Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 37

• 69 098
  • 737
  •   1
Отговори
# 180
Elena, половите хормони се изследват на 2ри-3ти ден от цикъла, за да са показателни. Казвам го като човек имал проблеми и ходил по репрокуктивни клиники, репродуктивни ендокринолози и имунолози.
Самият факт, че имаш проблеми с цикъла е показателен, че нещо не е наред.

# 181
Скрит текст:
Глюкоза ( Glucose )   ↑   6.60   mmol/l   3.60 - 6.10
Глюкоза - 60та мин   ↑   9.78   mmol/l   3.30 - 8.90
Глюкоза - 120 та мин      4.80   mmol/l   3.30 - 7.80
Insulin ( Серумен Инсулин )      13   mU/l   2.60 - 25.00
Insulin ( 60 м post 75g glucose )      69.0   mU/l   
Insulin ( 120 м post 75g glucose )      52.0   mU/l

Бихте ли коментирали тези резултати? Все още става въпрос за ИР нали? Става въпрос за възрастен близък без излишни кг. Дори е слаб и е загубил мускулна маса. Има прилошавания, безсилие на периоди, но не са свързани с храната по негови думи. Има разни други заболявания, висок холестерол и т.н.

# 182
Да, за ИР става въпрос. Върви към диабет с тази захар и амплитудите.
Безсилието и прилошаванията са си свързани с храната, просто той не  се усеща, защото обикновено, ако не знаеш какво да гледаш, е трудно да се "хване" - хипогликемиите се случват няколко часа след хранене, не веднага както се вижда от натоварването. Разбира се, винаги може да има и още нещо, но резултатите и симптомите говорят определено, за наличие на метаболитен синдром.

# 183
Момичета, доколкото разбирам от прочетеното, то вие си и готвите разделно.. Знам, че е малко тъп въпрос, ама обратното не е ли ок? В смисъл примерно да направя едно телешко варено, за мен месо и морков, за мъжа месо и картоф...ама в една манджа... И като цяло смесено готвене без яденето на въглехидратите не е ок, така ли? Моля за мнения:)

# 184
  • София
Snezhinka*, не съм експерт, но аз се понаучих да готвя разделно, то пък разделното се превърна в не толкова разделно, защото вкъщи взеха да се харесват и "новите" манджи т.е. ядат това, което готвя за себе си. По 2-3 пъти в седмицата готвя по две неща- за мен и за домашните. Абе, голяма разправия си е, поне за мен.

# 185
Ако готвиш на домашните яхния с картофи или месо с ориз, по-добре яж нещо друго. Аз готвя като за мен, но за другите от време на време готвя ВХ. Тогава не ям от готвеното, а си спретвам нещо бързо за мен. Основно обаче готвя режимно.

# 186
По-лесно ми звучи храна като за нас, а за останалите евентуално в гарнитурата нещо въглехидратно. Ако изобщо имат нужда де, при масовото ядене на всичко с хляб по нашите ширини...
Другото, което го прави по-лесно за мен е че предпочитам да правя по-голяма "партида" сготвено месо или кюфтета или от сорта - за 2-3 дни да имам. После въртя различни гарнитураи и така не е съвсем едно и също всеки ден, но и ми спестява време от готвене. А вече за кого каква ще е тая гарнитура е отделен въпрос. Ако има някой дето си иска въглехидратите, малко картоф или ориз отстрани и са готови. Ако ще и омлет да е, пак може да е на всеки различно отстрани до него, а като за нас и с още малко масълце отгоре. Това когато изобщо готвя за повече хора, през немалка част от времето съм си само аз и тия дертове ги нямам, това ми улеснява храната страшно много.
При мен това с отделното гарниране за всеки е и навик де, че откакто се помня в семейството ми единият не яде магданоз, другият не ще лук, аз пък не понасям чушки... и накрая всеки си "сглобява" негова си версия и всички са доволни.
А и когато правя храна за повече, силно окуражавам тези дето искат друго, да си го приготвят сами (говоря за възрастни само, така че могат със сигурност). Който има и малки деца в семейството е в по-сложна ситуация когато те кажат че искат/не искат нещо.

