Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 37

• 69 280
  • 737
  •   1
Отговори
# 435
Инсулин допълнително не ме е карал да пускам,само ОГТТ.
Моят АГ каза, че го назначава задължително около 28 седмица, иначе съм с Хашимото, следя се и при ендокринолог, който също ми каза, че по протокол го назначава, тъй че нямах избор.
Ясно. Ами аз мисля, че няма от какво да се притесняваш, но както казвам винаги, махни джънка, безалкохолните и плодовите сокове, ако не си го направила все още.
Друг път, ако правиш натоварване, искай задължително и инсулин.

# 436
За магданоза сме писали неведнъж, Невена също, че и в първия пост съм го добавила.
Аз също след консумация на магданоз съм имала добри резултати.
Ама нямам блендер хубав и не мога да го смилам. Слагам го в салати и гледам да дъвча хубаво.
Виж с чесън няма как да стане, на работа ходя.

# 437
Магданозът действа ли добре и в салати, а не само пюриран на смуути?

# 438
Миришеш ли после на чесън?Чесън не съм вкусвала от 10 години,лошо ми става само от миризмата,но това ме заинтригува и много се чудя дали да не опитам,но този чесън 🤨☹😏.
Аз си правя нещо подобно,но отслабване не съм забелязала. Връзка магданоз и сок от 1-2 лимона смесвам с 1.5л вода,сутрин на гладно като разпределям сместа да ми стигне за 5 дни.

# 439
Магданоза го тача много, в салатите почти винаги слагам, в супите преди сервиране, на дробчета/гъби с лук ръся, навсякъде, където мога Laughing

# 440
Мира, когато аз бях бременна ми обясниха, че кръвната ми захар ще падне, а инсулинът ще се вдигне, заради процесите на бременността. Като КЗ трябва да е под 5, а инсулинът до 10.
Моята захар към 21гс беше 5.10 и ми казаха, че след 2 седмици пак пускаме и ако е над 5, ще се наложи обременяване.
При теб има ли други симптоми - увеличени околоплодни води, едър плод?
Разбира се, АГ най-точно ще ти каже, защото има цялостен поглед над твоята бременност. Simple Smile

# 441
Благодаря за мненията, момичета. Пакетирани храни и безалкохолни не консумирам, тестени и пържено рядко и ако ям основно гледам да си го приготвя вкъщи или да ползвам пълнозърнести брашна.
Последните месеци много наблягам на плодове, поне 1-2 кг. отиват на ден.
На последния ми преглед миналата седмица Док изрази мнение, че бебето върви леко по-голямо, само това. Нямам други оплаквания, нито съм с наднормено тегло.

# 442
  • София
Здравейте, използвам темата, за да питам относно диагностициране на ИР. Миналия месец мъжът ми на няколко пъти изследва КЗ: тест късно вечерта и след обилно "захранване" със сладко, КЗ беше 12. Инсулин не е изследван.
След това още два пъти изследва на гладно - около 7-8 и двата пъти, инсулин - около 5. Чудя се има ли смисъл да прави обременяване, за да провери за ИР/ диабет, или директно да въвеждам режим, а след няколко месеца да прави нови изследвания?

# 443
На бременни инсулин не се изследва, завишен си е. Обаче 1-2 кг плодове на ден... Може и да си докараш диабет...
Милинка, направете си изследвания, такива стойности са диабетични. Не знам дали вм нвх е най-подходящо за диабетици, там принципите са по-различни, инсулинът не достига, а не е като при нас - в повече.

# 444
  • пак там
Абсолютно адекватен си е за диабетици НВВМ.

Ако знаеш принципите - всяко хранене, независимо с какво, вдига инсулина. Обаче не всяко хранене вдига кръвната захар. Ако НВВМ е сравнително подходящ за ИР, защото не вдига високо инсулина, за диабетици е прекрасен - защото не вдига изобщо захарта и вдига малко инсулина.

# 445
  • София
А всъщност как се разграничава ИР от диабет - по относително ниския инсулин ли?

# 446
Благодаря за мненията, момичета. Пакетирани храни и безалкохолни не консумирам, тестени и пържено рядко и ако ям основно гледам да си го приготвя вкъщи или да ползвам пълнозърнести брашна.
Последните месеци много наблягам на плодове, поне 1-2 кг. отиват на ден.
На последния ми преглед миналата седмица Док изрази мнение, че бебето върви леко по-голямо, само това. Нямам други оплаквания, нито съм с наднормено тегло.
Това са ужасно големи количества плодове/фруктоза. Ти друго ядеш ли?
Моето бебе се роди над 4 кила в резултат на висок инсулин (няма друго обяснение - нито наследствен фактор, нито установени заболявания) и раждането ми беше тежко. Само ако знаех тогава....

милинка, много висока захар на гладно. Другата след ядене на сладко не е показателна, но такива стойности на гладно са си абсолютно диабетични. Според мен си е с диабет и направо да започва режим. Да провери как вървят нещата след 6 месеца. До тогава и без тях ще е видно има ли прогрес. Предполагам има симптоми с такава захар...

Симптомите на диабет са жажда, наднормено тегло, бъбречни проблеми, сърдечни, недай си боже рак - все незаразни + всички други симптоми на ИР.

Режимът си е перфектен за диабетици. Майка ми е с диабет в ремисия.

# 447
А всъщност как се разграничава ИР от диабет - по относително ниския инсулин ли?
При диабет стойностите на кръвната захар са високи извън норма, а при  "само" ИР не е така, даже може да спадне и твърде ниско. С времето ако не се вземат мерки, вече и многото инсулин не помага и захарта също се качва. ИР преминава постепенно в диабет ако се остави на самотек.

# 448
  • София
Благодаря на всички отговорили! Всъщност първия тест го правиха след два припадъка при установяване на ковид. И за да изключат ниска КЗ като причина, направиха тест и даде резултат 12. Тогава дамите в темата за ковид ми обърнаха внимание, че е много висока, след карантината се тества на гладно, като и двата пъти бяха тези високи нива. Не зная за какви симптоми да гледам, той е много инатлив що се отнася за лекари и прегледи.
Аз самата съм с ИР и горе-долу при нея нещата са ми ясни, но за диабет не съм чела нищо още.

P.S. Погледнах симптомите - високото кръвно го има, поясното напълняване, типично за ИР, сърбежи и раздразнителност също са налице.
Явно ще минем на режим и двамата, така или иначе се бях наканила за себе си да въведа по-сериозни ограничения, сега направо еднаква храна и за двамата ще приготвям.

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 16:56 от милинка

# 449
"Лечението" на диабет е същото като при ИР - диета/режим с изключване на ВХ. Само с режим, може да се вкара заболяването в ремисия. Не съм чула някой да го е постигнал с хапчета - говорят единствено за "добре контролиран диабет" и "диабетът е прогресиращо, нелечимо заболяване". С други думи, надежда тука вяка оставете и се примирете, така ще е до живот, което е долна лъжа.

Общи условия

Активация на акаунт