НОЕМВРИйчета 2❤2❤ - ТЕМА 5

• 26 044
  • 743
  •   1
Отговори
# 330
Дух, пожелавам бързо да се оправиш.

За теглото - преди да забременея бях 58, сега съм 54 (за което вероятно ще горя в ада 🙂). Кърмя на поискване почти 6 месеца, без да дохранвам с АМ, не съм заместила кърмения. Не пазя диети и не спортувам, но върша домакинска работа, разнасям едни 8.5 кг любов нагоре-надолу из къщи и бутам количката по стръмните улици в квартала. Около 12-13 часа на денонощие. Обаче мисля, че цялата работа с килограмите е като лотария - каквото и да правиш няма много значение - просто в повечето случаи е въпрос на хормони и гени, а понякога си е чист късмет.

# 331
Така, ето ме и мен. Включвам се рядко, само ако има какво ново да споделя.
Утре Мартин става на седем месеца.
Днес за първи път му взех храна от детска кухня. Може би много от вас ще решат, че е рано, но реших да пробвам. Захранен е преди да навърши пет месеца. Все по-често усещам, че забивам и яде еднообразна храна. Точно това ме подтикнат да пробвам.
Няма да скрия, че в днешното меню има неща, които опитва за първи път, но много му хареса.
Основното дадох на обед + купешко плодово пюре, за следобедна закуска дадох кремчето, а за вечеря оставих супата + АМ.
Относно излизането вечер, случвало ни се е да излизаме, и на заведение, и да ходим на гости. Навсякъде е с нас.
Заспива в количката. После го местя в кошарата. Досега само веднъж баба му го гледа, и то след като беше заспал, а ние излязохме. Притесняваше ме, че в ресторанта има жива музика.
Иначе шум не му пречи.
И последно. Вчера го водих на консултация: 70 см, 8 кг.

# 332
Бихте ли сподели дневното меню на вашите бебоци?

# 333
Ангелче къде живееш ти или е частна кухня? Тук искат 10м за държавната, а частните не съм ги преглеждала скоро. Може би и аз трябва да опитам.
Аз обикновено му давам някакви зеленчуци за обяд (от 2 седмици вкарах месо и жълтък). Следобед правех каши, но малко се запече и сега само плодове - пека му круши и ябълки, давам и купено пюре от сини сливи, био авокадо. 1-2 пъти в седмицата му правя каша. Днес му направих палачинка с банан и авокадо и това беше СЗ, естествено после кърмя. Последните дни обаче се чувствам с много празни гърди, а той е доста кисел. Днес щяхме да сме на консултация, отмениха ни часа и чак след 2 седмици. Явно е имало случай на Ковид и са карантина. Малко се притесних сега не знам как е с кг теглих го на моя кантар преди ми е давал +200гр с този на личната и ако е вярно е наддал само 300гр за 1 месец. Исках да обсъдим за млечните и глутена кое как да въведа ( моля да споделите вие как го направихте). Мисля, че ако изчакам още 2 седмици ще е късно. Не се сещам какво мога да въведа ново сега освен плодове. Риба и червени меса мисля да изчакам след глутен и млечни.

# 334
Сутринта давам мляко
После или му подавам сиренце в устата или сухарче, нещо такова. После пак дояжда с АМ.
На обяд в понеделник е риба, после редувам жълтък (пак аз му го давам с пръсти в устата) със зеленчуци или месо със зеленчуци.
Следобяд каквото дойде - плодово пюре със сухар или само плодово пюре. Каши не харесва нито инстантна, нито в буркан.
Вечер АМ.
Ма това в идеалният вариант де, обикновено е просто АМ

# 335
M-angel, чудесно, че си го записала на кухня, щом вече основно хапва "истинска" храна и щом не му готвиш разнообразно вече.
Аз още не съм ги разучила, само знам, че в София имало много (надявам се качеството да е добро). Но и Ади едва хапва вкъщи, та ми се струва далечно това.

