НОЕМВРИйчета 2❤2❤ - ТЕМА 5

• 25 138
  • 743
  •   1
Отговори
# 585
Благодаря на всички за отговорите🌹❤️
От Варна съм, ще посещавам ендокринолог другата седмица, за да ме видят на ехограф и съответно да търсим причината. Аз не слабея обаче, а обратното - пълнея и не мога да отслабна. Сърцебиене не съм усетила постоянно, безпокойство силно изразено нямам, безсънието е ясно защо е. 2 месеца не ми идва. Потя се обилно, все ми е топло.. явно има нещо друго, защото не отговарям на симптомите. Тепърва ще нищим проблема.
Сутрин на гладно 2 дни подред ги правя, пробвах в различни лаборатории по съвет на ендокринолог.
Кърменето също играе голяма роля в цялата картинка и ми се струва че, докато не спра, няма да има ясна престава за това, което се случва в организма. Така че ще мине време, докато всичко се изясни.

# 586
  • София
Аз нямам против многото кърмения, макар че моите си наваксват вечер. Но при положение че в пюретата им няма мляко, масло, някак си ми св струва редно да дохранвам. Ще ги запиша на кухня след някой друг месец, но на безмлечна най-вероятно.
Иначе те си търсят много храна, искат да си хапват та им дадох по бързата процедура коричка хляб и им беше супер. 
Харесва им да си хапват сами, ама аз само ги гледам в устите и следя колко големи парчета отхапват, на няколко пъти даже им вадих от устите без да са дали някакъв знак и при положение че знам, че не бива.

# 587
И аз за малко да му бръкна е устата вчера. Отхапа голямо парче ябълка ( въпреки че леко я бланширам на пара на омекне) , но детето се справи, въртя я в устата, смука я и накрая изплю каквото остана. Онзи ден и половин череша оправи така, а още половин си я глътна. Това са първите плахи опити за ядене на парченца, много ме е страх и мен, затова давам рядко и внимавам какво и как давам.
Вчера изяде 100 г пюре с месо и не пожела да яде от гърда после - за първи път. Обаче ще почна да слагам по-малко месо в пюретата, досега гледах да има 20 г месо, сега ще слагам 10 % от цялото пюре, ще правя 150г, той повече от 120 не изяжда. И с жълтъка действах така - за да си изяде полагаемия жълтък го слагах в част от пюрето а после - каквото изяде от другата част. Но се замислих, че не е правилно, може да дойде твърде много протеин така заедно с млякото после

# 588
Пожелавам на всички с хормонални проблеми да намерят лекаря, с чиято помощ бързо да оправят дисбалансите!

Относно готвенето - за малкия приготвям аз нещата и после ги дояждам. Аз си обичам храна тип бебешка Simple Smile Тъкмо ям повече зеленчукови неща, че иначе за мен ме мързи да ги правя, а таткото не ги долюбва.
Таткото готви за него и мен редовно, като прибягваме относително често към топлата витрината на магазина за нас (основно за месни неща, защото той не може без такива).
Гледам редовно да правя мъфини, като пълнежът е най-разнообразен. Последно беше с телешка кайма и лук - и малкият ги хареса. Следващият път и настъргана тиквичка ще сложа - не се усеща на вкус, но придава хубава сочност. Та често закусвам мъфини - сутрин и между хранения, като пригладнея. В мъфините най-големият бонус е, че пропорциите са на око (дори брашното) и са като гювеч - отваряш хладилника и слагаш в сместта, каквото има. По този начин се усетих, че и жълта леща (брашно) вече съм вкарала на малкия.

Миналата седмица започнах да слагам Ади на гърне. За кратко и горе-долу 3 пъти на ден. Първият му успех беше като кихна и се изпишка 😁
В това отношение искам да процедирам, както едно време като майка ми. Тогава в интерес на майката е детето да пишка и да ака не в пелените, за да си спести пране, изваряване и дезинфекция.
Тя е действала без да бърза, без да очаква резултат, без стрес за детето, но просто от рано Simple Smile

Аз ще се похваля, че вече не ме боли - минаха на болките от бременността. Е, при определени упражнения и специфични движения разбирам, че не съм се възстановила изцяло, но в ежедневието при рутинните действия не ме боли и нямам телесно ограничение в движенията. Много е хубаво, веднага свикнах 😅
Няколко седмици нали имах болки в кръста - един ден съвсем силно и рязко ме заболя, усетих как нещо се размести и намести, и ме отпусна. Върнах си мобилността в областта на таза, мога да го движа както искам, а не като монолитен блок преди.
По време на бременността мислих, че ще трябва да внимавам да не се преразтегна, заради повишените хормони релаксин и еластин, а при мен сякаш прешлените на гръбначния стълб се срастнаха и сковаха здраво. Като родих, първият месец все едно щях да се разглобя, внезапно нещо прищракваше, заболяваше и отпускаше. На няколко пъти щях и да се пребия, като се случваше с краката, още изтръпвам, като си помисля, че можех да нося Ади на ръце в тези моменти...
Във вторник ми е последната терапия при кинезитерапевт. Реших, че само собствени усилия не са достатъчни.
Наскоро се видях с колежка, като се заговорихме, се оказа, че се изненадва, че не съм се оправила, нищо, че в общ чат съм споделяла за неволите си. Явно решават, че като съм активна (упражнения, бягане), съм тип-топ. А то дали правя упражнения или нищоправя, няма голяма разлика в усещанията, но удовлетвореността от деня е тотално различна.

