувам. Фастингът ми е сутрин по 14-16 часа, имам балансиран обяд, но вечерта съм отпуснала края. Търся съвет за мотивация. Изминах определен път от пролетта, направих паузата, задържам, но как да продължа напред? Сигурна съм, че това е период, през който се минава рано или късно и е чисто емоционален. Всеки съвет ще ми е от полза.

# 652
Така е ,в щатите има т.н. longevity doctors ,които изписват метформин за дълголетие и намаляване на възпалението в организма,казват ,че действал превантивно срещу ракови заболявания и нервно дегенеративни  заболявания Алцхаймер ,абе всичко което е причинено от увреждането на клетките при стареене .
Аз например си го самопредписах и ще го играя на опитна мишка 🤣
На режим съм от  8 години ,спортувам ежедневно ,тренировки  с тежести ,кардио,зимата ски , лятото колело,плуване ,каяк и не мога да сваля особено тлъстините по талията -глюкозата на гладно ми е 6,инсулина -10 ,реших да не правя обременяване ,започнах метформин -500 вечер .Ще  се наблюдавам с голям интерес.
Имам и хипо ф-я и не мога да огранича въглехидратите до минимум ,нито калориите ,фастове -може евентуално ,ако не е нещо драстично ,преди съм правила не резултатът не е бил УАУ.
За метформина в контекста на лондживити  има много източници на англ.тук има  инфо на бг https://www.google.com/amp/s/age.bg/amp/longevity/metformin-the- … st-pill-of-youth/

# 653
Аз бях заклет фен на фастовете и като последна мярка прибегнах и до ВМ НВХ хранене. Допускам че проблемът е в мене и аз нещо може да не съм правила както трябва. Но не ми понесе нито едното, нито другото. Фастовете още ги уважавам много като теория. Струва ми се адски логично, просто не ми се отрази добре - може би не нацелих правилния момент. Все още се чудя дали през бременността отключих тази ИР или след това - в нито един от двата периода не съм яла като за световно. От както се помня съм на някакви рестрикции и ограничения. По-склонна съм да вярвам в психосоматиката на състоянието и че точно това фрустриране и желание да съм отново слаба ме докара до тука.

# 654
Аз не съм много навътре с лечебното гладуване. Но по едно време имах един период, в който правих нещо подобно. Може и да не съм го правила правилно, но няколко месеца след това бях много зле - отслабнала, но с косопад, на снимка ми гледаха костите и имаше подозрение, че е съм направила остеопорозни промени от рязко отслабване. Не знам от това ли беше, но никак не бях добре. Да, отслабнах, но организма ми страдаше. Та не знам дали и тези гладувания са панацея. Не са за всеки. Не че ги отричам, но...

# 655
Дух, при ИР обикновено ВМ-НВ хранене е първата мярка, а не да е последната и да казваш че при теб не става. Дай си повече време на такъв режим, а и това че казваш че дълго време си била на рестрикции сега те спъва също с отслабването. Ще потръгне, просто е дълъг процес и няма смисъл от пренавиване, то ти пречи допълнително. Тя само адаптацията към такъв режим продължава седмици при повечето хора, няма как да съдиш за резултати все още.

No_frame bitch, интересно звучи, макар че като чуя така за някое лекарство че е "за трипер, нерви и сърце" плюс още няколко неща и малко ме избива на скептицизъм Grinning
Високият инсулин доста изследвания го свързват с всички тия неща дето пречат на дългия живот, а ако не се лъжа на болестта на Алцхаймер взеха да казват Диабет тип 3. Така че ако приемат че метформинът подобрява тия неща, явно от там е презумпцията че ти оправя едва ли не всичко.

lovely, идеята на интервалното хранене по принцип не е да си все недохранена, а да имаш периоди без храна просто. Ама всеки като чуе "гладуване" и си представя глад и мизерия нали.