Аз започнах захранване на 5м 11д, а сега е на 6м 15д. Глутенът го въведох с пшеничен грис преди седмица-две. Алергията към глутен е много рядко срещана, докато към млечните е доста често срещана. Та в тази връзка от млечни повече се притеснявам, но от друга страна Ади няма проблем с АМ, така че надали и с млечните ще има проблем. Захранвам горе-долу вече всичко наред, само бобовите ще оставя най-накрая като газообразуващи.

Пак се сетих за клипчето на Филип как напада и омита ягоди Grinning Невероятно детенце! И ми е пореден пример, че схемите на захранване са толкова разнообразни, че като цяло няма смисъл от тях, може би като общи насоки само с кое е по-лесно смилаемо като за начало.

Иначе аз ягоди тази година няма да дам, не смея. Но пък всички други ще дам, днес череши яде, скоро и мъхестите ги почваме (само да попадна на хубави в магазина).

Наскоро гледах какво се дава на децата в яслите - повечето от нещата там не ги харесвам и до днес. Дано малкият ги харесва, това ме вълнува повече Grinning

# 336
Аз искам да ви попитам следното.
Има ли още мами който не са смъкна ли кг от бременността.
Преди да забременея бях 62 кг
Когато отидох да раждам бях 85 кг
Във момента съм 76 кг
Ако  някоя мама си е възвърнала кг моля да сподели как.
Аз дори съм 2кг надолу от преди това. Бях качила общо 15. Как ги смъкнах ли? Бебе със у ясно колики по 5часа вечер. Все на ръце и подскачане насам натам. После заспиване само в количката и спане при бърза крачка... Липса на нормално хранене(бебето и татко,който не се сеща за елементарна отмяна ). Нямам помощ от баби и дядовци виждаме ги веднъж в месеца за 2дни. Едва сега вече се поуспокоиха нещата със съня навън и понякога сядам мъничко. Това е моята ,,тайна,,

# 337
На кухня и аз ще записвам. Те реално ще станат на 10м на 01.07, та ще мине номерът. Млечни дадох преди глутена. Почнах като добавях малко масло в пюретата. След това им дадох за СЗ кис. мляко с плодове. След това почнах глутен. Първо овесени ядки с мляко и плод няколко дни. След това има в ДМ едни сухари от ръж и спелта, тях дадох в попара с масло, сирене и чай. И от няколко дни давам едни сладки пюрета с пшеница. До сега реакция не съм видяла, та почти го броя въведен.
Иначе дневното меню е следното:
6-6.30ч - Ам
9-10ч - закуска /ов. ядки, качамак, попара, юфка от спелта и т.н/
13-14ч - зел. пюре /редувам месо и жълтък/ Риба не съм дала още, ама скоро
18ч - СЗ - пюре, каша, кисел
22ч -Ам
/евентуално посреднощ пак се яде 😁/
Заместих закуската, защото моите не искат АМ. Единственият начин да им дам е да са задрямали или да са ужасно гладни. В края ба месеца ще замествам и вечерята май.
Иначе за кг аз съм 10 отгоре. Май отключих нещо покрай всичкия стрес с бременността и ранното раждане. Другият месец съм на лекар, та ще видим.

# 338
Живея в Шумен. Не е частна кухнята.
Ако трябва да съм честна не съм питала на колко месеца трябва да е. Не съм го и записала. Просто отивам и вземам купонче за следващия ден за първа група.
Месеците не са определящи, тъй като едни захранват на 4+, други на 6.
Освен зеленчуци и месо, съм въвела глутен, жълтък, сирене, масло.
До днес менюто беше:
7:30 - АМ
10:30 - попара от сухар, сирене и масло
13:30 - пюре (като редувам един ден месни, на следващия ден зеленчуково с 1/4 жълтък) + плод или плодово пюре
17:00 - каша, кисел или елда с плодове
20:00 - АМ
За последното ядене съм пробвала да дам и бисквита или преди млякото някакво пюре.
Днес менюто, като вкл. храната от кухнята беше следното:
7:30 - АМ
10:30 - попара от сухар, сирене и масло
13:30 - пиле с кус кус и зеленчуци, за десерт плодово пюре
17:00 - крем от кухнята с череши
20:00 - АМ (отказа ми супата със сухар, но предполагам е защото беше кисел и много гладен господина Joy)
От 4-5 дни отново си махна нощното хранене, но не се отпускам. Всяка вечер очаквам да ме събуди гладен.
За утре ще има телешки шол с ориз и просо, а десерта е млечен мус с банан и моркови 😁.
Не ме мързи, но наистина такава разнообразна храна няма как да му приготвям.
Изяжда си всичко. Единствено с рибата имаше съпротива. За да я въведа бях взела пюре със сьомга и зеленчуци, но не пожела да я яде.
Иначе до момента много рядко е ял купешко пюре, на 99% аз съм му приготвяла храната.