# 187
Яснооо.. Ще посещавам темата с рецепти честичко май:grinning: На мен готвенето напоследък си ми е принципно проблем, от над година и двамата сме хоум офис и... всичко свършва много бързо:) и всичко ни е писнало.. Да не говорим, че доставката на храна беше ежеседмична... поне сега ще понауча нови идейки/рецепти Simple Smile иначе за телешкото варено го измислих, след сваряване на месото го разделям в 2 тенджерки и добавям различни зеленчуци

# 188
Няма как, омръзва... но трябва да се яде. Доставките са си доставки, те хората и пържоли доставят, не само пици и други глупости.
Не е страшно от време на време и да се измързеливи човек, даже тогава е още по-лесно всеки да си има храна по собствен вкус.
Като минах на режим, неусетно ми стана хем по-интересно храненето с постоянните експерименти, хем по-просто готвенето. Нали вече не беля картофи, не се занимавам с ориз, не меся да пека разни тестени щуротии - само тия неща колко време ми отнемаха преди, сега отпадат. Месо и яйца са много по-прости и бързи за готвене. Гледам да се улеснявам със заготовки, мариновам меса предварително преди да тръгна за работа, яйца варя по повече наведнъж и те нещата стават по-лесни като се организира човек малко.

# 189
  • София
Elena_of_Avalor, за добавките - аз пия хром и от скоро берберин (четох, че може като ефект да влияе както метморфина). За вит. Д при недостиг 2-3 месеца се пие на ден по 10 000 единици + 200мг вит. К, 10 дни почивка и тест пак (аз съм сега в момента в периода на почивка).
Според мен помисли сериозно за смяна на режима, нещо ниско-въглехидратно. Аз съм метър и 60 висока и след 2рото раждане почти бях стигнала 90кг (преди 12г), та знам как тежат и се чудя как успяваш да спортуваш.
Сега след обременяването бях 80г, за 2 месеца съм минус 7 и се чувствам много добре! Освен, че съм по-лека и дънките ми хлопат и мога да затичам след детето, ами го няма и бученето в ушите, задъхването след хранене...

Snezhinka*, за готвенето - ако е месо с гарнитура, ям само месото със свежата салата. Ако нещо вече готвено с картофи/ориз, си готвя отделно. Снощи готвих 2 крем супи - за мен кето крем супа с тиквички, за мъжете картофена крем супа.
Омлети всички обичаме и месо на скарата, та тогава готвим едно за всички.
За мен не проблем да си готвя отделно, свиква се, от години периодично си готвех неща само за мен. Не отнема чак толкова повече време, защото го правя едновременно на 2 котлона. Е, повече време и труд е, но пък после има повече сготвено.

# 190
Аз пък имам проблем с поръчките на храна и с ходене в повечето заведения. Откакто си ям изчистено, не понасям рафинирано олио в храната, надушвам го, гадно ми е. А навсякъде готвят с него. Има изключения, но са единици.

# 191
  • София
О, да, в сравнение с кокосовото масло без аромат олиото се усеща много.
2-3 пъти си пържих кюфтета и дроб с кокосово и определено ми харесаха повече, някак вкусът на продукта е подчертан. Но все пак вкусовете са лично нещо, аз по принцип съм добро прасе и малко са нещата, които не ям.

Какъв е проблемът от сготвено с В да се сипе месо и режимни зеленчуци? Все пак не става дума за алергия, та дори капка сос да е фатална.
Като си сготвя само за мен, после имам за 3 пъти. А в готвенето за останалите се редувам с ММ, така че не ми е в тежест.

# 192
Аз пък имам проблем с поръчките на храна и с ходене в повечето заведения. Откакто си ям изчистено, не понасям рафинирано олио в храната, надушвам го, гадно ми е. А навсякъде готвят с него. Има изключения, но са единици.
Нямам проблем с това защото предимно ще си поръчам нещо на скара. Нямам възможност за скара вкъщи и това си ми е пак вкусотия и разнообразие от сготвеното у нас. Или език в масло, шкембе в масло и такива ми ти.
Иначе е вярно че олиото се усеща много, като отвикне човек от него.

# 193
Какъв е проблемът от сготвено с В да се сипе месо и режимни зеленчуци?
При нас, основният проблем е че манджата се "разрежда" - разбирай много сос, малко мръвки, ако започна да отбирам месото от цялата манджа. У нас поне, мръвките са на почит и никой не ще да яде само соса или само ориза или само картофите или там каквото е.

# 194
  • София
У нас поне, мръвките са на почит и никой не ще да яде само соса или само ориза или само картофите или там каквото е.
И у нас същото. Grinning Особено мъжо и големият тийн, могат само на скара и салата да карат.

Общи условия

Активация на акаунт