# 656
  • Sofia
Утре става месец откакто приемам Глюкофаж хр.
Спазвам лунните фази всяка седмица и се храня умерено НВВМ,взимам го  2пъти по 500 мг обед и вечер,бавно увеличавах,скоро трябва да взимам вечер по 1500 или на обед -500,вечер-1000.
Добре ми понася.Нямам оплаквания.
Всеки ден карам по 1ч велоергометър.
Не изпитвам глад към сладко или тестено.
Не забелязвам обаче да свалям особено 🥺 може би към 1-2 кг,но ме съмнява да са мазнини...коремните не мърдат...правя упражнения с ластици,въртя обръч...мъкааааа😤

# 657
Аз бях заклет фен на фастовете и като последна мярка прибегнах и до ВМ НВХ хранене. Допускам че проблемът е в мене и аз нещо може да не съм правила както трябва. Но не ми понесе нито едното, нито другото. Фастовете още ги уважавам много като теория. Струва ми се адски логично, просто не ми се отрази добре - може би не нацелих правилния момент. Все още се чудя дали през бременността отключих тази ИР или след това - в нито един от двата периода не съм яла като за световно. От както се помня съм на някакви рестрикции и ограничения. По-склонна съм да вярвам в психосоматиката на състоянието и че точно това фрустриране и желание да съм отново слаба ме докара до тука.
Ако дълги години си била на всевъзможни рестрикции, много вероятно си си прецакала тотално метаболизма и нещата ще ти се получат трудно.
Какво значи, не ти понесе? В какъв аспект? Съветът ми е да съчетаеш интервално гладуване с НВВМХ като първо се адаптираш към горене на мазнини, ако не си, а селд това да включиш и фастовете. През периодите на хранене да се храниш стабилно, а не да ограничаваш количества, просто ядеш правилните храни и без чиитове поне първите няколко мееца, но ядеш стабилно.

Щатите не са особено добър пример по отношение на метаболитните заболявания и аз лично не бих се вързала на обясненията, че медикаментите са решение за здраве и дълголетие. Излекуване с лекарства има само при инфекциозни заболявания - антибиотиците, които убиват бактериите. Всичко друго е адресиране на симптоматика, но не и лечение.

От лечебно гладуване до лечебно гладуване има разлика от земята до небето. Без подробности е трудно да се кометира. Със спорт не се отслабва. Спортът е за тонус и добра физическа форма, но не и за загуба на мазнини, за тях само режим на хранене.

# 658
Споделям от личен опит, наясно съм, че една година и повече съм си изгубила без да действам, но явно това е бил моят път, за да се убедя и да се взема в ръце.

Та, аз съм със смесени чувства за глюкофаж. Смятам, че за по-тежки случаи има полза и от него, но само с него нищо не става.

Имам много кила за сваляне, да речем като започнах с хапчето бяха около 40-45 кг. Кръвна захар варираше между 5.8-6.9, инсулин беше 43.
Започнах несериозно, без почти никаква промяна в режима на хранене и движение. Абе, направо никаква, особено за движение. Само глюкофаж и разни витамини, вигантол, инофолик.

След година така, мога да кажа, че по тоя път само с хапче може би се вкарваш в някакви малко по-нормални нива, но дотам, няма как да не минеш на режим.

Иначе да, инсулинът вече ми е 18-22, захарта към 5.3-5.5. Пак ужасни резултати, да, но на фона на първоначалните са подобрени.
15-16 кила свалих само от хапчето, не виждам от какво друго. Но само, защото имам ужасно много за сваляне. Просто вече не съм така подута и подпухнала, иначе не си личи да са толкова много.

Но пустият глюкофаж е гадно хапче. Няма привикване на стомаха, и баща ми е така след години на метформин. Може би сме с по-кекави стомаси. И косопад си докарах, ендото си държи на - няма как да е от глюкофажа, ама аз не съм убедена, не виждам какво друго може да е.

Та аз не се взех в ръце и си карах дълго на хапове, но се убедих, че повече няма накъде само с тях. Постепенно променям режим и живота си, хапчетата още си ги пия, но ги намалих и някой ден дано се справям и само на режим.

Иначе лекарката ми настоява на режим, не е от ония, които не го препоръчват. Но заедно с това ми казва, че цял живот ще съм на метформин... може би защото имам фамилна обремененост и 2 поколения преди мен с диабет и общо взето думите й бяха - ще стигнеш до там, ама да опитаме да го забавим максимално 🤔

# 659
Изобщо не е сигурно че "ще стигнеш до там". Ако вземеш адекватни мерки и си амбицирана да не стигаш, имаш реални шансове. До там стигат само тия на хапове без да са премахнали това което ги трови.

Общи условия

Активация на акаунт