# 339
m-angel чак на мен ми се дояде, наистина звучи вкусно това. Храната от кухнята с каква консистенция е - пюрирана ли е (основното имам предвид)?
Също исках да питам тези, които кърмите на поискване - как съчетавате захранването с кърменето? Ние си цокаме малко безразборно все още, предлагам пюренца в 12 и в 15, но май съм много назад - още на зеленчуци само карам. След седмица става на 7 месеца и ще пробвам да въведа месо.

# 340
Аз продължавам да кърмя на поискване, нямаме график на храненето. Преди пюре гледам поне час и половина да не е сукал, за да хапне добре. После кърмя, когато си поиска, може веднага, след час, два...

# 341
Супата е доста рядка, основното имаше парченца морков и др. зеленчуци на дребно, пилето беше на "нишки". Кус кусът беше цял. Пробвах да го давам така отначало. Бавно, но го ядеше. После се притесних да не го гълта цял и да го заболи корем и затова леко го пюрирах, но не до гладкост.

# 342
Продължавам си на поискване кърменето, но преди пюрето гледам да има интервал, и даже изчаквам да огладнее и тогава му давам,защото иначе отказва. Гледам да яде каша към 10ч, после спи и като се събуди, му давам пюре. / към 13 или 14ч./
Някой път иска веднага, друг път след 30/40мин. Но той, за да заспи, суче поне 2 пъти.
Еб@си златните цици, и аз ще си ги смуча вече, като съм разстроена. 😁2 дни вися постоянно там, цял ден, цяла нощ.. нещо го мъчи, вероятно зъб.
Някой път и аз го храня в различни часове. Днес, например, стана късно , имах работа и ходихме насам-натам, та пак към 15ч, но пък омете всичко. После, като въведа и СЗ, как ще спазвам часовете, не знам. 🤷‍♀️
Ходихме на нефролог. Каза, че има разлика в размера на бъбреците, няма задръжка на урина. Трябва да му следя темп и след 6мес пак на преглед. Но сигурно по-рано ще отида и ще търся 2ро мнение.

Веси, вещица си, момиче! 🧙‍♀️😁

# 343
Веси, аз също съм на зеленчуци и каша основно като днес специално само обяд имаше. Другото беше кърмене.
Кърмя често за приспинане. Понякога и час след пюрето.
Въведох месо и веднъж преди два дни жълтък.
От плодовете яде сини сливи, круша, череши и банан.
След седмица детето ще прави седем месеца.
Ангелче, аз сина го бях записала на кухня на 7-8 месеца, но се отказах. Частна беше, ама не ми харесваше как готвят. Супата им беше като лепило. По описание звучеше супер, ама дали приготвят храната според него.

Последна редакция: ср, 16 юни 2021, 23:56 от Helinor17

# 344
При нас менюто е следното:
9 ч - мляко
Към 11 ч някакъв плод (за сега съм давала авокадо, банан, круши, ябълки, череши, кайсии)
12 ч - обяд (зеленчуково пюре, през ден с месо, до момента пилешко и заешко, другата седмица и пуешко и жълтък ще въведа). Педиатърката каза, че вече мога да давам сирене и масло, както и грах, спанак и бобови, та скоро ще разнообразя. Глутен каза от 8 месец, та може и да я послушам, че сега нямам време да се занимавам и с глутена. Grinning
15 ч - понякога мляко, понякога млечна каша (тази седмица давам елда) с плод
18 ч - мляко
21 ч - мляко

Кухня изобщо не смятам да ползвам... Имаме съседи, които държат детска кухня, дори и тяхното бебе не яде от там. Не, че са мерило, но не съм фен.

Общи условия

Активация на акаунт