И понеже от няколко дни съм ок, вчера се "чипирах". Докато ми оправят настройките, е бая гадно, все едно съм болна с мускулни болки. С мъжа се разбрахме да се ваксинирам петък или събота, за да може той да поеме грижата за детето, докато се свържа с 5G-то.
Ако почнат да падат гълъби около Южния парк - ваксината ми е сработила Simple Smile

# 589
Аз мисля да кърмя още малко. Вече ми идва повече май, или само сутрин и вечер/нощем/. За сега яде цока сутрин 2 пъти, давам закуска, обяд, следобед си търси и цока+ СЗ. Вечер също има 2, а през нощта не го броя. 😂 повече от 5мин не суче. Не си търси през деня, смятам, че му стига храната. Давам млечни, масло, месо, жълтък все нещо има като протеин във всяко ядене. Тези дни ще въведа и риба, телешко и свинско.

Кога се смята за диария? Нещо ми се върти 10 пъти на денонощие или кръв в 💩. От 2 дни му зачести изхождането, но ги няма тези неща. Без температура е, видимо весел. Май утре ще го водя при личната 😕 Дали може да е от глутена, реакция? Въвеждам вече почти 20 дни. Нищо ново не съм давала, май само нектарина преди седмица.

Последна редакция: нд, 18 юли 2021, 14:49 от Cve7i

# 590
  • Тук... някъде
Цвети, ако е рядко акото и има слуз и/ или кръв, се счита за реакция към храната- поне така ми каза педиатъра в началото на захранването. Биляна също от две- три седмици ака по 3 пъти на ден, но е твърдо и не съм се замисляла за проблем.
Вчера бяхме навън и баща ѝ яде пица- милата така любопитно го гледаше и мляскаше, че ѝ откъснах малко от блата и ѝ дадох- беше ме страх да не се задави, но детето си дъвчеше и отваряше устата за още 😀считам пшеницата и още незнайно какви съставки за въведени 😂 Определено започна да проявява предпочитания към вкусовете- днес се занимавах 1 час с кашата й- киснах просо цяла нощ, варих, бърках, пасирах, пюре от круша й правик към кашата и накрая на втората лъжичка взе да прави физиономии, че й се гади 🤢 ами аз я изядох и не разбрах какво не й хареса 🤷🏼♀
Как давате сиренето- вчера й направих попара със сухарче от спелта, масло и натроших сиренето- давеше се нещо, явно й залепваше по небцето и по езика и после не можеше нито вода, нито мляко да пие, защото имаше някакви остатъци в устичката и явно я дразнеха и плачеше. Знам, че не трябва, но й бръкнах в устата, за да ги извадя и всичко се оправи. Днес сиренето го настъргах в пюрето- пак й лепнеше из устата и позиви за повръщане. Незнам как да го давам…

# 591
Сиренето го намачквам и го слагам в кашата, в кус кус, в пюрето... То се разнася. По принцип, като стои във вода, сиренето мн омеква и не се усеща много. Но, ако не и допада вкуса, ще го усеща при всички положения.
Аз пък се чудя как да давам жълтъка, голям проблем е, сигурно ще го слагам в кашата или с биксвитките ще пробвам да го смеся. Защото заради него не яде цялото пюре. Всеки път, като знам, че утре е денят на жълтъка и ми е едно напрегнато.😁

# 592
Момичета дайте идея за вкусно АМ. Бебка отказва тотално Хип 2 комбиотик и пробиотик.Март месец пак беше така отказа на ДМ млякото, взех Лактана тогава, но и него беше отказала и на Хип минах оттогава. Сега и него не яде и добавям в каши и кускус, от шише в момента в който усети вкуса и бута шишето и стиска устата. Пробвах и кисело мляко-същата работа. Смених и шишето на Нук на Авент с най големите дупки-пак

# 593
Сиренето го намачквам и го слагам в кашата, в кус кус, в пюрето... То се разнася. По принцип, като стои във вода, сиренето мн омеква и не се усеща много. Но, ако не и допада вкуса, ще го усеща при всички положения.
Аз пък се чудя как да давам жълтъка, голям проблем е, сигурно ще го слагам в кашата или с биксвитките ще пробвам да го смеся. Защото заради него не яде цялото пюре. Всеки път, като знам, че утре е денят на жълтъка и ми е едно напрегнато.😁
Здравейте
Какво сирене ще ми препоръчате също така и масло за попара.
От днес започнах да слагам сухарче във пюрето изяде си всичко.
Всеки ден ли се слага сухар
Мога ли да започна със пюренче със бисквитки или първо да давам със сухар.
Бебо е на 8 месеца и половина.
Благодаря ви

# 594
Здравейте
Какво сирене ще ми препоръчате също така и масло за попара.
От днес започнах да слагам сухарче във пюрето изяде си всичко.
Всеки ден ли се слага сухар
Мога ли да започна със пюренче със бисквитки или първо да давам със сухар.
Бебо е на 8 месеца и половина.
Благодаря ви
Предполагам имаш предвид, че си въвела глутена със сухар. Аз го въведох с овесена каша. 1 мес всеки ден се дава глутен, за да се натрупа в организма. Под каква форма ще го даваш, решаваш ти. Дали със закуската или с обяда. Имам сухари от спелта, в пюре още не съм слагала. Взех ги за попара, но не иска да яде. 🙄Но пък кус кус му хареса, за щастие.
От ДМ му взех пюрета с пълнозърнести спагети, с нудели и много ги харесва.
Сиренето, което взех, е Ситово в тенекия, много ми харесва, но пак всеки си преценява. Трябва да е зряло задължително и обезсолено.

# 595
Какви сухари давате - купени или печете вие?

# 596
И Калоян го хвана някакъв вирус. Днес бяхме при личната. Каза, че щом не е вдигал Т и не повръща, а има само диария да давам витамини и два вида прахчета за обезводняване (май са някакви електролити, ще ги взема след малко). За сметка на това обаче от 2 дни той отказва храна и е само на гърда 😕. Сега му се и прекъсна съня в клиниката и е супер кисел. Поне ме успокои, че не е реакция към храна. Вече повече от 20 дни въвеждам глутена, но пак се притесних. Според нея още на 3 ден е щял да реагира.
Аз сирене вземам едни турско за нас и давам от него, също и Елена в тенекия. Сухари слагам с супички или попара правя сутрин. Ако не се лъжа до годинката трябва да се дават бебешки или бял хляб. Пълнозърнест след годинката. Той също не харесва нищо със спелта, а ръж и ечемик намирам само брашно, не ми се меси нищо или пък да правя каши в тези жеги, за това след овеса дадох пшеница. Масло давам каквото ползваме ние - немско, с краварка, без краварка, каквото имаме.

Някой беше споменал за гърне, аз също взех слагам го от няколко дни след сън. Пишка в него, но плаче много. Мисля, че го е страх. Ще видя още няколко дни дали ще свикне, ако ли не ще опитам след седмица две пак.

# 597
Малкият беше зачестил акането много-много, по 3-4 пъти на ден, тип рядка каша. Пак се върнахме на прането на чаршафи, та чак и на протектора. В неделя реанимирах от ваксината, съответно не се занимавах с детето въобще, съответно не беше ял почти нищо друго, различно от мляко. Както и очаквах, днес не се оака. Казвам го с мисълта, че и при някои от вас може да не е разстройство, а бързо изхвърляне на погълната храна. Да спомена също, че той и редовно вода пие.

Аз също имам питане за хляба (не сухари) - има ли подходящ за бебета в магазинната мрежа? Искам филийки да му правя, да ги мажа с бурканчетата храна, които имаме. Искам така да ги пласирам (особено месните), че иначе не става. А и да си му мажа филии после с домашен пастет и подобни.
Няколко дни останахме без моите домашни мъфини и за такива дни искам готов хляб да ползвам.

Относно сиренето - взех от Лидъл на "Родна стряха" в кутия саламура. Като смених водата два пъти, стана безсолно, даже безвкусно по словата на мъжа Simple Smile Мен идеално ме устройва.

# 598
  • Тук... някъде
През какъв интервал са дневните дремки при вашите човеченца? И колко време ги оставяте да будуват преди нощния сън?
От около 10 дни Биляна си промени режима- увеличи времето за бодърставане и съответно дремнките като брой намаляха, но като времетраене се удължиха.Вечер от заспиване към 20:45-21ч, минахме към 22-22:30, което не ме устройва никак. Отделно,че отказва да си спи в кошарата- заспива в мен и когато се опитам да я оставя се буди с рев и тръшкане и започваме отначало и така по незнам колко пъти на нощ. Накрая се предавам и я взимам с мен на спалнята, където заспива мигновено и спи непробудно, а татко ѝ е командирован на дивана. Изобщо не искам да свиква така, но ме е жал, защото в стаята ѝ няма климатик и е много топло(28-29 градуса е вечер), а сутрин първо напича там, затова я взимам при мен.

# 599
Мартин спи три пъти в деня. Сутрин се събужда в 7:30 ч.
Първа дрямка в 9:30/10:00 около 30 до 40 мин.
Второ заспиване в 13:00 ч и спи от час до два. Винаги се събужда след първия час с рев, но в последно време го гушвам и успявам да приспя отново. Така съня отива до два часа.
Вечер към 18:30/19:00, отново за 30 до 40 мин.
Нощния сън е към 21:00 часа.
Спи си в кошарата в неговата стая.
Онзи ден го постригахме. Може и да е съвпадение, но преди понякога нощем проплакваше без да се буди, а сега спи спокойно.
Мислех, че е от зъби, но може и да е било защото му е горещо.
Храненията му са в 8, 12, 15, 18 и 20:30 ч.

Общи условия

Активация на акаунт